Šta je novo?

Treba mi savet oko kupovine kompa-pare nisu problem

Longbow

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2004
Poena
601
U dilemi sam sta uzeti. Prvo komp ce da mi sluzi za posao (web design) mozda za 3ds max a i za igranje. Drugo hteo bih nesto sto ce da potraje da ne moram stalno da ga menjam ili nadogradjujem.
Trece gde da nabavim ovo sve sto mi preporucite?
1.Kakvu plocu uzeti? intel875, Nforce 2, Nforce 3(koje nema nigde), kog proizvodjaca koj model? i zasto bas tu koju navedete
2. Procesor??? P4,Bartona,Athlon64???
3. Memorija koja je razlika izmedju CL2,CL2.5, CL3 kog proizvodjaca
4. HDD SCSI ili mi je dovoljan S-ATA
5. Monitor ovo je vazno CRT ili TFT 1200NF Samsung sta mislite o ovom ili SONY X73...
6.Koja graficka???????????????
Koje zvucnike misa i tako te stvari koje su manje bitne????

malko je pogresan redosled prvo ide odluka koji cpu pa tek onda koja ploca.Sto se tice CPU naravno da bi Athlon64 bio broj 1 u izboru ova tri CPU jel je on za jednu generaciju noviji od bartona i p4.Sto se tice ploce trenutno via ima najbolji cipset za athlon64.Sto se tice memorije sto manji cas to je memorija bolja dakle cas 2 proizvodjac neki od poznatijih tj kvalitetnijih (o ukusima se ne raspravlja).SCSI naravno ako se ima kesa jel je to ipak bolje resenje za nekoga ko ima kesa a ko nema i s-ata je ok.Sto se tice monitora TFT sa dobrim odzivom i kvalitetnim panelom je bolje resenje od CRT.Sto se tice grafickih mislim da je nvidia zbog openGL je bolja za 3ds max ali to ce ti reci neko ko je bolje upucen u to.
mis,tastatura to ti je najbolje otici u neku radnju gde mozes da ih vidis i pipnes i zakljucis koji tebi najbolje leze.Zvucnici recimo creative inspire pa neku do tih serija recimo. Znam da su svi odgovori malo ne konkretni, ali pocev od athlona 64 koji je kod nas jos uvek nepoznanica i vecina nema nikakva iskustva direktna sa time sta je kod njega dobro sta lose, ostaje da sam malo procunjas po nekim stranim sajtovima pa da zakljucis sta oni kazu.

Ok hvala mada mi je sve to konfuzno znam i ja to tako da sklopim nego jel zna neko konkretno gde da trazim to posto je neka nestasica koliko sam se ja raspitao...

pazi nije nestasica nego kod nas nikad ai nije bilo previse vrhunskih stvari da se nadje uvek je masom bilo istih stvari srednje kategorije i masa low cost opreme.

1.informisi se na www.8dimensional.com imas linkove ka recenzijama novog HW-a
2.ne zuri i vodi racuna kad kupujes jer ti svako nudi samo ono sto ima i za to tvrdi da je najbolje,najjace,naj.....
3.Namena racunara odredjuje komponente-perfomanse-cenu.

Longbow je napisao(la):
U dilemi sam sta uzeti. Prvo komp ce da mi sluzi za posao (web design) mozda za 3ds max a i za igranje. Drugo hteo bih nesto sto ce da potraje da ne moram stalno da ga menjam ili nadogradjujem.
Trece gde da nabavim ovo sve sto mi preporucite?
1.Kakvu plocu uzeti? intel875, Nforce 2, Nforce 3(koje nema nigde), kog proizvodjaca koj model? i zasto bas tu koju navedete
2. Procesor??? P4,Bartona,Athlon64???
3. Memorija koja je razlika izmedju CL2,CL2.5, CL3 kog proizvodjaca
4. HDD SCSI ili mi je dovoljan S-ATA
5. Monitor ovo je vazno CRT ili TFT 1200NF Samsung sta mislite o ovom ili SONY X73...
6.Koja graficka???????????????
Koje zvucnike misa i tako te stvari koje su manje bitne????

Ma, ne treba preterivati. Za malo bolje performanse vrh opreme, moras da dajes mnogo vise para, a i ne moze da se nadje. Konfiguracija sa kojom mozes SVE zivo, i stosta nezivog da odradis, a lako je pronaci i sastaviti je sledece :

- ploca ABit NF7-S (ne znam da li ima S-ATA kontroler)
- procesor Barton 2500+ BOX (kada vec placas toliko konfiguraciju, dogovoris se sa prodavcem da izaberes Barton koji opusteno radi na 200 Mhz FSB, znaci na 11X200=2200 Mhz)
- memorija 2X512 Mb A-Data DDR450 (malo skuplje i bolje je Kingston HyperX sa Winbond BH-5 chipovima)
- S-ATA disk od 120/160 Gb
- kuciste Chieftec Tower sa 420 W napajanjem
- graficka NVidia 5900SP
- monitor neki 19" TFT (to ne poznajem, postavi pitanje na forumu)

Moze eventualno kombinacija P4 sa Asus P4P800 ili Abit IC7 plocom i P4 2.4/2.6 procesorom koji se lagano baci na nekih sigurnih 3.2 Ghz. Kod ove kombinacije, ako se klokuje, ide se na vece FSB-ove nego kod AMD kombinacije tako da treba i memorija koja moze da ide na nekih 270 Mhz.

Ako ti je dizajn primarna stvar, ja bih bezao od TFT-a i casti sebe nekim velikim CRTom. Sony npr.

Drugo, potrebna ti je sirova snaga ako ces da se bavis i 3ds-om. Ako ti je primarna stvar web dizajn idi na AMD soluciju koja ti je jeftinija. Znaci Barton 2500+ i Abit NF7. U toj soluciji bar giga ram-a.

Ako ce ti 3ds max biti primarniji onda ces mozda morati da uzimas skuplju varijanntu Intel masine iz prostog razloga sto ces tesko staviti vise od giga i po ram-a u NF platformu. Za tu kombinaciju nek te posavetuje neki intelovac.

Oko graficke, pa 5900SP ti je best buy kako god okrenes. Imaces superioran OGL koji je presudan za 3ds, a 2D je fantastican tako da nemas brige za web dizajn.

Uvek je narano pitanje novca. Mogao bi da kazes neku okvirnu cifru.

MAD_MUzzY je napisao(la):
Ako ti je dizajn primarna stvar, ja bih bezao od TFT-a i casti sebe nekim velikim CRTom. Sony npr.

A gde si ti to video Sony u prodaji skoro ?

Ne kada se to nesto vise ne proizvodi.
Sony vec oko pola godine ne pravi CRT monitore.

Sasa je napisao(la):
Ne kada se to nesto vise ne proizvodi.
Sony vec oko pola godine ne pravi CRT monitore.

Sklepace jedan za Mazija, ako ih lepo zamoli :beat:

Mojne da se sad vadis, lupio si i tacka! ;)

ja bi licno

da mi pare nisu problem uzeo jedan od onih 17'' Laptopova...
video sam neku HP ili Compaq zverinu oko 120 000din.
nema buke - nema zauzimanja pola sobe - mozes da ga poneses gde oces ma milina!!!!
ili mozda ona zver iz oglasa koju prodaje mihajlo - P4 na 2,8 sa 512gb rama + neznam-ni-ja-sta-sve i to za 1099e!!!!?????

Re: ja bi licno

Tom je napisao(la):
da mi pare nisu problem uzeo jedan od onih 17'' Laptopova...
video sam neku HP ili Compaq zverinu oko 120 000din.
nema buke - nema zauzimanja pola sobe - mozes da ga poneses gde oces ma milina!!!!
ili mozda ona zver iz oglasa koju prodaje mihajlo - P4 na 2,8 sa 512gb rama + neznam-ni-ja-sta-sve i to za 1099e!!!!?????

Sve je to lepo, kao igrachkica, ili nekome kome je posao takav da je stalno u pokretu ili radi prezentacije na mnogo lokacija.
Ali, ako radis to sto radis kod kuce i na poslu (jednom mestu), laptop je samo simpaticna igracka, i ne moze da se poredi sa desktop konfiguracijom koju mozes da kupis za 2X manje pare, i da gazi taj laptop.
Da ne pominjemo nikakvu fleksibilnost u menjanju konfiguracije, skupe delove i periferiju. Kada kupis laptop, to je rupa bez dna, sa mnogo nizim performansama od desktopa.

genijalcin@23 je napisao(la):
...
bilo je nekih CRT-ova u Coresu, ali su svi otisli.

Bilo je svuda, svakojakih, pa ih vise nema.
Super informacija, nema sta ;)

Nazad
Vrh Dno