U 90% slucaja garancija na baterije su 6 meseci osim MSI koji je imao neku akciju da daju 2 godine.Pre nego sto kupis bateriju novu preporucujem ti par stvari.Na primer prvo da probas da odradis kalibraciju.Zatim probaj da odneses nekom servisu da je malo sokira.Ako ne upali onda vidi da ti odrade zamenu celija.Jer sve to je jeftinija varijanta nego da kupujes novu.Jer ovo je zemlja Srbija u kojoj baterija za laptop verovao ili ne kosta oko 85-95 evra i to triax.
Znaci sta da ti kazem kad za mog dell-a u USA kosta baterija cirka 35 evra a ovde 95 evra.A 9-to celijska kosta oko 50 evra.Znaci sramota.Ako imas neku varijantu gledaj i da kupis napolju.Ovde su cene delova strahovito skupi.Zamisli ploca za toshibu(ne znam koji model) kosta 400 evra u sve za laptop.A nov imas za 400 evra da uzmes kakav god oces.Pa od zlata da prave plocu ne bi bila toliko skupa.Ovde se ne isplati uzimati nista.Ako ti rikne laptop bolje ga baciti u djubre nego menjati plocu za 400 evra.
Cene za baterije u Srbiji zaista jesu jako visoke u poredjenju sa zapadom. Na žalost, glavni razlog (verovali ili ne) su nenormalni uvozni zakoni, carina i visok PDV, kao i prosto neverovatni špediterski troškovi u Srbiji. Problem je, što smo malo tržište, i skoro ni jedan distributer ne želi da poruči baterije "za lager" jer je potražnja relativno mala. INače sama nabavna cena nije prevelika, tj koštaju koliko i za druge zemlje, to je recimo 20-30 dolara. Medjutim, kad nekome (kao za ovu Toshibu) zatreba original baterija, on ulazi u užasnu mašinu na srpski način - potražuje bateriju od "svog prodavca", i tu nastaje pakao.
Prodavac traži od distributera, on pogleda u cenovniku - ok, 30USD + moja marža 10%, plus troškovi. E tu je caka, troškovi su neverovatno veliki, i idu i do 50EUR jer ti ludi špediteri imaju neku fiksnu taksu po kojj rade, bez obzira da li je kamion baterija ili samo jedna. ONda ide carina koja nije 1% kao na laptop, nego mislim 15%, pdv od 18%, naravno margina prodavca (dilera) ...i od 30 USD eto ti 80EUR.
BTW, i komentar na to da je garancija na baterije u 90% 6 meseci - to nije baš tačno, na ASUS računare je 1/2 trajanja ukupne garancije. Obzirom da su njihovi računari sa 2 ili 3 godine, minimalna garancija na bateriju je dakle 1 godina.