Šta je novo?

Trend krekovanja igara u alpha i beta fazi developmenta

mikiPSY

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
24.09.2011
Poena
290
Primetio sam da je ovaj trend uzeo maha pa me zanima sta je dovelo do toga ?
Cak i retail igre su nezavrsene i pune bagova a sta ocekivati tek od alphi i beta ?
Ovo mi je bas mindfuck, pa zato pitam vas da podelite sa ostalim forumasima vase misljenje o ovom fenomenu.

Evo recimo, izadje EAccess za neku igru koju pratis, hteo bi da je kupis ali iz prethodnog iskustva gde si bacio pare na early stage - jednostavno zelis da probas pre nego sto das over 30e za ranu alfu. (sto je takodje postao opasan trend, > pogledaj Squad - Half indie igra, a 37e ulaznica za opasnu alfu. Bez obzira koliko cekam ovaj naslov, probao sam je sa posto mi je ortak shereovao steam library i vidim da je dobro sto nisam dao pare... recimo za 8-10 meseci treba ponovo probati. Ne govorim ovime da je igra "losa" ili da ce biti losa, nego jednostavno necu vise da radim tudji posao za svoje pare)

Samom si sebi dao odgovor, mikiPSY - krekuje se to što izađe i što postane javno dostupno; to da li je manje ili više (ne)završeno je nebitno, to je sadržaj koji će neko da preuzima i za koji je zainteresovan, dakle krekuje se. Uostalom, ponoviću istu stvar koju si rekao, ali sa malo drugačijim redosledom - ako se krekuju nedovršene igre pune bagova, zašto onda ne krekovati alfu i betu?

Naravno, nisam za krekovanje, niti mi je interesantno, i naravno da je vrlo diskutabilno koja je poenta krekovati nešto što će već naredne nedelje dobiti novu verziju pa onda jovo nanovo. Međutim, meni je to besmisleno, ali mnogima je vrlo smisleno i tu prestaje svako iščuđavanje.

Ma mene zanima sta je to sto ljude tera da igraju igru u ranoj fazi razvoja a ima toliko zavrsenih i ispecovanih igara koje nisu sigurno odigrali, ali eto.
Dal zelja da se nesto proba pre drugih, dal navucenost na pirateriju pa cak i u ovom bizarnom slucaju, dal je nesto trece ?
Zaista zanimljiv fenomen, moram priznati. :)

Fora je da prvi probaju igru, malo se pohvale i eventualno okace na youtube. Deca.

Ma mene zanima sta je to sto ljude tera da igraju igru u ranoj fazi razvoja a ima toliko zavrsenih i ispecovanih igara koje nisu sigurno odigrali, ali eto.
Dal zelja da se nesto proba pre drugih, dal navucenost na pirateriju pa cak i u ovom bizarnom slucaju, dal je nesto trece ?
Zaista zanimljiv fenomen, moram priznati. :)

Pa baš to, da vide igru u ranoj fazi razvoja, isprobaju, vide kako se igra, eventualno vide neke bagove...

To što ima toliko završenih igara je irelevantno. Danas je gejming globalan fenomen, nećeš naći dete koje se ne igra, kao što nekada nisi mogao naći devojčicu koja nije igrala lastiš ili dečaka koji nije pikao fudbalicu (ili makar nije želeo). Svaka roba će naći svoga kupca. Čak i da izbaciš nezavršene alfa i beta igre iz jednačine, pa suziš stvar na kompletirane igre, možeš opet da postaviš pitanje zašto bi ih neko igrao, kada ima 10 najkvalitetnijih FPS-ova, 15 RTS-ova, 25 RPG-ova..? Kada bi se tako razmišljalo, što bi se gejming uopšte širio, kada ima XYZ kvalitetnih naslova koje treba odigrati, čemu nove igre, čemu novi CoD, čemu naredni Battlefield itd. Međutim, sadržaja je nikad više, i onda uvek ima ljudi koji su za neki sadržaj zainteresovani. Plus što danas imaš marketinške alatke da dopreš do mase ljudi samo tako. Da ne spominjem viralni efekat kada klinci krenu da dele svašta po mrežama uz "hahaha" komentare...

Poslednja izmena:
Ma mene zanima sta je to sto ljude tera da igraju igru u ranoj fazi razvoja
Ne znam ni ja zasto igraju,ali znam zasto ja igram/probam!Takoreci u zadnjih par godina sam i ja na neki nacin protivnik piraterije,a na neki i nisam!Jedino sto mi se svidja kod ovih early acess-a,a tu veliku ulogu igra piraterija,je to sto mogu nesto da probam!Posle toga je stavim na wish listu steama i cekam da bude neki veci popust i kupim!Tako sam sada uzeo i Grim Dawn,odigrao malo i prestao!Cekam da izadje full verzija,a ona ce uskoro!Ovo vazi i za Prison Architect,Dont Starve,The Forest,Ark:Survival Evolved,Rust...!Da nije bilo piraterije,verovatno ih nikad nebi ni uzeo,a ovako su se nasle na mom nalogu!E sad,dali cu ja to nekad igrati je veliko pitanje,verovatno da necu poznavajuci sebe!:DNije mi zao sto sam uzeo,posto delim nalog sa sestrinim klincima koji sve zivo igraju,onda nisu uzalud bacene pare!Zasto ljudi igraju i imaju veliki broj sati ulozeno u neki EA igru,a ne cekaju full release,ni meni nije jasno!

Poslednja izmena:
Meni je Early Access dobar i sa strane popusta. Pošto igra obično dosta dugo provede u EA fazi, obično žele da podstaknu kupovinu i daju silne popuste, kao da je zapravo full igra izašla onda kada se EA pojavio, pa se tako često desi da igra koja u EA košta npr. 20 evra i koja će kada bude izašla u final verziji koštati 30 evra bude ponuđena sa 68% popusta za 6.5 evra mesecima pre nego što se final pojavi.

Doduše, ovakva pojava je sada već daleko ređa nego što je bila doskora, ali ipak...

^
Bas to!Evo sto mi je zapalo za oko,a ujedno sam i probao je Hardland,koji ima veliku sansu da i dogura do kraja.Trenutno je 7,5 evra,do sutra.Mrzelo me da idem do banke,tako da cu je propustiti ovaj put!Niko nece osiromasiti za te pare,ako se i ne zavrsi!Nikad necu davati 30 evra za nesto sto je tek izaslo i treba jos 3 godine da se zavrsi,ako bude i onda!

Mene pocinje opasno da nervira early access. Dodje mi da kupujem kertridze koliko su mi se smucile pre-alfa igre.

Nekad davno je bilo kvalitetnih igara u izobilju, sve su bile tu negde u pogledu produkcije, kostale max. 60 evra, bile zavrsene, grafika bila cista i pregledna, gejplej bio zarazan. Danas postoji ogromna razlika u produkcionim vrednostima, igre sa velikim budzetima kostaju preko 100 evra u kompletu, uvode se mikrotransakcije, grafika imitira holivudske filmove prepune zaslepljujucih efekata, broj poligona i rezolucija tekstura sporo rastu, AI i fizika zakrzljali, gejmplej banalan i neinteresantan. Igre malog budzeta imaju grafiku ko igre od pre 30 godina ali bar pokusavaju da ponude kvalitetnu igrivost.

Cesto se kaze kako nam zbog nostalgije stvari iz proslosti deluju bolje. E pa gejming je nakada stvarno bio bolji, a kada pogledam sta nas ceka sutra dodje mi da prestanem da se igram istog momenta.

To moze znaciti samo jedno - odlaganje apgrejda u nedogled sto i nije tako lose ;)

Vrh Dno