Šta je novo?

Trajnije isključivanje monitora na Laptopu

agasoft

Cenjen
Učlanjen(a)
26.01.2017
Poena
155
Kako niko ne bi pomislio da sam poludeo, pokušaću da što jasnije objasnim zašto mi ovo treba, koja sam rešenja ranije preduzimao i u kom pravcu sada razmišljam.
Skoro sam potpuno slep, vidim samo svetlost i senke. Monitori mi nisu potrebni. Najvažniji razlog njihovog isključivanja jeste fizička glavobolja koju mi zadaju, valjda od svetlosti ili čega već. POsle sat vremena ispred uključenog monitora, čak i sa osvetljenjem nula, glava mi se raspadne.
Na svim dosadašnjim laptopovima, palio je trik sa prikazivanjem, projektovanjem na drugom ekranu, iako drugog ekrana nema. PRosto pritisnem Windows+p, iz prozora projektovanja odaberem "samo drugi ekran", pritisnem da zadržim promene i glavni ekran se isključi potpuno, a slika ne ide zapravo nigde ali računar ostaje operativan.
Sada imam novi HP laptop, ali Windows 11, grafikčki drajver ili šta već ne dozvoljavaju promenu ekrana ako drugog ekrana nema. Kada pritisnem "samo drugi ekran" ne dogodi se ništa.
Pokušao sam instalaciju jednog virtuelnog IDD drajvera USB virtual monitor i to je palilo. Pređem na virtuelni ekran, ali rezolucija nije podesiva, pa se neki sajtovi otvaraju u mobilnom režimu što mi onda ne odgovara.
Znam da uvek postoji mogućnost da mi u servisu isključe kabl i da se tako ekran fizički isključi. Moj prijatelj je čak i skinuo ekran, ali ja ne bih išao tako daleko jer je u ekranu verovatno kamera, često je tu i wifi...
Naravno, pored glavobolje, tu je i zaštita moje privatnosti jer ne mogu da sanjam ko i kad bulji u moj ekran i šta sa njega može da pročita.
Od hardverskih rešenja, video sam da postoji HDMI Dummy pa me zanima kako ovo radi? Da li on simulira ekran, i da li ako pređem na drugi ekran, slika sa glavnog nestaje?
TO je valjda isto kao kad priključim pravi HDMI i prebacim na njega, slika sa glavnog ekrana nestaje i on se isključuje..
Ako sam dobro shvatio i u HDMI dummy može da se uključi pravi HDMI, pa kad mi stvarno treba HDMI izlaz na veliki TV ekran mogu da ga uključim u njega.
Video sam da ovo ima kod nas da se kupi i da nije skupo, ali sam video i skuplje, pa me zanima, ako bi ovo rešilo moj problem, da li treba da obraćam pažnju na neki kvalitet i kupim neki bolji, ili je svejedno?
Ako slučajno postoji i neko softversko rešenje za simuliranje drugog ekrana kome je promenljiva rezolucija bar do 1920*1080 i to bi zadovoljilo moje potrebe. Ili neko drugačije isključivanje ekrana bez fizičkog petljanja po kablovima.

Nazad
Vrh Dno