Šta je novo?

Kućna multimedija TV 40" za kablovsku (prethodno 32")

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

stezvir

Cenjen
Učlanjen(a)
11.04.2013
Poena
154
Zdravo svima, majci crkao TV onaj stari veliki pa hocu da joj uzmem neki od ovih jeftinijih modela. E sad nisam pratio situaciju oko TV-a (cak i nemam TV) i ne znam da li i tu vazi situacija sa panelima kao i kod monitora gde imam ips pa bih gledao u tom smeru. Video sam neki VOX TV 32" HD smart za oko 15000 ali bih bio zahvalan da mi neko kaze da li je to ok marka ili mozda neka druga? Ne treba njoj nista posebno ali vidim da sad ima dosta smart na popustu pa da iskoristim. Inace nema mesta za veci od 32" a i to je vece nego ovaj matori sto je imala a takodje soba je mala tako da je ok velicina za tu sobu. Jos samo da dodam da ima kablovsku i da su joj rekli da kad bude uzimala nov TV da ce joj dati karticu dok za ove stare se koristi risiver, cisto da spomenem ako to ima neke veze.

P.S. Da, jos samo da spomenem da mora zvucnike da ima, vidim da ima modela 2x6w i 2x10w, to je kapiram sasvim dovoljno?

Uzmi bilo koji vox najjeftiniji sa IPS panelom i bice super za taj novac.
Naravno gledaj da uzimas sa garancijom.

problem kod VOX-a je što ne znaš koji model je sa kojim panelom. Tesla makar na sajtu napiše kontrast pa se na osnovu toga može zaključiti da li je IPS (kontrast 1x00:1). kad već spominjem Teslu, (neki?) njegovi 32" televizori imaju BOX ozvučenje 2x10w

p.s. svi televizori imaju zvučnike 😁

A IPS je svaki gde pise LED?
Valjda svaki ima garanciju danas? U svakom slucaju na ovom sto sada gledam neki model 32GOH300B pise 3 godine garancije, tip ekrana LED, mreze Wi-Fi i Bluetooth, 2 x 6W RMS. To je ok izbor?
Aha dobro a koji model od Tesle da bude slican ovom Vox-u?

A IPS je svaki gde pise LED?
ne. to LED se odnosi na pozadinsko osvetljenje

koji model od Tesle da bude slican ovom Vox-u?
možda 32S635SHS. IPS tip panela, 2x10w, Google TV itd itd.
ili stariji 32S605BHS. Android TV 9, ostalo slično
pazi na oznaku, da ne pomešaš sa 32E635BHS ili 32E625BHS koji imaju VA tip panela i Android TV. tj. gledaj modele koji počinju sa 32S, a najvažnije je da gledaš meru za kontrast

Poslednja izmena:
A necu VA panel, zato sam i napisao u prvoj poruci IPS samo sto kod ovih VOX-a nigde ne vidim koji je panel u pitanju, mislim ako je bar takva razlika kao i kod monitora. I gledao sam tu teslu 1. model samo ga nigde ne vidim da je dostupan cak ni na kp a 2. model vidim da ima negde ali za 25k sto je ipak 10k vise od onih 15k, ne znam razmislicu ali hvala u svakom slucaju na odgovorima.
A stvarno sada gledam na zvanicnom sajtu voxelectronics i pise tip ekrana direct led slim, zato sam i pitao da li je to ips? Ako to nije ips sta je onda?

ekrana direct led slim, zato sam i pitao da li je to ips? Ako to nije ips sta je onda?
Moze biti IPS ali ne mora, ta oznaka je namenjena za razlikovanje tipa pozadinskog osvetljenja.
I VA i TFT i IPS imaju neku vrstu pozadinskog osvetljenja i ovo ti samo blize odredjuje kakav je tip u tom modelu.

Direct led oznacava da su LED diode koje osvetljavaju panel (pozadinsko osvetljenje) direktno iza panela dok na primer edge lit oznacava da su led diode za pozadinsko osvetljenje postavljene duz ivica TVa.

Znaci u prevodu ne mogu nikako da znam koji je tip panela u tom konkretnom VOX modelu? Najveci problem bi mogao da bude zato sto majka gleda TV iz ugla a ja kad sam monitor trazio za sebe bas sam trazio IPS jer je mnogo bolji od VA za uglove, da li kod TV-a ima uopste toliko razlike izmedju IPS i VA panela? Mislim pretpostavljam da ima ali hajde kao ostaje mi da se nadam :)

Da li ti majka koristi Smart opcije na TV? Zasto bi davao par hiljada vise za Smart ako ga ne koristi? Za tih par hiljada sto bi dao za smart bolje da kupis neke jeftine 2.1 zvucnike i zakacis na TV da zena ima lep zvuk da cuje TV. Najvaznija stvar kod tih 32 je da li podrzavaju Cl+ modul ako joj daju karticu.

Ne mora da bude smart nego sam mislio da iskoristim sad ove cene i evo gledao sam 2 modela sa Cl slotom bez i sa smart i razlika je bukvalno 1000 dinara. I to sam primetio razliku za Cl slot kad sam uporedjivao VOX-ove 32GOH200B i 32GOH300B i kao ovaj 300 bi trebalo da bude noviji i bolji ali model 200 ima a model 300 nema Cl slot. I nasao ovde na forumu neku staru temu gde je pisalo da rade svi nasi provajderi i rekoh hajde necu da pitam jos i za taj Cl slot da ne smaram jer sam ionako dosta pitanja postavio a i u prvom postu sam upravo iz tog razloga rekao da su joj rekli za tu karticu, dobro je da si mi to rekao.

Ipak da ne bih jos nesto propustio reci cu za svaki slucaj da je kablovska u pitanju super nova (to je sada telekom).
Moram jos da pitam za ovaj tip tjunera gde pise na ovom konkretnom modelu DVB-T2/C/S2 - mene zanima ovo C jer sam guglao da je to kablovska samo pise C je 1. generacija a C2 je 2. generacija, da li mi ona treba tjuner koji ima C2?

P.S. Izmerio sam sirinu i iznosi 86cm i dok sam mozgao kako da resim ovo sa panelom odnosno uglovima skapiram da mogu da ugradim nosac koji moze da se rotira i nadjem na netu neke TRICK zglobne nosace (do 55" i 30kg) za oko 1500 dinara i sad to moze potpuno da mi promeni odnosno prosiri pretragu. Ako malo zarotiram(iskrivim) TV od 40" koji je sirine oko 90cm a malo ce svakako da se rotira jer ga majka gleda iz ugla onda mogu da uglavim u tih 86cm zar ne? Druga stvar onda moze i VA panel jer ce moci da se rotira lako pa onda ni uglovi nisu problem zar ne?

Sad izvinite na malo duzem postu ali ovo sve radim da ne bih posle morao da menjam i ponavljam, ranije odes kupis TV i zavrsis pricu a danas moras da se raspitujes za 100 stvari :)

P.S.2 - Evo primer jednog modela koji ima valjda sve sto mi treba?
  • 40 inča,
  • Direct LED slim,
  • Full HD (1920x1080),
  • DVB-T2/C/S2,
  • 2 x 6W RMS,
  • HDMI x 2, USB x 1, Antenna Input x 2, Cl+, AV input (mini), SPDIF out,
  • VESA 200 x 200,
  • 893x561x198 mm dimenzije sa postoljem

Pitao sam majku i rekla je da moze 40" tako da cu ici na njega i dodati jos malo zato sto je veci ali nema nigde ovog modela sto sam trazio pa sam pronasao jos 2 modela koji imaju CI+ slot - Tesla 40E635BFS (40S635SFS nema nigde) i Hisense 40A4K. Hisense je malo skuplji ali i 5 godina garanciju a za Teslu mislim da je 3 tako da se isplati. Ako imate jos neki predlog u tom cenovnom rangu recite slobodno.

40A4K nije IPS već VA a to ne odgovara

takođe ni ta Tesla nije IPS

kad si već spomenuo Hisense, i kod tog brenda se na osnovu kontrasta može utvrditi koji je tip panela

imaj na umu da su mnogi kanali u SD i da je pitanje koliko dobro skaliraju na Full HD (nema 40-ica koje su HD Ready)

Taj Hisense sto si linkovao nije 40A4K ali i on je VA kako god, pa ja sad vise ne znam da li ima uopste neki IPS?

40" je za danasnje standarde i manji TV ili u najbolju ruku srednje velicine, kako onda tek skaliraju veci TV-i na 4k? Zar vecina TV-a danas nema bar FHD? Eto 32" su HD ali svi ostali su najmanje FHD, kako onda svi resavaju to skaliranje?

Taj Hisense sto si linkovao nije 40A4K
to je taj model

da mogu da ugradim nosac koji moze da se rotira
prevideh da si pisao i pre te poruke sa 2 40-ice. može ovako, samo treba ubosti ugao, što ne bi trebalo da bude problem

kako onda svi resavaju to skaliranje?
kako koji model, nema pravila. recimo, Philips ima neki P5 procesor koji se dobro pokazao za te potrebe

uzmi Teslu pošto ima jači zvuk a cenim i da je niža cena

Poslednja izmena:
Za kablovsku gledaj da ima DVB-C tuner. Ako ces da gledas kanale sa obicnom antenom onda TV treba da ima DVB-T2 tuner, a DVB-S ti je da spojis satelitsku antenu direkt na TV i da gledas satelitske kanale koji su slobodni... Od tih jeftinih TV npr Fox ima DLED ekran i njegov ugao gledanja je dobar, ja imam jedan stariji model od 40" i pri uglu od 45 stepeni ne primecujem promene u kvalitetu slike i gledanja. Slika ce ti zavisiti i od kvaliteta slike koju kablovski operater pusta ka tebi i ne zavisi samo od TV...

Koji je to Philips model?
P5 je procesor za televizore, nije model. evo reklama

Hisense ima 5 godina garanciju a razlika je 2k dinara. Koja je ovo fora da nema uopste IPS panela?
Hisense gura uglavnom VA tip panela. tu i tamo se provuče IPS (ADS)
Od tih jeftinih TV npr Fox ima DLED ekran i njegov ugao gledanja je dobar, ja imam jedan stariji model od 40" i pri uglu od 45 stepeni ne primecujem promene u kvalitetu slike i gledanja.
ima i moj drug neki stariji model FOX-a i meni deluje da je neka varijanta IPS-a. jeftini modeli uglavnom imaju Direct LED pozadinsko osvetljenje.

ako već gledaš FOX, možeš da razmotriš i VOX. recimo, ove 40-ice imaju CI (to treba za karticu) i Android TV/Google TV (mislim da je u pitanju Android TV a ne "običan" Android, pošto piše licencirani)

pretpostavljam da je 40VAF550B sa IPS-om (kažu da IPS panel troši manje struje od VA) pošto ima 2x8W a bolji energetski razred (E) u odnosu na 40GOF205B (2x6W, F). doduše, potonji je Google TV i manje košta

pretpostavljam da je sa IPS-om i da ima Android TV. možeš preko sajta VOX-a da pitaš gde ima, kad je već navedena preporučena cena

Nazad
Vrh Dno