Šta je novo?

treba mi program za backup važnih podataka (zamena za deja dup na linuxu).

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
evo kako funkcioniše backup na linuxu (primer):

imam foldere 1 2 3 4 5. kada ubacim fleš on prebaci sve foldere na fleš.

sutradan izbrišem foldere 1 2 4 5 (znači ostaje mi samo folder 3), zatim dodam foldere 7, 8 i 9 i ubacim fleš. fleš će automatski izbrisati 1 2 4 5, ostaviti 3, i dodati 7 8 i 9.

znači program deja dup na linuxu je vrh :)

koji program može tako nešto da uradi na windowsu?

Samo još da vas pitam, ja hoću da backup ide samo iz kompa na fleš, a ne obostrano (da se sinhronizuje). Pretpostavimo da imam 1 GB podataka na kompu i želim na fleš da prebacim te podatke. Fleš je od 8 GB i ako na ostalih 7 GB stavim neke slike, ne želim da se te slike sinhronizuju sa kompom.

Da li tako rade Cobian Backup i SyncToy?

Probaj SyncToy. Izuzetno je jednostavan, tako da nećeš izgubiti mnogo vremena, i može da radi ono što želiš (a može i ono što nećeš, ako ga tako podesiš ;)).

evo kako funkcioniše backup na linuxu (primer):

imam foldere 1 2 3 4 5. kada ubacim fleš on prebaci sve foldere na fleš.

sutradan izbrišem foldere 1 2 4 5 (znači ostaje mi samo folder 3), zatim dodam foldere 7, 8 i 9 i ubacim fleš. fleš će automatski izbrisati 1 2 4 5, ostaviti 3, i dodati 7 8 i 9.

znači program deja dup na linuxu je vrh :)

koji program može tako nešto da uradi na windowsu?
ne treba ti nikakva dodatna instalacija nekog programa, to možeš prosto uraditi iz komandle linije. to što opisuješ ja isto radim.
potreban ti je jedan EXE - robocopy. win vista, 7, 2008 ga imaju default, a za XP ga možeš uzeti sa 2003 resource disk-a, ili download tog paketa sa ms sajta.

ovako, napravi BAT fajl sa jednom linijom: ROBOCOPY source (root folder gde imaš 1, 2, 3, 4 ... X fodere) destination (flash disk) /MIR
MIR paramter označava da se source mirror-uje na destination, tako da je destination uvek replika source-a.
posle napravi autorun.inf u kome pozivaš bat fajl, i čim si bocnuo flash, robocopy je odradio sinhronizaciju.

mana je to što moraš da imaš uključen autorun, što ja inače izbegavam. malo sam počeo da experimentišem sa task scheduler-om (ovaj novi u win 7, 2008), i ako bih uspeo nekako da nateram da windows upiše bilokakav event u bilo koji log, mogao bih lako sa okinem taj bat fajl na flešci preko "on an event" trigera, ali to nisam stigao da experimentišem (verovatno je rešenje podešavanje lokalnih security polisa).

inače prava je tragedija što 99,8% win korisnika ne zna za robocopy.exe, koji je najmoćniji "copy" program koji je ikada napravljen, računam i linux. da se više zna o njemu, niko ne bi koristio nikakve "Cobian Backup", "SyncToy" ... i ostale igračke sa kojima nikad nisam mogao da postignem ono što sam uspevao sa robocopy.

Poslednja izmena:
Kakve ovo veze ima sa windows aplikativnim softverom

Vrh Dno