Šta je novo?

TV losa slika i pojacavac

Filipenko666

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poena
169
Imam CATV i u jednom delu kuce je slika dobra, tj kakva i treba na duzini od 10m kabla. Na drugom kraju kuce ciji je kabl do TV aparata duplo duzi tj 20m slika je znatno losija. Sve ide iz istog 3 way splitera, na 2 TV cija je duzina kabla 10m je slika super a na ovom jednom na kome je kabl 15-20m je dosta losa, proverio sam uticnice i spojeve sve je OK, kad aokacim direktno analognu antenu Loga slika je dosta bolja nego preko istih kablova ali sa CATV vodom. Kako ovo da namestim, ima li neki pojacavac ili filter pa da imam manje snega nego sada na tom TVu?

Hvala. Znaci moze da mi odradi posao oko skidanja viska "snega" koje na tom jednom TVu dobijam? Ostali na 2-3x kracem rastojanju dobijaju dobru sliku dok ovaj na duzem na vecini kanala ima manje ili vise snega.

Probaj ovo meni je dosta pomoglo dok sam imao kablovsku ,ima sa 2,3 i 4 izlaza

Pa ajde da kazem da je to normalno kaze se da je potrebno na 20~25m koaksijalnog kabla staviti pojacivac signala da bi se nadoknadio gupitak (sto je u tvom slucaju) jedino mozes da probas kao sto batalovski rece da stavis aktivni razdelnik koji ce ti nadoknaditi gubitak koji nastaje delenjem ulaznog signala. Kod mojih roditelja je imalo uspeha mada je njima drugi TV bio na nekih 12m kabla. Napomena ljudi iz CTV su ga skinuli kad su uvodili internet sa naznakom da nemoze net da radi kad je aktivni radelnik postavljen. Na forumu je bilo reci o tome. Problem resavas sto obicnim (pasivnim) razdelnikom podelis signal na TV1-TV2-NET pa onda na kabl TV2 stavis aktivni razdelnik (nisam probao) Ja sam svojima resio problem tako sto sam doneo DRAKA kabl od 50 oma (SatTV) i smanjio duzinu kablova tako sto sam ih bolje rasporedio (busio zidove)

Imam slican problem.
Kupio sam razdelnik sa 1 ulazom i 4 izlaza. (3 za tv i 1 za kablovski net) Od vrata gde mi je SBB sproveo kabli do razdelnika ima oko 4m. Od razdelnika do prvog tv-a ima oko 0.5m kabla i tu mi je slika dobra, do drugog tv-a ima oko 20m i tu je vec slika znatno losija a do treceg 25m gde je slika katastrofalna. Interesuje me da li da pojacivac signala stavim od razdelnika pa prema drugom i trecem tv-u ili od ulaznih vrata gde mi je SBB sproveo kalbi (pre razdelnika) ?

Ako je po "Ikom-u" trebalo bi da stavis 1/2 razelnik na jedan izlaz stavis net a na drugi tv zatim na taj kabl od tv-a stavis aktivni razdelnik (pojacalo) 1/2 ili 1/3 i iz njega vuces signal do televizora.

Razdelnik 1 izlaz -----------TV Pojacalo -TV1, TV2, TV3

Razdelnik 2 izlaz----------net - ruter - ...

Samo i oni (pojacala) imaju neki stos da pojacanje signala nije isto na svim izlazima tipa napisu pojacanje 20dB a ispade da je na TV1- 12dB na TV2- 8dB a na TV3- 6dB (kako dobise ono 20 nije mi jasno) obicno pise na kutiji koliko je pojacanje po kanalu. Sa ovim ces izgubiti "sneg" sa nekih kanala ali tamo gde postoje smetnje mesanje kanala, one sitne horizontalne pruge definitivno neces - mozes samo ublaziti iste. Jos jedna mana pojacala je sto pojacavcava signal istovremeno na svim kanalima tako da se moze desiti da slika bude super na jednom ali se pokvari ista na drugom tv-u. Namucis se ziv dok ga neurihtas. Kod mojih roditelja je slico bilo kao kod tebe TV1 na 0,5m TV2 na nekih 12m kad poboljsam sliku na TV2 neki kanali na TV1 se pokvare ali se namesti na kraju samo stalno setas od sobe do sobe dok namestas.

Obrati paznju i na kablove mora da ima u BGD da se kupe kvalitetniji koaksialni kablovi (da ne uzimas od kablovske ako su im losi sto prepostavljam) Ja sam uzeo draka 50oma sa vodom precnika 1.2mm Cu u dvostrukom izolacijom (mrezom) ne u BGD ali verovatno ima negde ovi kablovi su za SAT povezivanje sistema i jako su dobri na sumove i ometanje u etru itd. To govorim jer TV kod mojih roditelja na vrhu Vozdovca hvata BGD1, 2 , Pink bez antene samo stavis prst na antenski ulaz. Pa se sam koaksialni kabl ponasa kao antena i pored kablovskog signala prima signal iz etra (govorim o jeftinim kablovima) Tako je kod mojih roditelja bila dupla slika na nekim kanalima koja je nestala promenom kablova, i boljim postavljanjem istih (skracivanjem)

Poslednja izmena:
Vrh Dno