Šta je novo?

totalni duduk za dig. apar. potrebna pomoc

Skot

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.08.2000
Poena
649
Pojavila mi se akutna potreba za upotrebom digitalnog aparata radi lakse izrade internet prezentacija za par klijenata. Prosto kad izracunam koliko ce me doci razvijanje slika i koliko ce mi vremena oduzeti skeniranje vise mi se isplati da uzmem digitalac. S tim sto ne planiram da dam neke pare jer mi velike rezolucije slike nisu toliko neophodne (ipak je web grafika u pitanju), ali ne bi bas da uzmem neki otpad, vec da moze da se ipak koristi. Daklem - sta ima da je posteno jeftino a ipak dovoljno kvalitetno da prodje stroge kriterijume benchmark forumasha :D. Videh neke Mustek-e po prilicno povoljnim cenama MDC 3000,5000,6000 i UMAX AstraPix 640 i XS1. Da li ovo ista valja...

Skot je napisao(la):
Videh neke Mustek-e po prilicno povoljnim cenama MDC 3000,5000,6000 i UMAX AstraPix 640 i XS1. Da li ovo ista valja...
Ne valja.

Neki minimum bi bili:
Canon A60,
Nikon 2200 (ili 2100, a možda se u neki zaostali 3100 nađe po dobro ceni, što bi bila fina kupovina),
Pentax Optio 30,
Fuji A330/340,
a možda i Samsung 370/430 - ide uskoro test na benchu,
i podstetite me šta sam zaboravio.

Međusobno se manje-više razlikuju, a cenim da bi ti svaki radio posao. Pošto je u pitanju web, 2mpx koje daje Canon A60 bi bilo dovoljno. Opet, svaki ima neke svoje prednosti, A60 ima dosta kontrola, koristi jeftine CF kartice, ali je opet veći od svih nabrojanih i ima 2mpx. Fuji verovatno pravi najbolje slike od ovih ovde aparata, ali praktično nema ni osvnovne kontrole (ISO na primer - znam, ne znači ti sad ništa, ali zatreba jednog dana kad se naučiš) i koristi skuplje xD kartice. Samsung 370/430 su čini mi se dosta povoljni i privlačni, ali su previše "Samsung" za moj ukus :). Optio 30 bi bio moj izbor, ali to samo zato što imam jačeg Pentaxa i što sam se navikao i što mi odgovara takav tip aparata. O Nikonu 2200 pokušavam neku lepu reč da nađem, ali ne mogu :), lm, ukoliko ćeš slikati napolju, 2200 će moći jako lepe slike da napravi, dok mi se čini da je unutra previše šumovit za jedan aparat od 2mpx.

Ako si novajlija, verovatno bi A60 bio dobar izbor, jer on ima, pored automatike i manuelne kontrole pomoću kojih ćeš moći da se naučiš da daleko efikasnije koristiš neke mnogo ozbiljnije aparate...

Poslednja izmena:
Ako nisi pri lovi za Canon A60 onda razmisli o modelu Fuji A205 ima 2Mpix i 3x opticki zum i bolji je od svakog Muisteka sa 100Mpix,a cena mu je oko 135-140evra

Nazad
Vrh Dno