Šta je novo?

TV: Plasma vs LCD

veljkoz

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2002
Poena
609
Treba uskoro da pomognem nekome u izboru TV-a, pa me zanima sta vi mislite? (recimo da pare nisu problem :) ). Gledao sam po izlozima i ovaj LCD se dosta povecao, i ugao gledanja skoro uopste vise nije problem. Takodje, slika deluje kristalno jasno, skoro za neverovati... sa druge strane Plasma ima bolje osobine (bar na papiru, jer ovaj plasma koji sam ja video je skroz izbledeo).
Koliki je rok trajanja za plasmu, a koliko za LCD? Nesto sam trazio stare postove gde je receno 30000h za plasmu, s tim da slika izbledi 50% vec posle tri godine. Za LCD ne znam bas nista...

Svaka pomoc bi bila dobrodosla, cak i ako znate gde bi/ne bi trebalo kupiti nije lose (moze na pm da ne ispadne reklama).

Poz!

Meni plasma neuporedivo bolje izgleda, a posto su im cene pale mislim da je plasma bolji izbor. LCD grozno izgleda kada na njemu gledas TV, zahteva bas kvalitetan ulaz tipa DVD ili HDVD, zato ces po prodavnicama retko videti da na njih puste neki TV program. E sad sto se trajnosti tice, u to se ne bih upustao.

Koliko sam ja u toku, plasma se napushta jer se previshe kvari, uskoro je nece biti nigde. LCD je ono shto se razvija svakim danom, evo i 1080p varijante su se pojavile, mada preskupo.

Gde si nasao 1080p LCD kod nas ili na netu(u Evropi naravno)?

Ja nisam cuo da se plasme previse kvare.Definitivno su bolja kupovina,nemaju problem sa odzivom i uglom gledanja.Kazu da je na plasmi zrnasta slika,ali pazi ja to nisam primetio kad je gledam sa normalne udaljenosti(iz blizine-da primeti se ne mnogo naravno)

Stefan1 je napisao(la):

ne znam tacno kod nas ali u evropi imas dosta 1080p lcd-a, recimo:
PHILIPS 42PF9830 Cineos
16:9, 106cm, HDTV 1080i, 1920x1080, LCD-TV
cena nekih 3800€

SAMSUNG LW-46G15W
16:9, 117cm, HDTV 1080i, 1920x1080, 800:1, 500 cd/m², 12ms, LCD-TV
cena nekih 5500€

to su cene u ch.
ja licno glasam za lcd ali napominjem da nisam bas preterano upucen, malo sam se nesto informisao i pogledao plasme i lcd-ove po prodavnicama tako da mi je za sada lcd ostavio bolji utisak.

ali ako drugaru stvarno pare nisu problem ja bi se izbacio i dovukao ovako nesto iz inostranstva, slucajno sam naisao dok sam gledao ove druge televizorcice :D :

HYUNDAI HPK-8401
16:9, 84" (213cm), 600 cd/m², 2500:1
cena: 28.000€ :S:

Poslednja izmena:
Na poslu sam imao 3 Panasonic plazme,sa naglaskom na "imao"jer su se pokvarile u roku od 1 godine pri minimalnom radu(1-2sata dnevno) .Plazma za kucne uslove nije bash neko reshenje jer je namenjena da se slika posmatra sa najmanje 7-8 metara,pri chemu je slika vrlo diskutabilna,znachi mutna,nedefinisana,ukratko-promashaj.Ovo je samo moje iskustvo sa plazma monitorima,shto ne znachi da je situacija generalno ovako losha.

naravno da situacija nije tako losa,meni se slika na plasmi svidja.Pod to svidja mislim na 16:9 snimak a ne na 4:3 koji je razvucen.

Inace vidim da je kontrast i osvetljenje na plasmi bar po specifikacijama znatno bolje nego na LCD-u.
Moj drugar je uzeo Samsung plasmu 42" sa 10000:1 kontrastom i 1500 cd/m2 osvetljenje.Mislim na njegovoj plasmi je slika fenomenalna.

Stefan1 je napisao(la):

Ja nisam cuo da se plasme previse kvare.Definitivno su bolja kupovina,nemaju problem sa odzivom i uglom gledanja.Kazu da je na plasmi zrnasta slika,ali pazi ja to nisam primetio kad je gledam sa normalne udaljenosti(iz blizine-da primeti se ne mnogo naravno)

Nevezano za televizore, chujem iskustva plasma i LCD vlasnika u USA, a iz tih pricha sam i ukapirao da se plasma napushta jer je losha. I meni se slika na plasmi ne svidja jer je onako zrnasta.

1080p LCD nigde nisam video u evropi, nisam ni trazio, ali ako postoje u USA nekoliko meseci u prodaji (ljudi su naveli bar 10 modela razlichitih firmi), u EU ili vec postoji ili samo shto nije pochelo da se prodaje. Josh je rano za shiru prodaju 1080p, tek za godinu dana ce cena pasti na pristojnu sumu i u isto vreme ce standard biti shire prihvacen - TV stanice, Blu-ray filmovi, next-gen konzole.

Poslednja izmena:
A kakvo je stanje sa LCD televizorima sto se tice kvara? Pretpostavljam da s vremena na vreme crkne poneki piksel, ali koliko je to cesto?

Nigde nisam chuo da je nekom crko pixel, valjda je to sredjeno posle toliko vremena.

driver je napisao(la):
1080p LCD nigde nisam video u evropi, nisam ni trazio, ali ako postoje u USA nekoliko meseci u prodaji (ljudi su naveli bar 10 modela razlichitih firmi), u EU ili vec postoji ili samo shto nije pochelo da se prodaje.

vec se prodaju i cene nisu nista preterano velike, pogledaj moj post gore sa cenama nekih modela.

pa cene i nisu bas povoljne narocito za Samsung,koji btw ima daleko losiji kontrast i osvetljenje po specifikaciji nego plasma od mog drugara koja ima 10000:1 kontrast i 1500 cd/m2 osvetljenje a kosta duplo manje.

Na Nemackom Samsung sajtu nema ovog LCDa sa full HDTV rezolucijom.

BTW najbolje da se prosetate do Metroa tamo uvek ima jedan LCD i jedna plasma jedna do druge koji emituju isti program pa cete videti razliku u slici.ima je nema sumnje,ali meni licno na LCD-u slika malko cudno izgleda,dok mi je na plasmi prirodnija,i kad se gleda iz daljine ne primecje se zrnastost.

Mislim svako ima svoj ukus.

Poslednja izmena:
Plazma je out, LCD je in.
Npr ovde se moze kupiti odlican 82cm 16:9 LCD TV za oko 1300e, najnovije generacije su oko 2k e ali cene strahovito padaju na dole.
Gledam po raznim salonima i nema nikakve dileme da ce za godinu dana moci da se pazari strahovit LCD TV za ispod 1k evra. Licno meni nista vise od 82cm ne treba jer treba mnogo veliki prostor za gledanje vecih ekrana, narocito onih oreko metar dijagonale.
Zakljucak, LCD TV su vec postali odlicni i nema greske sa njima.

mislim da neopravdano zanemarujete plasmu.Ne znam zasto svi ignorisete cinjenicu da je na plasmi bolje osvetljenje i kontrast narocito na novim Samsung panelima.Dakle za uporediti je da Samsung LCD ima 500 cd/2 a Samsung plasma 1500 cd/2,kotrast LCD 1000:1 kontrast plasme 10000:1.
Znaci kad na plasmi posle nekoliko godina opadne osvetljenje za pola,ponovo ima dosta vece nego na LCD-u.

Ja se svakako slazem da je do nekih 82 cm LCD super stvar(posto plasme te velicine koliko znam ne postoje),ali za velike ekrane preko 40" jos uvek su plasme povoljnije i boljih karakteristika,sto se tice osvetljenja i kontrasta.
Mislite o tome ;)

Stefke, gledam u salonu jedno 40-50 plazmi i LCD TV-a i vidim svojim ocima. Pusti ti sad te prenaduvane tehicke podatke, ja verujem svojim ocima.

Marti je potpuno u pravu. Plasma nije napredovala, LCD je jednostavno sigurnija kupovina...!

OK ubedili ste me.Steta sto kod nas nema tih salona za prodaju tehnike gde ima 45-50 plasmi/lcd tv-a!!! pa da se to posteno uporedi...
Nista sto se tice kupovine LCD/plasma,u svakom slucaju to necu uzimati pre novog stana,znaci u narednih par godina,pa se nadam da ce do tada biti mnogo laksi izbor,a i da ce LCD velikih diagonala pojeftiniti.

Poslednja izmena:
A sta je onda bitno pri kupovini LCD TV-a? Koji proizvodjac je ok? Na koji deo specifikacije treba obratiti paznju?

Pa svakako treba obratiti paznju na osvetljenost, kontrast, rezoluciju, brzinu panela, vrste prikljucaka, vrstu tehnologije panela.
Prema onome sto sam ja video Philips/LG, Sony, JVC su stvarno odlicni... govoreci o klasi do 2500e.

U Kopenhagenu sam gledao jedno 100 plazmi jedne pored drugih i Philips je ostavio ubedljivo najbolji utisak na mene u nekoj normalnoj klasi cena.

Nazad
Vrh Dno