Šta je novo?

Trazim zvucni sistem za oko 600e

pavleg

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2005
Poena
304
Zdravo,

Prvo da kazem da sam laik za zvucnu tehniku, ovo je prvi put da kupujem nekakav zvucni sistem.
Do sada sam uvek koristio muzicke linije, PC zvucnike i sl.

Evo sta trazim, mada nije obavezno:
- AV receiver 5.1, kapiram na njega kaciti razne stvari, TV (TV je novije generacije (Smart LG 3D)), WD Live media player, PC, i sl., a kasnije i druge komponente (DVD player,...)
- Zvunici 2.1 ili 2.0, sa mogucnoscu da kasnije to prosirim na 5.1 (u nekom narednom periodu cu se seliti u drugi stan pa mozda tada...)

Budzet za ovo je negde oko 600e. Uzeo bi novo.
Sistem ce se nalaziti u dnevnom boravku koji nije zatrpan stvarima, nema ni tepih (samo parket).
Voleo bih da AV receiver bude sto funkcionalniji, da mogu na njega nakaciti razlicite izvore, po mogucnosti da ima DLAN i internet radio.
Da zvunici fino pokriju citav sprektar. Zivim u stanu tako da ne bih preterivao da glasnocom.
Bilo bi dobro da sam AV receiver ima u sebi player koji bi pustao muziku sa exernog HDD (FLAC, MP3).
Slusao bih podjednako i muziku a i pustao video spotove, gledao filmove.

Znam da za 600e ne moze da se kupi neki visoki kvalitet, ali kao sto rekoh laik sam, ovo je prvi sistem koji uzimam pa verovatno ( nadam se :) ) necu ni primetiti nedostatke.
A nekada kasnije, kada uvidim sta i kako, mozda se i odlucim na nesto bolje...

Cenim sve predloge, kakav sistem da izaberem kao i koje modele receiver-a i zvucnika.

Hvala.

Poslednja izmena:
Za te pare, tesko ces naci nov AV receiver sa podrskom za mrezu + par zvucnika, a da to zvuci iole pristojno.

Pogledaj u firmi ciji naziv preveden sa engleskog znaci "Igrac", u toku im je "novogodisnja akcija" pa mozda mozes nesto da nadjes. Ili varijanta kupovine iz inostranstva - moze da bude znacajno jeftinije (ali i ne mora).

Ja licno imam pozitivno iskustvo sa Onkyo AV receiverima, narocito sa podrskom za DLNA i internet radio.

Pozdrav

risiver sa LANom ti je oko 400 evra minimum... u "IGRACu" imas neki pioneer za oko 370 na akciji

sto se tice zvucnika to sto ti hoces je zeznuto za kupovinu posto treba da kupis neki 2.0 sistem koji je posle prosiriv u 5.1 i da upadne u tih 600 evra

ako uzmes 5.1 pitanje je kako ce ti to zvucati kada budes slusao muziku ali opet mozda neces osetiti razliku. Zbog svega ovoga moras da krenes u obilazak radnji da bi cuo kako ce da zvuci

Meni je bio zapao za oko Pioneer VSX-527 koji je sada 375e kod "igraca".
Medjutim pogledao sam malo review-e po netu i npr. ovaj http://www.whathifi.com/review/pioneer-vsk-527-k mu je dao ne bas dobru ocenu i to bas u domenu zvuka. E sad, ne znam koliko je to realno.
Od funkcionalnosti vidm da ima i DLNA i internet radio, jedino mu fali USB media playback.

Znaci, AV reciver bi mogao biti 350-400e, ostaje jos 200e (moze malo jace) za 2.0.
Koje zvucnike 2.0 biste preporucili za recimo 250e?
Subwoofer bih uzeo kasnije ili bih ipak odvojio posebno novac za njega i njega uzmeo odmah (njega ne racunam u tih preostalih 200-ak e).
Kakvi su Yamaha NS-F150, vidim da oni kostaju 270e?

Od zvucnika poslusaj Mordaunt Short Aviano 2. Ima ih u istoj radnji kao i taj Pioneer, pa mozda dobijes jos koji procenat nizu cenu za komplet.
A koliko ja vidim, taj Pioneer pusta muziku sa USB uredjaja. Kad budes isao da poslusas, proveri da li podrzava i NTFS file system preko USB-a ili ne. Napr. Onkyo podrzava NTFS, iako u dokumentaciji pise samo FAT32.

Pozdrav

Ne spomenuh, voleo bio podnostojeće zvucnike.

idi na kupujemprodajem ima tamo fenomenalna ponuda za 350eur VSX-921K 3D sa garancijom

sto se tice zvucnika dobro si krenuo, uzmi deo kompleta(ko ce da uparuje posle razlicte marke) pa kasnije dokupi ako hoces.

veruj mi sta god da uzmes posto uzimas prvi put odusevices se, pogotovo kad dodas woofer (ali da ne preteras sa glasnocom) koji ce prelepo popuniti sobu frekvencijama koje nisi ni znao da mozes da cujes/osetis i bez njih vise neces moci :D

Poslednja izmena:
Hvala za informaciju za VSX-921K, ponuda izgleda OK.

Za zvucnike kazes da sam dobro krenuo. Je li mislis samo na to sto uzimam dio kompleta ili se to odnosi i konkretno na te Yamaha?
Rafiki je gore preporucio Mordaunt Short Aviano 2, samo nisu podnostojeci.

Postoj li mozda kod nekog drugog brenda nesto slicno samo bolje nego sto pruza Yamaha?

Imas napr. Mordaunt Short Aviano 6 podnostojece. Ali najbolje ti je da sve to prvo poslusas, pa onda odlucis. Ukoliko si stvarno resen da uzmes i subwoofer, onda ce ti i bookshelf zvucnici biti dovoljni.

Pozdrav

Problem je sto nisam mogucnosti da obilazim i poslusam sve. Znam da bi to bilo dobro ali...
Mordaunt Short Aviano 6 je 290e po komadu, tako da znatno probija budzet.

Poslednja izmena:
evo ti zvucnici LINK

ako ne mozes da preslusavas kupi sve ovo i uzivaj za 430e

I ja sam u istoj dilemi bio posto imam samo staru miniliniju, jedostavno pocetnici smo i samo cemo osetiti unapredjene u zvuku sta god da uzmememo, sto se tice ovih zvucnika imaju 17cm bass tako da ce to biti dovoljno, a naravno mozes da porucis nove(sigurno ces naci neke za ostatak para, pa da ti donesu).

ti hoces stereo zvucnike koje ces moci da iskoristis za 5.1 sistem, to vec moras da raspravis sa prodavcem... ili jednostavno kupi sada stereo pa posle 5.1 imaces brdo zvucnika.

Za to ti treba pojacalo koje ima A/B izlaz sto mislim da ima ovaj sto sam ti nasao u oglasima-opet raspitaj se.

naravno da je prodat to se ne razmislja...ja bih ga uzeo posto i meni treba risiver ali fali paraaaa

polovan risiver sa HDMI i HD audiom se nudi moooozda jedan u dva meseca

srecno sada

Poslednja izmena:
Naletio sam sada na drugim oglasima na Pioneer vsx 920-k za 350e takodje.
Ne znam sta je razlika izmedju onog 921 i ovog 920, da li je 920 neki stariji model ili neka funkcija manje (na netu su mi informacije o tome prilicno konfuzne)?

Idi na Pioneer sajt za Evropu, pa skini korisnicka uputstva za oba modela. Pazljivo ih pregledaj pa ces uociti razliku izmedju modela.

Ujedno ces steci i sliku o mogucnostima uredjaja, i dobices vise detalja sta i kako mogu.

Pozdrav

P.S. Ja ovo praktikujem za sve sto kupujem od tehnike. Prvo dobro proucim uputstva, pa tek onda odlucujem o kupovini.

Zdravo,

imam mogucnost kupovine u Austriji, a kako vidim izadje znatno jeftiniji nego kod nas.
Pa da li neko ima predlog sta od ovog (do oko 350e ili nesto preko, dobro je sto postoji mogucnost povrata PDV-a):
http://www.saturn.at/mcs/productlist/AV-Receiver,90452,384018.html?langId=-15
http://www.electronic4you.at/catalogsearch/result/?q=AV+Receiver&order=e4y_qty

Za oko su mi zapali Pioneer VSX-922 (335e) ili VSX-827 (320e), Onkyo TX-NR 515 (375e), DENON AVR-1713 (350e), YAMAHA RX-V573 (350e). Plus usteda na povratu PDV-a (mozda nekih 15%).
Mislim da svi imaju podrsku za DLNA i internet radio pa i za USB playback.
Nekako Harman/Kardon i NAD AV receiver-e u ovom cenovnom rangu nisam ni gledao, ne znam li gresim zbog toga?

I da li bi neko mogao mozda da da i preporuku za zvucnika, mozda sa nevedenih lokacija?
Voleo bih dva podnostojeca i Subwoofer, kada bi to moglo za oko 350e bilo bi odlicno.
Zvucnici: http://www.electronic4you.at/hi-fi-lautsprecher.html?cat=78

Hvala.

Poslednja izmena:
ja gledam risiver vec nekoliko meseci(skupljam pare) i trenutno BALAVIM sto ces ustedeti toliko para posto ovi nasi naravno deru... :(

sve sto znam je cista "teorija", komentari sa mnogo foruma itd. tako da sve sto kazem moze biti obrnuto :D

da zanemarimo sve ostalo tebi ce najvise znaciti kako se kontrolise zvuk tokom rada AVRa. Za to su odgovorni MCAAC(pioneer), YPAO(yamaha) i AUDYSSEY(onkyo,denon). Audyssey je nastao od ljudi koji stoje iza THX-a. Tako da cu zaboraviti pioneer i yamaha pojacala, zbog previse pozitivnih komentara audyssey, ali opet moze biti suprotno, sve zavisi od ukusa,sluha.

E sada ima vise vrsta audyssey-a i nazalost tek od MultiEQ se kontrolise i subwoofer
http://i713.photobucket.com/albums/ww133/Fmarvast/AudysseyComparison.jpg

audyssey: kada se uradi kalibracija ne moze manuelno da se menja EQ
mcaac : moze da radi manuelno EQ na kalibraciju i moze da sacuva do 6 preseta, ali ne pravi korekcije ispod 65Hz tj subvufera, osim jacine i vremena.

sve u svemu audyssey bi trebalo da bude odlican ako se pravilno setuje.

Tako da ili Onkyo ili Denon, tj samo Denon zbog MultiEQ, posto onkyo ima stari 2EQ za taj cenonvni rang.

takodje onkyo ima ovaj thread http://www.avsforum.com/t/1415258/the-official-onkyo-tx-nr414-515-616-problems-thread/60 gde ljudi imaju probleme sa HDMIjem ali bi najnoviji firmware koji je izasao pre dva dana treba to da resi.

ako se odlucis za onkyo evo ti za komparaciju, na sredini je tabela, http://www.amazon.com/Onkyo-TX-NR616-7-2-Channel-Certified-Receiver/dp/B0077V88W2 tako da bih isao na 616 model zbog THXa, i ima DSX koji kada se doda jos jedan par zvucnika daje jos vecu sirinu...

ako ti treba samo 5.1 zvuk onda denon 1713 je najisplativiji posto bi trebali da ti vrate 20%. 280eura dok kod nas preko oglasa nov je 415eur

sto se tice zvucnika tu ti ne mogu pomoci

Poslednja izmena:
Prvo se dobro zapitaj sta ces da slusas na tom sistemu: muziku ili filmove, ili kombinaciju. Kombinacija podnostojecih zvucnika + subwoofer moze da bude previse za muziku. Da sam na tvom mestu, prvo bih uzeo samo podnostojece zvucnike, a woofer kasnije, ako stvarno zatreba. Koliko sam shvatio, za zvucnike imas oko 350EUR, sto je malo i za par pristojnih podnostojecih, a kamoli jos i za woofer.
Inace, od zvucnika sa gornjeg sajta, moj prvi favorit su Kanton GLE serija. Slusao sam prethodnu verziju (GLE 490) i veoma mi se svidela. Nazalost, oni su izvan tvog budzeta, ali vredi poslusati.

Pozdrav

@rafiki svaki tvoj savet je iznad njegovog budzeta

ali je zato rafiki bio upravu da ce ti biti previse podnostojeci + woofer
sto se tice muzike to mozes da zaboravis , a opet posto ti je ovo prvi risiver mozda neces ni cuti neke mane
resenje: na svakom risiveru imas zone 2, tako da na njega mozes prikaciti dodatno stereo pojacalo i dokupiti stereo zvucnike KASNIJE

evo primer AUDYSSEY MultEQ XT ON/OFF razlika neverovatna oko 1min

Poslednja izmena:
@draus
Hvala za objasnjenja oko kontrole zvuka, nisam znao za ovo.
Tvoja preporuka je Denon (da, meni je dovoljan 5.1, to znaci DENON AVR-1713).
Ici cu u kupovinu u narednih mesec dana. Do tada cu vec prolomiti koji.

@rafiki
Posto sam laik, verovatno sam preterao. Mazda je stvarno bolje da uzmem za sada samo dva podnostojeca a kasnije to prosirivati...
Na tom linku ima i Kanton GLE 470, da li je to lose?
Cenom je dosta blizi mom budzetu.
Par GLE 490 bi mogao izaci oko 440e, to je preko mog budzeta ali bih mozda i mogao nategnuti na tu cenu ako je to mnogo bolje od GLE 470 ili nekog drugog po toj ceni (AVR bi mogao izaci ispod 300e, pa se moze malo prebaciti za zvucnike).

Ako neko zna mozda za neku drugu prodavnicu u Austriji ili Sloveniji neka posalje link ka nekim zvunicima, posto i to dolazi u obzir.
Evo i link ka austrijskim oglasima: http://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/foto-tv-video-audio/lautsprecher-boxen-verstaerker/
Verovatno se tu moze naci nesto povoljno a dobro :)

Poslednja izmena:
Najbolje je da sam poslusas ako mozes i odaberes ono sto ti se najvise svidi, a da bude u okviru budzeta.

GLE 470 su malo "slabiji" po performansama na papiru od 490, ali ne znaci da sviraju mnogo losije. Opet, ako mozes da ih poslusas da uporedis kolika je razlika, to bi bilo najbolje.

Pozdrav

e jos nesto sto se tice denon 1713 ima dve verzije, VEOMA CUDNO. Na USA sajtu IMA audio OUT za zone 2 dok na UK sajtu NEMA, a opet kod nas u Srbiji svi kace slike sa ZONE 2 out cincevima.
http://www.denon.co.uk/uk/product/p...yproducts&SubId=AVReceivers&ProductId=AVR1713
http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/electronics/detail-page/c26-B007R8U5W6-2-l.jpg
veoma cudno...uzmi obavezno sa zoune 2/audio out za svaki slucaj

evo ti jos jedna recenica da se odlucis. AUDYSSEY MultEQ XT postoji samo na pojacalima koji su duplo skuplji od denona. Taj denon za 280 evra kad se odbije 20% je po meni na papiru savrsenstvo ustede pogotovo za prvi risiver.

Sasvim je moguce da postoje razlicite verzije za USA i evropsko trziste. I sasvim je moguce da u Austriji moze da kupi jedino evropsku varijantu.
Inace, ja uvek pre kupovine uredjaja, skinem dokumentaciju sa sajta proizvodjaca (user manual i ostalo sta ima) i detaljno je proucim. Na taj nacin, steknem dosta dobru sliku o funkcionalnosti uredjaja, kao i raznim detaljima.
Napr. upustvo za Onkyo jasno navodi razliku izmedju verzije za USA i Taiwan i verzije za ostala trzista.

Evo, bas sam uporedio Denon sajtove za USA sa Austrijom i UK: definitivno evropske verzije nemaju mogucnost za Zone2, sto se vidi i sa slika i specifikacija, ali i iz uputstva.

Pozdrav

Za sta bih mogao korisiti Zone 2?
Ovako mi se cini kao da verovatno to ne bih ni koristio.

A ovo sto rafiki kaze za dokumentaciju, da to je dobra stvar, skinucu i pogledati dokumentaciju za tih nekoliko interesantnih modela.
Za sada mi se cini kao mana kod ovog Denon 1713 sto poseduje samo 4 HDMI ulaza, a mozda to i nije malo?

za stereo pojacalo za muziku...
a koliko ti hoces hdmi ulaza
ako ti ne odgovara ti ga meni posle prodaj :D

Da li je 4 HDMI ulaza malo ili ne, to zavisi od tvojih potreba :) Sta sve ces da koristis kao izvor signala?
Za mene licno, vece ogranicenje za taj Denon je broj digitalnih i analognih ulaza.
Pozdrav

Kacicu sve, ves masinu, frizider, usisivac, TV, zenu,... :)
Sala, ma nemam pojma, za sada cu kaciti TV, WD Player, Laptop, to je 3, kapirm uletice jos nesto i eto ga sve zauzeto... Al opet nije to nekakav problem, ipak je to sporedno u odnosu na druge funkcionalnosti.

Ja sam mislio da je AVR poboljsana odnosno prosirena verzije Stereo receiver-a/pojacala. Sada tek vidjeh da to nije to i da je za muziku bolje stereo receiver.

Kao sto spomenuh u prvom postu, slusao bih podjednako i muziku i gledao filmove, pustao video spotove.

Sto se tice zvucnika, jedan drugar mi rece da je bilo dobro uzeti dva npr. podnostojeca bez bas reflex-a, da ima "meksi" bas, i uzeti subwoofer koji bi onda dodao "tvrdji" bas. Pa sam se nakako time vodio. Sta kazeta na taj rezon?
A vidim da su oba ova Kanton i GLE 490 i GLE 470 sa bas reflexom (pa tu verovatno ne treba subwoofer).

Nekako kapiram da sam pitanje receivera resio, sveo sam na nekoliko modela i to je to, samo jos prelomiti nakon citanja dokumentacije.
Za zvucnike je, cini mi se, komplikovanije. Ima ih mnogo i brandova i tipova.
Moze li neki savet o tome na sta najvise paznje da obratim?
Ipak mi je vazniji dobar zvuk na muzici nego na filmu. Za film kako god da bude bice mnooogo bolje nego sada za TV zvucnicima.
A sistem cu kasnije prosiriti na surround, pa bi bilo dobro da taj 2.0 ili 2.1 bude lako prosiriv.

TV se kaci na HDMI out, tako da ti on ne trosi HDMI ulaze. Proveri da li receiver i TV podrzavaju "ARC" - vracanje zvuka sa TV-a na receiver preko HDMI.
Sto se tice izbora zvucnika, ja bih izabrao one koji su dobri za muziku; meni licno zvuk iz filmova nije narocito vazan.
Sto se tice bas-reflex-a, ovi Kantoni imaju bas otvor napred, sto ih cini malo zgodnijim za postavljanje u manjem prostoru.
O tome da li ti treba woofer ili ne, zavisi od tvojih sklonosti. Ako zelis da bas gruva i trese, i da komsije znaju kada gledas film onda ti treba.
I opet savet: poslusaj sto vise mozes pre nego sto kupis. Lepo odes u prodavnicu, nakacis zvucnike i poslusas. Onda dodas i woofer, pa poslusas ponovo...

Pozdrav

"O tome da li ti treba woofer ili ne, zavisi od tvojih sklonosti. Ako zelis da bas gruva i trese, i da komsije znaju kada gledas film onda ti treba."

Ovo je najlosiji opis znacenja woofera u kucnom bioskopu. Woofer daje potpuniju zvucnu sliku i niposto se ne pojacava kao manijak nego samo koliko je potrebno. Jednostavno ne treba da se oseti previse. Meni trenutno rade dva zvucnika sa mini linije sa bass reflexom i woofer koji fenomenalno dopunjuje. Drugim recima nikad vise u zivotu necu imati sistem bez woofera.

Nazad
Vrh Dno