Šta je novo?

Tri puta "skljocne" da se ugasi (Quantum AS)?

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Dakle nesto mi se cudno desava sa primarnim hardom.

Pri gasenju (WinXP Pro / NTFS) se cuje onaj zvuk tri puta, skljoc kao.. Kao avion kad uzlece (ili slece :mrgreen: )... Kao da nema snage da ga iz prve ugasi. Tek iz treceg ga gasi uvek.

Sta mi jedino pada na pamet -od kada sam stavio NTFS, kao da je pocelo tada da se javlja...

Plasim se da mi nije elektronika na izdisaju. :confused:

I meni MAxtor, ako je u pitanju ta stara Abit ploca... I ja je imam, to je izgleda nesto do HPT kontrolera, barem su meni na njega vezani diskovi... To je kao neki video server za nadzor, pa su zato toliki diskovi u njemu.

Prati 4 kamere celu noc...

Pozdrav

Pa na MSI KT3v mi je radilo normalno.. Doduse tada je bio FAT a ne NTFS.

HPT366 kontroler me nikad do sad nije zezao!

Flesovao sam BIOS skoro i mozda je nesto problem jer je sada HPT kontroler verzija 1.25 a ranije je bila 1.21

Obichno je problem u napajanju...ako nije, onda ti je disk na samrti, bolje bekapuj :)

driver je napisao(la):
Obichno je problem u napajanju...ako nije, onda ti je disk na samrti, bolje bekapuj :)
Ortak ima slican problem sa BE6 i HPT366 koji se manifestuje samo u w2k/XP (u 98/ME sve radi savrseno) i to se javlja iskljucivo kod gasenja masine, pa pretpostavljam da su u pitanju drajveri...

Izgleda. Mada sam stavio tri razlicite verzije HTP366 kontrolera, i opet se isto desava. A mrzi me sada da ubijam XP samo zbog toga.. Grrrrrrrrrr :(

Meni se potpuno isto deshavalo sa starim napajanjem, sa novim ko rukom odnesheno :)

Napajanje sam nosio da mi provere, sve je OK. Ipak je to DTK... :)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Izgleda. Mada sam stavio tri razlicite verzije HTP366 kontrolera, i opet se isto desava. A mrzi me sada da ubijam XP samo zbog toga.. Grrrrrrrrrr :(

To je sigurno do HPT366 drajvera (nema veze NTFS/FAT), ja imam 1.30 verziju ali se isto desava, iz prostog razloga sto zvanicni ili nezvanicni drajveri za hpt366 i winxp nikad nisu niti ce da izadju... znaci pomiri se sa tim kvrckanjem kao sto sam i ja, ili nemoj da gasis komp...

Provalio sam. I to nije ono unutar WinXP drajveri za UDMA kontoler (Mass storage controller) vec sam BIOS HPT366 kontrolera. Ranije je bio 1.21 a sada je 1.25. A gde si ti nasao v 1.30 ?

meni se to deshava sa MAXTOR-ovom 9kom od 80gb na NF7-S ploci.
Ima li leka?

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Provalio sam. I to nije ono unutar WinXP drajveri za UDMA kontoler (Mass storage controller) vec sam BIOS HPT366 kontrolera. Ranije je bio 1.21 a sada je 1.25. A gde si ti nasao v 1.30 ?

pa ne verujem da je bios, posto to ne radi sa win 9x, vec samo sa xp-om, posto ko sto rekoh nije zvanicno podrzan...

zadnji zvanicni drajveri su bili 1.25, a beta 1.28...
e sad, bios za moju plocu abit be6-2, zadnji je izasao sa verzijom 1.25 za hpt kontroler, ali se u sam bios moze ubaciti druga verzija, te tako ja imam zadnji bios ali sa verzijom 1.28.
A negde sam izbunario, 1.30 drajvera za Win, ali nema samostalnih za kontroler, te tako ne moze da se ubaci u bios...
Mada bi ova dva broja (drajver u biosu i drajver windowsa) trebalo da se poklapaju, ja koristim za bios zadnju betu 1.28, a za win 1.30... evo history-ja:

rev 1.30.0 09/30/01
o Fix compatibility problem with ATA-100 hard disk

rev 1.28.0 01/10/01
o Fix Compatibility problem with Maxtor ATA-100 drive

Crni je napisao(la):
...

Ortak ima slican problem sa BE6 i HPT366 koji se manifestuje samo u w2k/XP (u 98/ME sve radi savrseno) i to se javlja iskljucivo kod gasenja masine, pa pretpostavljam da su u pitanju drajveri...

Isti slucaj kod mene na starom kompu. Ploca ABIT BP6. Definitivno je kriv HPT kontroler. E sada, da li je BIOS ili drajveri.... ne zna se.... ali samo znam da mi je nekoliko meseci nakon pojave toga (a bas nakon promene BIOS-a i drajvera) MAXTOR poceo da prijavljuje S.M.A.R.T. probleme..

Bane-Nis je napisao(la):
...
Isti slucaj kod mene na starom kompu. Ploca ABIT BP6. Definitivno je kriv HPT kontroler. E sada, da li je BIOS ili drajveri.... ne zna se.... ali samo znam da mi je nekoliko meseci nakon pojave toga (a bas nakon promene BIOS-a i drajvera) MAXTOR poceo da prijavljuje S.M.A.R.T. probleme..
Kao sto sam napisao, problem se javlja samo u 2k/XP, a u 9x/ME sve radi bez problema sto navodi na zakljucak da nije do BIOS-a, nego do drajvera...
Inace, HDD u toj kombinaciji radi vec dve godine bez problema, mada s i on sam zentaop da ce nesto da mu rikne kad je prvi put cuo to skljocanje, ali ga isto i da lje nervira i ne moze mrno da spava :)

Vrh Dno