Šta je novo?

Tt 12 vs. Tt 7+

Rasa

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2003
Poena
619
Da li je neko testirao 12-icu? Kakav je u odnosu na 7+?

Malo je falilo da uzmem 12-icu i da posaljem ovu moju 7+ u penziju... (sigh)... Nije mi se dalo da je uzmem...

Anyway, jel kupio neko 12-icu? Kakvi su utisci??

Falcon je napisao(la):
Malo je falilo da uzmem 12-icu i da posaljem ovu moju 7+ u penziju... (sigh)... Nije mi se dalo da je uzmem...

Anyway, jel kupio neko 12-icu? Kakvi su utisci??
Uzeo ja. U odnosu na 7+ je veci i tezi. Mozda cak i opasniji :D
I da, na minimalnom broju obrtaja (2000 RPM), ovo je *prvi* zaista necujan cooler!

Ali, bas se nista ne cuje!
Nema ni onog piska, karakteristicnog za 7+... samo duboki huk kada bas nabijete uvo do samog propelera ;)

A utiske cemo da sabiramo kada malo krenem da dizem CPU... :beat:

Ajde reci bar kolika ti je temperaturna razlika, tj koliko stepeni niže hladi V12 u odnosu na V7+ a da prave istu buku (recimo LOW i ovamo ~2700).

Evo prvih utisaka, na zalost ne mogu dati direkno poredjenje sa Tt7+ jer se razlikuje temperatura radnog okruzenja - i sami vidite da je napolje udarilo Prolece.

Prvo sam ga ispolirao do "visokog sjaja" (kao ogledalo je) jer to nije nazalost uradjeno fabricki. On ima dosta finiju obradu dna u odnosu na Tt7+ ali sam ja oba kulera ishmirglao i ispolirao.
Na CPU sam stavio njegovu pastu (koja dolazi uz kuler), mada sam mozda stavio malo vise no sto sam to ranije radio - sa druge strane sav visak bi morao biti istisnut jer kuler i CPU su u veoma jakom zagrljaju :mrgreen:
Posto kuler ima potenciometar, brzina ide od ~2100 do ~5650 (prva necujna druga HHHUUUUUCNA tj. sasvim drugi tip buke u odnosu na zvizdavog Tt7+ na High). Kazu (razni testovi) da ga je najbolje drzati na 3500 i da je to optimalni kompromis (temperatura/buka). Za mene je buchan na tim obrtajima tj. ovaj kuler ima (bar kod mene) specifichan "brundavi" zvuk koji potice verovatno od 2 lagerska lezista ventilatora. Licno, ovaj zvuk mi se ne svidja (kao ni piskutavi zvuk 7+). Kako raste brzina obrtaja tako se sve vise cuje i huk sabijenog vazduha (pored onog "brundanja").
Od 2100 do ~3200 kuler je "moze se reci" necujan. Vec na 3200-3300 pocinje to brundanje (mozda neko ima bolji izraz). Na 3500, na toj "optimalnoj" brzini je za moj ukus previshe brundav tj. bucan. Ja ga zato drzim na 3068-3125 (oscilira u tom opsegu). Tu se jedva cuje, ima ga ali zanemarljivo.
Na doticnoj brzini obrtaja i mogu da vam dam uporedjenje sa Tt7+ (Low):
- skoro se necuje, za razliku od 7+
- temperatura je ~ 4 C niza od 7+ (low) a mozda i 5 ... ali ovo je orijentaciono izvedeno iz sledeceg:
1700+ @ 2380MHz @ 1.825V
Tt 7+ Low = 29/52 (sistem/cpu, otvoreno kuciste, ocitano u Winbond HD 2.7)
Tt 12+ 3125 obrtaja = 31/49.5 (sistem/cpu, otvoreno kuciste, ocitano u Winbond HD 2.7), znaci danas mi je u sobi temp. za 2C veca nego juce.

Toliko sam imao reci.

P.S.
Iz vise izvora imam informacije da kulera vishe nema ... prodali se za 1 dan :eek:

maxer je napisao(la):
Iz vise izvora imam informacije da kulera vishe nema ... prodali se za 1 dan :eek:

Iz pouzdanih izvora (štaviše iz prve ruke :)) informacija ti je tačna, ali već je poručena nova, znatno veća količina :D

svi se mi nadamo da ce informacija o stizanju novog kontingenta naci put do vernih clanova foruma :D

@maxer:
jesi li ti sve to merio na full load-u?

trx je napisao(la):
@maxer:
jesi li ti sve to merio na full load-u?
Mnogo hoces :D
Ne to je u idle, na desktopu (opterecenje cpu-a 0% do 2%).

Da dodam jos i ovo: kuler ima NEVEROVATNU kapacitativnu moc.

Ocekivao sam da ce kod Prime95 testa porast temperature biti proporcionalan odnosu koji je bio kod Tt7+ (odnos izmedju sistemska/cpu temp.). Ali jok !!!
Trenutno radi Prime95 vec sat vremena na 2300MHz 1.725V i temp. je: 31/51.5 @ 3125 obrtaja (skoro necujan mod :mrgreen: ).
Ovde bi Tt7+ imao odnos (u Low obrtajima) 31/56.5. Naravno iz ovoga se potvrdjuje moje zapazanje da je temp. 12-ce niza za ~5C u odnosu na 7-cu.
Kapacitativnost se znaci ogleda u tome da bez obzira sto je doslo do drasticnog povecanja energije na izvoru (CPU), kuler sav taj visak preuzima na sebe i ne dozvoljava CPU-u da pocne da se zagreva vec ga i dalje drzi na skoro istim temperaturama.
Da ne zaboravim, ocekujte da vam Prime95 radi na 0.025V nizim u odnosu na one potrebne sa Tt7+ @ Low (naravno 12-ca je @ 3125 obrt.).

Moje misljenje o ovom Tt-12 je sledece: ovo je Apsolutni BestBy ... kuler ga raznosi ... sve to u skoro necujnom rezimu rada uz mogucnost da ga ubrzate kad god hocete, koliko hocete. Usput imate investiciju za buducnost, kada budu dosli mnogo topliji CPU.

P.S.
Prime95 i dalje radi a trenutno mi se soba provetrava i temp. je pala: 29/49.
P.P.S.
Ufff, gore izneto se malo zakomplikovalo. Evo iskljucio sam Prime95 i u medjuvremenu zatvorio prozor i sada je temp. 26/42.5 (idle). Pa ocito malo drugacije sada treba sagledati celu pricu. Kuler tako zestoko odvodi toplotu sa CPU-a da osetno povecava temp. okolnog vazduha (i to u otvorenom kucistu) dok je CPU u 100% opterecenja. Po gasenju Prime95 sistemski merac temperature je sa 29C (full load) pao na 26C (idle). CPU je sa 49C (full load) pao na 42.5C (idle).
Eto to je to na 2300MHz @ 1.725V, 12-ca @ 3125 obrt.

aj nam javi temperaturu u idle-u i prime-u kad budes zatvorio kuciste...

maxer je napisao(la):
Prvo sam ga ispolirao do "visokog sjaja" (kao ogledalo je) jer to nije nazalost uradjeno fabricki. On ima dosta finiju obradu dna u odnosu na Tt7+ ali sam ja oba kulera ishmirglao i ispolirao.
Na CPU sam stavio njegovu pastu (koja dolazi uz kuler), mada sam mozda stavio malo vise no sto sam to ranije radio - sa druge strane sav visak bi morao biti istisnut jer kuler i CPU su u veoma jakom zagrljaju :mrgreen:

Interesuje me postupak poliranja, kako postupno :mrgreen:
I da li se nesto stvarno dobija time??? :confused:

POZ cheers

maxer je napisao(la):
Prvo sam ga ispolirao do "visokog sjaja" (kao ogledalo je) jer to nije nazalost uradjeno fabricki.
Nadam se da nisi zakacio onu "www.thermaltake.com" gravuru! :d:d
maxer je napisao(la):
Posto kuler ima potenciometar, brzina ide od ~2100 do ~5650...
Meni je "Min" na ~1900 RPM... i to sa CPU-om na 1.9V, kada bi +12V grana trebala malo i da pojaca???
maxer je napisao(la):
Od 2100 do ~3200 kuler je "moze se reci" necujan. Vec na 3200-3300 pocinje to brundanje (mozda neko ima bolji izraz)
Imam ja... "smeta za usi" ;) :beat:

trx je napisao(la):
Ljudi, pa sta ce vam temperatura u idle-u??? Sta vam to znaci?

Samo full load, to je najbitnije... dokgod meni sve stabilno radi na, recimo, i 70 stepeni u full load-u, BAS ME BRIGA sto mi je idle na 62!!!

Pa ne pucaju Prime i igre u idle-u, pobogu...

Hvala Maxer-u na iscrpnom izvestaju.
P.S. Nema vise ni Memory Cooling Kit-a. ( a moze i spojeno ) :beat:

Pe i ne znam koliko se isplati davati toliko para (u odnosu na 7+) za dobitak od 5 stepeni, sto se mene tice jedino radi ugodjaja.

Tresla se gora, rodio se miš :d
Koliko su ova dvojica (maxer i CAR) davili o njemu, očekivao sam temperature u minusu :)
Ovako ispade jedva malo bolji od 7+ i to na račun mnogo boljeg ventilatora :)

Ja ga ne uzimam (barem ne dok ne padne cena). Ko hoce nek' izvoli!

Ljudi, pa sta ce vam temperatura u idle-u??? Sta vam to znaci?
hocu da vidim kolika je razlika izmedju idle-a i FL-a. time lepo vidis koliko je sam qler efikasan a koliki je uticaj temperature u kucistu.

Vojkan je napisao(la):
Koliko su ova dvojica (maxer i CAR) davili o njemu, očekivao sam temperature u minusu :)
Alo bre, indijanac, sta sam ja davio?!!!
Ja bre procitao jedan test o njemu, i to onaj sto je maxer dao...

Vojkan je napisao(la):
Go'sim Vojkane,
ja sam dobio ono sto sam i ocekivao i vrlo sam zadovoljan, ustvari prezadovoljan.
Razlog ?
Moja masina je "skoro do daske" overklokovana i stvarno je najslabija karika u celom kompu bila temperatura CPU-a. Smanjiti je za 5C (pa neka bude i 4C) u full load-u, znaci da mogu postici jos vece brzine CPU-a a da ostanem na istoj temperaturi koju sam imao sa Tt 7+.
To je upravo ono sto zelim, svakodnevni rad sa novim Barton 2500+ na 2600MHz !!!
To je sa Tt7+ NeIzvodljivo ali sa Tt 12-com jeste i te kako :D

Nikako se ne slazem sa tvojom konstatacijom da tih 4C do 5C nije vredno ulaganja.

trx je napisao(la):
Ne zatvaram kuciste, sorry.

Gidra85 je napisao(la):
...Interesuje me postupak poliranja, kako postupno :mrgreen:
I da li se nesto stvarno dobija time??? :confused:
POZ cheers
Jedan tabak smirgle sa oznakom 1200 i 2000, jedno staklo (moze komad polomnjenog prozorskog) velicine smirgle i jednu malo deblju novinu.
Stavis novinu na sto pa na nju stavis staklo - a ono ide jer je potpuno ravno, ako to radis na neravnoj povrsini mozes upropastiti dno kulera. Na staklo ide smirgla a kuler ide na nju.
Skines ventilator, one krakove "zakacaljke" drzis u ruci ili ih zaglavis gore na vrhu njihovog proreza. Smirglas na suvo sa 1200 dok ne uklonis one linije-brazde na dnu kulera, ja to radim okretanjem kulera oko svoj ose u levo - u desno, sve dok me ne zabole misici - jer sve vreme moras da vrsis jedan odredjeni vertikalni pritisak.
Povremeno kada se smirgla napuni tj. prekrije narandzastim prahom (bakrom) to izduvas tj. ocetkas nekom finom cetkicom ili ako nece da se skine, jednostavno u kadi istusiras taj tabak smirgle i rukom to lagano skines pod mlazom vode. Iscedis list i finom pamucnom krpom pokupis tu vodu [ako je moralo da se tusira] ali nesmes da vuces krpu po njoj vec samo da tapkas po smirgli dok ne pokupis vodu.
Kada skines one brazde sa dna kulera, znaci ostane glatka matirana povrsina, ponovo operes (sada i treba da se smirgla nakvasi) naslage bakrenog praha sa smirgle i tako mokru smirglu koristis da nastavis smirglanje (voda omogucava da smirglanje bude fino tj. sada se polira).
Primetices da odmah pocinje da se javlja sjaj tj. efekat ogledala. Onog trenutka kada to bude prilicilo na ogledalo, prelazis na onaj drugi papir sa oznakom 2000, koji takodje treba da bude mokar. Smirglas samo laganim kruzenjem celog kulera, kao da kuler sam klizi u krug po papiru, bez ikakvog pritiska na kuler - dovoljna je sama njegova tezina.
Za pola minuta do minut takvog klizanja kulera dobices dno u potpunosti nalik na ogledalo. To je cela prica.
Mozes za prvu operaciju "uklanjanja" brazdi sa dna (na suvo) da koristis i papir 1000 (pa cak mozda i 800), zatim da predjes na navodnjeni 1200 pa na kraju naravno na 2000.

CAR je napisao(la):
Nadam se da nisi zakacio onu "www.thermaltake.com" gravuru!:d:d
Jesam ali nista joj ne fali (previse je duboka) sada jos i lepse izgleda jer je na reflesivnoj povrsini.:mrgreen:
CAR je napisao(la):
Meni je "Min" na ~1900 RPM... i to sa CPU-om na 1.9V, kada bi +12V grana trebala malo i da pojaca???
Kontra: sto vise dizes napon CPU-a, +12V sve vise pada a -12V sve vise skace. Pa verovatno nam se brzine razlikuju zbog razlicitih napajanja i individualnih karakteristika maticne ploce. Ako hoces da uporedis, stavi CPU na 237x10 @ 1.825V ili 230x10 @ 1.725V. Na obe vrednosti je to: ~2100 do 5650 (najnize sam video 2083).
CAR je napisao(la):
...Imam ja... "smeta za usi" ;) :beat:
Jeste, smetnja za usi ali vredi (D)

Maxer, nije li onda bilo bolje da uzmeš neki kuler iz Thermalright programa, dakle da ideš na najbolje što postoji od vazdušnog hlađenja?
Jer pazi, ja i dalje mislim da taj V12 nije ništa bolji od 7+ :) i da su tih 4-5c posledica mnogo protočnijeg ventilatora, što bakru puno znači.

Vojkan je napisao(la):
Maxer, nije li onda bilo bolje da uzmeš neki kuler iz Thermalright programa, dakle da ideš na najbolje što postoji od vazdušnog hlađenja?
Jer pazi, ja i dalje mislim da taj V12 nije ništa bolji od 7+ :) i da su tih 4-5c posledica mnogo protočnijeg ventilatora, što bakru puno znači.

Sta da ti kazem ... ti kuleri su mnogo skupi (SLK) a testovi kazu da je ovaj kuler jednak sa SLK-900 (bese ti i Aca ste komentarisali taj test ili gresim). Ja verujem tom testu jer SLK je fizicki veoma slican ovom kuleru samo sto je mnogo skuplji. Stvarno ne vidim razloga za SLK ... mnogo bi pametnije bilo da kupim vodeno hladjenje. Ovaj kuler ja smatram jeftinom investicijom a to kazu i svi (ali bas svi) koji su ga testirali a mnogo, mnogo njih je to uradilo i reklo.

Svakako da bi vodeno hlađenje bilo najbolje, ali nisam hteo da idem tako daleko :) Ali ipak, kažeš barton na 2600MHz za svaki dan, hm... Možda malo puno za vazduh?

Kuler je po meni odlican i evo jednog rezultata koji bi mogao da bude referenca. Barton2500+ @3200+ (2.2GHz) Vcore 1.65 (default), Chieftec Dragon 360w, 4 dodatna fana, zatvoreno kuciste, TT v12 @ ~3125rpm (kao sto je i maxer rekao do ovih obrtaja je necujan).
Idle 32c
Load 43.5c (Prime95 ~1h)

Ne znam kako ne shvatate da od bakarnih kulera sa klasicnim telom NIJEDAN ne moze da bude tih, a da dobro hladi zbog karkateristika bakra. Ne moze se sa 2000RPM odvesti efikasno toplota sa velikog bakarnog heatsinka kakav je na TT12. Jedni od retkih su majstori iz Zalmana koji su uspeli da naprave dobar bakarni kuler koji je i tih (7000Cu).
I za SLK800, koji je kao najbolji heatsink na Svetu, je preporuka neki brz fan da bi dao maximalne rezultate. Sa sporim fanom se prednost u odnosu na jeftine kulere topi.

Za one koji hoce tih sistem, isti efekeat ce postici i sa ALU telom koje ima bakarni umestak. Slabije odvodjenje toplote ALU tela kompenzovace se boljim hladjenjem takvog tela sporim fanom.

Po strani to sto TT za ove cetiri godine koliko postoji nije uspeo da napravi stvarno tih kuler. Svi zu bili jeza - 6Cu, 6Cu+ , 7, 7+... Ne verujem da ventilator sa tri rebra na 2000RPM moze da rahladi onoliko telo, a isto nisam sklon da poverujem da se taj ogromni fan ne cuje dok radi na 3000-3500 RPM.

delimir je napisao(la):
...a isto nisam sklon da poverujem da se taj ogromni fan ne cuje dok radi na 3000-3500 RPM.
Ma cuje se on ali tako malo da ga pokrivaju ostali zvuci iz racunara (drugi venitilatori i HD).
Samo vodi racuna o ovome:
- 3125 (to je to, da se izuzetno malo cuje)
- 3200-3300 pocinje jasno da brunda (zvuk se vec izdvaja iz ostalih zvukova).
- 3500 tj. preporucena brzina (bar kod mene je brundanje vrlo jasno tako da posto mogu da ga drzim na 3125 i da ne gubim vise od 1C do 2C, ne koristim ovu brzinu ali ona je uvek tu ako mi zatreba. Nije to nesto jace od Tt7+ na Low).

Kombinacija bakar+alu. se nije pokazala dobrom u praksi iako bi na papiru to trebala biti. Velika kolicina (tj. tezina) bakra sa velikom povrsinom i promenjljivom brzinom kulera je objektivno zakon za vazdusno hladjenje, danas. Zalman 7000C je podjednako ocit primer kao i SLK800, SLK900 i Tt-12. Nema medju njima nikakve osetne razlike. Isto sra... drugo pakovanje. A Tt7+ nije u stanju da se nosi sa tim kulerima, ni po tihoci rada, ni po sposobnosti hladjenja. Ja ovaj kuler ne bih menjao (osim za SLK-900HP ili neki vodeni sistem).

Do ~3150 o/min, cije se samo protok vazduha, i ne cuje se dodatna buka lezajeva. Buku stvarno nisam merio (i nemam cime) ali sam imao raptora pa mogu da uporedim: stvarno se ne cuje neka razlika jos ako imas dodatne fanove (4kom) nema sanse da cujes razliku.

Inace svi mi znamo da se sa povrsine bakra teze odvodi toplota strujanjem vazduha (konvekcija) nego kod Al ali zato ttv12 ima ogromnu povrsinu tela (66 rebra) i to je visestruko veca povrsina od bilo kog obicnog Al coolera sa bakarnim jezgrom i u svakom slucaju veca je razlika u povrsinama nego razlika u odvodjenju toplote strujanjem.

maxer, izgleda da smo isto mislili i pisali. Kanda smo pisali u isto vreme samo izgleda da ti brze kucas :mrgreen: . I da rezimiram: kuler je sjajan :happy:

Nazad
Vrh Dno