Šta je novo?

Tužno stanje ponude notebookova u SCG

aleck

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
619
Mislim da od svih računarskih stvari koje sam kupovao, kupovina laptopa najbolje pokazuje koliko smo mi malo tržište.
U ovoj zemlji je izgleda jedino moguće kupiti neki HP, Dell ili FSC laptop a da to bude od firme gde možeš očekivati iole iskoristiljivu garanciju. Dodaj tome i Asus pošto Informatika njih prodaje.

Prosto je tragično raspitivati se o tome. :( Recimo, Pakom je distributer za Asus - a u obe njihove prodavnice u Beogradu nisu ni čuli za W3 seriju (tražio sam W3V) iako mesecima unazad reklamiraju upravo W3V u PC-ju. Isto kada sam zvao Desk. Svetla tačka je Informatika koji su znali šta pitam i imaju na lageru upravo W3V - ići ću da ga pogledam kod njih.

U ComtradeShopu (distributeri za LG) sam tražio LW20 / LW40 - nema. Imaju one najjeftinije LS modele sa Celeronima + LW70 koji je ubedljivo najskuplji. Generalno po svim prodavnicama da zaređaš videćeš da se prodaju naj-naj-jeftiniji modeli - sve sami Celeroni.

Zašto ne razmatram IBM / HP / FSC / Dell? Pa prosto - ružni su mi. Možda profesionalna deformacija (web designer / developer) ali mi je bitno i kako proizvod izgleda.
IBM je ubedljivo najružniji laptop od bilo čega što postoji na tržištu. Fino je što je to kvalitetna stvar, ali izgleda ko da ga je dizajnirao Marylin Manson. Dell imamo po firmi, koristio ga i ne želim. HP / FSC se spremam da odem da pogledam, samo da pronađem gde ih ima izloženih, ali po fotkama mi ne deluju privlačno.

LG LW40 je moj prvi pik i toga nema nigde ovde - čekam informaciju da li će ga uopšte biti i to sa rokom isporuke od 2-3 nedelje. Sony VAIO ne prodaje ama baš niko - a veoma mi se sviđa crna VAIO S serija (13.3" - divota za nošenje). Iza ovih ide dosta praznih mesta pa tek onda recimo Asus W3V. Spreman sam da za istu stvar platim par stotina evra više zbog dobrog dizajna ali kad bi imao gde.

Moj idealni laptop bi bio ovako nešto:
- Sonoma platforma
- Pentium M 740 (1.73)
- 13-14" WXGA (1280x768/800)
- 1GB RAMa
- Bluetooth / 802.11b/g
- (opciono) jača grafika od ugrađenog Intela, tipa X600/X700 (ne znam šta nVidia uopšte ima od mobilnih stvari koje vrede dodatnih para)
- WinXP Pro

Imam mogućnost da to pazarim u recimo Švedskoj i da mi se donese, ali laptop bih ipak želeo da kupim lokalno i da imam gde da ga nosim ako mu nešto rikne a ne da organizujem međunarodne ture.

p.s. A za otprilike tri godine, kada se pojavi druga generacija Apple Powerbookova sa Intel procesorima izbor će biti samo jedan.

Ako ti nije problem, otidji do e-ducana i naruci sta ti srce iste, posteno plati i stize ti za 10-14 dana i milina...

edit: a sto se tice servisa... na to zaboravi u mojoj varijanti, ali ako kupis neki laptop koji predstavnistvo kod nas uvek mozes da ga nosis kod njih... bar se nadam..

Poslednja izmena:
Teško da će biti bolje. Notebookovi podležu atestu, što se plaća nekoj firmi iz Niša reda 300-400e po modelu (svaki model mora da se atestira). Posle atestiranja taj primerak može da prođe samo kao polovan (dodatni trošak) pa se isplati samo uvoziti po par desetina komada istih, dakle slab izbor.

Servisiranja skoro da nema nego se šalje 'privremeni izvoz' dobavljaču što je komplikovano, a ne može se ni obaviti u zakonskom roku od 23 dana, pa se izdaje nov ili vrate pare, a ovaj kad stigne sa popravke - opet je polovan.

Notebook se isplati samo doneti privatno... ovo što uvoze je namenjeno uglavnom firmama koje moraju da kupe ovde legalno.

Atest?!
Pa divno...sad su stvari prilično jasnije.

Hvala na informaciji, znam šta mi je činiti.

...rece aleck, i ode da skoci sa mosta... :S:

ne slazem se sa tobom
Za pare prijatelju ima sve da se kupi apsolutno sve i to sa sa garancijom kakvu pozelish ali naravno sve ima svoju cenu. Poshto je SiCG trziste kung fu jeftinije robe 99.7% uvoza podmiruje te potrebe. Ali za osobe koje zele da kupe neshto bolje ima i to al batice morash da odreshish kesu barem 50% ako ne i jache u odnosu na zemlje gde se notebook-ovi od 4-5000 eura kupuju kao dobar dan.

:) Nope, ode aleck na ručak i da presabira opcije za inostranstvo.

Notebookovi od 4-5000 evra?
Je l' to dolazi sa portable peglom koja sama radi i portable veš mašinom koja kupi čarape i gaće koje si skinuo u hotelu pa ih opere i osuši do jutra?
To bi već kupio za te pare.

hahaha jel bi ti i da uzgaja paradajz zimi i da te hrani na kashichicu.

www.ibm.com pa nadjesh tamo i skuplje od pomenute svotice. Aj shto su shljatki samo tako.

to3a je napisao(la):
ne slazem se sa tobom
Za pare prijatelju ima sve da se kupi apsolutno sve i to sa sa garancijom kakvu pozelish ali naravno sve ima svoju cenu. Poshto je SiCG trziste kung fu jeftinije robe 99.7% uvoza podmiruje te potrebe. Ali za osobe koje zele da kupe neshto bolje ima i to al batice morash da odreshish kesu barem 50% ako ne i jache u odnosu na zemlje gde se notebook-ovi od 4-5000 eura kupuju kao dobar dan.

ajde molim te reci jednu zemlju gde se laptopovi sa tom cenom kupuju 'kao dobar dan'?
za te pare ovde imaju samo oni smesni alienware, voodoo i slicne komedije od laptopova. ima svega nekoliko modela i to je to.
Acer Ferrari (1GB rama, 100GB hdd, x700) od karbonskih vlakana ovde kosta 2000dolara, kakvih bre 5000eura....svasta

Pa ne bih se bunio - svežeg paradajza nikad dosta.

Tozo, skroz si promašio priču. U normalnim zemljama za pristojne pare dobiješ i support i garanciju i mogućnost da biraš komponente laptopa i next-day fix garanciju itd. Lepo si rekao - kad platiš dobiješ.
Ali sve to ni približno ne košta 5k evra, već recimo duplo manje i ide uz standardne prenosne računare, ništa munje i gromovi. Mani me te priče "ima, samo treba da se plati".

A IBM...pa već sam rekao šta mislim o istima.

Off Topic
Sto se IBM-a tice....Ne znam da li si drzao u rukama T seriju od IBM Lenovo..Prelepo sexy Titan kuciste...Za mene je to nesto najlepse sto sam video (a video sam dosta) u toj klasi.

Mislim da je Aleck-ov problem predrasuda vezana za izgled. Imam utisak da nisi siguran sta bas hoces.

nesharm je napisao(la):
Mislim da je Aleck-ov problem predrasuda vezana za izgled. Imam utisak da nisi siguran sta bas hoces.

Nisam siguran? :)
Sasvim suprotno - tačno znam šta mi treba. Problem je što to ne mogu da kupim ovde. Ne radi se tu o nikakvim predrasudama - dizajn je subjektivna stvar.

Pazi, da ti presudna stvar u izboru notebooka bude izjava da je dizajn par najprodavanijih ruzan, onda ti se trziste smanjuje za 80%. Spremi se na neke kompromise, pogotovo na kombinaciju 14" ekran - Sonoma - wide screen.

Broz je napisao(la):
14" wide je bas malo prostora. jesi probao da ga koristis?

Imam već više od godinu dana na raspolaganju Apple iBook, koji je 14" sa rezolucijom 1024x768. Na tome može da se radi, čak sam jednom nešto čačkao i u Photoshopu i pravio neki sitan dizajn. Svestan sam ograničenja, no mi je širi plan da za rad kod kuće pribavim i neki veći monitor (kad finansije dozvole) a da ipak imam mobilnu mašinu na kojoj može da se radi.

Rezolucija 1280x800 deluje sasvim prihvatljivo - taman da se recimo sve palete Photoshopa premeste u ćošak i ostane 1000px za rad.

A baš to što spominješ - probati laptop - je problem na ovako malom tržištu. Imao sam prilike da provedem 2 nedelje u gradu koji je sušta suprotnost - Singapur. Ponuda laptopa + količina radnji gde možeš i da ih probaš je neverovatna. Za maler, tada nisam ni razmišljao o kupovini, pa sam iz zezanja probao par komada, čekajući prijatelje da nešto drugo pazare - sad bih mnogo detaljnije gledao i isprobavao.

Poslednja izmena:
dobro jesam malo preterao sa cenom ali poenta moje pisanije jeste da mora da ima svaki tip usluge koji pozelish i ovde. Od prodavca do prodavca i kazes zelim to i to i takvu i takvu uslugu. Koliko znam hp ima ugovor sa par firmi koje odrzavaju njihovu opremu (jedan moj poznanik radi u takvoj firmi) i chim se neki od rachunara kupljen od njih pokvari oni u toku istog dana donesu identichni lap top prebace hdd i odnesu tvoj na popravku. Tebi je sve jedno da li ce popraviti onaj tvoj ili ti ostaviti taj. Sve je regulisano ugovorom o prodaji-garanciji i ugovorom o servisiranju. Verujem i da je sa drugim firmama ista pricha.

U medjuvremenu sam jos malo riljao i kolega u firmi me podsetio na Samsunga koji takodje ima prilicno lep dizajn (secam se da sam ih video u Singapuru).

Model X50 je ubica. Jeste da je malo veci od onoga sto sam hteo (15.4) ali ima prakticno sve sto coveku moze da zatreba 3 godine unapred i prakticno nijedne slabe tacke koju sam mogao da ulovim.

Ja sam imao X seriju i to je recju - SAVRSENSTVO!
Ako mozes da kupis samsung kupi ga bez razmisljanja jer su vrh vrhova!
Reci mi samo gde si nasao samsunga x seriju ako nije tajna:)

Nije. :)
Kupujem u UK (kombinacija preko firme gde radim), tj. nadam se jer jos uvek ocekujem potvrdu da je varijanta uopste moguca. Sastavio sam jaku konfiguraciju pa sad cekam da vidim koliko ce me to kostati i kad moze da stigne.

Vrh Dno