Šta je novo?

Treba mi pomoc (kupujem nov PC)

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Treba mi mala pomoc. Hocu da kupim nov komp, ali posto u poslednje vreme ne pratim hardware bas previse, treba mi nekoliko saveta.

Evo, uzeo bih neku ovakvu konfiguraciju (dobijena pomocu Pakomovog konfiguratora). Interesuje me:
(1) da li ova ploca podrzava ove nove P4 procesore (Preskot?)?
(2) Kakav je ovaj hard-disk (npr. u odnosu na odgovarajuci Maxtor)?
(3) Da li ova graficka radi na punoj brzini (mislim, prema FX5200 specifikaciji)? FX5200 je DX9 kartica?
(4) Da li je ova cena OK za ovakvu konfiguraciju?

MB: ASUS P4P800 SE/GD 865PE HT 800MHz GLAN RAID SATA (93,50)
CPU: Intel Celeron-4 2.4GHz 533MHz BOX (72,50)
RAM: 1GB - 2 x Kingston VR 512MB DDR PC400 CL3 (3-3-3) (2 x 86,50)
HD: WD Caviar 120GB/WD1200BB, 7200rpm, 2MB, 8.9ms (76,00)
FDD: 1,44MB 3,5" NEC (5,70)
CD-RW: ASUS CRW-5232AS 52/32/52x Quiet (27,50)
DVD: NEC DV-5800 16X/48X (25,00)
GRAFIKA: ASUS V9520Magic/T/128M GeForce FX 5200 AGP 8x (60,50)
MODEM: US Robotics 56K Int OEM (17,00)
KUCISTE: ATX Middle Tower 350W/P4 P3088 Lumiblue USB/Audio (23,50)
TASTATURA: A4 Tech KBS-8 Multimedia Keyboard ps/2 (9,00)
MIS: Logitech Cordless Click! Optical Mouse (28,00)
ZVUCNICI: Teac PM-1200, 2.1 Speakers (47,50)
MONITOR: 17" Samsung SyncMaster 795MB TCO (136,00)

Ukupno: 794,7

Koliko sam shvatio, Pakom nema svoju maloprodaju, nego prodaje preko dilera?

Napomena: konfiguracija MORA da bude "Intel & nVidia inside" i NE SME da ide preko 800 evra! Inace, u zagradama su pojedinacne cene...

ZoNi je napisao(la):
Treba mi mala pomoc. Hocu da kupim nov komp, ali posto u poslednje vreme ne pratim hardware bas previse, treba mi nekoliko saveta.

Evo, uzeo bih neku ovakvu konfiguraciju (dobijena pomocu Pakomovog konfiguratora). Interesuje me:
(1) da li ova ploca podrzava ove nove P4 procesore (Preskot?)?
(2) Kakav je ovaj hard-disk (npr. u odnosu na odgovarajuci Maxtor)?
(3) Da li ova graficka radi na punoj brzini (mislim, prema FX5200 specifikaciji)? FX5200 je DX9 kartica?
(4) Da li je ova cena OK za ovakvu konfiguraciju?

Ukupno: 794,7

Koliko sam shvatio, Pakom nema svoju maloprodaju, nego prodaje preko dilera?

Napomena: konfiguracija MORA da bude "Intel & nVidia inside" i NE SME da ide preko 800 evra! Inace, u zagradama su pojedinacne cene...

1.Naravno da podrzava presshot-a
2.Nikad nisam imao WD-a , uvek Maxtor-a , koliko sam video i cuo dosta hvale WD-ove nove hardove
3.FX5200 je DX9 karta i samo to.Ne upotrebljiva je za igranje novih DX9 igara.
4.Ne znam

A sad ja malo:)
Ne znam sta ces raditi sa kompom ali sto ne uzmes "samo" 512mb ram-a a za preostali novac pravi PIV umesto te agonije od CPU-a?

Poz.

hvala, Milane! :)

- igrao sam malo kod ortaka FarCry (sa Abit FX 5200 i Barton 2500+) i meni to sve izgleda super! DX9 mi treba za titlove u MPC, ne za igre (ja igram skoro iskljucivo one male igre, koje mi i sada rade super)!

- 1GB RAMa sam hteo da uzmem da bi VmWare lepo radio - inace, sada imam GF2 MX200, Cel633 i 256MB sdram @ 66MHz (!!) i prilicno sam zadovoljan => sa GFFX5200, Cel2.4GHz i 1GB DDR meni ce izgledati kao da sve leti! Inace, za Preskota sam i pitao zbog toga sto me interesuje da li mogu lako da nadogradim ovu "kantu", kad (ako) budem shvatio da mi treba pravi P4!

DX9 mi treba za titlove u MPC, ne za igre (ja igram skoro iskljucivo one male igre, koje mi i sada rade super)!

:D Pa za titlove u mpc ti treba samo dx9 instaliran, a ne graficka koja podrzava dx9_3d specifikaciju. Radice ti i sa gf2mx200 titlovi u mpc-u ako instaliras dx9....

ZoNi je napisao(la):
hvala, Milane! :)

- igrao sam malo kod ortaka FarCry (sa Abit FX 5200 i Barton 2500+) i meni to sve izgleda super! DX9 mi treba za titlove u MPC, ne za igre (ja igram skoro iskljucivo one male igre, koje mi i sada rade super)!

- 1GB RAMa sam hteo da uzmem da bi VmWare lepo radio - inace, sada imam GF2 MX200, Cel633 i 256MB sdram @ 66MHz (!!) i prilicno sam zadovoljan => sa GFFX5200, Cel2.4GHz i 1GB DDR meni ce izgledati kao da sve leti! Inace, za Preskota sam i pitao zbog toga sto me interesuje da li mogu lako da nadogradim ovu "kantu", kad (ako) budem shvatio da mi treba pravi P4!

Cool , onda samo pici :)

Pz.

ZoNi, mozda da uzmes neku jeftiniju plocu, recimo EPOX 4PDA3I (isti cipset, nema raid i Glan) a da za razliku uzmes celeron D koji je znacajno brzi od starijeg brata.

Evo ja sam jedini na ovom forumu koji ima EPOX plocu za intel (maybe). Mogu da ti kazem da maticna je*e keve za 865PE chipset. Prosto je super. Istina d a nema GIGA lan (sta ce ti), Raid (to ti treba samo ako vezes 2 ili vise harda) i nema FireWire (koji ce ti?)

Nikako nemoj da uzimas celera, pa makar uzeo hard od 40 i memoriju od 512 :d

Za 170 ojra mozes kupiti Intel na 2.8C GHz-a koji radi mnogo bolje sa HT-om nego bez. To ti ja toplo preporucujem....

:D

Sta je ovo, niko od ozbiljnijih hardverasa ne ulazi u Bench Clubbing ? :)

Pa ta masina je bas los izbor, da ne kazem kao da ju je neka vuna sklapala :)

1. Ta ploca samo na misice podrzava Preskota jer je to SE varijanta kojoj je max 533 MHz, makar u spec cipseta. Preskoti rade na 800. Mozda ona i proradi na 800, ali to nije 100% za i865P kakav ima SE. Uglavnom, samo i865PE, tj. P4P8X ili P4P800. Mada bih ja uvek pre Asusa izabrao Abit npr.

2. Celeron procesor ? Ako nameravas da se igras i nemas za "genuine" Intel P4 onda celeron D, ovaj matori na 400MHz FSB ni slucajno.

3. 5200Magic za 60 evra ? Ko je ovde lud. Pa to je SE verzija, dakle 64bita magistrale i 200njak MHz na GPU i memoriji. Malo je koja graficka sporija od te, a definitivno ni jedna koja se trenutno proizvodi. Ako insistiras na nVidia-i, trazi 4200, a ukoliko polovno ne priznajes, onda samo 128bitni FX5200.

4. Asus rezac ? Vazi :)

5. Kazes da kod drugara na Athlonu 2500+ i FX5200 sve ide ql ? Pa mozda i ide, ali taj je racunar znacajno brzi od ovoga ovde.

6. Na kraju cena. Nisi nasao skuplje ? :)

Sve u svemu, aj ti lagano nazad za "crtaci sto" :)

Pozdrav!

ma, gledam ja ovaj tread već treći put, al čovek ne zna odakle da krene. Sve je naopako. Pa me mrzelo da pišem toliko koliko je Sasa napisao, ali može to i naširoko, a ne toliko kratko..... :D

Sve mi se čini da će Zoni sad namerno baš ovo što je namerio i da uzme... :)

ma, sta vam je, ljudi? pa, rekao sam da se slabo razumem u hardver! zato sam i trazio pomoc!!!

dakle, naravno da mi ne trebaju GLAN i RAID, ali hocu i865 plocu, a ova to ima! Naravno, ne mora da bude Asus (u stvari ja bih radije MSI), ali treba da ima podrsku za P4 HT (a na Pakomovom sajtu pise da ova ima!!)

@ Septimus: ako mislis na MPC, onda se verovatno secas da sam rekao da je on los izbor za CPU<1GHz (sto i dalje mislim!)

@ bancho: OK, to mi deluje kao dobar predlog! :)

@ Tecni Plazma Kex: hm... pa, ne znam... sad ste me sve vise okrenuli ka P4/512MB nego Cel/1GB... pa, u stvari, lakse je posle dodati memoriju, nego menjati CPU...

@ Sasa: eh... na Asusovom sajtu stoji da je ovaj 5200 na 128b, a juce sam u SK 6/04 video da Asus sa "magic" oznacava svoje SE modele :( ------ pa, hajde predlozi mi neku odgovarajucu "konfu"... i "adresu" :)

Da li ti citao ista na forumima ili opisima hardvera? To planiras da das 794 € za Celeron, kinesko kuciste i 64bitnu graficku (FX5200)!?!

Poslusaj Sasu i batali to Celeron ******. Uzmi neki normalan procesor (citaj Barton 2500+) uboden u normalnu plocu Abit NF7/NF7-S. 1GB rama obavezno. Ili prosto uzmi sledece:

MB: Abit NF7-S FSB400 DDR400 DualChannel, SataRaid,Firewire... (85 €)
CPU: AMD Athlon XP 2500+ Barton (OC na 3200+, bez problema) (78 €)
RAM: 1GB 2x512 MB Corsair ValueSelect (2 x 83€)
HD: WD Caviar 120GB/WD1200BB, 7200rpm, 2MB, 8.9ms (76 €)
FDD: 1,44MB 3,5" NEC (6 €)
CD-RW: Liteon ili Sony ili LG (svejedno) (28 €)
DVD: Liteon ili Sony ili LG (svejedno) (25 €)
GRAFIKA: Xelo GeForce 4ti 4200 128MB AGP 8x (NOVA) (70 €)
MODEM: US Robotics 56K Int OEM (17 €)
KUCISTE: DTK (po ukusu) sa 350 W napajanjem (45 €)
TASTATURA: Logitech ili Samsung (po ukusu) (13 €)
MIS: Nemoj niposto bezicni, probao sam Microsoft i mogu ti reci da kasni malo ali smeta. Uzmi neki Logitech MX 300/310 (28 €)
ZVUCNICI: Altec Lansing ATP3 42W (49 €)
MONITOR: 17" Samsung SyncMaster 795MB TCO (136 €)

I to te sve izadje oko 820 €, sto je neznatno vise od tvoje konfiguracije, a neuporedivo bolje!!!

unesco, rekao sam ISKLJUCIVO Intel (inace, overklokovanje me ne zanima ni najmanje, vec samo stabilnost!)! Takodje, mis MORA da bude bezicni (ne mora da bude opticki), jer sam hyper zadovoljan mojim Logitechom... takodje, ne dolazi u obzir LG cdrw, jer sam na nekoliko mesta video gomilu problema sa istim (LiteON moze)

zasto je TI4200 bolja od FX 5200 128bit? (ok, nisam odmah provalio da je glupavi Magic 64b, tako da on ne dolazi u obzir!)

Poslednja izmena:
Ko je rekao da je Barton oc-ovan na 3200+ nestabilan :trust: ? Bilo ko :trust: ?
OK kontam da hoces Intel, ali me interesuje sta je razlog tome kada se Intel vise greje, skuplji je i sporiji (govorim o Celeronu).
Zasto iskljucivo bezicni mis? Ovo te pitam zato sto uopste nisam zadovoljan radom istih! Bezicni misevi sporo reaguju! Uzmes nekog 800 DPI "repasa" i to je to! Kabl je uvek dovoljno dug!
Ti4200 je bolji od 5200 (128bit) zato sto je jeftiniji i brzi. Imas xxx postova o tome. Uostalom pogledaj na Toms Hardware, tamo imas OGROMAN test grafickih i tu se vidi da Ti4200 8x razvaljuje 5200u u svemu!!!

heh... ja NISAM rekao da je Barton ocovan nestabilan!

razlog? ne bih o tome - jednostavno tako hocu (kao sto neko voli VW, a ne voli npr. Pezoa!)

zasto bezicni? zato sto me je nerviralo smaranje sa kablom (koji jeste dugacak, ali stalno mi je smetao)... od kada sam uzeo ovog Logija (sa kuglicom), nisam imao nikakve probleme i veoma sam zadovoljan...

ok za TI4200 - ali, zar nije bolje uzeti 5200 (jer je DX9), kada ga uzima neko ko ne igra nove igre (a ja sam takav)?

[iskustvo stecheno na forumu :D]5200 jeste dx9 kartica, ali ne mozhe da potera dx9 aplikacije[/iskustvo stecheno na forumu :D]

ZoNi je napisao(la):
razlog? ne bih o tome - jednostavno tako hocu (kao sto neko voli VW, a ne voli npr. Pezoa!)
Nije ti adekvatno poređenje :)
Između VW-a i Pežoa (kao i između bilo koje dve marke automobila) ima gomila vidljivih & opipljivih razlika, u ovom slučaju razlika je u onome šta piše u system properties-u i količini para koje si dao :)
Nebitno, ako hoćeš intel, baci pare na njega.
I batali Pakom ako ne želiš da imaš ASUS/MSI računar :) Stvarno, lepo ti neko reče, za 800€ si sklopio kinesko kućište, SAMSUNG CRT, najsporiji CPU i najsporiju grafičku na tržištu :) OK, kažeš da ti brzina nije bitna, al uzmi onda to za 400 evra a ne za 800 :)

Za 800 evra:
P4 za oko 150, valjda ima 2.8C za te pare
ploča ABIT IC7, IS7, AI7... nebitno, koja je najjeftinija. To je valjda oko 90.
Memorija 2*256MB DDR400 oko 80-90 evra
grafička (kažeš nećeš da se igraš) 9200 ili FX5200, ali obavezno 128bit. To je oko 70 ako se ne varam. E da, kažeš nećeš da se igraš ali ti je bitno da grafička bude DX9? :)
Kućište DTK sa 300W minimum, ili neko skuplje.
CDRW: pitaj boga šta si ti video od LG-a, ali on je od ASUSa bolji pa sve da mu iščupaš fioku i okreneš ga naopako :d LiteOn je isto tu negde (i ja sam video jedan koji je katastrofa pa ne pričam da je firma krš).
Ostalo uklopi.

Inače za te pare bolje da kupiš AMD i TFT :)

Evo sta sam odlucio na kraju da uzmem (hvala svima za manje-vise korisne savete):

MB: MSI NEO-FSR K8T SATA/RAID/Gbit
CPU: Athlon64 2800 Box
RAM: 768MB PQI DDR400 (3x256MB)
GRAFICKA: MSI FX5700 128MB dvi
HD: Maxtor 120GB SATA 8MB cache
MONITOR: 17" Samsung 795DFX
FLOPI: A-ha :)
CD: LiteON Combo 52/32/52/16x
MIS: Genius (obican, uskoro neki cordless Logitech)
TASTATURA: Logitech Internet/Mmedia (obicna)
MODEM: 56K Intel V.92 HW
KUCISTE: 350W KME Neo
ZVUCNICI: Philips A2.310 (2.1, 20W)

Cena: 800 evra

Mislim da ovde nisam napravio nikakve (krupnije) greske...

jos jednom hvala svima! :)

Posto ti izadje taj FX5700?
Daj bre to da se menja za nesto jace, de ces 5700 pored A64 ;)

Ma uzmi bre 9200 (ne SE) ako se ne igraš puno, uštedi 50-60 evra, i daj ih u kućište (obavezno) i ove džidžabidže što se pališ na njih (miš, tastatura itd) :)

Ja bih samo sugeriosao zamenu kombo uređaja za DVD-RW, jednom se kupuje dobra konfa :)

Da rezimiramo:
uzmi neki radeon9200 ili fx5200, (ili 9550)
naravno to su sve 128-bitne kartice,
a razliku utrosi na dvd-rw umesto combo drive-a
i bolje napajanje ili celo kuciste. :)
E sad, ne znam dal ti treba svih 768MB rama,
verujem da ce ti komp i sa 512MB veoma lepo raditi.

ps znao sam da ces na kraju uzeti AMD :d
Neka te lepo sluzi. :wave:

Poslednja izmena:
kao prvo - konfiguraciju sam juce i definitivno porucio, tako da su dalje rasprave nepotrebne :) mada, ne branim ;)

kao drugo, evo odgovora svima:

@ Septimus: ma, kakav TFT :S: CRT je zakon... volim da koristim razne rezolucije, a to ne izgleda bas sjajno na TFTu...

@ Vojkan: pa, uzeo sam *malo* bolje kuciste (Eurocase ML 5412), takodje sa 350W

@ Heinz: hm... u konfi koju su mi predlozili iz firme ## ######, stajao je DWDRW LiteON 8x (ali ne DL!), ali sam ga ja zamenio za Combo, jer sam resio da ne predjem (mnogo) granicu od 800e, koju sam sebi postavio - a za razliku (40e) sam uzeo dodatnih 256MB RAMa! DVDRW mi ionako nece trebati jos dugo, a kad mi bude zatrebao, lako cu dodato neki DL...

@ Sasha: eto... AMD mi je ispao isti po ceni kao P4 na 3GHz, ali sam resio da predjem na 64bita :) zezam se - video sam jedan Athlon64 PC, pa mi se vrlo svidelo kako radi...

Sledece nedelje cu vam javiti utiske :wave:

PS. kofiguracija mi je cela bela, osim tupavih zvucnika - svi su crni :mad:

Na 800e ti si ustedeo pare na kucistu i napajanju ?!?!
Pa ako imas unutar tog lima komponente od 600+e, zar ne bi trebao kvalitet tog lima u neku ruku da parira onome sto se nalazi u njemu ?!? A za Eurocase napajanje necu nista reci, dobra su za obicne kompove (cela konfe sa monitorom od 350-500(eventualno 600e)), za sve preko toga Chieftec, kao najzastupljeniji, i drugari (enermax, tagan(?)...).

Nadam se da neces imati problema...

Poslednja izmena:
Vrh Dno