Šta je novo?

Tumacenje Prime-a

zeko

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
360
Posto nikada nisam koristio prime95 za testiranje oc-a (sta cu kad sam vezan za s&m jos iz doba athlona:) molio bih nekoga da mi protumaci gresku koju mi je doticni program izbacio. Inace blend test je u pitanju. Pretpostavljam da treba vise napona, ali rekoh da proverim posto mi je komp bio stabilan u svakodnevnom radu i s&m-u. Inace cpu je na 1.33750v u biosu, a memorija na defaultu 2.2v (ocitava kao 2.25v, znaci i malo vise nego sto joj treba) na1066mhz. Hvala unapred!

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    311.6 KB · Pregleda: 55
Pusti Prime95 ali izaberi Small FFTs umesto Blenda pa ako prolazi, najverovatnije je problem u memoriji..
Kako si ga klokovao? Koliko mu je FSB, koji su ostali naponi..
Skini noviji Prime95..
Skini LinX pa kasnije ces testirati sa njim..

Mnozilac je 12.5, fsb 266, memorijski mnozilac 4. Svi ostali naponi default. Malopre sam pustio opet blend test ali sam podigao napon cpu-a na 1.34375. Kad ga zavrsi probacu small ftt test kao sto si me posavetovao pa javljam rezultate. Kazi mi samo za small ftt test kad da smatram da je prosao - 1-2h jel dovoljno za sad?

Prime95 ti ne moze reci stabilnost.. Mislim, mozes ga drljati i 12h ali cemu, kad postoji Linx?
Prime95 Small FFTs ce ti reci da li je to malo napona samom procesoru ili puca na relaciji NB-MEM..
Prati temperature jer ce ti Small FFTs vise ugrejati CPU od Blenda...
Ako ti pukne Small FFTs, prblem je u procesoru
Ako ne pukne posle recimo 2-3 sata, dodaj napona na NB i postavi rucno latencije memorije na 5-5-5-15 2T.
Onda odvrni LinX, u njemu postavi da ti preuzme svu raspolozivu memoriju i postavi 75 krugova da vrti..

Ako ti prodje 75 krugova LinX-a, moze se reci da ti je sistem stabilan..

Ako si vec odlucio da malo overklokujes sistem, moj savet ti je sledeci..
Memoriju postavi rucno na 5-5-5-15 2T, mem.mnozilac postavi na 2 (1:1) za pocetak.
CPU mnozilac postavi na 6 da bi mogao utvrditi CPU-FSB Wall.
NB napon postavi na 1.3V, FSB napon na 1.3V, CPU napon na 1.4V, vDIMM na 2.2V, ostale napone nemas potrebe dirati.
Kod:
samo pazi na to da neke ploce podizu automatski napone, koji su postavljeni na AUTO, tj.koji nisu [U]rucno[/U] postavljeni, i to u skladu sa povecavanjem FSB-a.
Da bi sprecio to, mozes rucno postaviti ostale napone na default vrednosti...

Kad si sve tako podesio, dizi FSB odmah na 333MHz, vidi da li butuje.
Ako butuje, dizi na 350MHz i tako dalje, dok butuje..
Kad nadjes FSB preko kog taj CPU nece da butuje, dizi mnozilac na procesoru da vidis koliko moze taj procesor sa 1.4V da izgura...
1.4V ne bi trebalo da dize temp tom E5200 specijalno.. Ja sam sa HyperTX om hladio E5200 na 1.4V na 3.4GHz sa 69C u full load-u..

Prati temperaturu i testiraj stabilnost procesora sa Small FFTs.
Kad nadjes max.stabilan klok na 1.4V, onda dizi mnozilac memorije da izvuces max iz memorije.

Sad to testiraj sa Blend Testom ili LargeFFTs pa ako je stabilan posle par sati prajmovanja, pusti mu LinX (memory na All) 75 krugova da izvrti i ako izvrti bez zabadanja, bez gresaka i ako ti je temp unutar 70C, to je to, zavrsio si pricu oko OC-a...

Malopre dodjoh u stan... Vidim da je prime jos uvek radio tj. nije pukao (10,5h se vrteo blend test). Mrzi me veceras, ali cu sutra-prekosutra isprobati podesenja koja preporucujes. Linx sam evo sad skinuo. Hvala na iscrpnom odgovoru! Poz :wave: p.s. Ako ne izvucem 3.6ghz nisam nista uradio :)

Poslednja izmena:
U globalu ne bi trebalo da bude problem tih 3.6GHz, pogotovu ako je revizija procesora M0

Vrh Dno