Šta je novo?

totalni pocetnik (ubuntu)

ookkii

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
301
Juce sam instalirao linux i nista neznam, jel moze neko da mi pomogne i da mi napise nesto za pocetak, kao npr: gde mogu da skidam programe, da li je potrebna instalacija nekih drajvera, posto nisam nista instalirao, i napisi te mi nesto o njoj. Unapred hvala.

Poslednja izmena:
Juce sam instalirao linux i nista neznam, jel moze neko da mi pomogne i da mi napise nesto za pocetak, kao npr: gde mogu da skidam programe, da li je potrebna instalacija nekih drajvera, posto nisam nista instalirao, i napisi te mi nesto o njoj. Unapred hvala.

Pozdrav i dobrodošao na forum!
Najbolji početak je da odeš na http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty gde se nalazi Ubuntu guide i baciš se na čitanje, nema potrebe da ti neko piše kako da odradiš to i to jer je sve već napisano.

Heh, sta je tu je. Mozda si prvo trebao da probas sa nekim live distroom, cisto da vidis kako to izgleda. Ako znas da instaliras i podesis WinXP, znaces da instaliras i podesis PCLOS. Mozda nema community kao *buntu, ali ima odlican kontrol centar u kome je moguce sve zivo podesiti.

Posto i sam kazes da nista ne znas, najbolje ti je instalirati neki najnoviji distro jer imaju vrlo user-friendly packet menadzere. Moja preporuka ti je uzeti najnoviji Ubutnu Feisty Fawn (rekao si da si instalirao ubuntu ali nisi rekao koju verziju). Pronadji na netu programcic koji se zove AUTOMATIX. Ovaj program radi samo na debian distribucijama. Vrlo lako se instalira jer dolazi u .deb formatu pa se install svodi na double-click i nekoliko next-a. Taj program pomaze pri instaliranju drajvera, kodeka i velikog broja programa. Kao sto mu ime kaze sve radi sam (skida paketa sa neta, kompajlira i instalira), tako da je za pocetnike savrsen. Pozdrav

Zasto ukopaste coveka?
Kao prvo, on vec i jeste instalirao Ubuntu 7.
Drugo, zasto da instalira automatix (u prvom trenutku) kada uz Ubuntu dolazi Synaptic, koji mislim da radi isto. Ukuca sta mu treba, i vozi :) .

Prvo sta bi bilo lepo da instaliras do bi bio nvidia-glx drajver za graficku (bas se tako zove), zatim build-essentials. Kodeke ces mnogo lako da instaliras. Samo pokreni neki MP3/avi fajl i on ce ti sam ponuditi da ih skine i instalira. Neces ni da primetis.

Nadam se da imas net preko ethernet porta, jer tako automatski imas internet u linuxu. Ako ides preko USB modema, namucices se, mozda resis, mozda ne. Ako imas dial-up, neces se usreciti sa Ubuntuom :( .

Idi recimo na www.linuxo.net i tamo ces na forumu naci mnogo resenja, imas deo za pocetnike, i posebno da sve distribucije, ukljucujuci i (x)(k)Ubuntu.

Naravno http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty , moras da gledas i citas. Bez toga ces najebati.

Poslednja izmena:
Nadam se da imas net preko ethernet porta, jer tako automatski imas internet u linuxu.

A sta da radimo ako covek ima static IP (ako nema DHCPa)? 'oce li i onda "automatski imati internet u linuxu"?

Sve u svemu, ako covek nema broadband net, od ubuntua se nece 'leba najest'. Ako nema broadband, najbolje bi bilo da proba neke distroe koji imaju sve sto je potrebno vec na disku. Da ne bude da zagovaram samo PCLOS, moze da proba i Linux Mint kao i Sabayon. Ta tri su mi za sada pala na pamet.

Kao prvo, on vec i jeste instalirao Ubuntu 7.
Kako znas kad nije naveo u postu koju je verziju instalirao
Drugo, zasto da instalira automatix (u prvom trenutku) kada uz Ubuntu dolazi Synaptic, koji mislim da radi isto. Ukuca sta mu treba, i vozi :) .
Synaptic jeste dobar ali automatix nudi dosta drugih programa i paketa koje synaptic nema u listi, kao sto su drajveri za nvidia i aTI kartice, spakovan mplayer sa kodecima itd.
Prvo sta bi bilo lepo da instaliras do bi bio nvidia-glx drajver za graficku (bas se tako zove)
Sasvim se slazem jer bez drajvera je monitor zakucan na 1024x768@60hz (mada se to moze resiti editovanjem grafickog config fajla, ali "why bother, right")

Sasvim se slazem jer bez drajvera je monitor zakucan na 1024x768@60hz (mada se to moze resiti editovanjem grafickog config fajla, ali "why bother, right")

Ne znam kako instalacija OpenGL drivera rješava taj problem, opet moraš editirati xorg.conf (podesiti frekvencije monitora, rezoluciju i modline). Baš je svejedno da li imaš ili nemaš GL driver.

Poslednja izmena:
Na ovom linku imas lepo objasnjen prelaz sa Windowsa na Ubuntu linux i najosnovnija podesavanja.

Vrlo lep link, procitaj ovo i imaces kakvu takvu osnovu.

Inace, ne treba da instaliras ni jedan drugi linux, Ubuntu ima odlicnu podrsku sto preko gore pomenutog Synaptic-a sto preko add/remove (programs) i jedno i drugo naravno zahteva internet konekciju i ukoliko to imas stvarno ne treba puno da znas.
Add/remove podrazumeva instalaciju svih aplikacija koje imaju potpunu podrsku od razvojnog tima Ubuntu linux-a (sto podrazumeva ispravljanje bug-ova)
dok Synaptic nudi siri izbor aplikacija i svega ostalog (npr. drajveri) ali ti programi nisu napravljeni od Ubuntu tima tako da oni ne garatuju rad tih aplikacija i naravno ne daju podrusku za iste.

http://www.tgdaily.com/content/view/32967/113/

Poslednja izmena:
Ne znam kako instalacija OpenGL drivera rješava taj problem, opet moraš editirati xorg.conf (podesiti frekvencije monitora, rezoluciju i modline). Baš je svejedno da li imaš ili nemaš GL driver.
Kako za windows tako i za linux ati i nvidia drajveri imaju u sklopu samih drajvera i control centar u kojem se podesavaju rezolucija, refresh, contrast itd. instaliranjem drajvera ne mora da se podesava conf. fajl. I dalje u podesavanjma ubuntu-a nece imati vece rezolucije i drugi refresh ali to i nije potrebno kad moze da se podesi u control centru.

Da .... control centar, nisam probao ništa iz toga osim AA i AF. Već sam navikao da radim "dpkg-reconfigure xserver-xorg" pa zatim promijenim par stvarčica ručno u konfiguraijskom fajlu bez obzira na drivere. Inače, zaista su se mogli potruditi i napraviti bolju konfiguraciju iz GUIa kad već imaju sve drugo.

Poslednja izmena:
Prvi mi je post,ali samo da kazem da je Ubuntu koji god je covek izabrap dobar izbor. OD Dapera 6.06 LTS koji je podrzan do 2009 godine pa do 7.04. Ja upravo testiram dobijeni 7.10. Pozdrav

Vrh Dno