Šta je novo?

Toshiba tecra a8

Hogar

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
604
Sta mislite o ovom laptop-u? Cena je 1090e.

Kakva je grafika(Intel GMA950)?
Batt.life up to 4:10h?

Toshiba
Intel CoreDuo T2400 (1.83GHz/2MB/667FSB), Intel 945PM Chipset, 512MB DDRII, HDD 80GB SATA (5400rpm), DVD-RW DL, 15.4" WXGA 1280x800, Intel GMA950 up to 128MB shared, LAN, Modem, WLAN (802.11 a/b/g), BlueTooth 2.0, 3xUSB, TV-Out,SD card reader, serial, Connection to Advanced port replicator III, PCMCIA slot, Batt.life up to 4:10h, tezina 3kg, Microsoft Windows XP Professional, Microsoft Office OneNote, Norton Internet Security 2006, garancija 3 godine (with money back guarantee!)

Nesto mi je to mnogo, u odnosu na Satelite seriju samo ima veci battery life (dve baterije verovatno ili jaca jedna). Ako ti je potreban battery life, Portiege su mnogo bolje serije.
Ja bih isao na neki Satelite Pro radije, sve je isto sem grafike i baterije a jeftiniji je. (nemam iskustva sa Intel grafikom)
E, da, mozes dokupiti jos jednu bateriju za Satelite serije.

Poslednja izmena:
Nesto mi je to mnogo, u odnosu na Satelite seriju samo ima veci battery life (dve baterije verovatno ili jaca jedna). Ako ti je potreban battery life, Portiege su mnogo bolje serije.
Ja bih isao na neki Satelite Pro radije, sve je isto sem grafike i baterije a jeftiniji je. (nemam iskustva sa Intel grafikom)
E, da, mozes dokupiti jos jednu bateriju za Satelite serije.

Nije korektno porediti Satellite i Tecra seriju, u startu.

Tecra je znatno kvalitetniji računar, mislim, kao serija. To je biznis klasa, sa svim pogodnostima koje to nosi. Na primer, advanced security sistemi, zaštita HDD-a od udarca, od kradje itd, napredni software koji se uz njega dobija (ne mislim samo na to što se dobija XP PRO, već i gomila srugih stvari) onda garancija od TRI godine, onda kvalitet izrade, materijali koji se koriste za izradu tecri, i na kraju tu je i "connection to advanced port replicator" što naravno nema kod Satellite serije.

Dakle, Tecra je sasvim druga klasa od Satellite (i SAtellite PRO koji je zapravo Satellite sa 2 godine garancije i Windows XP Pro).

Dakle ako ti treba pouzdan bizinis računar - Tecra A8 je verovatno najbolji izbor u toj cenovnoj klasi.

Smatrao sam da ga to ne interesuje, jer vec pita za grafiku i iz Srbije je :)
U pravu si za sve gore, ako juri neke od navedenih stvari OK, Tecra, ali inace, ne vredi razlike u ceni.

Sto se garancije tice, ako ga kupi u vecini zemalja EU, garancija je minimum 2 godine po zakonu, a moze i da se dokupi 3 godine za sicu (~50e).

Po meni ne vredi jer:
- CoreDuo a ne Core 2 Duo
- Nije TruBrite display (OK ovo je mozda nekima plus)
- Samo 512 RAM-a.
Laptop jeste odlican, ali ako nema neki poseban razlog za ovu Tecru, SPro je bolji izbor.

Po meni ne vredi jer:
- Samo 512 RAM-a.
Laptop jeste odlican, ali ako nema neki poseban razlog za ovu Tecru, SPro je bolji izbor.

Eh, sad.

Kao što rekoh i ranije: Satellite serija ima 1 godinu garanacije SVUDA, WorldWide - ne postoji zakon koji će to promeniti pa čak ni u EU. Pogledajte specifikaciju proizvodjača. SatPro ima 2 godine garancije. Tecra 3.

Doplate za produženje garantnog roka su: sa 1 na 2 cca 50 EUR (plus PDV), sa 2 na 3 cca 60 EUR (plus PDV), sa 1 na 3 cca 95 EUR (Plus PDV).

Dodajte gore navedene cene na cene približnih Satellite modela, pa onda poredite dalje.

Dalje: opet ponavljam - Tecra kao serija nije računar koji bi trebalo porediti sa Satellite serijom, niti Satellite Pro (koji je zapravo Satellite sa XP Pro i produženom garancijom).
Ni po izgledu, ni po kvalitetu, ni po izradi - to jednostavno NIJE ISTA KLASA računara.

A ako čoveku treba Core2Duo, onda nek gleda novije modele - Toshiba je nedavno izbacila celu seriju novih računara sa tim procesorom. Cene su u skladu sa tim.

Da ne budem neljubazan, jer stvarno nisi u pravu za garanciju:
http://www.gultronics.co.uk/og/index.asp?m=Toshiba&par=notebooks&chi=centrino/pentium m&o=&p=8
http://www.gultronics.co.uk/og/index.asp?m=Toshiba&par=notebooks&chi=centrino/pentium m&o=&p=7
NIJEDAN A8 sa 3 godine garancije. (primeti da za svaki model pise ako ima 3yrs warranty). Takodje proveri da ima nekoliko Satelite modela sa 3yrs warranty.

Ako negde postoji zakon da je za tehnicku robu 2 godine minimum garancije, a Toshiba ne da 2, onda ne moze da se prodaje. Ja ne znam gde si studirao prava, ali ne moze po Toshibi da se glanca garancija.

http://www.mediaonline.de/shop/product_5000_5000_-3_337538_5000.13016
http://www.mediaonline.de/shop/product_5000_5000_-3_360064_5000.13016
Proveri:
Gewährleistung - 24 meseca (garancija)
Herstellergarantie - 24 meseca (PROIZVODJACKA GARANCIJA)

Ocemo dalje?

Mane me toga NIJE ISTA klasa - kome treba klasa, taj ne pita ovde!

Core2Duo je bitan zbog potrosnje.

Ajd sad omiljeno poredjenje kola i racunara. bmw 530 i 730 su automobili istih performansi, ali ipak je ovaj drugi malko skuplji. Da nije zato sto nisu ista klasa?
Naravno da je bitna klasa, da ne kazem najbitnija. Ne kupuje se laptop svakih mesec dana, kada ga kupim necu da se ugiba tastatura i brisu slova sa nje zato sto je niza klasa. Necu da se izlize plastika, da prsne poklopac tek tako.
Izvini, ali klasa JESTE bitna, bas zato sto postoje standardi koje svaka klasa mora da ispuni, postoje i razlike u ceni. Zar zaista mislis da je razlika u ceni izmedju Tecre i Satelite serije tek tako, iz dosade...
Na klasu obracaju paznju ljudi kojima je najvaznije da racunar radi jer te najvise kosta dan nerada racunara, i tu je sekundarno da li ima gforce 7600 ili ati x1300, ne bitno je da li ima raid, 17" ekran. E, ako kvalitet racunara meris samo po performansama, onda znaci da ti isti treba ili za neki krajnje specifican posao, ili da dobijes vise mesta na stolu, ili da bi jednostavno mogao da prdis u krevetu a istovremeno igras wow ili sta vec.
I ovaj komentar u vezi toga ko pita za racunar je cista glupost. Ovde su se ljudi raspitivali o laptopovima koji su kostali od 500 do 3000e...

Da ne budem neljubazan, jer stvarno nisi u pravu za garanciju:
http://www.gultronics.co.uk/og/index.asp?m=Toshiba&par=notebooks&chi=centrino/pentium m&o=&p=8
http://www.gultronics.co.uk/og/index.asp?m=Toshiba&par=notebooks&chi=centrino/pentium m&o=&p=7
NIJEDAN A8 sa 3 godine garancije. (primeti da za svaki model pise ako ima 3yrs warranty). Takodje proveri da ima nekoliko Satelite modela sa 3yrs warranty.

Ako negde postoji zakon da je za tehnicku robu 2 godine minimum garancije, a Toshiba ne da 2, onda ne moze da se prodaje. Ja ne znam gde si studirao prava, ali ne moze po Toshibi da se glanca garancija.

http://www.mediaonline.de/shop/product_5000_5000_-3_337538_5000.13016
http://www.mediaonline.de/shop/product_5000_5000_-3_360064_5000.13016
Proveri:
Gewährleistung - 24 meseca (garancija)
Herstellergarantie - 24 meseca (PROIZVODJACKA GARANCIJA)

Ocemo dalje?

Core2Duo je bitan zbog potrosnje.

Drugar, kao što reče, neću ni ja da budem neljubazan ni za šta, ali te molim da se ne mešaš u stvari koje ne poznaješ, vidim da si "pravnik" po struci pa ostani u advokaturi.

Garancija za Tecru A8 je kao i za ostale Tecre - a to je 3 godine garancije.

Doplata za Toshibine garancije su
- sa 1 na 3 godine (PN: SE5003I-PDB)
- sa 2 na tri godine (PN: SE5053I-PDB)
- sa 1 na 2 godine (PN: SE5002I-PDB)

Ako insistiraš, da HOĆEMO dalje, a ako treba, mogu da ti dam i URL na kome po serijskom broju računara možeš da proveriš kolika mu je garancija. U prilogu ti je TOSHIBA izvod iz PRICELISTE u kojoj se JASNO vidi kolika je garancija za Tecru A8 (nova serija) a evo šaljem i izvod iz prethodnog u kome je navedena i A8-143. Dakle, please please please prestani da govoriš stvari ako nisi siguran da znaš o čemu pričaš.

NE POSTOJI ZAKON KOJI ĆE PROMENITI TO, stoga na primer ACER i prodaje SVE ALI SVE svoje notebooks sa 1 godinom garancije (možeš da dokupiš i do 3 ako hoćeš), evo ti primer recimo ACER Ferrari iz italije ... 1 godina garancije. Koji će zakon to da promeni???

Dakle, uživaj u svojim mislima da je Core2Duo bitan zbog potrošnje (hehehe) i ne zbunjuj više pošten svet ovde nekim svojim tripovima koji nemaju veze sa životom.

pozdrav,

Prilozi

• tecraa8.gif
    tecraa8.gif
    20.7 KB · Pregleda: 63
  • tecraa8-143.gif
    tecraa8-143.gif
    19.5 KB · Pregleda: 68
I ja znam da WD i Seagate imaju 5 godina garancija (ne za sve ali za vecinu), pa nasi opet daju samo 1 na vise mesta.
Isto tako GT recimo ne daje za Tecru 3 godine.

A ja i ne kazem da ima zakon koji SMANJUJE, vec koji daje MINIMUM garancije.

I ja znam da WD i Seagate imaju 5 godina garancija (ne za sve ali za vecinu), pa nasi opet daju samo 1 na vise mesta.
Isto tako GT recimo ne daje za Tecru 3 godine.

A ja i ne kazem da ima zakon koji SMANJUJE, vec koji daje MINIMUM garancije.

Ne lupaj više. Molim te. Nema zakona koji daje minimum garancije, shvati. Zato sam ti rekao da neke firme (kao ACER) imaju GODINU dana za sve proizvode. A neke druge (kao Toshiba) imaju jednu, dve ili tri godine, u zavisnosti od klase svojih proizvoda. Isto važi za recimo FSC, i kod njih je jedna, dve ili tri godine (AMILO PRO, AMILO, LIFEBOOK). NEMA TU BRE ZAKONA O MINIMALNOJ garanciji, eeej.

Garanciju odredjuje proizvodjač, po svom nahodjenju. O tome ti i pričam. A peonta priče tj ovog threada je Tecra A8, i time završavam ovu bespotrebnu polemiku sa tobom.

Po meni ne vredi jer:
- Samo 512 RAM-a.

CoreDuo vs Core2Duo je samo nekih 10tak % razlike u brzini na istom taktu (pri tome je "stari" CoreDuo nesto manji potrosac pa i baterije traju koji minut duze), sto ako se ne bavis nekim CPU zahtevnim poslom nema sanse da primetis. TruBrite se nekom svidja a nekom ne. Meni se recimo ne svidja jer iako daje kontrasniji prikaz, odbljesak (skoro ko od odgledala) je uzas, ume i glava da zaboli od naprezanja ociju i mozga da isti ignorise. Samo 512MB memorije je vec ozbiljna zamerka. Bez 1GB se vise nista ozbiljno ne moze raditi.

Sto se kvaliteta Tecra vs Sattelite(pro) tice, razlike sigurno ima, inace Tecra kao serija ne bi postojala. Neko moje misljenje je da ako mislis da laptop zaista puno koristis, a pritom ti znaci dugi vek baterije i 3 god garancije, vredi uzeti Tecru umesto SattelitePro.

Poslednja izmena:
hmmm....

Jel moze neko da mi objasni kako je model toshiba m100-221 jeftiniji od modela m100-165
stim da je 221 noviji koliko sam shvatio i da ima core 2 duo procesor i da mu duze traje baterija+bluetoohe +card reader......
evo i konfiguracija...
http://www.pcpractic.co.yu/laptop.php?laptopID=166&compareID=157

da li je moguce da je samo zbog graficke,posto mislim daje sve ostalo identicno kod oba modela?ili je neki drugi razlog?

TNX

Jel moze neko da mi objasni kako je model toshiba m100-221 jeftiniji od modela m100-165
stim da je 221 noviji koliko sam shvatio i da ima core 2 duo procesor i da mu duze traje baterija+bluetoohe +card reader......
evo i konfiguracija...
http://www.pcpractic.co.yu/laptop.php?laptopID=166&compareID=157

da li je moguce da je samo zbog graficke,posto mislim daje sve ostalo identicno kod oba modela?ili je neki drugi razlog?

TNX

M100-165 je nešto stariji model (CoreDuo) ali ima ATI X1400 grafiku sa svojom memorijom, dok M100-221 ima Core2Duo (nije toliko skuplji procesor od CoreDuo) ali ima integrušu i BlueTooth.

Sve u svemu, kako se kome i šta svidja! Kome nije neophodna odvojena grafika - naravno M100-221 je bolji izbor!

Postoji i ultimativni 14.1" model iz te serije ... M100-222, ali je TOLIKO skuplji da nije u istoj cenovnoj klasi (jači procesor, više rama, ogroman HDD, ATI grafika....)

Nazad
Vrh Dno