Šta je novo?

TT Big Typhoon VX + Noctua 120mm

AMDAthlon

Slavan
Učlanjen(a)
27.04.2004
Poena
309
Imam E8500 dignut na 4GHz (1.375V u biosu, a 1.31V pri opterećenju) koji hladim pomoću TT BT VX (originalni vent je 120mm i podešen je na 1800o/min)... Na tom broju obrtaja TT vent ima pomalo neprijatan zvuk, a ne izgleda mi ni da je efikasan - u Linx testu mi temperatura dođe i do 83°C u jezgrima (mereno većinom programa).
Da li bih nešto dobio, ako umesto TT venta na 1800o/min, stavim Noctua vent NF-P12 (120mm) koji ima nešto malo veći protok (prema specifikaciji 92.3m³/h), ali na "tiših" 1300o/min? NF-P14 od 140mm još uvek ne može da se nabavi kod nas?

Poslednja izmena:
Dobio bi lošije performanse - veće temperature!

Poslednja izmena:
AMDAthlon ime a Intel procesor :)
Imam isti CPU radi na 4050mhz pri 1.365v u biosu,pri opterecenju padne na 1.31 otprilike.
Posto imam slican kuler TT Big Typhoon samo bez VX,pa mozemo uporediti temperature,meni je recimo pod Orthosom negde oko 58C full load na 4050 mhz,ne znam samo kako tebi dodje do 83C,ili ti je lose nalegao kuler,ili pasta ne valja ili ti je kuciste lose provetreno...

Linx i Orthos nije isto. Ovaj prvi dosta više opterećuje proc.

Evo probao sam sa LinX-om,max sto ide temperatura je 68-70C sto je opet dosta manje od njegove.
Isti CPU skoro ista voltaza i takt procesora...

Ime je iz vremena kad sam imao AMD...
Kućište (Chieftec) mi je dobro provetreno (2x80mm ubacuju vazduh, a 2x80mm izbacuju vazduh)... Moguće je da bi "izduvavanje" prašine iz kučišta i iz rebara coolera pomoglo, pa ću i to da probam... Mogao bih i da zamenim pastu (ova je već oko 18 meseci stara), a mogao bih da ponovo montiram TT cooler... TT BT VX coller je nemoguće "pogrešno" namestiti ili postaviti tako da loše naleže... Međutim, ako ima nekih ideja kao da se proveri naleganje coolera na CPU, samo recite!
Možda se nismo razumeli: zanima me promena ventilatora i eventualni dobici... Znam da Noctua cooleri nisu baš ekstremno dobri.
Danas probam Noctua 120mm, pa javljam šta je i kako je...

Poslednja izmena:
Izduvao sam kućište i rebra coolera, stavio novu pastu i sada je max. temp oko 72°C - zadovoljan sam. Probaću malo da spustim CPU voltažu, to će još dodatno da smanji toplotu CPU...

Kad si sve to radio mogao si malo da se zezaš i sa poliranjem procesora i kulera i da kupiš neku malo skuplju pastu...

Poliranje i AS pasta bi spustili temp za 1°C do 2°C... Sve sam to probao i probao... ranije... A i pisali su ljudi o tome...
Inače sa Noctuom NF-P12 na 1300o/min je temperatura bila za stepen viša nego sa TT BT original ventom na 1800o/min, ali je buka ista/slična... Sada sam spustio CPU na 1.355V (1.29V-1.30V pri opterećenju) i prošlo je 8 LynX proračuna od 15000 jednačina, bez greške...
Sa Noctuom na 1300o/min testovi prolaze, a sa TT ventom na 1300o/min ne prolaze - kako vam ovo izgleda? Mislim da bi Noctua od 140mm bila dobro rešenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno