Šta je novo?

Trampa 6600 GT za 6800 LE

Mist

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2006
Poena
301
Imam opciju da zamijenim moj Gainward 6600 GT 256 MB GS sa Gainward 6800 128 MB LE. AGP je u pitanju. Ovu trampu radim sa prijateljem pošto on nije neki ljubitelj overclockinga. Testirao sam grafičku juče čitav dan i sa dodatnim hlađenjem radi stabilno na 500/900 i još sam uz pomoć Riva Tunera otključao 15p i 5v što je skoro duplo više od moje 6600. Sa ovakvim podešavanjima testirao sam je u nekolko novijih igara ( Tomb Rider, Oblivion...) i dobijam 10-15 FPS više. Ovaj 6800 ima i nekoliko mana. Ventilator na cooleru zna da ''zadrlja'' svakih nekoliko minuta i ne pokazuje mi ispravno temperaturu u driverima. Ma šta ja radio temperatura je uvijek 65-68 stepeni.

Evo i nekoliko konkretnih pitanja:

1. Da li je ova trampa dobra ideja?
2. Kakvog je kvaliteta memorija na ovoj grafičkoj?
3. Da li je pametno da ubacim bios od 6800 Ultra?
4. Kako da riješim ovaj problem sa temperaturom? Čini mi se da je sonda u redu. Možda bios pravi probleme?

Znam da sam naporan za prvi post ali bio bih zahvalan na svakom korisnom savjetu :)

Mist je napisao(la):
Testirao sam grafičku juče čitav dan i sa dodatnim hlađenjem radi stabilno na 500/900 i još sam uz pomoć Riva Tunera otključao 15p i 5v što je skoro duplo više od moje 6600.QUOTE]Ako si mislio na 16x5 to je i vise nego dobro...Skoro kao 6800Gt(16x6)...
1-DA
2-Ne brini ako radi na 900 otprilike je 2.0ns...
3-Ni u ludilu!!!Ne diraj nista ako radi 500/900!!!
4-Pasta na cooleru,ciscenje,podmazivanje,rasklapanje...ako ne znas ne diraj nista bolje :wave:

U principu bilo bi to jako lepa ideja ali se meni nikako ne svidja to sto 6800 ima samo 128MB. Ipak je jaca, to stoji.
Ostalo ti je dree rekao... A s tim biosom nemoj da se igras slucajno!!!

Ja bih menjao, taj 6800 je svakako brzi od tvog 6600GT-a...

Mist je napisao(la):
Imam opciju da zamijenim moj Gainward 6600 GT 256 MB GS sa Gainward 6800 128 MB LE. AGP je u pitanju. Ovu trampu radim sa prijateljem pošto on nije neki ljubitelj overclockinga. Testirao sam grafičku juče čitav dan i sa dodatnim hlađenjem radi stabilno na 500/900 i još sam uz pomoć Riva Tunera otključao 15p i 5v što je skoro duplo više od moje 6600. Sa ovakvim podešavanjima testirao sam je u nekolko novijih igara ( Tomb Rider, Oblivion...) i dobijam 10-15 FPS više. Ovaj 6800 ima i nekoliko mana. Ventilator na cooleru zna da ''zadrlja'' svakih nekoliko minuta i ne pokazuje mi ispravno temperaturu u driverima. Ma šta ja radio temperatura je uvijek 65-68 stepeni.

Evo i nekoliko konkretnih pitanja:

1. Da li je ova trampa dobra ideja?
2. Kakvog je kvaliteta memorija na ovoj grafičkoj?
3. Da li je pametno da ubacim bios od 6800 Ultra?
4. Kako da riješim ovaj problem sa temperaturom? Čini mi se da je sonda u redu. Možda bios pravi probleme?

Znam da sam naporan za prvi post ali bio bih zahvalan na svakom korisnom savjetu :)

Ovde mi nesto nije jasno ???
Karticu nikako nemozes da otkljucas na 15 pipelinea mozes na 12 ili 16 ali 15 nece da moze... 6800 za AGP je stara 0.13 varijanta cipa i nemoze da se klokuje na 500 sa fabrickim hladjenjem jedino ako je 0.11 verzija od PCI verzije kartice 6800GS mada sigurn nije tako... mislim da si nesto pobrkao....
Nemoj da stavljas bios od ultra neces nista da dobijes jos kartice imaju potpuno razlicitu memoriju DDR-DDR3. Ja sam to radio sa MSI6800LE i dobio brljotine na slovima u dos modu.

Ukoliko doplata nije veca od 20-30E i 6800 moze da se otkljuca 16/6 ima neke koristi u suprotnom bacanje para...

Poslednja izmena:
Memorija na toj kartici nije vise od 2.8ns, eventualno 2.2ns nema sanse sa je 2.0ns DDR-1 sa tom latencijom nisu ni pravljene. Jedino postoji DDR2 2.0ns svojevremeno ugradjivana na 5800 Ultra karticama i naravno siroko rasprostanjeni DDR3 2.0ns

Poslednja izmena:
sasamil je napisao(la):
Ovde mi nesto nije jasno ???
Karticu nikako nemozes da otkljucas na 15 pipelinea mozes na 12 ili 16 ali 15 nece da moze... 6800 za AGP je stara 0.13 varijanta cipa i nemoze da se klokuje na 500 sa fabrickim hladjenjem jedino ako je 0.11 verzija od PCI verzije kartice 6800GS mada sigurn nije tako... mislim da si nesto pobrkao....

Opusti se covek je malo izgresio, nista strasno...
Verovatno je otkljucao sva 4 quad-a...

Sto se doplate tice, koliko mi se cini ovo je trampa bez doplate, da doplacuje bilo bi bezveze jer ako lik nije ljubitelj oc-a, onda mu je 6600GT brzi od 6800LE na difoltu...mada kao sto kazes do 30e je ok.

Ma samo ako je glava za glavu neka menja, bez doplate. Bilo kakvo ulaganje je vec bacanje para i pre bi mu preporucio da onda vec bilo kakve pare da na noviju kartu. Ali koliko sam i ja skapirao pricu samo ce zameniti grafike.

Hvala vam mnogo na pomoći. Sreća što sam pitao ovde inače bih sigurno ubacio bios od 6800 Ultra :). Znači ovih 128 MB nije toliki problem. Iskreno, zbog toga sam se najviše i dvoumio pošto sam mislio da nije dovoljno za današnje igre, naročito zbog toga što je AGP. Večeras ću da pokupim grafičku pa ću da postavim koji screenshot da vam pokažem šta sam tačno otključao u Riva Tuneru. Samo da razjasnim da nije nikakva doplata u pitanju. Grafička za grafičku.

Još samo da ponovim ono pitanje u vezi temperature. Znači u drajverima konstantno stoji 65-67 stepeni iako sam podigao 3D frekvencije na 500/900. Iako sam laik čini mi se da je senzor u redu. Jeli moguće da sa biosom nešto ne štima?

Poslednja izmena:
Pazi, stajao mi je ortakov ASUS 6800LE 16/6 zimus u kucistu i isto je tako temp bila stabilna samo posto je bilo hladno vrtela se oko 55C.
Tih 128Mb nemoj da te brine, recimo izmedju 6600GT sa 128 i 256Mb razlika u brzini je mala i to samo u velikim rezolucijama, koje i ovako ne mogu da se koriste za igru jer je framerate previse mali, dok za 1024x768 to nije bitno...
Kartica se stvarno ludacki oc za jedan 6800LE...
poz :wave:

taj 6800le radi na 500/900

ili taj tvoj 6600gt?

nesto ja tu ne kontam?

Da, i meni malo naucno-fantasticno deluje tih 500Mhz za 6800LE...

@GoranM
Mist je napisao(la):
Testirao sam grafičku juče čitav dan i sa dodatnim hlađenjem radi stabilno na 500/900 i još sam uz pomoć Riva Tunera otključao 15p i 5v što je skoro duplo više od moje 6600.

sta je mislio?
crveno mislim, pisem plavo

ma ql :d

@Mist
ako je takav primerak onda stvarno extra, uzimaj odmah
ja sam presao sa 6600gt,agp na gainward 6800le,agp,@16 x 1,5,a klokovi koliko se secam na 400 ili nesto manje za GPU, a memorija isto oko 900, zavisi koji bios stavis

elem, uzimaj, nece da se baci glava za galvu je vise nego povoljno

Oprostite, moja greška. Clock je 400/900. Testirao sam je prije 7-8 dana pa sam malo pobrkao brojeve :)

Uglavnom sada je kod mene i podešavanja u Riva Tuneru izgleda ovako:
Mistery-rt.jpg

Čekirao sam ove pixel i vertex jedinice i onda mi je Riva Tuner tražio restart. Pretpostavljam da sam sve dobro uradio. Zanimljivo da sa čekiranim vertex unit 4 3DMark 03 i 05 prođe bez problema ali u igrama izbacuje gadne artifakte mada sam i sa ovim prezadovoljan.

Poslednja izmena:
Mist je napisao(la):
Oprostite, moja greška. Clock je 400/900. Testirao sam je prije 7-8 dana pa sam malo pobrkao brojeve :)

Uglavnom sada je kod mene i podešavanja u Riva Tuneru izgleda ovako:
Mistery-rt.jpg

Čekirao sam ove pixel i vertex jedinice i onda mi je Riva Tuner tražio restart. Pretpostavljam da sam sve dobro uradio. Zanimljivo da sa čekiranim vertex unit 4 3DMark 03 i 05 prođe bez problema ali u igrama izbacuje gadne artifakte mada sam i sa ovim prezadovoljan.
16ps i 5vs i na tim taktovima je i vise nego OK, tek nesto malo sporije od pune 6800GT (nekih 10%)

Jedino što sam okačio pogrešan screenshot. Na prošlom nisam bio čekirao opciju ''Allow enabling hardvare masked units''. Ovaj je OK.

Rezutati u 3DMarku su 35-40% bolji nego kod 6600GT.

3DMark 03: 10288
3DMark 05: 4369

Još samo jedno pitanje pa ću prestati da vas smaram :)
Ispostavilo se da memorija ne radi baš stabilno na 900 Mhz. Zna ponekad da resetuje komp. Planirao sam da pomoću NiBiTor-a povećam voltažu sa 1,1v na 1,2 ili čak na 1,4. Šta mislite da li je to pametno?

Mist je napisao(la):
Planirao sam da pomoću NiBiTor-a povećam voltažu sa 1,1v na 1,2 ili čak na 1,4. Šta mislite da li je to pametno?
u nibitoru jedino mozes da menjas voltazu
gpu-a a sa tim neces postici veci klok memoriji
nego mozes da skines neki bios sa opustenijim latencijama pa mozes postici vise MHz za memoriju, ali se to onda svodi na isto
tako da je tih 900 optimalno
pogledaj ovde ima dosta tema na temu :) 6800le

http://mvktech.net/

Mist je napisao(la):
Jedino što sam okačio pogrešan screenshot. Na prošlom nisam bio čekirao opciju ''Allow enabling hardvare masked units''. Ovaj je OK.

Rezutati u 3DMarku su 35-40% bolji nego kod 6600GT.

3DMark 03: 10288
3DMark 05: 4369

Još samo jedno pitanje pa ću prestati da vas smaram :)
Ispostavilo se da memorija ne radi baš stabilno na 900 Mhz. Zna ponekad da resetuje komp. Planirao sam da pomoću NiBiTor-a povećam voltažu sa 1,1v na 1,2 ili čak na 1,4. Šta mislite da li je to pametno?
Memorija graficke ti ne resetuje komp, to ti radi GPU, spusti ga dole za 10Mhz ;)

Hmm... Nešto definitivno nije u redu sa ovom kartom. U 3DMarku se dobro ponaša ali u igrama framerate dosta varira. U nekoliko starijih igara u kojima sam sa 6600GT imao 70-80 FPS sa ovom, kad npr. priđem vodi FPS je 6-9.

Da vas više ne smaram pročešljaću malo po stranim forumima pošto ovo, izgleda, nije slučaj samo kod mene.

Uglavnom hvala vam mnogo na pomoći i ako se vratim na 6600 GT znam gdje da se obratim u vezi overclockinga.

Hvala još jednom i poz :)

Mist je napisao(la):
Hmm... Nešto definitivno nije u redu sa ovom kartom. U 3DMarku se dobro ponaša ali u igrama framerate dosta varira. U nekoliko starijih igara u kojima sam sa 6600GT imao 70-80 FPS sa ovom, kad npr. priđem vodi FPS je 6-9.

Da vas više ne smaram pročešljaću malo po stranim forumima pošto ovo, izgleda, nije slučaj samo kod mene.

Uglavnom hvala vam mnogo na pomoći i ako se vratim na 6600 GT znam gdje da se obratim u vezi overclockinga.

Hvala još jednom i poz :)
Samo ti lepo malo spusti takt GPU, te probleme ti on pravi jer sam usporava (spusta takt) usled prevelikog overkloka. Da bi bio siguran da je sve u redu pokusaj sa default taktovima i naravno otkljucanim shader jedinicama.

Slobodno spusti i memorijski takt malo. Shto se tiche igranja necesh izgubiti ni 2fps.
Iz lichnosg iskustva znam da moze da se zamrzne slika i pobrljavi grafika i da padne restart ako je memorija previsoko oc. Meni je npr SCCT tachno na jednoj odredjenoj mapi uvek resetovao dok nisam mem clock sa 1.3 spustio na 1.27GHz.
U drugim igrama npr sve radi fino, a onda se pojavi tako opet neka igra gde rokne.
Probao sam i jedno i drugo, i bilo je do memorije.
GPU spushtaj sve dok ti se fps ne normalnizuje. Ono shto su ti rekli je tachno. Od prevelikog oc zna da se uspori josh vishe pa dobijesh taj kontra efekat. Treba naci sredinu. :)

DjoleNS je napisao(la):
Meni je dlakava kocka spushtala takt, chak i ispod def. Nalazila mi artifakte sve vreme kao...
to se i meni desavalo za 6800GT Club3d
tako da i nije bas merodavan test
vrtis mark jedno 10 puta i buljis dok ti oci ne ispadnu:p

KIBLA`s je napisao(la):
to se i meni desavalo za 6800GT Club3d
tako da i nije bas merodavan test
vrtis mark jedno 10 puta i buljis dok ti oci ne ispadnu:p
Za tebe isti savet. Nije valjda da zaista mislite da program "brlja"??? Renderuje jednu te istu sliku i trazi razliku. Ako je sve OK jedan te isti niz instrukcija koje izvrasava GPU daje uvek jedan te isti rezultat! Ako ima bilo kakvih gresaka dolazi do pojave razlike. Prime95 svi koriste, a koristi isti princip. Razmislite malo...

Nazad
Vrh Dno