Šta je novo?

Toshiba Sattelite garancija?

tamash

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2007
Poena
319
Naime, kada stavim da se ouni, napuni se baterija ali stalno ima onaj crveni X na ikonici, i piše da bi trebalo da zamenim bateriju. A u poslednje tri nedelje ne drži više od pola sata. Da li to spada u onu redovnu garanciju, jel treba da im vraćam.

Star je oko godinu i po dana, a garancija mi važi još meseca.

Za vecinu baterija je garancija 6 mjeseci, tako da mislim da nema nista od toga. Ako imas garanciju, procitaj pise li sta.

Verovatno ću otići u Win pa ih pitati.

Garantni rok za bateriju zavisi od proizvodjača. Neki daju 6 meseci, a neki polovinu trajanja garantnog roka. U praksi, zavisi takodje i od prodavca, jer po novom zakonu baterija stapad au potrošne delove (kao sijalica, itd) pa garantni rok ne mora da odgovara garantnom roku celog uredjaja.

Najbolje je svakako da vidiš sa prodavcem.

Nigde na garantnom listu ne piše da je na bateriju neka druga (manja garancija).

Nema garancije. Gde ima da se kupe baterije?

U 90% slucaja garancija na baterije su 6 meseci osim MSI koji je imao neku akciju da daju 2 godine.Pre nego sto kupis bateriju novu preporucujem ti par stvari.Na primer prvo da probas da odradis kalibraciju.Zatim probaj da odneses nekom servisu da je malo sokira.Ako ne upali onda vidi da ti odrade zamenu celija.Jer sve to je jeftinija varijanta nego da kupujes novu.Jer ovo je zemlja Srbija u kojoj baterija za laptop verovao ili ne kosta oko 85-95 evra i to triax.

Znaci sta da ti kazem kad za mog dell-a u USA kosta baterija cirka 35 evra a ovde 95 evra.A 9-to celijska kosta oko 50 evra.Znaci sramota.Ako imas neku varijantu gledaj i da kupis napolju.Ovde su cene delova strahovito skupi.Zamisli ploca za toshibu(ne znam koji model) kosta 400 evra u sve za laptop.A nov imas za 400 evra da uzmes kakav god oces.Pa od zlata da prave plocu ne bi bila toliko skupa.Ovde se ne isplati uzimati nista.Ako ti rikne laptop bolje ga baciti u djubre nego menjati plocu za 400 evra.

U 90% slucaja garancija na baterije su 6 meseci osim MSI koji je imao neku akciju da daju 2 godine.Pre nego sto kupis bateriju novu preporucujem ti par stvari.Na primer prvo da probas da odradis kalibraciju.Zatim probaj da odneses nekom servisu da je malo sokira.Ako ne upali onda vidi da ti odrade zamenu celija.Jer sve to je jeftinija varijanta nego da kupujes novu.Jer ovo je zemlja Srbija u kojoj baterija za laptop verovao ili ne kosta oko 85-95 evra i to triax.

Znaci sta da ti kazem kad za mog dell-a u USA kosta baterija cirka 35 evra a ovde 95 evra.A 9-to celijska kosta oko 50 evra.Znaci sramota.Ako imas neku varijantu gledaj i da kupis napolju.Ovde su cene delova strahovito skupi.Zamisli ploca za toshibu(ne znam koji model) kosta 400 evra u sve za laptop.A nov imas za 400 evra da uzmes kakav god oces.Pa od zlata da prave plocu ne bi bila toliko skupa.Ovde se ne isplati uzimati nista.Ako ti rikne laptop bolje ga baciti u djubre nego menjati plocu za 400 evra.

Cene za baterije u Srbiji zaista jesu jako visoke u poredjenju sa zapadom. Na žalost, glavni razlog (verovali ili ne) su nenormalni uvozni zakoni, carina i visok PDV, kao i prosto neverovatni špediterski troškovi u Srbiji. Problem je, što smo malo tržište, i skoro ni jedan distributer ne želi da poruči baterije "za lager" jer je potražnja relativno mala. INače sama nabavna cena nije prevelika, tj koštaju koliko i za druge zemlje, to je recimo 20-30 dolara. Medjutim, kad nekome (kao za ovu Toshibu) zatreba original baterija, on ulazi u užasnu mašinu na srpski način - potražuje bateriju od "svog prodavca", i tu nastaje pakao.

Prodavac traži od distributera, on pogleda u cenovniku - ok, 30USD + moja marža 10%, plus troškovi. E tu je caka, troškovi su neverovatno veliki, i idu i do 50EUR jer ti ludi špediteri imaju neku fiksnu taksu po kojj rade, bez obzira da li je kamion baterija ili samo jedna. ONda ide carina koja nije 1% kao na laptop, nego mislim 15%, pdv od 18%, naravno margina prodavca (dilera) ...i od 30 USD eto ti 80EUR.

BTW, i komentar na to da je garancija na baterije u 90% 6 meseci - to nije baš tačno, na ASUS računare je 1/2 trajanja ukupne garancije. Obzirom da su njihovi računari sa 2 ili 3 godine, minimalna garancija na bateriju je dakle 1 godina.

Pa to 90% ispadne da samo 2 brenda nemaju 6 meseci garanciju.......Mozda jos neko daje vise od 6 meseci osim MSI i ASUS ali u principu to ispadne oko 90% brendova da daje 6 meseci.Btw bas sam gledao sad za moj laptop baterije.Moze da se nadje za 53 evra sanyo baterija 9-to celijska sa 12 meseci garancije.Za nekih 2300 ima da se kupe replacement baterije 6-to celijske sa 12 meseci garancije.Takva ista baterije kod nas kosta 8500 din.Znaci raznie derikoze uzmu 6200 din.S time da morate da racunate da i tih 2300 din je cena sa zaradom maloprodaje.Znaci nije veleprodaja.Takodje ova za 53 evra 9-to celijska baterija je original.Original kod nas 6-to celijska je sigurno preko 100 evra dok 9-to celijsku ni nema da se kupi tj nisam je ni video.

Mislim da nije samo tu problem dostava.Mislim da je tu najveci problem prevelike marze.To vam je kao sa ipad uredjajima.To kod nas kupuje 1% stanovnika.Pa radnje racunaju - Sto da ja stavim realnu cenu kad i onako ima 5 radnji u Bg-u i onako je mala potraznja.Ja sam bas pratio cene apple uredjaja i dolazio sam do drasticnih razlika.Prvo je u METRO-u kostao nekih 530 evra na akciji dok je isto to kostalo u winwin-u neverovatnih 700 evra.Posle toga u metro pada cena na 460 evra pa odjednom pre mesec dana pada na ispod 400 evra.Isti takav ipad meni je ponudjen da uzmem u Nemackoj za 360 evra dok u USA kosta 330 evra.Ako uzmemo cinjenicu da dell studio(ne znam tacan model) kosta u USA 330 evra a u Srbiji na itsvetu nema ispod 700 evra onda dolazimo do te cinjenice da roba koja u Srbiji se tesko prodaje je jako jako skupa.

Jer znate i sami da ljudi kad kupuju laptop daju najvise do 400-500 evra maximum.Ko ce vam kupovati laptop od 700 ili 1000 evra.Pa to je 0.5% musterija.Znaci ja treba da uzmem lupam 10 komada dell studio za 700 evra i da rodim mecku dok ne prodam.Onda bolje da uzmem 300 evra po komadu pa prodam 2 komada.Tako je i sa baterijama za laptop.Moj model laptopa je izasao neke 2008 godine.Dok nije dosao ovde po ceni od 470 evra po komadu sumljam da je bilo 100 ljudi koji su ga uzeli u Srbiji.E sad ako su ga kupili lupam 2000 ljudi neko ko je uzeo baterije za njega treba da rodi mecku dok ja ili neko drugi uzme bateriju.A i za jedno 2,3 godine kad mi baterija rikne sigurno cu vec gledati da menjam laptop jer ce vec biti windows 8 i procesor sa 8 jezgara i 10 tb hard i 8 gb ram-a i vec ce mi moj komp biti los.

Znaci da bi se nekom ovde isplatilo da prodaje baterije najbolje da moze da naruci lupam po 1 bateriju po potrebi a ne da drzi na lageru baterije za 1000 modela i da peca kad ce nekom da crkne.To je roba koja se jako sporo prodaje i to je roba koja ima mala milijarda modela.Eto sad da stavis na limuna ili halo oglas da prodajes bateriju za neki laptop mogao bi da je prodas jedino da slucajno neko trazi bas tu bateriju.Ja sam trazio jednom liku bateriju za jednog dell-a i nije bilo sanse da je nadjemo.A rec je o racunaru starom jedva 3 godine....

Poslednja izmena:
Samo da pitam da li je Toshibinom "no matter what" garancijom obuhvacena i pojava mrtvih pixela?! Imam jedan pa me interesuje da li imam pravo na reklamaciju?!

nema ta garancija veze sa mrtvim pikselima. Toshiba dosta labavo toleriše mrtve piksele, deli ih na tri grupe ....

Tacno tako, u jednoj od 3 varijante ne ide pod reklamaciju cak 10 pixela koliko se secam...

e izuzetno tj blago meni!!... sva sreca pa nisam picajzla po pitanju tih stvari ;)

osim k serije kako je preneo član foruma pod nickom asus support ali info kaže i k serija tj onda na na sve nove

Vrh Dno