Šta je novo?

Treba mi najbolje eksterno resenje

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Poljuljan losim iskustvom slucajnog formatiranja 1TB harda, zeleo bih da dobro osiguran svoju kolekciju fajlova.

Zanima me koja je najbolja opcija externog cuvanja fajlova.

Ne razumem se bas najbolje u NAS stanice ali vidim da postoji milion varijanti.

U sustini zamisljam to kao malu stanicu sa 2 ili vise hardova u sebi, (po mogucstvu 4 slota pa da nekad mogu ubaciti jos 2) . Npr uzmem 2 x 1tb.

Da li se to onda moze namestiti u RAID1, znaci da se upis fajlova na jedan hard automatski vrsi i na drugi.

Koliko je to pouzdano ? ima li nekog boljeg resenja ? cena otprilike ?

hvala unapred :)

malo matematike:
nas nek je npr 100e (mislim da je tako neka cifra za neki sa 2 diska, 4 je puno skuplje)
2x1tb jos 200e
to je 300e, za cuvanje 1tb filmova...
dnevno na sbb-u mozes da skines 20gb sa 4 mbita npr... 600gb za mesec dana 15eu.
plati duplo jaci paket i imas glat 1tb dl za mesec dana za 30e npr (mozda i manje, sad je ovo gruba racunica), znaci za tih 300e imas 10tb filmova...

moje skromno misljenje je da se backup ne kriticinih podataka ne isplati... uzmi dock, uzmi 1-1.5tb diskove, napuni i skloni u fioku...

zanima me samo kako si formatirao taj 1tb i sto nisi pokusao da povratis podatke?

ja sam imao pre par nedelja neku ideju o raid 5 sa 3x1tb... onda sam izracunao da imam npr 100gb podataka (ili manje) koje stvarno ne bih da izgubim (slike, snimici kamerom i slicno), a filmove i serije, pogotovo ono sto sam rezao na dvd pa pozajmio nekom i vise ne znam ni kome, nema sanse da ce mi se svi bas ponovo gledati i da je njihovo secure cuvanje bacanje para...

edit: da ti ipak odgovorim na pitanje - raid 1 znaci bas to, snima iste podatke na oba diska. Podaci su sigurni koliko ti je sam uredjaj siguran u smislu groma i slicnog (nesto sto bi unistilo oba diska). AKo ti crkne jedan disk, zamenis ga i stavis drugi... ako zapatis neke viruse ili opet slucajno nesto obrises/formatiras, tu ti raid nece pomoci...
resenje koje omogucava vecu fleksibilnost se zove DROBO i ima ga neko na forumu, pa vidi (no nema kod nas na se kupi i vrlo je skupo).

Poslednja izmena:
Razmislicu o kupovini drobo varijante ...hvala lepo na odgovoru ;)

i ne radi se o filmovima i muzici, to realno mogu uvek da skinem :)

Da se umešam i ja, s obzirom da posedujem već solidno dugo DROBO.
Kupljen upravo zbog osetljivih podataka, plaćen negde oko 400 evra (samo enclosure). Radi preko FW800, u lancu je (zajedno sa još jednim FW800 enclosure-om) i transfer sa/na njega je u granicama deklarisanog.
Moje impresije.
Ima mesta za 4 hard diska, trenutno podržava i 2 TB (probao sam), u samom firmware-u postoji podrška do 16 TB, teorijski, što znači da si miran do 4 TB hard diskova.
Radi na principu kvazi-RAID5 sistema, tj. oni to zovu Beyond-RAID, nešto bolja optimizacija u smislu slobodnog prostora, dobijaš nešto više nego kod klasičnog RAID5.
Mogu da se menjaju "u letu" hard diskovi, mogu da se mešaju različiti proizvođači i različite veličine, ali kritično je da veličina finalne particije zavisi od veličine najmanjeg hard diska + kada se menja hard disk uvek se prvo menja najmanji od sva četiri, a stavlja se veći.
Jedna od mana je što nema power taster, tako da ne može da se ugasi, a da comp ostane da radi. Inače, kada se ugasi comp gasi se i enclosure, ali ventilatori ostaju još neko vreme da vrte (malo nervira). Inače, nije mnogo bučan, ventilatori fino rade, a i ima i tzv. smart sistem kontrole rada ventilatora koji ne rade svo vreme, već se povremeno gase.
Sve u svemu dobro parče hardvera, radi posao za koji je namenjen, ali mana je što uopšte nije jeftin.
Ako hoćeš da uzmeš imaš jedan polovan prodaje se na prijateljskom nam forumu:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=46518&catid=25
Prodaje ga u kompletu sa DroboShare-om.
Pozz

Vrh Dno