Šta je novo?

Toshiba vs Dell

krojac

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2005
Poena
304
Pozdrav svima, imam dva pitanja oko kupovine notebook-a. Prvo pitanje je da li uzeti:

Toshiba m65

Processor type - Centrino PM 1,73(GHz)
HDD (GB) - 100
RAM (MB) -512
Display (Inch) - 17,1
Resolution - 1280x800
Graphic card - TrueBrite WXGA IGMA 900 128MB
DVD
itd.. ostalo mi i nije toliko bitno

Cena 1190EUR

ili

DELL inspirion 6400

Processor type - Intel® CoreTM Duo Processor T2300
Processor speed - 1.66(GHz)
HDD (GB) - 100
RAM (MB) - 512
Display (Inch) -15,4
Resolution - 1280x800
Graphic card - IGMA 950 256M
DVD
itd...

Cena 1180EUR.

Drugo pitanje je da li su procesori tipa - Intel® CoreTM Duo Processor T2300 - 64bitni.

Prvo pitanje je zapravo koliko je pametno kupovati računare sumnjivog porekla, obzirom da su mnoge kompanije počele da u HW laptopova implementiraju sisteme koje omogućavaju tracking ukredenih računara preko interneta, čak i ako je HDD laptopa bio formatiran nakon kradje.

A na tvoja pitanja odgovaram ovo (naravno, svi ovde imaju svoje mišljenje šta je najbolje, ali eto, moje subjektivno mišljenje)

a. Toshiba je bolja od Dell-a uvek ako su računari u istoj klasi, kao što je ovde slučaj.

b. što se tiče 64bita, CoreDuo je 32bitni procesor, koliko znam. Pričalo se nešto da će neke revizije krajem godine postati 64-bitne.

Pozdrav,

Hvala na odgovoru.
Predpostavljam da ti je sumljiva cena, ne znam da li smem da napisem ime firme na cijem sajtu sam pronasao ova dva notebook-a inace cene su bez PDV (pravna lica ne placaju).

Koliko su Duo Procesori bolji od Centrina?

Da li se isplati dati vise novca?

Pa ako je bez PDV-a to ona malo menja stvari, ali i dalje mi nije baš najjasnije koji je to zapravo model, obzirom da ga ne mogu naći ni u jednom Toshiba cenovniku, unazad sam gledao do juna 2005. A evo, imam i sve cenovnike od ove godine. Mora da nije pravljen za evropsko tržište, ili nešto slično.

BTW ako si video na sajtu ovih što stavljaju billboarde svuda po gradu, i što se reklamiraju kao lideri u mobilnoj tehnologiji, ja ne znam da li su ti ljudi nekad videli u svojoj radnji nov a pritom legalan laptop. Pogledaj malo bolje modele koje ta firma nudi, i probaj da nadješ i jedan od tih modela na evropskom tržištu. Toliko.

BTW x 2, nisu ni oni jedini. Ova firma koja ima toshibino ime sa co.yu extenzijom... ti su tek šaljivdžije, u ovlašćeni (jedini ovlašćeni toshibin servis u zemlji) redovno dolaze toshiba laptopovi koje su oni prodali, čiji su serijski brojevi navedeni na oficijalalnoj toshibinoj listi ukradenih modela.

To ti je zemlja SRBIJA!!!!

da znam da malo kasnim . ali imam pitanje, kako to da pravna lica ne placaju PDV? kad je firma koja je uvezla notebook, vec platila PDV na isti, tako da i pravno lice mora da plati PDV, ali moze da ima povracaj PDV-a u roku od 45dana, i to samo u slucaju ako je u sistemu PDV-a, jer postoji dosta pravnih lica koji ne preleze famoznih 2.000.000 din, a i postoje oni koji su sa pausalnim porezom, pa nije moguce da se prijave za pdv. ta pravna lica nemaju mogucnost povracaja PDV-a.
tako da mislim da gresis, nema tu "pravna lica ne placaju PDV" kad ga placaju, a drugo je povracaj.
zar ne?
mislim tako je bar kod mene, ja moram da platim, pa da trazim povracaj, i to ne mogu na sve, samo na ono sto mi je odredjeno kao osnovno sredstvo za rad.

poz

nemanja_scg je napisao(la):
da znam da malo kasnim . ali imam pitanje, kako to da pravna lica ne placaju PDV? kad je firma koja je uvezla notebook, vec platila PDV na isti, tako da i pravno lice mora da plati PDV, ali moze da ima povracaj PDV-a u roku od 45dana, i to samo u slucaju ako je u sistemu PDV-a, jer postoji dosta pravnih lica koji ne preleze famoznih 2.000.000 din, a i postoje oni koji su sa pausalnim porezom, pa nije moguce da se prijave za pdv. ta pravna lica nemaju mogucnost povracaja PDV-a.
tako da mislim da gresis, nema tu "pravna lica ne placaju PDV" kad ga placaju, a drugo je povracaj.
zar ne?
mislim tako je bar kod mene, ja moram da platim, pa da trazim povracaj, i to ne mogu na sve, samo na ono sto mi je odredjeno kao osnovno sredstvo za rad.

poz

Naravno da je tako kao što kažeš, svi plaćaju PDV, posle neki imaju povrat istog, a neki ne. Crnogorci i ostali stranci, svakako imaju povrat, ali i oni moraju da originalno plate PUNU cenu sa PDV, pa na granici da prijave kupovinu i da dobiju pečat carinika. Kasnije sa tom potvrdom o iznetoj robi vraćaju se u radnju (moraju unapred najaviti kad dolaze) gde su kupili robu i mogu da podignu celokupan iznos PDV-a u kešu.

Vrh Dno