Šta je novo?

TV out i velicina slike

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Da li neko ko ima R 8500 LE moze da mi kaze kolika mu je velicina slike na TV-u, u 1024 x 768 i u 800 x 600 ? Kod mene slika ne ispunjava ceo ekran tj. nema overscana. U obe rezolucije imam black border gore i dole, a sa strane je slika razvucena do samih ivica. U 800 x 600 je crni okvir na vrhu i dnu mnogo manji nego u 1024 x768.
Da li je nekome uspelo da na monitoru ima 1024 x 768, a na TV izlazu 800x600 ?

Imam 3DClub-ov 8500 i isti problem kao ti - dve crne trake gore i dole. Razvlacenje ne vredi, jer te crne trake stoje kao da su "zalepljene preko" ekrana (slika se razvlaci, ali ispod tih traka). Super bi bilo da se javi neko ko je resio problem.

Pozdrav! ;)

overscan

Ja sam se ranije nesto zezao sa ATI Furry-jem i bila je potpuno ista fora. Ovescan na ATI-ju nije enable-ovan u driverima. Veliki broj ljudi se bunio za to i oni su dali neki registry hack kako da ti se pojavi dodatna opcija u driverima (dugme overscan). Tada ce slika biti preko celog ekrana ali ce naravno (dobar) deo slike biti odsecen. Odseceni deo slike ne bi trebao da bude problem za DivX-ove ako se koristi Zoom Player ali za recimo igrice je problem. Moje iskustvo je da je slika u ovescan modu mnogo bolja, ako vam ne smeta sto je deo odsecen.
Dakle u registriju lociras direktorijum:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\ATI Technologies\Driver_0001 (ili 0002, 0003... sve zavisi)\DAL
i dodas novi entry tipa DWord sa nazivom "TVEnableOverscan" i postavis ga na "1". Nakon toga je naravno potrebno resetovati PC.
U opcijama za TV treba da se pojavi novo dugme "overscan"
Nadam se da sam pomogao...
Pozdrav

Da li bi mogao da uporedis velicinu overscana ovako postignutog sa onim koji TVTool daje na NVidia kartama u 768 x 576 modu, tj. modu najboljem za DVD gledanje.

Ne mogu da potpisem nista posto sam se sa ATI-jem zezao na relativno kartko vreme (oko dva dana)...
Ja licno imam nekog bajatog MX-a sa BT868 chipom (isti je kao BT869 samo nema Macrovision) i naravno koristim TVTool. Slabo se igram a cesto gledam filmove pa ne razmisljam o upgrade-u video karte.
Dakle taj ATI je imao dva moda: 800x600 i 1024x768.
Pri cemu je 1024x768 pravio tako sto ti kazes da je rezolucija 1024x768 a on ti od toga prikaze 800x600 i kada gurnes misa na cosak slike pomeras sliku (kao da gledas desktop od 1024x768 kroz prozor od 800x600). Sto u prevodu znaci da je imao samo 800x600.
Dakle on od slike 800x600 za pocetak odsece visak do 768x576 + to sto sece sam televizor. Dakle sece kao kada bi kod TVTool-a selektovao rezoluciju 800x600 + fullscreen.
Sto se kvaliteta tice subjektivan utisak je da je slika na ATI-jevom TV out-u bolja nego kod mog MX-a, mada ne toliko da bih prodao svoju kartu i kupio ATI-ja...

Ljudi - okvir ce uvek postojati - manji ili veci. Stvar je u tome da ga smanjite na razumnu meru. A ne ko kod mog ortaka, ili mu je slika velicine gameboya na tv-u, ili je toliko razvucena (pomocu tv-toola) da vidi samo centralnih 70% ekrana. Isti taj cip (BT968) je radio kod mene savrseno. Inace, moj tv je malo manji krs od njegovog, pa samo treba znati da ako neki cip radi super sa Sony-jem, ne mora da znaci da ce borderi biti isti i na Samsungu...

Re: overscan

zarko je napisao(la):
Ja sam se ranije nesto zezao sa ATI Furry-jem i bila je potpuno ista fora. Ovescan na ATI-ju nije enable-ovan u driverima. Veliki broj ljudi se bunio za to i oni su dali neki registry hack kako da ti se pojavi dodatna opcija u driverima (dugme overscan). Tada ce slika biti preko celog ekrana ali ce naravno (dobar) deo slike biti odsecen. Odseceni deo slike ne bi trebao da bude problem za DivX-ove ako se koristi Zoom Player ali za recimo igrice je problem. Moje iskustvo je da je slika u ovescan modu mnogo bolja, ako vam ne smeta sto je deo odsecen.
Dakle u registriju lociras direktorijum:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\ATI Technologies\Driver_0001 (ili 0002, 0003... sve zavisi)\DAL
i dodas novi entry tipa DWord sa nazivom "TVEnableOverscan" i postavis ga na "1". Nakon toga je naravno potrebno resetovati PC.
U opcijama za TV treba da se pojavi novo dugme "overscan"
Nadam se da sam pomogao...
Pozdrav

Ja sam instalisao nove Catalyst 02.2 (7.74) sa ATI sitea i kod mene u registruju nema DAL kljuca, nego ide ovako: HKLM\Software\ATI Technologies\CDS\0000\0\Video Out
Da li to znaci da treba da unesem celu putanju koji si ti naveo ili da samo dodam DWORD u postojecu ?

Re: Re: overscan

Ja sam instalisao nove Catalyst 02.2 (7.74) sa ATI sitea i kod mene u registruju nema DAL kljuca, nego ide ovako: HKLM\Software\ATI Technologies\CDS
Ja sam instalisao nove Catalyst 02.2 (7.74) sa ATI sitea i kod mene u registruju nema DAL kljuca, nego ide ovako: HKLM\Software\ATI Technologies\CDS\0000\0\Video Out
Da li to znaci da treba da unesem celu putanju koji si ti naveo ili da samo dodam DWORD u postojecu ?
000
\Video Out
Juce sam to radio kod sebe na WinXP i ubacio sam opciju u: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Video\{1BB6EAF9-0E8C-452A-83A2-0D2CBBB8A819}\0000]

Imalo je vise (6 komada) ovih kobasica, a ona prava je imala u sebi opcije tipa 'AnisoDegree', 'DALTV-GDO'... Pojavilo se dugme Overscan u Displays/TV ali nema efekta kad je izlaz 1024x768, nego u nizim rezolucijama. To je bas i zgodno jer se vidi ceo desktop a kad pokrenem neki film (ukljucen je Theater mod) otvori se full screen/overscan. :D

Vrh Dno