Šta je novo?

TP link TL-WR541G problem

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Imam ruter iz naslova.
Problem je sa wifijem i internetom na mobilnim telefonima.
Internet na (malo starijem) laptopu radi normalno. Na sestrinom laptopu koji je nov se jednom desilo isto ali nisam bio siguran, mozda nije povezano.

Ranije (sa nokiom e72) nisam imao problema. Internet je uvek radio, kad god bih se konektovao. Sada sa 3 razlicita telefona imam iste probleme.
Problemi su takvi da jednostavno u nekom momentu nema neta. Ponekad kad se telefon tek konektuje na wifi, ponekad posle 10h radi, ponekad posle 3min rada, znaci nema pravila.

Resenje nikad nije uniformno i vise ne znam ni sam sta je razlog da proradi. Ali uglavnom ugasim wifi na telefonu, obrisem konekciju, rekonektujem se, ili restartujem ruter.

DHCP mi je upaljen i daje adrese iz opsega 10.10.10.XX opsega, sa subnet maskom 255.255.255.0... DNS i sve ostalo je podeseno tako da se dodeli automatski (i dobra su podesavanja, tako mi je sve radilo 2 godine).
Zastita je prvo bila WEP pa sam mislio da je tu problem, sad je WPA2-PSK i ista je situacija.

Telefoni koji su u pitanju su SE Xperia Pro, Nokia N8, Nokia C6-01. Sve relativno noviji telefoni, novijeg datuma od rutera u svakom slucaju. Jedino pametno sto mi je palo na pamet jeste da nije ruter kompatibilan sa njima iz nekog razloga.

Ideje? Meni ponestaju.
Ili da menjam ruter.

Update situacije, ne radi ni sa laptopom (starijim) uvek, sad sam bas probao...

Razmisljam se da odradim reset na fabricka podesavanja, mada mi nije jasno sta se to odjednom rastelovalo. Ne znam da li uopste ima sanse da je nesto crklo pa se ovako ispoljava problem.

Probaj sa resetom na fabrička podešavanja ali pripremi se na mogućnost da je ruter sazreo za večna lovišta. U principu to su klasični simptomi crkavanja wirelessa. Možeš eventualno ako te ne mrzi (i ako uspeš) da povežeš na primer dva laptopa i na oba pustiš ping test. Pa prati šta se dešava. Na primer da li wifi veza pukne samo na jednom laptopu ili na oba istovremeno. Možeš još eventualno da probaš sa promenom kanala. Moguće je da imaš neke smetnje...

Probao reset na fabricka podesavanja, probao upgrade firmware-a... Nista. Taman sam se ponadao posle upgrade-a firmware-a da ce biti bolje ali posle 2-3 rekonektovanja (sa telefona) prestao je da radi.

Zanimljivo mi je samo kako je wifi konektovan i radi konektovanje na ruter, ali interneta nema.

A za ping test mislis da probam ping sa istim sajtom ili da izmedju njih medjusobno radim ping?

Smetnja nije bilo, ne znam da li su se sad pojavile. Sledece sto sam mislio da probam jeste promena kanala, sad mi je 6, ne znam jel ima veze koji stavljam ili nema? Kapiram da je svejedno...

Da je sazreo za zamenu sam se vec spremio, ***. Bar mi ostaje kao switch viska, naci cu mu neku upotrebu.

edit:
Pod konektovanjem na ruter mislim pristup ruteru preko njegove IP adrese iz browsera.

Poslednja izmena:
Modem?
Pise dole u potpisu da je kablovski internet. Da li direktno iz tog kablovskog modema uvek imas internet?
pozz

Uvek.
Ono sto nisam naveo a verovatno sam trebao, jeste da na racunarima koji su kablom povezani neta ima uvek bez prestanka, a wifi jednostavno nema pravila.

Eto na mom laptopu koji sam pominjao par postova iznad, kad prikacim kabl koji ide do istog tog rutera, imam net. Wifi na njemu sad nece pa nece, konektuje se uvek ali nema neta. A na telefonu isto retko kad hoce.

Onda bi trebalo da su sve kombinacije iscrpljene...Krepava nesto u wireless delu ili napajanju njega. Otvori ga, vidi da nije neki elektrolit naduvan, koliko se greje wireless modul...[imao sam skoro nekoliko naduvanih kondenzatora u jednom D-Linku, posle 3-4 godine rada].
pozz

Hvala na savetu, ako uhvatim malo vremena kasnije (nocas) pa cu ga otvoriti, gadno je sto mi treba net maltene stalno, cim iskljucim ruter matorci mi se popunu na glavu zasto im ne radi skype :d

Spolja kad dodirujem plastiku (sa gornje strane gde je logo tplink), deo gde se kaci antena je neznatno topliji od ostatka, mozda za par stepeni.

Otvorio sam ruter juce.

Kad ga upalim, odmah po paljenju atheros chip za wifi postaje topliji od ostalih. Posle pola minuta-minut, dok su ostali cipovi normalno topli (mogu da se dodirnu rukom), chip od wifija je vreo, ne moze bas dugo da se drzi prst na njemu. Ne znam da li je to normalno grejanje ali mi se cini da je crko ili crkava.
Kondenzatori su svi dobri, bar tako izgledaju.

Wifi i dalje cas radi cas ne radi, sutra najvrv idem do grada da uzmem 841ND.

Pa upotrebicu ga na neki nacin, ali sad u startu ne znam za sta. Sto to kazes? :)

Ipak idem sutra, natripovao sam se da ova radnja radi i danas.

Poslednja izmena:
Aha :)
Tu se apsolutno slazem :d
Taman se solidno greje, kao pasivno hladjene grafike, mozes jos malo da przis jaja na wifi chipu. :)

Naci ce upotrebu nekad za lanparty, vec imam dosta sviceva (2) po kuci :/

Ok fuck.
Stavio sam novi 841ND, juce kupljen, i dalje je ostao problem. Tacnije odmah po namestanju rutera sam probao wifi i nije hteo da radi.

A onda sam uradio nesto cega se (de*il) nisam setio ranije. Otkacio ostatak mreze (posto smo konektovani svi u komsiluku, znaci 3-4 rutera u istoj mrezi, i nekoliko switcheva). I pogodite, tad je proradilo.

Nakon analize smo ja i ortak dosli do zakljucka da se dhcp mog rutera i dhcp jednog od rutera kolju (jer su oba upaljena), a moji uredjaji kad se konektuju na wifi ponekad pokupe parametre sa mog rutera, ponekad sa drugog rutera... Ortak je relativno skoro upalio dhcp na tom ruteru jer mu ranije nije bio potreban.

Naravoucenije: nemojte biti glupi kao ja. :wall:
Takodje, da sam bio pametniji i ovde spomenuo za mrezu, vrv bi se neko setio da mi kaze da proverim i rutere u mrezi itd, ali se ja sve do danas toga nisam setio.
Isto tako nisam proverio "ipconfig" na laptopu kada nije imao internet, vrv bi mi se jos tada sve samo kazalo.

Lepo je Ajnstajn rekao za ljudsku glupost.... :d

Ipak stari ruter nece koristiti za grejanje vec ce nadam se naci drugog vlasnika koga ce sluziti dobro kao i mene :) Samo se nadam da ce novi vlasnik biti pametniji od starog :D:wall:

Tek sad vidim da sam pogresio u naslovu, u pitanju je 542G a ne 541G, ali isti djavo :)
Hvala svima koji su pomogli! ;)

Hehe...to mi nije palo na pamet. Na takav problem sam naleteo samo jednom pre par godina i iskreno zaboravio sam na to. Ako ništa drugo sada si se bar malo ponovio. A ako se ne varam dobio si i lepu TP Link kesu :D

Pa nigde nisi spominjao da imas ceo komsiluk na mrezi [3-4 rutera?]? Po tvom dhcp [10.10.10.xx], sam pretpostavio da si daleko od uobicajenih [192.168.x.x] i da tu nije problem...
Pominjao si samo "matorce" i njihov Skyp...
pozz

Znam da nisam pominjao, zato sam i rekao da je Anjstajn bio u pravu za ljudsku glupost :D Totalno zaboravio, ***.

A sve u mrezi je u opsegu 10.10.10.xx samo je drug restartovao ruter kad je uzeo nov telefon (zaboravio lozinku za pristup), samim tim se upalio i DHCP. Do sada nisam imao problem nikakav sa ostatkom mreze jer je jedino mom ruteru bio upaljen DHCP, pa sam verovatno blokirao to iz mozga kao mogucnost. Ali dobro pogresi covek, sad znam za ubuduce :)
Usput smo resili i konflikt na mrezi koji je samo jednom drugu pravio problem. Posto je ovaj gore koji je upalio DHCP, stavio istu IP adresu za ruter kao i moj server sto je ima, i drugu je NOD prijavljivao konflikt a nismo ni znali sta se desava...

Nebitno, bitno da je problem resen, vama se svakako zahvaljujem na pomoci.

@overkill
Da, lepa je kesa :D Samo, prosledicu je sa starim ruterom odmah, taman da bude full pack hehe :D

Vrh Dno