Šta je novo?

Treba mi pomoć za razgovor za posao

Exodusbgd

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2005
Poena
515
Moja oprema  
Zvuk
AirPods Max
Laptop
MBP 16" M2 Pro
Mobilni telefon
14 Pro Max
Prvo da se izvinim ako ovom postu nije mesto u ovoj sobi.

Naime, treba da sledeće nedelje obavim završni razgovor za angažman u jednoj manjoj firmi na radnom mestu dizajnera (DTP, WEB).

Nakon što sam odradio projekat dizajna jednog kataloga od više stotina strana u Indesign-u za tu firmu, i pošto su zadovoljni mojim radom, ponudili su mi da od februara krenem da radim kod njih za stalno.

Moram da napomenem da sam u oblasti pripreme za štampu početnik, ali sam se baš lagano snašao u Indesignu (imam dosta predznanja iz drugih Adobe proizvoda).

Druga stvar koju bi radio jeste kreiranje i održavanje njihovog sajta, koji bi se ažurirao svakodnevno. Odradio bi sajt u Joomli, jer mi u njemu deluje najlakše da se odradi. (primer mog rada možete videti na www.leveriscrystals.rs ).

Nisam uopšte u toku sa kretanjem plata za ovakav neki posao, a treba još imati na umu da je ovo mala firma, tj. ne leže baš na parama.
Da li je 400 EUR ok cifra koju bi tražio?

Imam određenu dozu strepnje da ne tražim previše, pa da budem odbijen.

Mislim da je cifra ok, ali malo i zavisi u kom si gradu, i oko koje cifre se krecu prihodi te firme, odnosno broj zaposlenih. Ako je Bg u pitanju, ne bi smeli da te plate manje...

ako ti je prvi posao u toj oblasti, nemoj da tražiš ništa na startu, i ovako ugovor za stalno verovatno nećeš dobiti prvog dana pri stupanju na posao (ukoliko ga i dobiješ većina poslodavaca će ti ponuditi minimalac za tvoju stručnu spremu, a resto novca za platu ide kao "bonus" na listiću), videćeš koliko ćeš dobiti, a taman će proći i mesec dana, da se malo upoznaš sa poslom, firmom i ona sa tobom, tada traži (znaćeš od koga i kako) ukoliko si dobio manje od očekivanog za svoj rad.

Poslednja izmena:
Samo da napomenem. Ako netražiš ništa na startu postoji ogromna verovatnoća da ce se vrednost tvog posla terati u bezverđe do besvesti jer ogromna vecina privatnih firmi nepati od nedostatka ( u koji se toliko kunu i na koji se toliko oslanjaju) novca vec od viska pohlepe i bezobrazluka (cast izuzecima kojih je kod nas jaaako malo). Iz iskustva ti govorim, da je jedina razumna poslovna saradnja sa nasim privatnicima besplatan rad 25 sati na dan. E to ako možeš da izbegneš na startu bilo bi jako dobro.

Ako ipak na samom startu raščistiš stvari oko vrednosti tvog rada i znanja znaćeš sa kakvim ljudima imaš posla. Ako su normalni ljudi i ako nameravaju da te zaista plate za to sto radiš onda nece biti nikakvih problema oko dogovora za cenu tvog rada bilo da ona bude viša ili niža. Ako su od onih 80% firmi koje bi radije unistile same sebe nego platile svom radniku pošteno zarađenu platu, onda će te odmah na staru obasuti negodovanjima i odgovorima kako je ta cifra van svake pameti kako na tvoje mesto ima još 80 ljudi koji bi odma poceli da rade za trostruko manje pare itd. Od takvih firmi beži što dalje možeš, jer ćeš izgubiti i vreme i živce i novac i reputaciju.

Cifra koju si naveo je za naše uslove sasvim pristojna ali ipak na minimalnom iznosu za vrednost tog posla.

Imao sam prilike da čujem razgovor između nekolicine naših privatnih poslodavaca, koji se svodio na jedinstvenu zamisao, "A žasto bih mi plaćali naše radnike po vrednosti posla kada uvek možemo da im damo minimalac, a ako se ko bude bunio, možemo jednostavno da mu pretimo otkazom. Ostaće viša para za nas, a ionako ima gomila ljudi koji su na ivici egzistencije a koje uvek mozemo iskoristiti." Najžalosnije u svemu ovome sto je to postalo praksa neposredno posle tog razgovora i to naširoko prihvaćena...

Dobro se raspitaj o firmi i o njenim vlasnicima i nacinu njihovog poslovanja pre nego sto zagazis u nju.

Poslednja izmena:
ako ti je prvi posao u toj oblasti, nemoj da tražiš ništa na startu, i ovako ugovor za stalno verovatno nećeš dobiti prvog dana pri stupanju na posao (ukoliko ga i dobiješ većina poslodavaca će ti ponuditi minimalac za tvoju stručnu spremu, a resto novca za platu ide kao "bonus" na listiću), videćeš koliko ćeš dobiti, a taman će proći i mesec dana, da se malo upoznaš sa poslom, firmom i ona sa tobom, tada traži (znaćeš od koga i kako) ukoliko si dobio manje od očekivanog za svoj rad.

Ja od prvog februara već treba da potpišem ugovor o radu (ne znam još uvek da li na određeno ili neodređeno), naravno, ukoliko se poklope moji i njihovi zahtevi.

Kao što sam (možda nedovoljno jasno) naveo u prvom postu, već imam saradnju sa tom firmom, za koju sam odradio jedan veći posao u Indesignu. Sve rade "na belo", jer nemaju saradnju sa fizičkim licima, tako da plata, siguran sam, ne bi bila prijavljena na minimalac.

Pokazali su se ok, i što se tiče isplate, i što se tiče same fleksibilnosti sa njihove strane.

U pitanju je baš mala firma, ali imaju planove da se ove godine dosta prošire. (trenutno bi ja bio mislim peti zaposleni)

Da li je pametnije da ja kažem da mi oni ponude nešto pa da pregovaramo oko toga, ili da im ja prvi iznesem svoje zahteve?

Poslednja izmena:
Ja sam se pre 10+ godina bavio DTP-om i pripremom za stampu. Upotreba programa je samo pola posla. Druga polovina je znati sta uraditi sa pripremljenim materijalom i gde ce se stampati (offset, digital, sito, broj boja, format, ...). Mnogo toga zavisi pa cak i utice na sam dizajn. U svakom slucaju dok se ne upoznas sa samim procesom stampe i dok nisi u stanju da kontrolises kvalitet stampanog materijala, 400e je ok plata. Kada udjes dublje u problematiku, 600-700e bi bila ok cena.

E hvala, to je odgovor koji sam čekao - neko ko je baš upućen u materiju.

da dodam iako si zadovoljan sa prethodnim odgovorom od yooyo.
to što ne rade sa fizičkim licima apsolutno nema veze sa minimalcom, to ima veze sa tupavom državom.:trust:
kao što ti je i yooyo napisao od vrste štampe, ja bih dodao i od konkretno mašine na kojoj se štampa obavlja (njenih mogućnosti) i materijala (vrsta i kvalitet) na kom se štampa, zavisi krajnji rezultat, a to je moraš priznati, više promenljivih u jednačini, koje treba uredno posložiti, pa je svakom potrebno neko vreme da bi se upoznao sa poslom.
Da ne tupim dalje, pozdrav i srećno sa poslom :wave:

Ako razumeš engleski, odslušaj ovaj podcast, zaista, ali zaista je koristan. Pogotovo tebi, jer čovek koji objašnjava je bio softverski preduzetnik.
Ovaj video (Ustvari je audio, pa zbog dužine najbolje bi bilo skinuti i odslušati na sluškama) iskreno preporučujem svima koji misle da će ići na još neki intervju za posao.

http://www.youtube.com/user/stefbot#p/search/7/_IrP5DzjMqs

UVEK trazi vise nego sto realno mislis da "vredis". Da te ne bi zakucali sa niskom platom u fazonu trazio si toliko - evo ti, ko te sisa...

Nazad
Vrh Dno