Šta je novo?

Treperenje TFT-a

Go-R4n

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2005
Poena
620
Problem koji sam imao sa starom konfiguracijom mi se pojavljuje i sa novom iz potpisa :wall:
Znaci povremeno se desava da mi monitor treperi kao lud bez obzira koliki je refresh rate podesen u win-u. To mi se desavalo na starijoj konfi i sa crt monitorom tako da nije problem u sadasnjem tft-u (acer 19" AL1916AS). Drajveri za graficku su oni koji su dosli sa njom (6.14.10.9147) ali secam se dok sam imao ati 9600xt, da sam probao sa najnovijim drajverima i da nista nije pomoglo.
Primetio sam da se problem pojavljuje cesce kada je u sobi malo toplije ( ili se ja tripujem). Mislio sam da se to desava zbog zvucnika od mini linije koji su blizu kucista, ali kad sam ih sklonio na par dana problem je i dalje postojao. Stvarno mi nije jasno zbog cega se ovo desava.
Evo dok sam pisao ovaj tekst sve vreme je treperio nenormalno a sada je prestao. U sobi je ista temperatura tako da ono sa zagrejanom sobom pada u vodu. Ovo ce se ponavljati pa ako neko ima neki komentar bio bih zahvalan.

Crt bi se dao objasniti zvucnikom ili mozda strujom van faze. Ako imas stari tv u sobi i on bi trebao da treperi kad i monitor, ako je struja. Tftovi sa druge strane ne pate od ovog.
Da ti ne koristis neki monitor kabl nastavak ili tako nesto....
Aj napisi sta ti je, sem sobe, isto kao porsla makina?

Od stare konfe zadrzao sam samo mis, tastaturu i tv-kartu. Ne koristim nikakav dodatni kabl za monitor. Jos da dodam da je meni masina ukljucena 24/7, znaci gasi se samo kada nestane struje ili kada ode neki hardver.

Jesam na kablovskoj i upravo je SBB u pitanju. Probacu da uradim to sledeci put kad pocne da treperi pa cu da javim sta je bilo.

Evo samo da potvrdim slicno iskustvo i kazem jos koju...
To sto si pomenuo 9600 je dosta rasprostranjeno. ne samo kablovka, vec i ako ti je tv vezan na tv out, isto se desava. meni recimo kada je tv out ukljucen [fizicki kablom] pri bootovanju bios se skupi, i sve je skupljeno dok se drajveri ne ucitaju sa winom i isprave rezoluciju. mnogo glupa karta, imao sam 2 R9600, a posebno njesra je ona mobility verzija.
Tako da se desavalo da jednostavno krene da treperi dok ne prebacim na 80Hz. Onda tako par sati, pa moram na 75, pa posle o5 na 80... Drajveri nebitni. Koji joj je trip to, ja ne znam, ali te karte su mnogo lude i glupe.

guras 80hz na tft? omg....

Stvarno kako izguras 80 Hz. U svakom slucaju kod TFT broj osvezvanja slike ne igra veliku ulogu. Slika se stvara polarizacijom kristala (pomocu para kondenzator-tranzisto). Svaka celija ima svoj par. Kod TFT-a sa aktivnom matricom slika je skoro uvek osvetljena, pa samim tim slika ne treperi i nije od presudnog znacaja hoce li se osvezavati sa 60 ili 75 HZ. Kako ti dobi 80 Hz? Pozdrav.

guras 80hz na tft? omg....

Ne, nismo se razumeli, tj. ja nisam napomenuo da se to desavalo jos od crt-a, i nastavljeno je i na tft-u, samo sto su sad rasponi 60-75Hz, ali ista prica. Sak, stavise, sa omegom jos vise nego sa catalyst.

Ako si na kablovskoj, uzmi isključi kabl iz tv karte pa vidi dal' nestaje treperenje.

Pogotovo ako je SBB... slepci ne uzemljuju propisno instalacije.

Bravo majstore! Ladno je do kablovske, sad je poceo da treperi i cim sam izvukao kabl iz tv-karte sve je nestalo. Kada vratim kabl pocne ponovo da divlja.
Konacno da znam o cemu se radi.

Hvala svima na odgovorima.

Jedna moja drugarica ima sličan problem. Da li u slučaju problema sa uzemljenjem kablovske postoji neko rešenje osim čupanja kabla? Npr. da se uzemlji kabl na radijator ili nešto slično :)

Neko je ovde nekada predlozio da se kompjuter ukljuci u uticnicu bez uzemljenja. Mogli bi ste da probate, pa javite sta se desava.

Cable shit... :D

Ako si na kablovskoj, uzmi isključi kabl iz tv karte pa vidi dal' nestaje treperenje.

Pogotovo ako je SBB... slepci ne uzemljuju propisno instalacije.

Bravo care... imam isti problem ali nisam na SBB-u vec na PTT KDS-u(nema SBB-a u Smederevu). Dakle i meni se povremeno javlja nejasno treperenje monitora i ladno je zaista do kablovske, mada interesantna je ta stvar da kad mi je prikljucen kompjuter na drugoj strujnoj uticnici nema treperenja ni sa ukljucenom kablovskom u TV tjuner... :S:

E sad u svakom slucaju me interesuje da li to treperenje moze lose da utice na sam monitor, TV tjuner ili nesto drugo u kompu i da li je jedino resenje cupanje kabla?

da, bez uzemljenja, pa kad se nesto desi ode sve po qrcu :wall: ...jako pametno...
@Silencer: Zovi SBB i reci im za problem ! Ozbiljno ti kazem, nek ti stave neki filter ili nesto, verovatno instalacija u zgradi nije dobro uradjena pa kad neko ukljuci ves masinu ili se ukljuci bojler ili neko tako sr@nje kod nekog sa "jeftinijim komponentama" , ide neka povratna struja u mrezu, na kojoj i neciji TV sa SBB-om pa se svasta desava kroz kabel... Uzas :wall: Srbija...

Bravo care... imam isti problem ali nisam na SBB-u vec na PTT KDS-u(nema SBB-a u Smederevu). Dakle i meni se povremeno javlja nejasno treperenje monitora i ladno je zaista do kablovske, mada interesantna je ta stvar da kad mi je prikljucen kompjuter na drugoj strujnoj uticnici nema treperenja ni sa ukljucenom kablovskom u TV tjuner... :S:

E sad u svakom slucaju me interesuje da li to treperenje moze lose da utice na sam monitor, TV tjuner ili nesto drugo u kompu i da li je jedino resenje cupanje kabla?

U vezi toga sto ti se ne javljaju smetnje u drugoj uticnici:
probaj da utaknes u tu uticnicu gde imas smetnje ali okreni suko uticnicu za 180 stepeni.

Takodje mogu probati svi koji imaju treperenje slike na monitorima usled smetnji iz mreze. Jeste ac power, ali nije svejedno kako je okrenuta uticnica kada zatreba uzemljenje ;) .

@gadafi: Nisam nikada drzao ukljucen komp koji nije uzemljen, ali ti mogu reci da kad je uzemljenje lose oce da trese malo struja kad pipnes kuciste (jer se uzemlji preko tebe), oce da se restartuje komp, oce da treperi monitor itd itd. Takav slucaj sam imao :)

Mozda bi ti ovo resilo problem

http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=P5BV-GR

Platio sam ga 20 evra u Monitoru.

FCC2DD23-5056-9170-D3873A5461131C1B_pr.jpg

Poslednja izmena:
Moj drugar je ima potpuno isti problem i nikad mi nije bilo jasno sta je prouzrokovalo isti. Pretpostavio sam slicno jer je isti monitor kod mene radio skroz ok... Sad bar znam i zasto je tako brzo crkao :)

Ja sam na APC UPS-u i treperi mi monitor i to ne samo sa TV-kartom nego treperi i kad ubodem TV-out na grafici, pa kad zabodem i kablovsku zurka na monitoru tako da mozes da zaboravis UPS ne pomaze

Dosta je bilo reci o ovome, pa da ponovim :)
Treba uzemljiti kablovsku instalaciju - najlakse je to uciniti kod splitera koji ima metalno kuciste i verovatno jedan otvor sa srafom gde se moze ubaciti zica za uzemljenje, a njen drugi kraj do npr. uzemljena suko-uticnice.

Ovo deluje kao potencijalno rešenje za ovakve probleme zbog mogućnosti filtriranja smetnji sa koaksijalnog kabla.
Ako neko isproba neka javi da li pomaže.

meni slika ne treperi, ali primecujem kada pustim kabal kroz produzni da je malo cistija, t.j na nekim kanalima nema onih horizontalnih linija.

Ja sam na APC UPS-u i treperi mi monitor i to ne samo sa TV-kartom nego treperi i kad ubodem TV-out na grafici, pa kad zabodem i kablovsku zurka na monitoru tako da mozes da zaboravis UPS ne pomaze

A jel ti taj UPS puni bateriju iz mreze, a iz baterije napaja racunar ili onaj prostiji koji napaja racunar iz mreze, a uskace kada padne napon?

Ebem li ga kako radi tek sad si me bacio u razmisljanje uglavnom na njemu pise APC-Back-UPS CS 500, i ima opako brzu sklopku :) a i pegla napon. Sto se kablovske tice probacu to sa uzemljenjem mada mislim da oni postavljaju pojacivace signala koji kroz kabal guraju mnogo struje posto me je drmnula par puta struja iz kablovske. Nebi bilo lose da neko izmeri tu struju ja mislim da ima jedno 50~60 volti drma ko fixni tel kad zvoni. [i ja sam na SBB-u]

A jel ti taj UPS puni bateriju iz mreze, a iz baterije napaja racunar ili onaj prostiji koji napaja racunar iz mreze, a uskace kada padne napon?

Ta serija APC-a i puni bateriju i napaja racunar iz mreze istovremeno. Napajanje preko baterije se aktivira samo kada napon previse odstupa od nominalnog i kada je potpuno u prekidu. Vecina UPS-eva koji imaju AVR rade tako, napajaju se iz mreze dok napon ne padne ili poraste preko praga kada se aktivira AVR.
Vrsta UPS-eva na koje si ti mislio su tzv. online UPS-evi kod kojih se AC struja prvo snizava i pretvara u DC da bi punio bateriju a istovremeno ta struja uz pomoc invertora vraca na AC, ali ovaj put preciscena od svih sumova, pikova itd. Prednost je i sto je potrosac prikljucen na ovakav UPS uvek na invertoru pa je stoga vreme prebacivanja na baterijsko napajanje prakticno trenutno.

Evo Vam Resenje Za Vas Problem

Uzmite celofan od cigareta, onaj providni spoljasnji i na samom dnu te kesice od celofana probusite dve male rupe, makazama ili necim slicnim. Zatim prikljucak od monitora (dakle, deo kabla koji stavljate u uticnicu za struju :) ) ubacite u kesicu od cigareta, tako da dve metalne sipkice koje idu u uticnicu prodju prvo kroz rupice na kesici koje ste napravili. Dakle poenta je da metalni deo na prikljucku za struju bude potpuno prekriven celofanom, a da samo dve sipkice vire. Onda ukacite monitor u struju ( sa sve kesicom na prikljucku), ukljucite modeme, video karte i bilo sta, i monitor nece trepereti. Naravno, ovo uspeva samo u slucajevima kada imate problem sa strujom.

I NIKAKO NIKAKO ne stavljati unutrasnju srebrnu foliju od cigareta.

Molila bih skepticne da se ne smeju.

znaci da eliminisu uzemljenje sa monitora ? To u sustini i nije problem, njima ni ne treba uzemljenje...

Imam Samsung 920n. Graficka je Ati 9000 pro. Treperenje se javlja ponekad u zahtevnijim igrama, Far Cry, Quake 4 i slicno. Mislio sam da je zbog stare graficke i probao 7600 GS. Monitor se ponasao isto. Dosao sam do pretpostavke da nam struja nije uvek 50 Hz i da se te oscilacije manifestuju na rad TFT monitora.

!

strasno....:laugh:
zamisli da coveka opali :test: struja iz kablovske :S:

Vrh Dno