Šta je novo?

Trazim pomoc oko novog servera

donevega

Cenjen
Učlanjen(a)
13.11.2013
Poena
151
Ovih dana sam dobio sledecu konfiguraciju:

MB Intel S5000vsa, dva procesora Quad-Core Intel® Xeon® processors 5300 sequence with a 1066, dve plocice RAM 2X2 Gb, 850w power, LSI logic MR SAS 8708elp controler, LSI LOGIC SCSI ultra 320 controler, SCSI diskove 2x300 gb 10k obrtaja i sistemski disk 36gb od 15k obrataja. Pa trazim savet sta sve mogu sa ovom masinom. pisite slobodno, svaki savet je dobrodosao. i koji je najbolji operativni sistem koji bi mi predlozili.

Ne razumem dobio za posao ili kucnu upotrebu.....
Predpostavljam da je za posao, u dobrim rukama moze svasta ipak je to intel server sacekaj nekog iskusnijeg da ti pomogne, ako je ovo drugo :)

Poslednja izmena:
15 godina radim sa dobrim masinama za video montazu, ali ovo je sasvim novo za mene i nezam sta sve moze da se koristi. znaci ovako, hocu ga postaviti kao kucni server i svaki savet je dobrodosao.

Stvarno ne znam mnogo, moja stara firma je prodavala dosta servera, ja nabavljao po njihovim zahtwvima delove ali se generalno ne razumem u samu srz, ali jedno znam sigurno ovakav server nije za kucnu upotrebu:)

Voleo bi da me neko ispravi ako hresim od ljudi koji su na njima radili

ipak fala na odgovoru. zaista nikad nisam imao posla sa serverima i sve je ovo novo za mene.

Kakav ti server treba? File server, web server, database server? Za kucnu upotrebu je overkill. Za danasnje pojmove diskovi su mali, RAM memorija je "knap".

Procesor iz Core 2 Quad ere ... cca 2006' godište (iako ne-loš čak i danas), memorija pretpostavljam FBDIMM ECC (skupa nadogradnja ?) ... bučni diskovi. Klasična mašina za server salu, ili podrum doma :). SAS kontroler kao svjetla točka. Koliko para?

Poslednja izmena:
Pa ako se bavis video montazom, mozes da ga koristis za transcode video materijala, recimo ffmpeg sa linuxom, ili za network rendering ako to podrzava softver sa kojim radis montazu.

Poslednja izmena:
da, kao sto sam gledao, ova masina potice sa 2006 godine. ali jeftino sam je nabavio tako da mi je izaslja dzabe

Ti diskovi su vjerovatno radili 24/7 i dosta toga "samljeli", pa ih treba koristiti sa malo vise paznje... ja bi ih zamjenio sa nekim novijim i vecim (obicni sata?), pa masinu iskoristio za neki video rendering ili sta vec moze iskoristiti 8 jezgara... po meni se ne isplati se nesto drugo ulagati u kucnoj varijanti.

Nazad
Vrh Dno