Šta je novo?

Trajnost velikih HDD

vizionar

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
Citajuci postove na ovom i drugim forumima dosao sam do zakljucka da novi diskovi, od 80, 120 Gb itd. imaju velikih problema sa "rokom trajanja".

I WD i Maxtor i IBM se kstrasno kvare a i za jedne i za druge i za trece kazu (oni kojima se jos nije pokvario :) ) da su pouzdani.

Da li je tacno da ovi veliki diskovi na 7200 rpm ne mogu da traju dugo (zbog grijanja ili neceg drugog)? Ovo pitam zato sto hocu da kupim disk od 120Gb ali sam se, iskreno receno, zabrinuo citajuci postove. Kakva su vasa iskustva? Koji disk bi vi uzeli da ga sada uzimate i zasto?

Pozdrav!

vizionar je napisao(la):
Citajuci postove na ovom i drugim forumima dosao sam do zakljucka da novi diskovi, od 80, 120 Gb itd. imaju velikih problema sa "rokom trajanja".

I WD i Maxtor i IBM se kstrasno kvare a i za jedne i za druge i za trece kazu (oni kojima se jos nije pokvario :) ) da su pouzdani.

Da li je tacno da ovi veliki diskovi na 7200 rpm ne mogu da traju dugo (zbog grijanja ili neceg drugog)? Ovo pitam zato sto hocu da kupim disk od 120Gb ali sam se, iskreno receno, zabrinuo citajuci postove. Kakva su vasa iskustva? Koji disk bi vi uzeli da ga sada uzimate i zasto?

Pozdrav!

U suštini svi se kvare i veliki i mali HDD-ovi, ja sam prvi HDD od 120GB prodao pre otprilike 8-9 meseci (mrzi me da tražim sad po papirima) i čoveku još uvek radi, u pitanju je bio Maxtor 7200! Najčešći uzrok kvara je baš grejanje. Najbolje bi bilo da dodaš jedan 8cm ventilator iza harda i nemaš problema oko grejanja.

Znam da ni jedan ne traje vjecno ali meni ni jedan disk do sada nije "crk'o" a ne bih ni da se to desi a po forumima se stalnoi zale ljudi kako je otisao disk.

Pretpostavio sam da je grijanje jedan od uzroka "crkavanja". Bas zbog toga sam se zaustavio pri kupovini Maxtora DM 9+ od 120Gb. Navodno se znatno vise grije od WD diskova tako da se sada dvoumim sta da uzmem. Koja je tvoja preporuka?

Ventilator sam svakako mislio ugraditi jer je to (kako neko rece) preporuceno za sve diskove na 7200 rpm. Ima logike. Pogotovo sto imam i Athlon koji se i sam grije podosta...

imash coolere za "under the hdd", u NT softu sam uzeo nekoliko bili su 6 evreja, mislim da to nije mnogo a hlade odlichno

nickname je napisao(la):
imash coolere za "under the hdd", u NT softu sam uzeo nekoliko bili su 6 evreja, mislim da to nije mnogo a hlade odlichno
Hvala na info.
Kakav je disk "na dodir"? Je li vruc i sa coolerom? I koji disk imas?

nije vruc ... al ima na pijaci dobar ventilator za 9eur - radi na 220 i besuman je ...

Ja bih rekao da je mehanika diskova bolja ali da je elektronika mnogo
osetljivija na pregrevanje i strujne udare. Kod 99.999% novih diskova
kvar je u stvari crkavanje elektronike (do koga obicno dodje u trenutku
uljucenja racunara - da ne pricamo o situacijama sa nestankom i dolaskom
mreznog napajanja). Stoga nije dovoljno samo obezbediti hladjenje za
diskove vec je pozeljno imati relativno novo kuciste (odnosno napajanje
u njemu) sa dosta rezervnih wati, i obavezno prekidac bilo na samom
napajanju bilo na produznom kablu. A ko sebi moze da dozvoli, UPS.

Vise od godinu dana u masini mi je Quantum/Maxtor AS za koji se pricalo da se kvari, jer se pregreva. Bas zbog toga od samog pocetka sam mu montirao jedan 7CM low-profile fan na 2500 RPM i nisam imao problema sa tim HDD-om. Sada cu da stavim novi HDD u mesto za 5.25" i nontiracu mu onaj HDD cooler sto vuce vazduh se prednje strane kucista, a ostavicu i ovaj fan odozdo za svaki slucaj...

vizionar je napisao(la):
...

Hvala na info.
Kakav je disk "na dodir"? Je li vruc i sa coolerom? I koji disk imas?

nije, mlak je. nemam neki prog za ochitavanje temperatura, a rado bih uporedio temperature sa i bez, samo nemam vremena za eksperimentisanje. Inache imam 2 Maxtora DM9+ od 80 GB, jedan je u "fijoki" sa ventilatorima napred i pozadi, a drugi je klasichno montiran sa pomenutim "under" ventilatorom.

Vrh Dno