Šta je novo?

Tri adsl wireless routera, a izbor jedan!

NikName

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2004
Poena
319
Za sve one koji su probali, culi, videli, vise ime se svidja, itd.:

D-Link DSL-G604T

LinkSys ERT54G

U.S.Robotics USR 9106 (nisam siguran da li je to taj, u svakom slucaju neki od USR)

Koji?

Ili mozda neki drugi bolji, jeftiniji ili i bolji i jeftiniji?

Jeftinije je kupiti wifi ruter i adsl modem posebno, makar bilo kada sam ja racunao pre oko mesec dana. A ima i ono, ako crkne jedan od njih, menjas samo njega.

Stim u vezi WRT54G ili USR5450, neki ADSL modem na WAN portu i visak para u dzepu :)

Pozdrav!

Samo sto, koliko sam video, taj DLink DSL-G604T kosta manje nego WRT54G, znaci da je razlika na drugu stranu, tj. da je skuplje sa odvojenim komponentama. E sad, znam i sam da ovde poredim DLink i Linksys...

Tri godine je garancija za uredjaje, tako da mi je taj faktor crkavanja uredjaja iskljucen iz uslova kupovine. Ko zna sta ce biti za tri godine.

E sad, sto se tice LinkSys-a verujem da je na nivou, ali je i skuplji (cini mi se oko 50e od D-Linka), a da pritom nije dobio vece ocene na testovima na raznoraznim web stranama. Citao sam i postove korisnika koji kazu da je D-Link ok.

USRobotics???? To je misterija.

Ajd jos neko molim vas, jer znate i sami da kod nas u zemlji i nije tako lako vracati opremu i eksperimentisati sa onom narodnom "nisam zadovoljan pa mi vratite pare"!!!

Za USR model 9106 sam na nekim stranim forumima čitao da je fenomenalan! Hteo sam da ga kupim čim se pojavio na PC Berzi, ali izgleda da su uvezli samo Annex A varijante.

Poslednja izmena:
Konacna odluka: D-Link DSL-G604T.

Zasto, kad je USR9106 ultra dobro ocenjen po forumima, a LinkSys proveren, i cak testiran kod nas (PC) i takodje dobro prosao, pitacete vi!

Jednostavno, kosta cirka 93 evra. (USR-135, LinkSys-150)
Investicija je ionako pozamasna, a ja se vodim onom poznatom iz sveta IT industrije, sacekacu da prodje malo vremena (koje dajem proizvodjacima da naprave nove, bolje, jeftinije modele). Dok se to ne desi, rizikovacu da D-Linkom. A mozda i necu, videcemo. (prevrnuo sam i nebo i zemlju WWW-a i naisao na korisnike koji ili hvale do besvesti doticni, ili ga kude grozeci se kad im neko pomene ime D-Link)

Eto, mozda sam bar malo pomogao sledecem kupcu u istoj dilemi, u svakom slucaju pomoci cu jos vise kad isprobam ruter, a nestrpljivo cekam gospodina Verat-a i njegovu vezu da mi pomognu u tome.

Malo drugacija dilema

Cinjenica je da je dlink u ovom slucaju jeftiniji, a takodje nudi i adsl+wifi u istom paketu. No problem nije u proizvodjacu, ako uredjaj funkcionise.
Za wrt54g predlazem obavezno flashovanje openwrt (naravno ako ste navikli na linux), posto nudi gomilu opcija, pored ostalog i "traffic control", i to prilicno sofisticiran.
Dlink g604t zaostaje. Status razvoja openwrt-a za ovaj chipset (texas instruments), je na WIP, iliti work in progress. Saznao sam od tima koji radi na razvoju da firmware radi, osim wifi-a u ovom slucaju, a trenutno se i ne radi nista po tom pitanju. Doduse ostaje takodje linux based firmware koji daje sam dlink baziran na montavista 2.4.17 kernelu sa lepim paketima portovanim za MIPS platformu , ali nazalost bez tc-a (traffic control), sto je mom slucaju veliki minus :(.

......

Obavezno uzmi u obzir Asus WL-500g. Ja ga doduse koristim kao AP ali je izuzetan uredjaj i prirodno se lakse snalazi u slucaju tvoje potrebe. Cena mu je oko 65-70 e.

Mogu da kazem da je D-link ok izbor. Imao sam ga dva meseca i radio je sasvim korektno. Morao sad jednom nedeljno (ili malo redje) da ga resetujem jer je zaglupljivao, ali u aktivno provedenom radnom stanju je sasvim zadovoljavao moje potrebe.
Signal mu nije najjaci u svojoj klasi, ali prostor koji je trebao meni da pokriva (cirka 55kvadrata) je bio taman koliko treba.

Zao mi je sto sam morao da ga prodam, ali trebala mi je kinta.

Nazad
Vrh Dno