Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Forbidden403

Cenjen
Učlanjen(a)
26.04.2022
Poena
120
Pozdrav ljudi.

U zadnje tri godine se izdešavalo dosta toga (pucanje outsource balona, otkazi, AI hype i slično), trenutno čak i seniori teže pronalaze posao, dok sa druge strane postoje priče da gomila firmi i dalje posluje sasvim korektno, ali koriste krizu i AI kao izgovore za povećanje obima posla, salary freeze, ukidanje benefita, bonusa i slično.

Kada mogu da se očekuju neki znakovi oporavka?

Lični primjer, trenutno sam godinu dana sam bez posla nakon otkaza, imam blizu 2 godine iskustva kao dev i konkurisao sam na dosta oglasa ali bez uspjeha. Uglavnom su otvorene neke "momak za sve" pozicije gdje se od ljudi sa 3 godine iskustva traži da rade sve živo (od mikroservisa i devopsa, pa do react/angular i css priče)

Zašto misliš da će biti oporavka? Možda je ovo sad u stvari pravo (neko "prirodno") stanje, nakon što je balon pukao.
Sa druge strane, kad sam pre ~30 godina počinjao u IT/telekom svetu, oni koji su mogli da rade više stvari su bili i više cenjeni i traženiji. Danas mi je smešno da neko ko zna samo jedan aspekt, sebe smatra nekim "seniorom". A i ko zna više stvari, može da konkuriše za različite poslove...
Pozdrav

Zašto misliš da će biti oporavka?
Oporavka mora da bude, ko će u budućnosti da postane senior ukoliko sada ne zapošljavaju juniore?
Ko će da čisti generisane AI brljotine kroz par godina?

Sa druge strane, kad sam pre ~30 godina počinjao u IT/telekom svetu, oni koji su mogli da rade više stvari su bili i više cenjeni i traženiji. Danas mi je smešno da neko ko zna samo jedan aspekt, sebe smatra nekim "seniorom". A i ko zna više stvari, može da konkuriše za različite poslove...
Generalisti su možda cijenjeniji jer u gore navedenom slučaju rade posao za 3 čovjeka 😂 Po zdravlje i po finansije se mnogo više isplati biti specijalista.
Zamisli da su ti dnevna zaduženja bagovi i na front-endu i na back-endu, Figma i dizajn, pipeline koji puca i štelovanje AWS-a...

• Like
Reagovanja: uji
Oporavka mora da bude, ko će u budućnosti da postane senior ukoliko sada ne zapošljavaju juniore?
Ko će da čisti generisane AI brljotine kroz par godina?
Čistiće ih AI, današnji alati su drastično bolji nego oni pre 2 godine, neuporedivo, a za 2-3 godine ovi danas biće smešni. Tako da sigurno neće nazad u ruke "manuelnim programerima". Možda isključivo za neki kritični softver, koga nema ni 2%, za sve ostalo AI će da piše 95% koda za max 3 godine... naravno uz superviziju čoveka i dalje. A za još 5... ko zna... biće ko mašinski kod danas... zna ga par 1000 ljudi na planeti ako i toliko :rolleyes: ;)

AI će da piše 95% koda za max 3 godine... naravno uz superviziju čoveka i dalje.
Da bi se iskoristio AI mora da postoji i kvalitetno predznanje, a kako steći kvalitetno predznanje? :) Vibe coding i te priče su smiješne kao crtani film...
Mene više brine ovaj trenutni trend sa full stack devops pozicijama, pod izgovorom da se sve to lako nauči i rašrafi uz AI.

Ne razumem kako je po finansije bolje da budeš specijalista od toga da znaš (možeš da radiš) više stvari? Zašto si onda još uvek bez posla?
Za zdravlje nije važno da li si specijalista ili svaštar, za zdravlje je važan odnos prema poslu i stresu. Kad shvatiš da je posao samo posao, kad prestaneš da "padaš" na kompanijske fore, kad počneš da radiš samo u radno vreme (bez nepotrebnog prekovremenog, bez ostajanja na poslu sve dok je šef tamo, itd...), kad postaviš granice i naučiš da kažeš ne, uticaj posla na zdravlje drastično opadne. I tada stvarno nije važno da li si specijalista ili znaš i možeš da radiš X stvari.
Pozdrav

Zašto si onda još uvek bez posla?
Zato što sam bio generalista, a na razgovoru me dočeka specijalista 😂

Ne razumem kako je po finansije bolje da budeš specijalista od toga da znaš (možeš da radiš) više stvari?
Ekspertiza. Da li bi radije otišao kod dermatologa koji ima 20 godina iskustva ili kod nekoga ko je kroz karijeru bio sve pomalo - oftamolog, dermatolog, endokrinolog, pedijatar i slično?

Kad shvatiš da je posao samo posao, kad prestaneš da "padaš" na kompanijske fore, kad počneš da radiš samo u radno vreme (bez nepotrebnog prekovremenog, bez ostajanja na poslu sve dok je šef tamo, itd...), kad postaviš granice i naučiš da kažeš ne, uticaj posla na zdravlje drastično opadne.
Nažalost sada firme diktiraju tempo, malo ljudi je u poziciji da kaže "ne" i većina je uplašena da ekspresno mogu da budu zamijenjeni ukoliko ne ispune kvotu

Da bi se iskoristio AI mora da postoji i kvalitetno predznanje, a kako steći kvalitetno predznanje? :) Vibe coding i te priče su smiješne kao crtani film...
Mene više brine ovaj trenutni trend sa full stack devops pozicijama, pod izgovorom da se sve to lako nauči i rašrafi uz AI.
Pa mora ali se gap smanjuje, kao što realno skoro niko nema pojma kako se piše assembler, retki znaju da pišu low level kod, tako je i ovo samo sledeći korak. Ide se ka tome da ljudski jezik bude jezik kojim se piše kod, a mašina će već to prevesti (nekoliko puta, dok ne dobijemo mašinski) u ono što je potrebno.

Znam da zvuči suludo za sada, ali koliko njih koji zadnjih 30 godina pišu SELECT * FROM [Tabela] ima ikakvu predstavu kako se čuvaju podaci i šta računar radi da bi vratio te redove. E isto što je SQL uradio za baze (samo mnogo manje rigidno) će AI da uradi za OOP i to u roku od 3 do max 5 godina...

Ti si AI kolateralna steta.
AI ce preuzeti skoro sve, sto je dobro jer iako nema trenutno ni i od inteligencije - brze, bolje i "pametnije" odradi i rezonuje od zastrasujuce eksponencijalno rastuceg broja nekompententnih radnika, sefova i pogotovo visih pozicija.
Svesce se da ce AI odradjivati 90+% IT stvari a ostatak usko specijalizovane firme za namenska resenja i probleme.
Da sam u IT kao sto hvala bogu nisam iako sam par puta bio jako blizu, bacio bih se na AI alate jer je to buducnost.

Ljudi zapravo nisu svesni da prosečan progamer nije ETF-ovac u MDCS sa 10 godina iskustva, koji kida, već daleko daleko nivo ispod toga. Od njih već danas Claude Code 3.7 ili 4 pišu daleko bolji kod za barem 90% problema kojima se većina devlopera bavi. A onda zamislite šta će da bude za samo par godina...

Kada mogu da se očekuju neki znakovi oporavka?
Pošto IT nije pod staklenim zvonom i deli sudbinu ostatka privrede, oporavak može da se očekuje tek kada se aktuelni vojni konflikti koji negativno utiču na zapadnu hemisferu privedu kraju, i pod uslovom da novi ne niknu. Kompanije ne posluju nužno loše, ali se trude da maksimizuju profit i zalihe na uštrb zaposlenih zbog nestabilne političke klime. Dakle, možda bude bolje između 2026. i 2030-te.

Što se tiče tvoje percepcije da se previše zahteva od početnika, saosećam sa situacijom jer mislim da si bar delimično u pravu. Slična situacija je bila posle dot-kom balona, neki početak do sredina 2000ih. Niko u IT nije radio osim ljudi koji su to voleli, i pare uglavnom nisu bile ništa posebno. Hoću da kažem, ako ti sada srce nije u tome i mentalno te blokira zahtev da se radi full stack ili automatizacija, možda programiranje i nije za tebe? Ovde ne branim firme koje postavljaju takve zahteve, kod nas bi to mahom bile pilićarske outsource kompanije koja traže da plivaš u dve ili više oblasti bez da si nužno ekspert u bilo kojoj, ali trenutno je jako trusno vreme na tržištu pa ne može da se bira kao pre 4-5 godina. Ako si toliko dugo bez posla moraš da radiš neke projekte sa strane iz dva glavna razloga - da ostaneš u formi i da imaš šta da pokažeš na intervjuima. Takođe, moraš da uzmeš u obzir da postoji šansa da je ovo kraj nekih usko specijalizovanih pozicija u IT, što ćemo videćeti u narednih nekoliko godina.
Zašto misliš da će biti oporavka? Možda je ovo sad u stvari pravo (neko "prirodno") stanje, nakon što je balon pukao.
Sasvim je moguće da si u pravu. Mislim da su indikatori kliničke smrti IT branše kripto i AI, gde su oba veoma limitirane primene i overhypovani na svoj način da bi pokupili ogroman procenat investicija u branši. Kontra argument mislim da je činjenica da je IT odličan vektor rasta privrede, i mislim da će pratiti generalni oporavak ekonomije kada se isti dogodi.

Smatram da je primena AI u svrhe unapređenja nauke već sasvim druga priča u odnosu na ono što se dešava u IT, i možda budemo imali neke koristi od toga već u bliskoj budućnsti uz prateći boom ekonomije. A možda nas AlphaFold pobije sa novim virusom pre nego budemo u prilici da vidimo Klaus Švabovu utopiju.

Ukoliko je AI dugoročno dobar za programiranje koliko je i ishajpovan, to će pre svega značiti kraj ogromnih softverskih monopola, jer je implikacija da će biti moguće reprodukovati ili napraviti bolji sistem sa mnogo manje ljudskih resursa. Koliko je to realno, videćemo.

pa dobro,ti si sa 2 god iskustva junior,ocigledno si se prijavljivao na medior pozicije,ili jednostavno pozicije nisu za tebe. Koliko cujem,seniori se kod nas razbijaju od posla, sa ili bez AI, tako da to nema veze.
Svaki direktor krivi sve ostalo za stagnaciju plate, resurse i slicno. To im je posao,ako tebe *****e ostane mu vise. Nista licno.
Mozda stvarno da vidis da li si za to,mozda da pogledas i QA(iako svi misle da je mrtvo nakon AI), devops, itd itd. Ima toliko razlicitih uloga u ITju da svako moze da nadje mesto.

Ljudi zapravo nisu svesni da prosečan progamer nije ETF-ovac u MDCS sa 10 godina iskustva, koji kida, već daleko daleko nivo ispod toga. Od njih već danas Claude Code 3.7 ili 4 pišu daleko bolji kod za barem 90% problema kojima se većina devlopera bavi. A onda zamislite šta će da bude za samo par godina...
Claude možda napiše bolje jednostavniji kod, ali čim je nešto iole komplikovanije nema ništa bez čoveka. AI za progrramiranje napreduje, ali i dalje mu fali "svest" da shvati komplikovaniji kod i vezu sa ostatkom koji ne vidi.

Developeri normalno prvi nadrljaju, kako AI alati smanjuju potrebu za jedno 80% njih. Onda će polako AI početi da eliminiše i pozicije za nas ostale u IT-u.

Koliko si samostalno naucio za tih godinu dana bez posla ? Napredovao si ?
Za juniore je uvek bilo tesko da pronadju posao, sada je za nijansu teze ( kao i ostalima ).
Nema tu nikakvih balona , pucanja i slicno. Potraznja je nekada veca nekada manja, posebno se ogleda u senioritetu , od korone mozda.
Da ne tupim, sedi , uci, razvijaj se ( jedna oblast sada ne znaci nista ) i ne ocekuj preko noci da se nesto desi samo po sebi.
Ono sto si juce znao, danas treba manjini, sutra skoro nikom.
Nista lose nisam mislio o tebi licno, pricam uopsteno.

Samo hrabro , slicno sam prosao nekih 7,8 meseci bez zaposlenja bilo je jako tesko ( *** gradio sam i kucu pa me i to usporavalo ) . Imaju po 50 krugova , teska konkurencija ali sustina da programeri koji znaju ( kidaju ) uvek nadju brzo posao . Sebe smatram prosekom ( za prosek se ceka da upadnes negde ) dobro snalaziljv i jako dobro korisim AI alate koje pomazu da programiram bolje . Poenta price da sam na mestu juniora radio bih ozibljan peach . Linkedin, private messages , cuo sam da negde ume da upali i profi video gde sebe predstavljas u 1 min ( malo je cringe ali neko to ume mnogo da ceni jer se nema vremana vise za citanje motivacionih pisma) . Dosta rada i kurseva , disciplina kao da si zaposlen samo grind, grind, grind i garantujem ti da opet neces naci posao 😂 ovde je stvarno ono "bitan je put a ne destinacija" , mnogo ces nauciti i onda ce ti se samo otvoriti vrata kad se najmanje nadas u to sam siguran . Srecno!

Samo hrabro , slicno sam prosao nekih 7,8 meseci bez zaposlenja bilo je jako tesko ( *** gradio sam i kucu pa me i to usporavalo ) . Imaju po 50 krugova , teska konkurencija ali sustina da programeri koji znaju ( kidaju ) uvek nadju brzo posao . Sebe smatram prosekom ( za prosek se ceka da upadnes negde ) dobro snalaziljv i jako dobro korisim AI alate koje pomazu da programiram bolje . Poenta price da sam na mestu juniora radio bih ozibljan peach . Linkedin, private messages , cuo sam da negde ume da upali i profi video gde sebe predstavljas u 1 min ( malo je cringe ali neko to ume mnogo da ceni jer se nema vremana vise za citanje motivacionih pisma) . Dosta rada i kurseva , disciplina kao da si zaposlen samo grind, grind, grind i garantujem ti da opet neces naci posao 😂 ovde je stvarno ono "bitan je put a ne destinacija" , mnogo ces nauciti i onda ce ti se samo otvoriti vrata kad se najmanje nadas u to sam siguran . Srecno!
Jedino ispravno iz ove poruke je ovo "Srećno" na kraju.

Ostale savete kao da je pisao AI. Ne reče kako se zovu te jake firme i koje otvorene pozicije traže?
Što se tiče praktične upotrebe AI, umesto da obezbedi manje posla (ja pustim agenta i on obavi poso), menadžeri ga daju još više.

AI bukvalno jede 90% outsource koda koji se proizvede u Srbiji.
Jako je efikasan u deobi otkaza i zatvaranju naših programerskih znojarnica, što je većina srpskog tržišta.

Pozdrav
Kada si pre 30 godina pocinjao obim posla i dubina znanja u odredjenim pojedinacnim oblastima nije bila ista kao sad.

Ne razumem kako je po finansije bolje da budeš specijalista od toga da znaš (možeš da radiš) više stvari? Zašto si onda još uvek bez posla?
Za zdravlje nije važno da li si specijalista ili svaštar, za zdravlje je važan odnos prema poslu i stresu. Kad shvatiš da je posao samo posao, kad prestaneš da "padaš" na kompanijske fore, kad počneš da radiš samo u radno vreme (bez nepotrebnog prekovremenog, bez ostajanja na poslu sve dok je šef tamo, itd...), kad postaviš granice i naučiš da kažeš ne, uticaj posla na zdravlje drastično opadne. I tada stvarno nije važno da li si specijalista ili znaš i možeš da radiš X stvari.
Pozdrav
I tad stvarno nije vazno da li si specijalista ili generalista jer ces dobiti otkaz.

Sta reci a ne zaplakati? Ne moras biti vrhunski strucnjak kako bi bio iznad output-a masine kojoj je cuvanje konteksta izuzetno teska i skupa rabota.

Ti si AI kolateralna steta.
AI ce preuzeti skoro sve, sto je dobro jer iako nema trenutno ni i od inteligencije - brze, bolje i "pametnije" odradi i rezonuje od zastrasujuce eksponencijalno rastuceg broja nekompententnih radnika, sefova i pogotovo visih pozicija.
Svesce se da ce AI odradjivati 90+% IT stvari a ostatak usko specijalizovane firme za namenska resenja i probleme.
Da sam u IT kao sto hvala bogu nisam iako sam par puta bio jako blizu, bacio bih se na AI alate jer je to buducnost.
Da se ne razumem kao sto se (hvala bogu) ti ne razumes, ne bih delio savete tako olako.

Korisnik che je napisao mozda najbolji post u ovoj temi, ali ja sam licno malo zbunjen konstatacijamq da se uglavnom nude "momak za sve" poslovi, a ti sam kazes da si bio "generalista", a ipak nisi uspeo da nadjes posao tako dugo.

Ostale savete kao da je pisao AI. Ne reče kako se zovu te jake firme i koje otvorene pozicije traže?
Što se tiče praktične upotrebe AI, umesto da obezbedi manje posla (ja pustim agenta i on obavi poso), menadžeri ga daju još više.

Jako je efikasan u deobi otkaza i zatvaranju naših programerskih znojarnica, što je većina srpskog tržišta.
Kaze on sa apsolutno 0 pokrica

Kaze on sa apsolutno 0 pokrica
Broj nije precizan niti to može biti.
Firmu zanima učinak i što manje ljudi na platnom spisku.
AI agenti to dozvoljavaju.

Kvalitet našeg koda je takav da se jedina kompanija koja se bavi bioinformatikom preselila u Indiju (Velsera).
Uostalom verujte u šta želite, tržište je nemilosrdno.

Broj nije precizan niti to može biti.
Firmu zanima učinak i što manje ljudi na platnom spisku.
AI agenti to dozvoljavaju.

Kvalitet našeg koda je takav da se jedina kompanija koja se bavi bioinformatikom preselila u Indiju (Velsera).
Uostalom verujte u šta želite, tržište je nemilosrdno.
Precenjujes ucinak ai agenta i potcenjujes ucinak domacih programera u komickim proporcijama.

Ako se Velsera preselila u Indiju, to samo znaci da im je kvalitet Indijskog koda.postao svarljiv, a ne da smo mi gori programeri od njih(sto je konstatacija jos ludja od onih za kvalitet ucinka ai agenata).

Zbog AI nece ljudi ostati bez posla permanentno: kako ljudi podnu da barataju s AI toolovima tako ce biti efikasniji, i zamisli ti sad jedan MS koji kaze "hej pa mi smo uradili ovaj posao za X vremena i Y resursa, znaci ne treba nam Z ljudi. I onda dodje startup XYZ i zaposli ljude koji svi koriste AI toolove i efikasniji su od MS-a i u jednom trenutku prestignu MS po market capu. Stvarno mislite da bi neko kao MS to dozvolio? Poenta price je da ce ljudi morati da se adaptiraju i otpasce oni koji ne mogu da skontaju kako da koriste AI toolove, i da, programeri i mi devopsi cemo biti efikasniji i ne trebamo da se plasimo AI nego da ga prigrlimo.
Nadam se da ste me razumeli na sta ciljam :)
PS. Ja koristim Claude Code u svakodnevnom poslu i zaista mi znaci

Stvarno mislite da bi neko kao MS to dozvolio? Poenta price je da ce ljudi morati da se adaptiraju i otpasce oni koji ne mogu da skontaju kako da koriste AI toolove, i da, programeri i mi devopsi cemo biti efikasniji i ne trebamo da se plasimo AI nego da ga prigrlimo.
Lokalni MSDC je skoro otpuštao, a biće još otkaza do kraja godine.
Što se tiče zagrljaja, nije da ima nekog izbora. Doslovno stradali od svog oružja.

@Solesoslav Opet ne vidis siru sliku i opet ides u besomucno selektivno kvotovanje.
Experti/specijalisti/maheri u svom polju nece imati (toliki) problem za posao ali sve veci broj ima problem u vezi posla.
A problem je iznad njih gde je sve veci broj likova koji veze nemaju sa bransom, praksom, MO, potrebnim vremenskim rokovima itd ali sujeta, paranoja i ekonomski ekspert sindrom radi kod svih.
Ali kada pogledam prosecan IT tim iz EU, donekle ih i razumem, pogotovo kada pogledam nase u mojoj firmi a kao sveCki smo lideri u svetu u odredjenoj bransi.
Mislim da bi 20 random biranih clanova sa foruma bili efikasniji od ovih 40+.
AI ce biti samo bolji i kao sto kolega iznad rece, ko ih pre savlada, bolje za njega.

Takodje znam gomilu ljudi koji su bili dobri u svom poslu pa su opet popili otkaze iz gore navedenih + ostalih razloga.
Definitivno teska i ruzna vremena za IT.

Na ovu temu mogao bi samo staviti onaj GIF što piše PROPO, više od toga ne treba :D

Ja još radim ali vidim da je situacija jeziva a tek će da bude.
Iskreno se radujem našim novim AI overlordima, neka se milijarderima ostvare njihove laži (bukvalno niko normalan u ovome nema, Cukerberg, Thiel, Altman, sve gore od goreg i prevaranti na nivou aktuelnog POTUS-a) i neka se rodi AGI, biće zabavno živeti u Matriksu.

Šalu na stranu (jel šala?) radim za trojicu jer sam tako u mogućnosti od kako je sve ovo krenulo...

Možda se ne krećem u pravim krugovima, ali ja još nisam upoznao "itjevca", programera koji nije na neki način prodavac magle ili priučen, makar tri doktorata sa ETFa ili MITa imao i za najveću svetsku firmu radio, sve se na kraju svede na neku budževinu pod pritiskom rokova. Kao radimo clean, sve po PSu i onda stisne rok, nešto puca i krene polako da nastaje cirkus na projektu. E zbog toga se sve ovo i dešava, precenili smo se. Čak i ono što deluje kao špansko selo se vrlo brzo savlada i dolazimo do situacije da od "ozbiljnog" frontend programera dođemo u fazu da jedan čovek "kvalitetno" može raditi i taj mistični, nedokučivi frontend, i backend, i kubernetes, pa i projekat da vodi, ide po terenima i tako :) A bili su nosevi u nebesima pre samo 3 godine, pila se kraft piva, igrao bilijar, čokoladne fontane, plate mediora 5 hiljada evra, dugo je i trajalo :)

Eno na redditu neki Hrvat kuka kako mu ne daju sledovanje što je zamislio a radio u Google na razvoju go jezika, znači najniži nivo programiranja, ako ćemo pošteno prava nauka za razliku od razvoja web aplikacija. Kada takav ne može naći posao za platu koju neki zamišljaju da im pripada a rade front, jasno vam je koliko je sati.

Poslednja izmena:

Hahahaha , od silnih promptova koje kucam mozda sam i ja postao AI :oops: A mozda smo svi mi AI ? Ovo je Matrix! Siguran sam samo u jedno , a to je da AI ce zameniti samo one koji odbijaju da mu se povinuju i ne zele da idu u korak sa njim . Firme klasika Htec, Hollycode , NCR voyix you name it ...

Developeri normalno prvi nadrljaju, kako AI alati smanjuju potrebu za jedno 80% njih. Onda će polako AI početi da eliminiše i pozicije za nas ostale u IT-u.
Malo je zeznuto za infrastrukturu, mrežu i tako to, zna to i AI ali kako se drati na AI kada nešto pođe naopako :) Sa druge strane, developeri nikada ni za šta nisu preuzimali odgovornost tako da za njih nije frka da ih menja agent.
Kada FED, ECB i ostatak ekipe obori kamatne stope. Dodaj na to da je generativni AI poprilično smanjio potrebu za "juniorima".
Priča od pre godinu dana, davno smo preskočili to brdo. Neće više ni seniore niko...

Posla ima za ljude koji rade proizvode, autsors propo načisto, samo nas znanje domena u kojem radimo održava iznad vode u ovim teškim vremenima. Kada kažem domena mislim da na poznavanje procesa u industriji u kojoj se radi, sa čim prosečan autsors lik nema dodira pa mu tako i pada sudbina ovih dana. Bukvalno se živi na konto neobaveštenosti domaćih menadžera, kad i njima dođe u glavu ono što znaju Microsoft, Meta, Google, biće veselo :)

Poslednja izmena:
Malo je zeznuto za infrastrukturu, mrežu i tako to, zna to i AI ali kako se drati na AI kada nešto pođe naopako :) Sa druge strane, developeri nikada ni za šta nisu preuzimali odgovornost tako da za njih nije frka da ih menja agent.

Kamo sreće da zna, ali naučiće, strpljenaj samo. Samo bih volio da me već jednom zamijeni naoružani AI agent pa da i ja dušu odmorim. :)

Sada je u toku faza 5 šivača zamenio jedan sa razbojem, polako, nije ovo gotovo.

A za slučaj da bude da je balon, da sve ono što palamude Altman, Schmidt, Thiel, Musk, Zukerberg i ekipa bude magla i čisto pumpanje akcija,
super onda će pući balon i neko vreme će opet krenuti ferariji i lambordžiniji pošto bi u tom momentu broj radnika bio jako mali, mahom seniora, pa dok se priuči nova generacija juniora kojih sada nema jer niko ih ne zapošljava... biće slatka osveta i skidanje kajmaka, samo jače, bolje, brže i to na kub ovog puta :)

Zbog ličnog interesa navijam za scenario broj 2 ali nije realan. Najviše navijam da se 4 trillion dollar company spusti na zemlju i kožnjak propadne u svakom smislu...

Inače nije usko vezano za IT ali AI slop polako dobija bitku, u počeku je bilo fuj ko to konzumira, ignoriši to, podrži artiste i tako to.
A onda se prethodnih X meseci desio čuveni Italian Brainrot, SDC i onaj sci-fi serijal koji su sve AI slop projekti koji imaju "traction" među generalnom populacijom, što bi rekli.

Poslednja izmena:
Claude možda napiše bolje jednostavniji kod, ali čim je nešto iole komplikovanije nema ništa bez čoveka. AI za progrramiranje napreduje, ali i dalje mu fali "svest" da shvati komplikovaniji kod i vezu sa ostatkom koji ne vidi.
Sve je to relativno, ali načelno grešiš. Pre 2 godine ChatGPT 4 isl. su zaista bili za izuzteno proste stvari, današnji modeli već se hvataju u koštac ozbiljno sa finim zahtevima. Razlika je drastična. S druge strane kakvih sam se programera nagledao i to i sa preko 10 godina iskustva, veruj mi da je Claude Sonnet 3.7 Thinking bolji od velike većine domaćih developera. Bukvalno ono što on može da napiše bolje je od onoga što piše bottom 80% ako ne i 90% (bez pomoći ovakvih alata naravno).

Što reče kolega naša snaga je domensko znanje, ako smo ga stekli. Takođe DevOps-i i dalje imaju manje ugrožen posao (ne računam terraform isl. gde su već izgubili trku). Ali obični programeri koji samo kuckaju kod po klijentskom zahtevu, tu je baš mrka kapa. 1 senior i neki ozbiljan LLM menja bar 3 mediora u današnje vreme. Oni juniori iz mog vremena koji su PR od 50 linija pisali po 3 nedelje uz 50 komentara... za njih je priča još pre 2 godine završena. Ako nisu unapredili znanje nemaju šta da traže u IT više... podseća na situaciju koju su prošli manuelni testeri pre 2 godine, gde je velika većina ili prešla u automation, ako su uspeli ili otišla van IT struke (nažalost dosta njih).

Ako danas radiš bez LLM alata isto je kao da si tamo 90-neke hteo da pišeš mašinac ili asembler, a već stigao OOP, vizuelni alati i razni kompajleri. Skoro da je tolika razlika. Naravno ako znaš da koristiš nove alate, prompt engineering, pravilno upravljanje veličinom zahteva isl.

Poslednja izmena:
Vrh Dno