Šta je novo?

Treba mi pomoc oko Upgrade komjutera.

Rasputin

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2003
Poena
604
Pozdrav svim Benchmark forumasima, evo par godina kako nisam posecivao ove stranice pa doslo vreme da obnovim gradivo :)
Iskreno volim da procitam i sam donesem svoje odluke ali kako sam se nasao malo zbunjen kolicinom podataka i nemogucnoscu da nadjem ono sto mi treba molim za pomoc, a imajte i razumevanja ako i odem malo u offtopic jer imam mnogo nedoumica trenutno.

Doslo je vreme za upgrade masine i odlucio sam se da prvi put predjem sa AMD familije procesora na intel. Mislim da sada zaista sada vredi. Kao osnovu za upgrade sam se odlucio za E7400 procesor koji bi od skoro trebao da bude jeftiniji, 2X2gb PC2-8500 (1066Mhz) memorije, ATI4850 graficku(koju dobijam od burazera) i sada u vezi sa ovim imam gomilu pitanja, posto hocu i da iskoristim povoljnije cene koje ce verovatno naredne nedelje biti usled pada dolara, a ocu da napravim sebi barem neku gaming konfiguraciju kako se ne bi smarao vise seckanjem u igrama. Stara konfiguracija je nevazna ali recimo samo da je to AMD Athlon64 na 3000+, sa 1 GB rama i GF6800 karticom....

- Ok, svi smo culi da intel pojeftinjuje procesore a medju njima je i E7400, da li znate kada ce to pojeftinjenje stupiti na snagu i kod nas i kolika je realna sansa da se to desi skoro. Koliku cenu E7400 da ocekujem ako se to ipak desi.

- Koja memorija? Masinu nameravam da overklokujem koliko mi procesor i ostale komponente dopuste ali nista extremno.

- Kakva su vasa iskustva sa OC E7400 da li da se drzim iste ili je bolje za tu svrhu pazariti E7300 ili E7200 ili neku od E8XXX

- Maticna ploca: E ovo je najveci rebus za mene, pojima nemam nista o maticnim plocama za intel procesore tako bilo koji hint ce mi koristiti, koji cipset(ako ima vise), podnozje je 775 (to je sve sto znam), koje proizvodjace i modele da preferiram i zasto?

- GPU: ATI 4850 koji dobijam ima onaj krsh hladnjak koji da bi iole ohladio GPU pri opterecenju mora da se ubrza toliko da je nepodnosljivo biti u istoj sobi zbog buke. Poenta je da ocu da ga menjam, i da stavim dosta kvalitetniji hladnjak (nije da ovaj nije kvalitetan, ali je ocigledno nedovoljan). Preporucite mi gde i koji gpu hladnjak da nabavim za ovu karticu koji ce odraditi posao.

- Cooler za procesor mi je takodje jako bitan. Izgled je nevazan, vazne su performanse. Tisina i efikasnost,... Da li je vendta2 dovoljno dobra ili imate neku drugu bolju preporuku?

- Napajanje: Vec posedujem Chieftech 350W napajanje, izvlaci to sto je firmirano, medjutim da li ce ono biti dovoljno za ovu konfiguraciju ili da kupujem neko od 500W

Jos nisam formirao budzet za ovaj upgrade, ali samo znam da nece biti neogranicen, takodje gledam da prodjem sto jeftinije ako je moguce, ne i da ustedim po cenu performansi i kvaliteta, sa druge strane ne bi da kupujem nesto sto nikada necu koristiti (recimo maticnu plocu koja svetli ko bozicna jelka pa je zbog toga cena nabijena u vasionu)

Molim vas za pomoc, voleo bi da vecinu ovoga resim najkasnije krajem vikenda, svako misljenje mi je vazno, ali ustrucavajte se komentara tipa koristi search, jer ga koristim i vec dva dana se bezuspesno vrtim po forumu. Ako nekoga bas mrzi da pise a zeli da pomogne, link ka sekciji gde je neki od ovih pitanja i problema razjasnjem bi mi jako koristio.

Unapred hvala.

Poslednja izmena od urednika:
Prosto je nemoguce da niko nema makar ni misljenje vezano makar i za jednu dilemu koju imam, vec ima 50 pregleda teme, a niko nista ne odgovara.

Recite ako sam prezahtevan sa pitanjima ili sam promasio temu, ako neko nesto zna molim informacije makar to bile i glasine, ipak je na meni na kraju da odlucim ali za to mi treba barem mala pomoc,...

Nazad
Vrh Dno