Šta je novo?

Trebam dobar prijateljski savet...

• Začetnik teme Začetnik teme Dzida
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Dzida

Guest
AMD 1700XP+ (T-bread B jezgro!!!)
GA-7VAX
256mb DDR (NPC 266Mhz)
G-force4 mx 440 64DDR Asus
ostalo nije bitno...

OC na 1.74 Ghz (10.5x170) stabilan kao planina! napon povecan za +5%
memory clocknuta na 333mhz (CAS2 2-6-2) napon povecan za 0.2V

Da se podigne na 11x166 hoce uvek,ali ne i da radi duze od 3 minuta... (memorija olabavljenna tada skroz)... dakle imam par pitanja
1) Da li je ovo stabilni maximum sto sam mogao izvuci?
2) Postoji li neka finesa sta biste mi predlozili da ga radi na 11x166 ili mozda i jache?
3) Koja je OK temperatura za ovaj CPU? (sada je 57 C)

p.s. u kucistu je samo 1 cooler ,na CPU... spreeze neki, RPM je 3013 ocitavao.
ako bi stavio jos 2 coolera za koja imam mesta u kucistu da li bi dobio nesto? i da li trebam da zamenim cooler na CPU za neki jachi? :type: :wall:

Poslednja izmena:
Da li bi uspeo da spustim temp ako bi stavio jedan FAN da izvlachi vazduh kod CPU, i 1-2 napred da ubacuju svez vazduh kod HDD? Ili da kupim neki TT Vulcano za CPU? Zna li neko samo okvirne cene TTV i ima li ih u Ns? poz :wall:

Poslednja izmena:
sto se tice tvog prvog pitanja odgovor je DA postigao si maximum sa memorijom. Sto se drugog pitanja tice, spustio bi temperaturu, ali ne znam kolko 2 stepena sigurno.

1) Memorija ti radi vise nego sto treba, dosta si oc. 0na treba da radi stabilno 266-333 ne preko toga.
2) Da bi bio uspesan oc za CPU, zahteva < 55 C
3) To ces uspeti sigurno ako ubacis jos neki vent. da izbacuje vazduh sa kucista, mozes jos i da promenis spreeze, nije losa ideja.

Promeni ram kupi npr. pc3200 (bolje) nego pc2700, dodaj neki vatilator 120 ilii 2x80 , promeni hladnjak za CPU i pastu..... :crash: ..... Brate prodaj ga i kupi nov :,,:

geokal je napisao(la):
1) Memorija ti radi vise nego sto treba, dosta si oc. 0na treba da radi stabilno 266-333 ne preko toga.
2) Da bi bio uspesan oc za CPU, zahteva < 55 C
3) To ces uspeti sigurno ako ubacis jos neki vent. da izbacuje vazduh sa kucista, mozes jos i da promenis spreeze, nije losa ideja.

Promeni ram kupi npr. pc3200 (bolje) nego pc2700, dodaj neki vatilator 120 ilii 2x80 , promeni hladnjak za CPU i pastu..... :crash: ..... Brate prodaj ga i kupi nov :,,:

To legendo ! chekam 100 godina da mi neko kaze da kupim novi ! Evo ako mi uleti kec na Werder kupicu za pocetak ventilatore :d trenutno vode 2-0 😀

Hoce li mi neko pomoci pobogu??? 😀 Da li to znachi da ako mu oborim temperaturu mocicu i dalje da ga klokujem? :type: :wall:

generalno da, zavisi od mnogo toga, da li je procesor raspolozen (nisu svi isti, cak sta vise), da li je Ispravljac (PSU , napajanje) dovoljno jak, da li je naponska jedinica na ploci raspolozena, mada za neke klokove ~2ghz bi morala da bude... Ali vodi racuna, CPU je ipak veliki potrosac.

Da ne otvaram novi topic... UPOMOC !
1) Sta znaci u BIOSU "SPREAD SPECTRUM MODULATED"? (enable/disable)
2) Sta znaci u BIOSU "CPU HOST CLOCK CONTROL"? (enable/disable)
3) Da li verujete Aida32 programu? (sto se tice citanje jezgra)
4) Koje je bolje za oc A ili B jezgro?

plocha GA-7VAX, kako ta podesavanja pod br 1 i 2 treba da stoje...

p.s. masina je oc (10.5x170) mem (CAS2 2-6-2)

Poslednja izmena:
1) malo varira klok ploče kako bi smanjio interferenciju sa spoljnim uređajima
2) verovatno FSB podešavanje, ili umnožak, trebalo bi da ti se otključaju neke nove opcije kada staviš na enable, i one bi trebalo da ti razjasne celu priču

I ja sam ti lejmer što se tiče OCa, ali ti mogu reći da GA ploče za Athlon XP nisu rešenje za overklokere, znam iz iskustva.
A jezgro ima zaključan množilac, kod B jezgra to ne mora da bude slučaj.
Što se tiče podataka o jezgru, mani se Aide i pređi na CPU-Z.

meni CPU mnozioc nije 1000000000000% zakljuchan, jer sam mnozioc spustio na 7 i podizao ga u koracima na do 11 ! Samo sto nece da radi stabilno na 11x166 , a na 10.5x170 radi do jaja :type:

Napravio sam malo pomak 10x180 😀
Skontao sam da ako smanjujem mnozilac mogu jache da teram magistralu... 😀
da li gresim?

2) Gde u CPU-Z da procitam koje mi je jezgro? Aida kaze da je A jezgro? verujem ili ne? 😀

To sto mozes da smanjis mnozioc ne znaci da je CPU otkljucan... Probaj da ga dignes preko default vrednosti pa ces videti da li je otkljucan ili ne...

morbius je napisao(la):
I ja sam ti lejmer što se tiče OCa, ali ti mogu reći da GA ploče za Athlon XP nisu rešenje za overklokere, znam iz iskustva.
A jezgro ima zaključan množilac, kod B jezgra to ne mora da bude slučaj.
Što se tiče podataka o jezgru, mani se Aide i pređi na CPU-Z.
A jezgro ima otkljucan mnozilac. B jezgro takodje, sve do 39 nedelje 2003. 1700+ B je sigurno otkljucan posto je prestao da se pravi posle 39 nedelje, iskreno nisam video ni jedan toliko nov.
Bartoni su takodje otkljucani do 39 nedelje.
Dzida je napisao(la):
OC na 1.74 Ghz (10.5x170) stabilan kao planina! napon povecan za +5%
memory clocknuta na 333mhz (CAS2 2-6-2) napon povecan za 0.2V
.
A da probas da ga stavis na 2 Ghz, na 1.65-1.7v za CPU, a memoriju ostavi na 166 na default-u. Nema potrebe da maltretiras masinu sa voltazama bez potrebe. Ako je TBred B jezgro sigurno ce ti raditi na 2 Ghz, osim ako nije tezak les od procesora ili ako je TBred A. FSB 166 ti preporucujem jer VIA KT-400 ume da *****ava hard diskove kada se stavi nestandardan FSB, nema PCI/AGP lock, pa moze da izazove korupciju podataka i crkavanje hard diska, a to ne verujem da ti treba. Druga stvar, taj GA nije neki narocit overkloker, pa ces tesko izvuci neke "svemirske" FSB-ove. Bolje postavi memoriju na ostra setovanja imaces bolje rezultate nego na 183 Mhz na labavijim setovanjima.
CPU ako radi lepo na 12x mnoziocu, probaj ga na 12.5x, sto je maksimum za tvoju plocu i taj 1700+. Tako ce ti CPU raditi na 2083 Mhz, pa probaj Prime95, memtest i slicne programe.... Ako prolazi budi zadovoljan, to je o.c. od 42% u odnosu na def. Ako je CPU ekstra serija, ona na 1.5v DLT3C, onda moze da radi i na 2200 Mhz na 1.65v, mozda cak i na 1.6v. To ces postici sa maksimalnim umnoskom i sa podizanjem magistrale na 176 Mhz. Pri tome probleme mogu da ti prave i CPU i memorija, pa ako imas znakove nestabilnosti, prvo "olabavi" memoriju, i dodaj joj napona za 0.1v, a onda ako i dalje radi nestabilno, dodaj gas za CPU.
Naravno, ovo ces moci da odradis tek kada promenis tog obogaljenog NCP-a, za neku pristojnu DDR333 ili jos bolje DDR400 memoriju.

Poslednja izmena:
Dzida je napisao(la):
Napravio sam malo pomak 10x180 😀
Skontao sam da ako smanjujem mnozilac mogu jache da teram magistralu... 😀
da li gresim?

2) Gde u CPU-Z da procitam koje mi je jezgro? Aida kaze da je A jezgro? verujem ili ne? 😀
Obicno se tesko zezne AIDA. Mozes da vidis i kada bootuje masina. Ako pise CPUid 680 - onda je TBred A
ako je CPUid 681, onda je TBred B
Po temperaturi od 60 stepeni koju cepa tvoj CPU verovatno je u pitanju A jezgro, posto su B jezgra na 1.7-1.8 Ghz totalno 'ladna.

:type: Sigurno je *****o A jezgro... Cim on nece ni da digne sistem na 11x166 a kamoli da probam 12x166 ili 12.5x166 od toga nema nista... Tako da je ovih 10x180 skroz ok za to jezgro... zar ne? 😀

1) Da li moze da dodje do nekog opasnog crasha ako ga ostavim da radi stalno ovako tj na 52C-62C (temperatura)?
2) Ako se resim da kupim nekog Bartona, kako da znam da li je otkljuchan ili ne? Gde to gledam i kako? Na sta treba obratiti paznju? I da li oni imaju isto neka 2 jezgra kod kojih je jedno njesra a drugo ok?
:wall:

Vrati se u ZA na PS2 ili kupi nov komp, komsho! :d

:type: :banana: Sasvim nebitan lik u celoj prichi!

Nista lichno!!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno