Šta je novo?

Tv kartica

popneco

Cenjen
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poena
151
Susrecem se drugi put sa ovim problemom (prvi put sam odustao).
Ubacio sam tv karticu u komp, ubacio kabl od kablovske. Ukljuchim monitor i pokrenem rachunar, slilka se abnormalno trsese, prolaze crne crte preko njih, narochito se to vidi na tamnoj podlozi, kad izbacim kabl od kablovske onda prestane.
Ne znam dal je problem kod mene na kompu, ili je do prejakog signala koji mi oni shalju.

PS: jedan prijatelj mi je rekao da je do uzemljenja, probao sam sve da izolujem, pochevshi od tv kartice do ostalih delova koje dodiruje kartica, ali uzalud, isto...
(izolovao sam na starom kompu proshle godine, na novom nisam pokushavao)

btw.
-kartica je terminator, ali sam kupio josh jednu novu karticu i kod nje se isto pojavljuje... znachi nije do kartica
-monitor je LG Flatron W2243S

Unapred zahvalan!

Poslednja izmena:
Ne treba da izoliras karticu od kucista vec da provjeris kakvo ti je uzemljenje na kucistu. Ako je uzemljenje lose ili ga nema onda hoce to da se desava. Mislim da je neko vec imao takav problem pa pretrazi malo forum.

Ako imaš problem sa uzemljenjem, ne treba da izoluješ delove od zemlje, već treba bolje da ih povežeš sa zemljom.

Ovo se dešava i ako stanuješ u starijoj stambenoj zgradi gde je kućno uzemljenje loše urađeno. Ali može biti i do drugih problema sa masom, kablovskom, tvojim napajanjem...

Zovi kablovskog operatera da ti ugradi filter signala na kablovsku. I ja sam imao isti problem i serviseri su ga sredili za 5 minuta.

Susrecem se drugi put sa ovim problemom (prvi put sam odustao).
Ubacio sam tv karticu u komp, ubacio kabl od kablovske. Ukljuchim monitor i pokrenem rachunar, slilka se abnormalno trsese, prolaze crne crte preko njih, narochito se to vidi na tamnoj podlozi, kad izbacim kabl od kablovske onda prestane.
Ne znam dal je problem kod mene na kompu, ili je do prejakog signala koji mi oni shalju.
To je ono što video tehničari i inženjeri zovu "brum u slici". Jeste... krivo je uzemljenje, tj ground loop.

Stvar je u tome da postoji razlika potencijala između širma kabla koji ti je dovukao kablovski operater i kućišta tvog računara, odnosno sigurnosnog voda u tvojoj šuko utičnici. Ja sam viđao razlike potencijala i od preko 50V, a čuo sam i za anegdote u kojima su ljudi merili i preko 100V! :zgran:

Kada je napon malo veći, ume da bude neprijatno ako se pridržiš za kućište računara dok drugom rukom hvataš metalni deo konektora. :S:

Uzrok problema može biti tvoja kućna instalacija/utičnica, ali i bahato odrađena kablovska mreža i nedostatak kontrole toga ko i šta priključuje na tu mrežu. :S:

Najelegantnije rešenje je da kupiš jedan širokopojasni izolacioni transformator i galvanski izoluješ računar. Raspitaj se po prodavnicama elektronike, a verovatno bi to mogao da nađeš i na Buvljaku.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno