Šta je novo?

TV kartice: 8 vs 9/10 bits

gojkos

Čuven
Učlanjen(a)
19.08.2002
Poena
609
Da li odabrati stari, provereni BT878a (PCTV) ili rizikovati i ici na modernije 9/10-bitne (conexant/philips) chipove (Prolink PlayTV HD, Microstar TV @nywhere, Asus)? Znam da je BT878 odlicno softverski podrzan, a kakva je trenutno situacija sa ovim novijim kartama? Da li bar neka ima solidan software i dobro uradjene WDM drajvere?

Kazu da 10 bitova zaista izgleda bolje - ostrija slika sa vise detalja...

Ima zgodna rasprava o tome na MSI forumu, sustina je da zbog ogranicenja Video for windows (a i WDM) standarda od bilo cega preko 8 bitova nema nista jer se jednostavno ne koristi. Slika izgleda bolje, ali zbog nekih drugih stvari (moderniji cip sa vise deinterlace funkcija). Imam i Kworld i MSI TV@nywhere. Kworld (bt878) je podrzaniji u raznim 3rd party programima, dok je MSI-ev software i driveri pain-in-the-ass, iako ima neverovatne hardverske mogucnosti koje zbog softverskih ogranicenja zasad ne koristi ni 50%. Mogucnosti hardvera se daju naslutiti u DScaleru i jos nekim programima, ali zasad ima problema sa 3rd party capture softverom. U principu, ceka se da Conexant da developerima dokumentaciju za CX2388x, kako bi krenuo razvoj softvera za njega, koji bi podrzavao hardverske mogucnosti koje ovaj ima.

OK, tnx, pogledacu taj forum. Znaci ne preporucujes MSI u ovom trenutku. Posto imas obe karte, tj. obe generacije cipova, reci mi da li je razlika u kvalitetu slike toliko znacajna da opravdava "mucenje" sa softverom?

Sto se tice ogranicenja VfW drajvera, moguce, ali za WDM nesto bas ne mogu da poverujem. Pre moze biti da graficke imaju ogranicenja u tome koji format boja mogu da prime na overlay...

Malo sam cackao oko WDM drajvera i cini mi se da je taj video/audio streaming standard prilicno dalekovido i otvoreno zamisljen. Fnkcionise po principu DirectShow filtera koji se mogu proizvoljno povezivati i upravo je napravljen da se omoguci developerima da imaju standardan interface, a ne da moraju da programiraju hardware direktno.

Znaci sve sto proizvodjac hardvera treba da uradi je da napravi dobre WDM drajvere, a SVE sto hardware podrzava moze da se ugradi makar u specijalizovane WDM filtere. Dakle, ne znam ko tu koga...

MSI ima toliko lose odradjen software, da je to neverovatno (i jos izgleda ignorisu besne korisnike na sopstvenom forumu), mada i pored svega toga, imam strpljenja, jer znam da ce pre ili kasnije neko napraviti neki capture software za nju i da ce onda biti itekako koristi od dodatnih funkcija cx2388. Ljudi koji su probali capture u nekim programima (koje ja nisam uspeo da nateram da rade (zbog loseg tuner dialoga koji je deo drivera) kazu da je kvalitet slike neverovatan i da se priblizava nekim daleko skupljim i profesionalnijim resenjima (naravno uzevsi pare u obzir).
Ono sto mi nije jasno je sto MSI tvrdi da zbog ugovora sa conexantom ne sme da publikuje dokumentaciju za cx2388 (i time omoguci developerima da podrze i njihovu kartu), a ovi sto prave DScaler ocigledno tu dokumentaciju imaju (dscaler podrzava tv@nywhere, a u "cx2388 advanced" meniju ima gomilu "chip specific" podesavanja koja bez dokumentacije nisu mogli da ubace). Kad vec MSI nema nameru da "popravi" Intervideo WinDVR koji ide uz kartu, jedino sto uz dscaler nedostaje je neki utility za daljinski i capture software koji bi koristio mogucnosti chipa. Pretrazi MSI forum sa "tv@nywhere", pa pregledaj topic-e i dobices jasnu sliku i o samom tv@nywhere i o odnosu izmedju bt878 i cx2388. Ima i sa MSI foruma u jednom topic-u link na neki drugi forum gde ima takodje dobra rasprava o tome.

Pa, WinDVR nije MSI-jev program, vec ga pravi firma InterVideo. Slicno, kao i ASSUS i MSI je samo kupio aplikaciju 3rd party proizvodjaca i isporucio je uz svoju kartu. Mada, kod mene na Pinnacle PCTV kartici WinDVR radi solidno, osim sto malo tromo menja kanale. Mene kod njega najvise smeta to sto ne mogu da sortiram kanale kako ja hocu. Ja na PCTV karti koristim zvanicni softver koji ide uz nju i ATi multimedia centar. Ona aplikacija koja je predvidjena za All-in-woander radila je odlicno i sa PCTV kartom i sa KWorld kartom pa uzmi zadnji digitalov CD pa probaj. Mada mozda nece raditi ako ti bar graficka kartica nije Ati (mozda ATi MMC nece hteti ni da se instalira). Inace ni Ati TV nema mogucnost rucnog sortiranja kanala, ali ima jako zgodne opcije i lepo radi (mada je za grebovanje bolji Vision/IuVCR).

Ma znam ja ko pravi WinDVR, ali je totalno glup software, plus sto u kombinaciji sa MSI driverima svaki drugi put kada ga pokrenem pogubi kanale, pa onda ajd jovo nanovo na pretrazivanje. DScaler je mama za sve programe za gledanje TV-a, samo da dorade timeshifting, da capture radi ok i drugi program mi nece ni trebati.

[Mancha] je napisao(la):
MSI ima toliko lose odradjen software, da je to neverovatno (i jos izgleda ignorisu besne korisnike na sopstvenom forumu),
Gledao sam malo MSI forum, a i inace po komentarima na drugim sajtovima, izgleda da je ta MSI kartica ( tj. njen software) blagi uzas. Ali pronadjoh zato ASUS-ovu TV kartu sa istim CX23880 chipom i philips tunerom. O njoj citam samo pohvale! Odlican software, prvi WHQL WDM drajveri(!) za ovaj chipset, fenomenalna slika, daljinac - sve! Slike koje su prilozili na jednom testu su zaista vrhunske, bez onih sitnih dithera, cisto, a ostro!

E, jos samo kad bi to moglo da se kupi u SCG... Na newegg-u kosta 60$ !

Jedan tip na MSI forumu predlaze (ne)srecnim vlasnicima MSI karte da probaju ASUS-ov drajver/software: moze da se desi da radi posto je isti chipset, ako nema neke provere pri instalaciji...

Evo jedne slicice sa tog ASUS-a:

gojkos je napisao(la):
...

Evo jedne slicice sa tog ASUS-a:

> OPASNO DOBRO !!!

Slika je kristalno cista - naravno da je i "prijem jakog signala" u pitanju a ne ova nasa kblovska...zivi krs...

Dakle vredi onih 85-90 EUR 100%

[Mancha] je napisao(la):
Ova slika je verovatno sa nekog dobrog Sat Tunera, pa preko video-in-a. Inace kada se u advanced opcijama doticnog chipa ukljuci Chroma AGC i Luma AGC slika deluje jos bolje (i ujednaceno na svim kanalima)

uf,ako je nekupim!!!

kosta 5500 din u MD profy

[Mancha] je napisao(la):
Ova slika je verovatno sa nekog dobrog Sat Tunera, pa preko video-in-a. Inace kada se u advanced opcijama doticnog chipa ukljuci Chroma AGC i Luma AGC slika deluje jos bolje (i ujednaceno na svim kanalima)
Moguce, mada mi se cini da je u pitanju signal s kablovske direktno u karticu, probacu da ponovo pronadjem taj test...

andjelkoyu je napisao(la):
...

uf,ako je nekupim!!!

kosta 5500 din u MD profy

PAZI! To je verovatno ASUS sa philips SAA7134 chipom (imas test ovde na benchu). Ova o kojoj je rec je niskoprofilna ima oznaku 880, vidi ovde:
http://usa.asus.com/products/vga/tvtuner/overview.htm

Izgleda da nema FM, a ni teletekst se ne pominje, ali zato bi trebala da kosta znatno manje.

gojkos je napisao(la):
...

PAZI! To je verovatno ASUS sa philips SAA7134 chipom (imas test ovde na benchu). Ova o kojoj je rec je niskoprofilna ima oznaku 880, vidi ovde:
http://usa.asus.com/products/vga/tvtuner/overview.htm

Izgleda da nema FM, a ni teletekst se ne pominje, ali zato bi trebala da kosta znatno manje.

Kada sam pripremao test ASUS-a (trzio speciikacije karte, cipova, tunera po Netu), jos pre nego sto mi je Peca i dao ASUS-a u ruke nasao sam samo slike ove karte (niskoprofilna sa F-konektorom). To je varijanta za USA trziste i na sebi ima taj novi Conexant cip. Verzija koju smo mi imali na testu je sa Philips SAA7134 cipom i predvidjena je za EUR trziste sto se vidi po tome sto antenski ulaz nije izvede u vidu F-konektora. O verziji kuju smo mi imali na testu na Netu se tada jos nije (verovatno) nigde pisalo...

Da, to je izgleda ta kartica, ali postoji tu neka zbrka oko NTSC/PAL standarda. Na ASUS-ovom sajtu se pominje samo NTSC varijanta, dok se po nekim forumima (npr. www.tv-cards.com) pominju i verzije koje imaju jumper za selektovanje NTSC/PAL/SECAM. Conexant-ov chip svakako podrzava sve ove standarde.

Nisam razumeo ovo o F-konektoru. Meni ovaj konektor u sredini lici na obican antenski, onaj mali je za zvuk, a u onaj treci ide asusov razdelnik (dobija se uz kartu) koji sa druge strane ima 2 konektora za video ulaz ( kompozitni i s-video), i 2 za audio ulaz.

gojkos je napisao(la):
Nisam razumeo ovo o F-konektoru. Meni ovaj konektor u sredini lici na obican antenski, onaj mali je za zvuk, a u onaj treci ide asusov razdelnik (dobija se uz kartu) koji sa druge strane ima 2 konektora za video ulaz ( kompozitni i s-video), i 2 za audio ulaz.

Trebalo bi da je pitanju F-konektor iako se navoji ne vide...

I na MSI-u je konektor sa navojima, ali ide i mali adapter na standardni antenski konektor. Kod tog Asusa je izgleda tuner NTSC only, cx2388 naravno podrzava sve standarde. Inace podmetnuo sam drivere od tog tunera MSI-u danas (nije hteo da ih instalira preko instalera, ali rucno sve moze) i DScaler je i dalje radio kako treba ali WinDVR nije kontao tuner sve dok nisam vratio i crossbar i video capture na staro.

delimir je napisao(la):
...

Verzija koju smo mi imali na testu je sa Philips SAA7134 cipom i predvidjena je za EUR trziste sto se vidi po tome sto antenski ulaz nije izvede u vidu F-konektora. O verziji kuju smo mi imali na testu na Netu se tada jos nije (verovatno) nigde pisalo...

Mislim da ovo nije isti model uopste - jer nema ulaz za FM radio
Izgleda onu sa testa jos zvanicno nisu okacili na svoj sajt

neznam sta se to desava sa tom "misty" karticom...

[+gde su chinch audio ulazi/izlazi...?]

ova je nekako "praznjikava" :(((

Inace "onu" ima je MDprofy [valjda jos uvek] za 85 evra

andjelkoyu je napisao(la):
...

[+gde su chinch audio ulazi/izlazi...?]
ova je nekako "praznjikava" :(((

Inace "onu" ima je MDprofy [valjda jos uvek] za 85 evra
Pa obe su prazne, samo sto "ona" ima cinceve na samoj karti, a ova druga ima razdelnik... A prazne su zato sto je sve sto se moze integrisano u video dekoder cipove :)

Imate li neko misljenje po pitanju SAA7134 vs CX2388x ? SAA7134 je "samo" 9-bitni, ali gledajuci one slike sa testa, nije za bacanje :)

Za Delimira:
U testu Asusa sa Philips SAA7134 cipom, kazes da PCTV izgleda ostrije, a meni pak one slicice deluju ostrije nego bilo koja koju sam video sa PCTV-a. Ima malo suma, ali to je valjda do jacine signala?

[Mancha] je napisao(la):
... Inace podmetnuo sam drivere od tog tunera MSI-u danas (nije hteo da ih instalira preko instalera, ali rucno sve moze) i DScaler je i dalje radio kako treba ali WinDVR nije kontao tuner sve dok nisam vratio i crossbar i video capture na staro.

DScaler ne koristi drajvere vec imas svoje. To znaci da uopste ne moras da instaliras drajvere za tuner i on ce pod DScalerom raditi ako je podrzan u DScaleru.

[Mancha] je napisao(la):
I na MSI-u je konektor sa navojima, ali ide i mali adapter na standardni antenski konektor. Kod tog Asusa je izgleda tuner NTSC only, cx2388 naravno podrzava sve standarde. Inace podmetnuo sam drivere od tog tunera MSI-u danas (nije hteo da ih instalira preko instalera, ali rucno sve moze) i DScaler je i dalje radio kako treba ali WinDVR nije kontao tuner sve dok nisam vratio i crossbar i video capture na staro.
A jesi li probao jos neki program?

I Prolink je izbacio WHQL drajvere za PlayTV HD koja ima isti cip! Znaci da idu bolji dani... valjda ce sad i MSI morati da uradi nesto po tem pitanju :)

Laza je napisao(la):
...
DScaler ne koristi drajvere vec imas svoje. To znaci da uopste ne moras da instaliras drajvere za tuner i on ce pod DScalerom raditi ako je podrzan u DScaleru.
Jes, u pravu si, totalno sam zaboravio.
Inace, jedina stvar koja me nervira kod MSI drivera je sto kontrola zaduzena za tuner (t.j. nalazenje kanala) koju koriste svi programi za capture, uopste ne nalazi nijedan kanal. Kada bi to proradilo, capture u bilo kom programu (V. Dub, Premiere, Movie maker 2...) bi bio uzivanje.

Probaj ChrisTV (ako uopste podrzava MSI kartu) i cekiraj u njemu opciju "Use secondary chanell scaning system".

Vrh Dno