Šta je novo?

Turbo SBB prevara

aLti

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2006
Poena
320
Pozdrav svima,

zelim samo da naglasim svima onima koji razmisljaju o uplati Turbo SBB Prepaid paketa da JE U PITANJU PREVARA!!!

Naime, SBB tvrdi da je brzina famoznog Turbo paketa 5 mbit/s dl ka Internetu (+2 mbit/s dl u lokalu, ali lokal se nigde ne spominje). Napomene radi, obicni SBB prepaid paketi navodno imaju brzinu od 2 mbit/s dl ka Internetu + 2 mbit/s dl u lokalu).

Testiranja koja su mnogi sproveli pokazuju da je u pitanju klasicna kradja, prevara i bezobrazna obmana korisnika od strane kompanije SBB.

Naime, ne postoji apsolutno nikakva razlika izmedju "Turbo" prepaid i starih (klasicnih) prepaid paketa, barem sto se brzine tice. Oba paketa rade ocajno, daleko ispod deklarisanih brzina, sto se moze primetiti na sledecim screen shotovima:

(napomena: sva testiranja sam izveo licno, u periodu od 23:55h - 00:10h, dakle u vreme kada je broj SBB korisnika, a samim tim i relativna iskoriscenost SBB linka svedena na minimum. Testiranja su obuhvatila razlicite servere sa razlicitih kontinenata. Svi serveri su garantovali tacnost rezultata za brzine do 8 mbit/s).

1) CNET Bandwidth test - rezultat iznosi 0.68 mbit/s

prevara1.jpg

2) PC Pitstop - pokazuje brzinu od 0.79 mbit/s

prevara2.jpg

3) Road Runner - pokazuje brzinu 0.63 mbit/s

prevara3.jpg

4) Bandwidth place - pokazuje brzinu od 1.1 mbit/s

prevara4.jpg

5) SBB Brzinomer pokazuje brzinu od 4.68 mbit/s

prevara5.jpg

6) Konfiguracija kablovskog modema, na kojoj jasno pise da je dl brzina 7 mbit/s

prevara6.jpg

Dakle, prosecna brzina "Turbo" paketa je 0.8 mbit/s, sto je preko 6x nize od deklarisane brzine. Cak stavise, SBB brzinomer jasno pokazuje da skidanje od 5 mbit/s nije moguce cak ni sa njihovih servera (!?!). Pritom nije jasno da li SBB brzinomer meri i lokalni protok na ovim paketima, ili ne.

O cemu se ovde zapravo radi? Radi se o bacanju prasine u oci korisnika, jer je Telekom spustio cene zakupa svojih linkova za duplo, a SBB svoje cene za prepaid pakete nije korigovao ni za prebijenog cvonjka. Umesto toga, uveli su famozne "Turbo" pakete, koji su zapravo isti oni stari prepaid paketi kojima je maksimalna duzina trajanja skracena sa 2 meseca na mesec dana.

Dakle, "Turbo" paketi su turbo samo po brzini usisavanja novca iz vaseg novcanika. I nista vise...

Ako ima nevernih toma, slobodno neka testiraju svoju "Turbo" brzinu...

Sve najbolje,

p.s. Nije proslo ni 10 minuta, izbrisali su mi ovu temu sa SBB foruma...

A jesi li uopste probao nesto konkretno da downloadujes ili ovo sto si pisao baziras samo na ovim testovima koje si naveo a koji btw i nisu bas uvek relevantni i tacni. Gde su rezultati sa speedtest.net ?

A tema sa sbb foruma ti je tamo koliko vidim.

A jesi li uopste probao nesto konkretno da downloadujes ili ovo sto si pisao baziras samo na ovim testovima koje si naveo a koji btw i nisu bas uvek relevantni i tacni. Gde su rezultati sa speedtest.net ?

A tema sa sbb foruma ti je tamo koliko vidim.

Burazeru, naravno da sam probao. Brzina je ocajna (u odnosu na brzinu koju SBB tvrdi da nudi). Nikakve razlike nema u odnosu na recimo 768 kbit/s paket. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Pa ne znam sta da ti kazem. Dobro mi je poznata situacija sa sbb-om tako da te razumem. Jedino da ti kazem da sam i ja na ovim testovima dobio netacne rezultate.
Paket je 1024 a na CNET testu sam imao 265kbit, na ovom drugom 450, na trecem oko 600 a na sbb-ovom 990 sto je i najtacnije otprilike.

A posle kad koristim torrent sa nekog boljeg trackera uvek imam oko 115 kilobajta u sekundi.

Stvarno cudno... ajd probaj da odradis merenje na ovom sajtu http://www.speedtest.net/ nekako je on glavni kad je u pitanju merenje protoka i izaberi recomended server pa javi kako je proslo!

@Alti

Probaj da daunlodujes nesto sa nekog jakog servera i pogledaj protok
Nesto malo posto si postpaid

Poslednja izmena:
Ja iskreno neznam sta se vi cudite .... pa oni su jadni kao i svaki drugi provajder u Srbiji .... koliko sam se puta sa njima svadjao i raspravljao, naime na poslu imam 1Mbps ali ..... brzina je znala da bude i 300Kbps mnogo puta .... i to po mesec dana ... a da nepricam ono kao nestane internet itd. Sledeci put kad se nesto tako bude desilo firma ce lepo podneti tuzbu pa nek se cesu posle. A ta jadna fora sa brzinomerom je smesna jer naravno da ce brzina prema njihovom serveru biti mnooogo bolja, tako odjebavaju 60% korisnika koji se zale a neznaju gde i sta da pogledaju kako bi utvrdili brzinu.
Ali imam ja i problem sa drugim provajderom kod kuce Artcommunication.
Oni su tek skup ludaka i neznalica ..... ima samo 2 lika koji su ok i uvek normalno pricaju samnom .... a ovi ostali ko da su do juce prodavali krompir i onda presli u posao sa internetom. Nije im jasno zasto ne zelim da mi ping ka google-u bude 300-700 i zasto ne zelim packet loss..... i zasto nije dobro kaciti 20 usera na switch od cirka ... 4 evra ... koj neznam ni gde su kupili a koj pritom stoji napolju, a da nepricam o tome kako svi imaju problema sa njihovim APovima i kako moraju korisnici da se penji na krov da resetuju iste jer .... jelte crknu uvek kad ovi ne rade.

Kablovski dele vishe ljudi, ako dosta njih sa tvoje "stanice" zauzme link, dzabe :( Sem ako ta stanica nema 100Mbit link do glavne stanice.
Ovo nije odbrana SjBB-a, oni (za razliku od Flat paketa) moraju da osiguraju deklarisan protok. Zalite se, na forumu samo mozes da skupis istomisljenike, neces nista vishe postici sem pismeno (ili "usmeno" ;)

Hvala svima na javljanju, evo rezultata speedtest.net (recommended server - Timisoara, Romania):

prevara7.jpg

Kao sto se moze videti, i dl i up na ovom "Turbo" paketu je ocajan u odnosu na ono sto se reklamira. Obratite paznju da je brzina uploada 5x niza od onoga sto SBB reklamira (na sajtu jasno pise up 2 mbit/s ka internetu)!!!

Na forumu SBBa su me banovali. Evo i dokaza:

prevara8.jpg

E sada dolazimo do najzanimljivijeg dela razgovora - tuzbe. Na zalost, SBB je u ugovoru prodao maglu, jer su obaveze korisnika jasno naznacene, dok su obaveze SBB-a umotane u oblandu. Ne vidimo ni u kom roku su duzni da korisnika prikljuce na net, ni u kom roku su duzni da otklone kvar, ni koju su brzinu paketa duzni da obezbede, nista... U clanu 7. Anexa ugovora stoji: "SBB PJ Telefonija se obavezuje da ce permanentno i kvalitetno odrzavati sistem radi ocuvanja postignutog nivoa kvaliteta usluga." Na osnovu cega mozete da ih tuzite? Nicega...

Sa druge strane, juce sam pricao sa bratom koji ima Telekom ADSL u Zrenjaninu. Njemu je u ugovoru sve jasno naznaceno, izmedju ostalog i brzina koju je uplatio, dakle ako bude drasticnog odstupanja uvek ima opciju zalbe sudu. U clanu 1. ugovora mu stoji sledece: "Ovim ugovorom (u daljem tekstu: Ugovor) Telekom i Korisnik uredjuju medjusobne odnose u vezi sa koriscenjem usluge ADSL paket 3 (u daljem tekstu: Usluga). Usluga omogucava Korisniku: Koriscenje ADSL prikljucka sa Opremom protoka 768/192 kbit/s, jedna dinamicka IP adresa, jedna e-mail adresa, 20Mb prostora po adresi...". Neverovatno je da sam mu sinoc poslao sve ove linkove, i on je na svim test serverima imao za nijansu bolje rezultate od mene. A ja navodno imam 5 mbit/s paket, a on samo 768 kbit/s.

Dakle, da zakljucimo: SBB ne moze da pruzi uslugu od 5 mbit/s. Cak ni prepaid paket paket od 2 mbit/s ne mogu da ispostuju. Maximalna brzina koju SBB moze da ponudi svojim korisnicima je cca 950 kbit/s, bez obzira na to da li je u pitanju prepaid ili flat paket. Vecu brzinu od ovoga ne mogu da obezbede, bez obzira na to sta pricaju u svojim reklamama. Dakle - lazu i obmanjuju korisnike kada je "Turbo" paket u pitanju. Zbog zamagljenosti ugovora, sudska tuzba je nezamisliva...

Pazi on ne mozhe da se zali, garantujem da u ugovoru za ADSL (flat pakete, kao i za sve flat pakete bilo kog providera) postoji stavka o agregaciji, tj. koliko korisnika deli odredjeni link. Flat samo ima neogranicen trasnfer, ali nema garantovan minimum brzine.
Postpaid SBB, Turbo paketi takodje, treba da imaju garantovan link od 5Mb/s. Idi do njih, zovi telefonom, barem znaj da ne uplacujes dalje!
(ja licno ne shvatam postpaid pakete, i najjaci mi nije dovoljan za e-mail samo;)

@aLti

auuu :( Mozes da im pretis tuzbom i da se deres na elefon, to je sve, mada mislim da oni ne mogu da priuste sebi da ti daju tu brzinu. SBB je po pravilu: ili radi super ili menjaj provajdera. Drugar moj uzeo kablovski, samo pola km od mene i vec dva meseca mu ne radi net, a redovno ga placa, net mu radi 2 puta po 20 minuta na dan. Rekli su mu da znaju za problem i da ce ga resiti za <ubaci par dana ovde> , pa tako u krug, a on placa ko majmun, meni sa druge strane radi skoro savrseno.

Od slučaja do slučaja

Dakle, da zakljucimo: SBB ne moze da pruzi uslugu od 5 mbit/s. Cak ni prepaid paket paket od 2 mbit/s ne mogu da ispostuju. Maximalna brzina koju SBB moze da ponudi svojim korisnicima je cca 950 kbit/s, bez obzira na to da li je u pitanju prepaid ili flat paket. Vecu brzinu od ovoga ne mogu da obezbede, bez obzira na to sta pricaju u svojim reklamama. Dakle - lazu i obmanjuju korisnike kada je "Turbo" paket u pitanju. Zbog zamagljenosti ugovora, sudska tuzba je nezamisliva...

Moram da te razočaram, jer meni ide brzina na 1024/128 kada vučem sa RS-a 120 KB/s minimalno od 128 mogućih.

meni je na 256/128 ~208/102, i to je jos dobro, bench mi ide u 17kb/s, RS ide u 22kb/s (bolje od bencha), a lokal u zadnja dva dana ocaj zivi...

Hvala svima na javljanju, evo rezultata speedtest.net (recommended server - Timisoara, Romania):

prevara7.jpg

Kao sto se moze videti, i dl i up na ovom "Turbo" paketu je ocajan u odnosu na ono sto se reklamira. Obratite paznju da je brzina uploada 5x niza od onoga sto SBB reklamira (na sajtu jasno pise up 2 mbit/s ka internetu)!!!

Na forumu SBBa su me banovali. Evo i dokaza:

prevara8.jpg

E sada dolazimo do najzanimljivijeg dela razgovora - tuzbe. Na zalost, SBB je u ugovoru prodao maglu, jer su obaveze korisnika jasno naznacene, dok su obaveze SBB-a umotane u oblandu. Ne vidimo ni u kom roku su duzni da korisnika prikljuce na net, ni u kom roku su duzni da otklone kvar, ni koju su brzinu paketa duzni da obezbede, nista... U clanu 7. Anexa ugovora stoji: "SBB PJ Telefonija se obavezuje da ce permanentno i kvalitetno odrzavati sistem radi ocuvanja postignutog nivoa kvaliteta usluga." Na osnovu cega mozete da ih tuzite? Nicega...

Sa druge strane, juce sam pricao sa bratom koji ima Telekom ADSL u Zrenjaninu. Njemu je u ugovoru sve jasno naznaceno, izmedju ostalog i brzina koju je uplatio, dakle ako bude drasticnog odstupanja uvek ima opciju zalbe sudu. U clanu 1. ugovora mu stoji sledece: "Ovim ugovorom (u daljem tekstu: Ugovor) Telekom i Korisnik uredjuju medjusobne odnose u vezi sa koriscenjem usluge ADSL paket 3 (u daljem tekstu: Usluga). Usluga omogucava Korisniku: Koriscenje ADSL prikljucka sa Opremom protoka 768/192 kbit/s, jedna dinamicka IP adresa, jedna e-mail adresa, 20Mb prostora po adresi...". Neverovatno je da sam mu sinoc poslao sve ove linkove, i on je na svim test serverima imao za nijansu bolje rezultate od mene. A ja navodno imam 5 mbit/s paket, a on samo 768 kbit/s.

Ugovor si trebao da pročitaš prije potpisivanja. Sličan im je način kao ovdje jednog lokalnog provajdera, oni u ugovoru kažu da će kvalitet usluge biti "best effort" u datom trenutku. Znači ako je best effort 64 kb/s, znači mogu da kažu to je bio best effort i kraj priče. Ovi su na zatezanje i pobunu korisnika uveli neku komisiju ako korisnik želi da raskine ugovor jer je loš kvalitet, ali ko će biti u komisiji nego njihovi ljudi? Oni se lijepo ograde, samo su trebali onda uvest i "best effort" plaćanje.

alfaunits je napisao(la):
Pazi on ne mozhe da se zali, garantujem da u ugovoru za ADSL (flat pakete, kao i za sve flat pakete bilo kog providera) postoji stavka o agregaciji, tj. koliko korisnika deli odredjeni link. Flat samo ima neogranicen trasnfer, ali nema garantovan minimum brzine.
Postpaid SBB, Turbo paketi takodje, treba da imaju garantovan link od 5Mb/s. Idi do njih, zovi telefonom, barem znaj da ne uplacujes dalje!
(ja licno ne shvatam postpaid pakete, i najjaci mi nije dovoljan za e-mail samo

Zašto bi bila stavka o agregaciji u svakom ugovoru? Nisu svi provajderi isti kao ni ugovori. Ne treba pristajati na takve ucjene i skidanje odgovornosti provajdera, lično ne bih potpisao takav ugovor. Uvijek treba pažljivo pročitati sve stavke ugovora pa onda tek odlučiti. KOd vas je još povoljnija situacija, ima dosta više provajdera, kod nas je dosta ljudi ograničeno na samo jednog, pa je izbor ili taj ucjenjivački ugovor ili ništa. Što naravno lošaci iz provajdera iskorištavaju.

Kako gde. Evo u centru BG, dosta ljudi ne moze da dobije ADSL. Ostaje nam ili SBB ili wireless - a u centru se od wireless-a ne bi ovajdali (zagusenje).
Ovo sto sam pomenuo za agregaciju nije u svakom ugovoru, ali jeste sigurno (da li kroz termin agregacija ili "best effort" sve jedno ;) za sve flat pakete.

Izgleda da sam ja veliki srećnik, na SBB-u sam skoro dve godine i do sada sam samo jednom imao problem sa protokom, poziv tehničkoj podršci je to sredio. Znam puno ljudi koji se žale i imaju potpuno drugačija iskustva od mog. Čudno.

Ja sam na poslu imao SBB 1mbit dve godine, radio je sve vreme max brzinom, uz jednomesechne prekide od pola sata. Ali ovo je chist bezobrazluk, mada nije neochekivano.

Nazad
Vrh Dno