Šta je novo?

trajanje cd rezaca

Dusan87

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Imam rezac TEAC CD-W548E skoro tri godine.Jos uvek radi,ali ne bas toliko dobro kao pre.Inace,narezao sam izmedju 350 i 400 diskova,a zanima me koliko u proseku ovaj rezac moze da nareze cd-ova pre nego sto prsne.

Nema pravila za rezace, sem onog sto skuplji bio kad si ga kupio, to je i kvalitetniji i duze ce da traje. Moj drug ima SCSI rezac sa p1 koji je narezao par hiljada diskova i jos uvek je ispravan (a radio je na piratskoj masini).

A i uz danasnje cene optike (ispod 50e za dvd-rw) mislim da i nem oras da brines o tome koliko ce da traje...

Poslednja izmena:
Dusan87 je napisao(la):
Imam rezac TEAC CD-W548E skoro tri godine.Jos uvek radi,ali ne bas toliko dobro kao pre.Inace,narezao sam izmedju 350 i 400 diskova,a zanima me koliko u proseku ovaj rezac moze da nareze cd-ova pre nego sto prsne.

Kako to mislis "Ne radi bas dobro kao pre"? Sta se desava pri rezanju, jel opada bafer ili sta...? Ili se samo "istrosio" laser pa vise ne reze tako kvalitetno?

Pazi, i da ti crkne (nadajmo se da nece to da ti se desi) uvek ces moci da izdvojis 20tak evra za jedan rezac Asus 52x ili jos bolje 50 evra za DVD rezac ;) Evo ja imam Teac-a W540E dve godine starog kod druga u kompu, stavio mu novi firmware letos, ma radi ko zmaj :) Cita reze, sve zivo radi...

Opada mu bafer ali ne uvek,a kada hocu da pustim neki CD ne ocita ga odmah nego iz drugog ili treceg puta.Moram CD da izvadim iz rezaca,pa da ga stavim ponovo da bi proradio.

Broj rezanih/procitanih diskova je samo jedan od faktora da rezac "Ne radi bas dobro kao pre" - optika se vremenom prlja, laser slabi...

Od slabog koriscenja zariba i mehanika, pa se podmazivanjem "shina" i zupcanika resava stvar.

Imam isti taj rezac i jos uvek me sluzi. Cak i pretpostavljam da sam narezao priblizno isto diskova. Osim sto ga vreme gazi pa ne moze da reze na CDRW 16-24x, za sada nema ozbiljnijih zamerki. Cak sam trazio i neki firmware po netu ali bez uspeha (mada priznaje, i nisam bio Bog zna kako uporan, skoro sigurno negde postoji neki nezvanicni).

Otvori ga i ocisti mu socivo. Podmazi mehaniku kao sto ti Delija savetuje a sto se tice bafera, jedini savet koji mogu da ti dam je da probas sa rezanjem na nekoj od manjih brzina.

Poz

Poslednja izmena:
Vrh Dno