Šta je novo?

Trazim pomoc za razvijanje jednostavne linux distribucije

munchkin

Cenjen
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poena
159
Mislio sam da se uradi LiveCD koji bi analizirao komponente i predlozio najbolje resenje za OS kod novog PC-a ili uopste PCja bez OS-a.

Znaci neko kupi nov komp sans-os, ubaci ovaj cd koji ne bi trrebalo da bude veci od 100-150mb, nesto sto svako moze da skine, bootuje i analiziraju se komponente.
Moze recimo da se izabere da li da predlozi samo besplatne OS ili i one kupovne itd.

mislim da bi bilo dobro za neiskusne sa kompjuterom, i kada bi izabrao, moze i odma da ga skine, da nareze na CD (naravno pod uslovom da neko ima 2 roma :\ )

taj cd bi mogao da se dobija kad kupis nov komp u comtradeu i tako to...

nego da li nekoga ko zna da radi po linuxu zanima da mi pomogne da to uradim? :\
ja bi bio zaduzen za dizajn ^^ i naravno kao konsultant ^^

Da li ima smisla praviti tako nešto?

Potencijalni korisnik - neko ko ne zna na osnovu konfiguracije koji OS bi tu mogao da ide mora da pozove nekog stručnijeg da mu OS instalira. Taj neko ko instalira OS, najčešće zna šta može da instalira na tu mašinu.

Mislio sam da se uradi LiveCD koji bi analizirao komponente i predlozio najbolje resenje za OS kod novog PC-a ili uopste PCja bez OS-a.

Znaci neko kupi nov komp sans-os, ubaci ovaj cd koji ne bi trrebalo da bude veci od 100-150mb, nesto sto svako moze da skine, bootuje i analiziraju se komponente.
Moze recimo da se izabere da li da predlozi samo besplatne OS ili i one kupovne itd.

mislim da bi bilo dobro za neiskusne sa kompjuterom, i kada bi izabrao, moze i odma da ga skine, da nareze na CD (naravno pod uslovom da neko ima 2 roma :\ )

taj cd bi mogao da se dobija kad kupis nov komp u comtradeu i tako to...

nego da li nekoga ko zna da radi po linuxu zanima da mi pomogne da to uradim? :\
ja bi bio zaduzen za dizajn ^^ i naravno kao konsultant ^^

Ako sam ne moze da proceni koji OS moze da install, onda sigurno se nece upustiti u caroliju instaliranja doticnog OS-a

Mislim da bi bolje bilo da si ovu temu stavio u deo o Zaposlenju posto prakticno
ti zelis da ti neko uradi nesto sto bi kasnije prodavao prodavnicama racunara
kao sto je i spomenuti comtrade. Mislim da ovo zahteva odredjeno vreme i da ti
niko normalnog uma ovo nece uraditi eto cisto tako radi reda. Znaci ili uradi sam
ili plati nekoga da ti to uradi kako treba ako vec planiras da prodajes ovako nesto.

Pa ovo je korisno skoro kao onaj Anti Mosquito Software :d
shvatio bih da je ovo neki seminarski na faksu ali ti trazis da ti ovo neko uradi a ti bi izdizajnirao i konsultovao?
Znamo svi da su IT konsultanti dobro placeni, ali ne bas iz ove oblasti ;)
btw. u 99,99% slucajeva izbor se svodi na Xp ili Win 7, zavisi sta komsija haker/programer trenutno ima pri ruci. u ostalih 0,01% je Xp ili Win7 ali imam dual boot linux/macos koji retko pokrecem

A ima i ona fora:
1. Imam slab komp -> Windows XP
2. Imam jak komp -> Windows 7
Ja umem da ti resim ovaj problem sa jednom if-else naredbom :D

nije to dovoljno.
mozda je platio da moze da klikne na opciju [imam jak kompjuter] a da je dobio slabiji kompjuter
ili je kupio jak kompjuter pre 4 godina...

da je to tako lako... :d

Win win je (po meni) najbolje resio...

Sa kompom dobijas dva CD-a.
Prvi je Ubuntu (free OS,user frendly je,za pocetnike dusu dalo da rostiljaju) i oprali ruke od licenciranih OS-ova,to ide na teret korisnika...
Drugi je lepo dizajniran i podeljen u sekcije CD (Internet,Kancelarija itd) gde su stavljeni free pogrami,pa ko voli nek izvoli...

Kupac snabdeven softverom za sve osnovne radnje,prodavac cist...

Win win je (po meni) najbolje resio...

Sa kompom dobijas dva CD-a.
Prvi je Ubuntu (free OS,user frendly je,za pocetnike dusu dalo da rostiljaju) i oprali ruke od licenciranih OS-ova,to ide na teret korisnika...
Drugi je lepo dizajniran i podeljen u sekcije CD (Internet,Kancelarija itd) gde su stavljeni free pogrami,pa ko voli nek izvoli...

Kupac snabdeven softverom za sve osnovne radnje,prodavac cist...

Hahaha. Cek da pretpostavim, drugi CD sa programima je sa Windows aplikacijama, pa da ih emuliraju u Wine:smoke:? :D Smesno....
Bolje da su poklonili korisniku mesec dana free ADSL kod nekog provajdera pa da si covek skine lepo sta hoce;). A i taj Ubuntu 90% pocetnika pa i iskusnijih ljudi ima apsolutno da zbuni i ima da zavrsi u kanti :D

Oni i daju 1 mesec free ali ti potpises ugovor na 23 meseca i prvi ti je free

Naravno da je bolja varijanta jos cinimi se mozes da dobijes free av program tipa u telenoru kaspersky na 12m

Vrh Dno