Šta je novo?

TSMC bi do 2030. godine mogao da vredi bilion dolara

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Fab3inc020_246.jpg

TSMC bi do 2030. godine mogao da vredi bilion dolara​

TSMC je najveći proizvođač poluprovodnika na svetu, a dominantni udeo na tržištu im omogućava rast, pa bi vrednost do 2030. god mogla da dostigne bilion dolara

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/tsmc-bi-do-2030-godine-mogao-da-vredi-bilion-dolara/

milion miliona?

Bilion ne postoji u srpskom jeziku niti išta znači.

Sećam se jednom uživo prevoda kada je prevodilac rekao bilijarda. Eto, bilion i bilijarda, sve jedno je u srpskom jeziku. Bilijarda je bar smešnija. 😁
Are you sure?

Yup, u pravu si. Toliko je veliki broj da sam ga smetnuo sa uma. kada se kod nas prevodi često "billion" zaborave da prevedu kao milijardu.
Mada nešto ipak nešto ne štima u prevodu ili TSMC ima neke sumanute vrednosti pa se svi pogubimo.

Yup, u pravu si. Toliko je veliki broj da sam ga smetnuo sa uma. kada se kod nas prevodi često "billion" zaborave da prevedu kao milijardu.
Mada nešto ipak nešto ne štima u prevodu ili TSMC ima neke sumanute vrednosti pa se svi pogubimo.
evo info za početak, ako ste bežali sa matematike (u pitanju je hiljadu milijardi), a čovek je na početku i objasnio, i to bukvalno u prvoj rečenicu, da ne bude zabune: "Nekoliko kompanija je uspelo da premaši bilion dolara (američki trilion) tržišne kapitalizacije, a još manje njih je uspelo da ostane iznad tog praga. "
Ali prosečan srpski mozak lakše smisli hejt nego što se udostoji da ode dalje od naslova...

U pitanju su razni sistemi, tkz. short i long.

Iskreno, ja sam mislio da mi samo imamo milijardu umetnutu između miliona i biliona ali izgleda da nije tako.

U pitanju su razni sistemi, tkz. short i long.

Iskreno, ja sam mislio da mi samo imamo milijardu umetnutu između miliona i biliona ali izgleda da nije tako.
Na milijardi se pravi razlika. Amerikanci imaju milion, bilion, trilion, kvadrilion, kvinti, seksti, septi... a mi imamo milion, milijardu, bilion, trilion, kvadrilion, pa na dalje isto. Faktički je ista skala, samo se kod nas pomera za jedan unazad od biliona. Naša milijarda (hiljadu miliona) je njihov bilion, naš bilion je njihov trilion itd...

Nazad
Vrh Dno