Šta je novo?

Transliteracija u Pages-u AppleScriptovanjem

ivan90BG

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poena
199
Dakle, da li ima ovde nekog dovoljno upoznatog sa AppleScript-om, Apple-ovim univerzalnim jezikom za skriptovanje u Mac OS-u X, da zna da li se u Pages-u mogu skriptovati Find i Replace funkcije, može nad celim dokumentom, ali poželjno nad selektovanim tekstom?

Gledao sam biblioteku AppleScript funkcija koje nudi Pages, ali ne nalazim ono što mi treba. Možda ne znam dovoljno o AppleScript.

U glavnom, potrebno mi je kao replika alata za transliteraciju koji postoji kao plug-in za Word 2003 i 2007. Veoma mi koristi kad kucam nešto za šta znam da ću da štampam, jer kucam latinicom, a štampam ćirilicom (pre štampanja transliterišem), lakše mi je da kucam latinicom, jednostavno tastatura je latinična, a ja ne kucam na slepo.

:banana:Kovač majsore, to je to, zaboravio sam na servise, a znam da oni postoje još od NeXTstep-a. Samo malo su više zacepili cenu 25 zelembaća, a i ne treba mi nijedna od svih tih funkcija osim transliteracije.

Nego sad razmišljam da napišem sopstveni servis za transliteraciju pošto se gore pomenut paket servisa ne može baš lako "nabaviti".

p.s. Primećujem jednu vrlo zanimljivu stvar na internetu. Sajtovi developera koji prave Mac aplikacije su po pravilu najlepše dizajnirani sajtovi na net-u, mnogo lepši od najvećih sajtova i sajtova najvećih kompanija, i bliski dizajnu Apple-ovog sajta. Takođe su i skoro sve sitne Mac aplikacije veoma lepo dizajnirane i dopadljive, za razliku od onih za Windows. Čini mi se da je u stvari Apple-ov hardver i softver tako dizajniran da developeri prosto imaju moralnu obavezu da se postaraju da njihove aplikacije i sajtovi budu po Apple-ovim dizajnerskim standardima (za aplikacije je zaslužan i SDK).

sto se tice dizajna sajtova - totalno si u pravu!

pogledaj ovaj video: http://www.youtube.com/watch?v=UkgNZ8Qy2pU

sad ce da se javi PC useri i da me blate kako dizem Apple u nebesa ali stvarno su Mac sajtovi lepi, pregledni i funkcionalni kao i sam Mac OS X. pa sta reci kad su crackovi za Mac OS X aplikacije lepo sortirane u dve databaze ;)

cela platforma lepa i uredjena :) od pocetka do kraja (cak i piraterija ;))

ovj je vezan za aplikacije, moj omiljeni "zasto je Mac bolji" u par reci... ;) http://www.youtube.com/watch?v=vdCvVVFJdns

btw ti si 90to godiste?

Poslednja izmena:
pa sta reci kad su crackovi za Mac OS X aplikacije lepo sortirane u dve databaze...

;)PM me

ovj je vezan za aplikacije, moj omiljeni "zasto je Mac bolji" u par reci... ;) http://www.youtube.com/watch?v=vdCvVVFJdns

Gledao sam odavno taj video o razlici u ponašanju Preferance prozora u Win-u i OS X-u

btw ti si 90to godiste?

Možda mi username izgleda malo detinjasto, al to je najmaštovitije što sam mogao da smislim kad sam se regitrovao na SK forum pre dve godine. Ako pitaš zato što znam za servise na NeXT-u, da, jesam 90., a znam za NeXT jer sam odgledao na Tubu kako Steve Jobs predstavlja NeXT računar. (to je bio jedan period kad sam prosto morao da saznam sve o NeXT-u)

za sajtove i graficki dizajn ste delimicno u pravu iz prostog razloga sto se uglavnom dizajn populacija bavila/kupovala mek i to uglavnom u USA koja je i najvece trziste (i savakako najzahtevnije). samim tim su najlepsi sajtovi kao i sam design dolazili iz USA i to napravljeni na meku. medjutim da li je to bas i sada slucaj, ne bih rekao, ali repovi su svakako tu.

samim tim su najlepsi sajtovi kao i sam design dolazili iz USA i to napravljeni na meku. medjutim da li je to bas i sada slucaj, ne bih rekao, ali repovi su svakako tu.

Nepotrebno vučeš (svesno ili nesvesno) temu na flame.
Činjenica je i to je rečeno, da su sajtovi Mac developera odlično dizajnirani. Nepotrebno je uplitati u to priču šta koriste svi dobri dizajneri.

Poslednja izmena:
aman ljudi sto ste edgy, pa i kada se slozim sa vama vi mi kazete da flejmujem :mad:. usotalom, koja su to kola bolja od moskvica - :):D

Nisam rekao da flejmuješ, već da nepotrebno širiš priču koja će nekom drugom poslužiti da kaže da nisi u pravu, navodeći neke svoje primere, na šta e neko drugi da odgovori i eto flejma :)

Nepotrebno vučeš (svesno ili nesvesno) temu na flame.
Činjenica je i to je rečeno, da su sajtovi Mac developera odlično dizajnirani. Nepotrebno je uplitati u to priču šta koriste svi dobri dizajneri.

mada kad si vec to pomenuo, koriste mek :p lol...
mek je bre trendi i dizajnish.... ;) a i kul je :)

Jeste, ali je legalan forum :d

Nazad
Vrh Dno