Na pocetku da se svima izvinim sto nisam odmah izlozio utiske, vec mi je trebalo citavih mesec dana da napisem nesto o kworld kartici. Imao sam dilemu da li kupiti nju ili leadtek od koga sam odustao jer nije imao teletext.
Znao sam da je kworld najjeftinija kartica i da ne ocekujem vrhunski kvalitet, pogotovo kvalitet softvera, tako da sam poslusao savet jednog clana ovog foruma i bacio ga odmah (nisam ga bas bacio, tu je na polici, ali nije bio instaliran duze od 2 min).
Glavni razlog zasto odmah nisam pisao o svojim iskustvima je sto mi je napajanje od 235W bilo preslabo pa se racunar restartovao jer je dolazilo da pada napona za procesor. To sam resio kupovinom novog kucista.
Mnogo vremena sam potrosio u potrazi za softverom koji bi zadovoljio moje potrebe. Evo spiska softvera koji srdacno preporucujem i koji radi za ovu karticu:
- JTV
- DScaler (njega vise koristim od JTV-a), on ne koristi drajvere vec u sebi ima ugradjenu podrsku za kartice (sa spiska treba izabrati pixelview playtv pro a ne kworld jer inace nema slike)
- za radio sam se dosta namucio jer jedini program koji je radio je bio bRadio koji mi je konstantno ostecivao fajlove na disku (NTFS) tako da mi je cak pukao sistem (program bi radio satima, ali posle sledeceg dizanja sistema uvek bi radio checkdisk uz prijavljivanje da su neki fajlovi osteceni). Na kraju sam nasao fenomenalan program FlyDS. To je program koji ima u sebi i tv, radio, capture. Jedini problem je sto nije besplatan.
[email protected]
- drajvere koristim sa
http://www.iulab.com/drv/download.shtml
- za capture koristim iuVCR takodje sa
http://www.iulab.com - nije besplatan
- za daljinski koristim girder koji ima plugin za ovu karticu. Ima fenomenalne mogucnosti, samo nikako da nadjem vremena da ga lepo konfigurisem jer nije bas najjednostavnije, ali je veoma mocno kada se sve lepo podesi (iskljucivanje kompjutera, prebacivanje slike na tv, menjanje pesme u winampu, pojacavanje zvuka).
Kao sto Vuk kaze, potreban je jaci signal, ali mislim da je to problem sa svim karticama. Kanali koji imaju jak signal lepo rade. Ako imas kablovsku onda nema problema. Ako pak imas spoljnu antenu nisam siguran ni da ce skuplje kartice da ti pomognu za kanale koje imaju "sneg".
Zadovoljan sam sa radiom (dobijas i antenu za radio). Capture uspevam da odradim u 640x480 (moze i u 768x576) divx sa nekompresovanim zvukom, mada radim u 480x360 jer mislim da nije vise potrebno, a pojacam kvalitet divxa. Masina je kt133 (nije a), 256MB sdrama, Duron 1.3 GHz. Kvalitet capture-a je sasvim dovoljan. Snimao sam samo tv program nisam probao capture sa s-video ulaza.
Zadovoljan sa kupovinom, jedino mi se ne svidja kvalitet daljinskog (izgled je budjav, nije ni ergonomican), ali se moze podesiti da bude funkcionalan.
Na kraju, moja preporuka ide za kupovinu kworlda. Leadtek nema teletext, PCTV nema fm, jedino sam se jos dvoumio oko 10€ skupljeg pixelview-a, ali kad vec nisam dao pare za vrhunsku karticu onda sam isao na najjeftiniju i nisam se pokajao. Moje misljenje je da je glavna razlika izmedju jeftinijih i skupljih kartica u kvalitetu softvera a ja sam imao entuzijazma da "jurim" softver na internetu.
Ako ima jos pitanja, bicu rad da odgovorim. Nadam se da sam nekome pomogao.