Šta je novo?

Trajnost CD rezaca

farmaceut

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
619
Nedavno sam dobio Sony crx210e1 cd/r/rw. Posto nisam imao iskustva sa cd rezacima (ovo mi je prvi), zanima me priblizan broj cd-ova koje mogu narezati sa njim?
Koristicu ga samo za rezanje jer sam zadrzao svoj stari cd citac.

farmaceut je napisao(la):
Nedavno sam dobio Sony crx210e1 cd/r/rw. Posto nisam imao iskustva sa cd rezacima (ovo mi je prvi), zanima me priblizan broj cd-ova koje mogu narezati sa njim?
Koristicu ga samo za rezanje jer sam zadrzao svoj stari cd citac.

Pa nema pravila ja sam nekada davno imao jednog HP dvobrzinca koji nije izdrzao da nareze ni 150 diskova, a imam jos uvek jednog Teac 4x SCSI koga sada vise drzim za ukras ali jos uvek radi besprekorno i koji je narezao jedno 4 - 5 HILJADA diskova.

Pa proizvodjaci umeju da preteruju u karakteristikama svojih uredjaja, a neke nevoljno objavljuju gde bi i ovo moglo da se podvede, ali...
U kucnoj radinosti bi trebalo svaki rezac trebao da pozivi dovoljno dugo da bi bio prevazidjen, sto iz razloga sto im je porastao kvalitet sto zbog relativno malog obima rezanja. Tu naravno ne racunam malu privredu na crno preko oglasa tipa 1000 DivX-a za 50din./kom. i slicno. Za tako nesto se vec treba zamisliti koji rezac uzeti, mada i da rikne taj je posluzio svrsi, tj. visestruko se isplatio :D
Znaci za nekoliko stotina diskova za kucnu upotrebu (mislim da je to i vise nego dovoljno) ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema, a "4-5 hiljada" taj kod mene nece docekati, jer ce mnooogo pre toga biti penzionisan, tj. zamenjen novim ctp;

Ne treba se time opterećivati. Taj rezač može za sat vremena da nareže 15 diskova, ako radi samo jedan sat dnevno maximalnim kapacitetom to je mesečno 450 diskova. Godišnje znači 5.400 komada, sasvim dovoljno za potrebe normalnog korisnika :).
Podatak sa LiteOn sajta je nekih 70.000 sati, gde je oko 50% u upotrebi, a 50% u stand-by. Sad, to verovatno ne znači da može da snimi 500.000 diskova :)

Vidim, kepa, HP 7100? :)
Driver ih je imao nekoliko :), a moj HP 7200+ je otkazao posle 450 diskova i prodam ga kao neispravnog, tip ga otvori, ocisti i dan-danas mu sljaka kako treba :)

Inace znam neke primerke Teac 4x i 8x (oba SCSI) koji su odavno pregurali po 100.000 (slovima: sto hiljada) i jos uvek rade perfektno..

Rezi i ne misli :)

PJ je napisao(la):
Vidim, kepa, HP 7100? :)
Driver ih je imao nekoliko :), a moj HP 7200+ je otkazao posle 450 diskova i prodam ga kao neispravnog, tip ga otvori, ocisti i dan-danas mu sljaka kako treba :)

Inace znam neke primerke Teac 4x i 8x (oba SCSI) koji su odavno pregurali po 100.000 (slovima: sto hiljada) i jos uvek rade perfektno..

Rezi i ne misli :)

Nesecam se vise koji je model bio ali nije bio problem do ciscenja. Riknuo mu je laser a na srecu bio je u garanciji pa sam ga zamenio uz doplatu ali ne za HP

kepa je napisao(la):
Nesecam se vise koji je model bio ali nije bio problem do ciscenja. Riknuo mu je laser a na srecu bio je u garanciji pa sam ga zamenio uz doplatu ali ne za HP

Definitivno HP 7100 :) On je sam sebe spaljivao tokom rezanja i ne znam nijedan koji je pregurao 200 diskova.
7200 je odlian rekorder, ali eto ja se *****'o :(

Teac-ovi rezaci guraju 3-4 hiljada diskova. Naravno uvek se nadje neki los. Ali generalno ti ces ga zameniti i mnogo vremena pre nego sto ti on rikne... A Sony zaista ne znam nekada su bili ocajni i rezaci i citaci, ali koliko sam video, ovi novi modeli se odlicno pokazuju za sada.

No sve to zavisi od modela do modela. Neki pre neki posle ko ce ga znati.

jazza je napisao(la):
No sve to zavisi od modela do modela. Neki pre neki posle ko ce ga znati.
U principu, kao i kod drugih komponenti sve se svodi na srecu :(
Neko je ima, a neko je baksuz ctp;
Ja se uvek nadam da ako vec nemam srece, da onda barem ne budem ni baksuz, nego da budem tu negde u sredini (znaci ako vec nece da radi 100 godina, nek barem potraje dovoljno dugo dok ga vreme barem malo ne pregazi, a ne da mi rikne cim mu istekne garancija) :D

Nazad
Vrh Dno