Šta je novo?

Treći pokušaj overkloka

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Iz treceg pokusaja sam uspeo da stabilno klokujem sistem na 3.2GHz, procesor bi mogao vise, ali memorija ne da. Primetio sam u CPU-Z da su latencije memorije cudne. 5-8-8-23. Na memoriji pise 4-4-4-12 na 2.0V, ali jednostavno nije stabilno na latencijama ispod ovih. What to do? :)

Ako krenem da menjam tajminge, sistem nece da se pokrene, vec sam vrati sve na default i onda radi normalno. Napon na memoriji ne mogu da podignem sa 1.8 jer onda prijavljuje da naponi nisu optimalni i opet vrati sve na default.

Kazem ovo je 3. pokusaj, prethodna 2 puta nisam imao previse vremena da se zezam s ovim zbog faxa, pa sam sad odlucio da konacno malo iskoristim OC mogucnosti sistema.

Ostalo je jos da vas molim za pomoc oko memorije... Kasnije cu okaciti rezultate iz Prime95...

Evo par shotova:

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    80.6 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Iz treceg pokusaja sam uspeo da stabilno klokujem sistem na 3.2GHz, procesor bi mogao vise, ali memorija ne da. Primetio sam u CPU-Z da su latencije memorije cudne. 5-8-8-23. Na memoriji pise 4-4-4-12 na 2.0V, ali jednostavno nije stabilno na latencijama ispod ovih. What to do? :)

Ako krenem da menjam tajminge, sistem nece da se pokrene, vec sam vrati sve na default i onda radi normalno. Napon na memoriji ne mogu da podignem sa 1.8 jer onda prijavljuje da naponi nisu optimalni i opet vrati sve na default.

Kazem ovo je 3. pokusaj, prethodna 2 puta nisam imao previse vremena da se zezam s ovim zbog faxa, pa sam sad odlucio da konacno malo iskoristim OC mogucnosti sistema.

Ostalo je jos da vas molim za pomoc oko memorije... Kasnije cu okaciti rezultate iz Prime95...

Evo par shotova:

Tu nesto ploca brlja definitivno.
A tajminzi 8-8-8 su i vise nego smesni. Vidi bios da promenis, ili uzmi probaj neku drugu memoriju, pa vidi sta se desava.

Preterao si za RAM. Moras da smanjis frekvenciju memorije, cudo je sto je i butovala na 1200MHz. Posto ti je FSB 400, stavi memoriju na 800 ili 1000MHz.

@OCZ: Procito sam vise puta i tako sam zavrsio na 5-8-8-23 :D

Elem, igrao sam se puno i evo rezultata:
CPU: 3000MHz uz 1.36V napon
memorija: 1000 MHz uz latencije 5-5-5-15 i napon 2.1
Ispod 5ice nece nikako. Ako sad dignem FSB sa 333 na vise, nece ni sa 5icama da radi.

Evo par shotova posle jedno 3 sata rada prime95

E da, zaboravio sam da napomenem, hladim ga sa z600 pasivno, a pored njega u kucistu su 2x12 jedna napred koja uvlaci i jedna nazad koja izvlaci. Temp verovatno moze na dole ako stavim 12 na z600

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    125.1 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Izgleda da nisam jedini koji ima problema sa klokovanjem na ovom Gigabajtu. Nasao sam na jednom forumu preporuku da se pre klokovanja stavi onaj stariji BIOS, komp "odmara" iskljucen iz struje nekoliko minuta, da se resetuje CMOS i da se onda krene u klokovanje. Izgleda da je to upalilo kod mene, jer sam sad uspeo da izvucem 3.6GHz na CPU i 1066 na memoriji na istoj voltazi... Ranije nije bilo sanse da proradi na 1066, komp se odma zabaguje i dobijem plavi ekran.
E sad javlja se problem u prime95ici sa 2. jezgrom, posle 3-4 testa dobijem:

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Samo sa drugim jezgrom, ostala prolaze testove bez problema. Pusticu ga da radi jos par sati... Jel ovo bug sa softverom il sam ga ja pretero? Voltaza na procesoru je 1.42.

Poslednja izmena:
Pa mnogo je 3.6GHz ako ga pasivno hladis ? Nemoj pustati Prime sa tom frekvencijom ako je pasivno.

Mozes da izvuces nekih 3GHz-3.2GHz bez dizanja voltaze.

Da ides npr. FSB 355, RAM na 887MHz. CPU voltazu ne diras, RAM 2.1v-2.15v

Pa onda vidi da li je to stabilno 3.2GHz ako ne onda vidi 3.1GHz i slicno.

Ovaj screen..to mi je nesto mnogo voltaze za 3GHz, jel ti je ostalo na auto voltaza ? Verovatno da on sam dize. U tom slucaju unesti voltazu ~1.3v pa onda idi i na 3.2GHz samo pazi da temp. ne ide preko 80c za jezgra.

A mogao bi i da stavis jedan fan u njega, bar nesto na ~800RPM nece se to cuti uopste ..

Posle puno mozganja rezultate mozete videti u attachmentu

Ovo sam uspeo posle flashovanja BIOSa i ciscenja CMOSa, memorija se dosta stabilizovala na CL5, ali i dalje nece na CL4 cak ni kad sve stavim na default a njoj promenim napon. S obzirom da je na startu bilo 5-8-8-23 5-5-5-15 mi deluje super :D

Sto se napona tice, jedan napon ja selektujem u BIOSu, on cita drugi koji je nesto manji od ovog, a CPUz cita napon koji je 0.08V - 0.1V manji od onog kojeg ja izaberem. Sada mi u BIOSu stoji 1.42 a CPUZ cita 1.32 - 1.34. U prethodnom postu sam napisao napon koji sam ja stavio u BIOSu. Sva podesavanja po pitanju stednje, automatskog napona i slicno su pogasena. Kada stavim nize od ovih podesavanja prime puca na jednom jezgru, dobije se poruka iz mog prethodnog posta. Memorija je na 2.0 - 2.1V.

Prime95 je radio jedno 10ak sati. CPU je hladjen sa z600 na koga je nakacena jedna 12ica na 1200rpm.

Da li bi ovde moglo da se izvuce jos koje kilo na procesoru, da dodjem do npr 3.6 i sta da dizem? :D

Prilozi

• screenshot.JPG
    screenshot.JPG
    110 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno