Šta je novo?

Trajno postavljanje kablova po stanu za 5.1 zvuk

luka78

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
319
Pozdrav,

Trebam se useliti u novi stan, jos uvijek je u izgradnji. Imacu mogucnost da sebi prilagodim uticnice, prekidace i izmedju ostalog kontao sam da si trajno razvedem kablove za 5.1 zvuk. E sada, posto nisam siguran da ce mi u stanu uvijek biti isti raspored stvari, zelio bi da na dva zida (jedan zid gleda drugi, dakle suprotni zidovi) da imam mogucnost spajanja 5.1 zvucnika. Dakle da imam dualnu mogucnost, kada obrnem raspored stvari u sobi da opet mogu prikljuciti zvucnike bez razvlacenja kablova. Moje pitanje je koje uticnice da koristim, kakve kablove, kako da to izvedem...
Radi se o standardnom analognom 5.1 sistemu, vufer, centralni zvucnik, prednji desni i prednji lijevi, zadnji desni i zadnji lijevi.

Nadam se da me kontate sta hocu uraditi...

Uz pretpostavku da ti pojačalo/risiver u obe varijante rasporeda stoji na sredini sobe, uz pretpostavku da ces sve satelite smestati po coskovima i uz pretpostavku da ne zelis da gledas kabl koji ide od sredine sobe do ćoškova, možeš provući ovako:

ZQbexKz.png

Na sredinama zida onda vezuješ ili pojačalo ili kratkospojnike za zadnje satelite. Budževina sa kratkospojnicima ti ostaje iza kauča, pa se ne vidi. Nije baš po HiFi standardima, ali bi radilo.

Na krajeve kablova bi mogao da staviš zidne utičnice sa priključcima za zvučnike. Pun je eBay toga.

Centralni i Subwoofer nisam razmatrao jer njih ionako postavljas blizu pojačala, pa nema potrebe skrivati kablove.

Poslednja izmena:
5.1 ozvucenje.jpg

Hvala ti na odg. A nisam bas najbolje shvatio te kablice. Evo kako meni treba, pa isto tako da budu kablovi i za obrnutu situaciju. Pricamo o dvozilnim kablovima za cinceve, je li tako?

Pricamo o dvozilnim kablovima za cinceve, je li tako?
Nikako, osim ako ne koristiš jako loš i jeftin 5.1 sistem koji kroz činčeve pušta signal zvučničkog nivoa. Kroz činčeve sme da ide isključivo line level. Hajde pokaži kakav audio sistem imas, pa da znamo o čemu pričamo jer je termin "standardan" prilično rastegljiv i subjektivan :) Ja pričam o ovakvim kablovima

Nikako, osim ako ne koristiš jako loš i jeftin 5.1 sistem koji kroz činčeve pušta signal zvučničkog nivoa. Kroz činčeve sme da ide isključivo line level. Hajde pokaži kakav audio sistem imas, pa da znamo o čemu pričamo jer je termin "standardan" prilično rastegljiv i subjektivan :) Ja pričam o ovakvim kablovima

Ma nisu neki extra, ali imaju solidan zvuk http://www.blueberry-eu.com/index.p...age=34&cntnt01productid=41&cntnt01returnid=34

Auh, ipak speaker-level činčevi...pazi da to ne povezes na neki line input, pa da bude belaja...

Ok, onda ce ti bilo koji tanjušni kabl od cirka pola kvadrata raditi posao. Za utičnice možeš postaviti ovakve module. Što se kablova tiče možeš uzeti bilo koje tanjušne, recimo ove.

Evo slike. Crveno i zeleno su kablovi koje ukopavaš u zid. Zvučnike kačiš na kraj crvenih žica. Plavo su obični činč kablovi...radiće ti bilo koji. Dakle, signal za zadnje ide kroz zeleni kabl oko sobe, pa kroz plavi kratkospojnik, pa kroz crveni do zvučnika. Naravno, levu stranu zelenog kabla možeš voditi i kraćim putem kroz desni zid.

Prilozi

• zvucnici.png
    zvucnici.png
    2.3 KB · Pregleda: 120
Pozdrav ponovo,

Nije me dugo bilo, a pošto sam dobio od vas najviše info, reko da postavim još par pitanja. Pošto se sada radi struja u stanu u koji se trebam useliti, vrijeme je da postavim i kablove za zvuk sa zidnim utičnicama. Posto mi je peca69 dao dobru ideju kako da povežem, ja sam to malo pojednostavio što se tiče moje percepcije, a i da mogu majstoru električaru objasniti da ga ne zbunim. U prilogu se nalazi slika kako sam ja to skontao, ako sam dobro skontao na osnovu pecine preporuke. Kablove sam crtao crmo-crvene (kao klasične kablove za zvučnike) i one kutije nacrtane su utičnice za zid da bude jednostavnije za skontati. Nadam se da sam ja to dobro skontao. E sada imam još par pitanja. Rekao sam o kakvom 5.1 sistemu se radi, danas-sutra možda budem uzimao i malo bolji 5.1 zvuk, sigurno ne profesionalni, ali evo era je digitalnih sistema pa ću vjerovatno nekada i mijenjati. Pošto sada postavljam kablove i utičnice trebalo bi mi par savjeta:

1. Koje tačno kablove da kupim, ne trebaju mi neki profesionalni, ali kablovi koji mogu sada poslužiti ali danas-sutra i da mogu povezati nekakav kućni 5.1 digitalni zvuk
2. Koje utičnice za zid da koristim, da li one klasične čičneve ili one crno-crvene što se pritisnu i u njih stave kablovi ili neke treće

Slobodno mi postavite linkove za kablove i utičnice da ja to vidim kako izgleda ili može ići sve ono što je peca već predložio ranije...

Hvala

U prilogu se nalazi slika
Kablovi2.jpg

Poslednja izmena:
1. Kupi 2* P/F 4mm^2 (jedna žila crna, druga crvena). Što deblji provodnik, manji gubitci. Možda pronađeš i dvožilne kablove licnaste.
2. Ja volim što čvršći kontakt, znači na šaraf.

1. Kupi 2* P/F 4mm^2 (jedna žila crna, druga crvena). Što deblji provodnik, manji gubitci. Možda pronađeš i dvožilne kablove licnaste.
2. Ja volim što čvršći kontakt, znači na šaraf.

A ti na šaraf su...postavi link ak nije problem?

Imaš od Aling Conela stereo i mono utičnice. Takve sam ja ugradio kod mene.

Sent from my Nexus 5X

Ova je za dva. Mislim da imaš i mono utičnicu.
Izgleda da nemaju ali možeš i ovu ne nedješ li mono rešenje.

Sent from my Nexus 5X

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno