Šta je novo?

Toshiba Satellite P200-16V

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
Do nedavno sam imao veliku dilemu da li da kupim ACER 5920G ili Toshibu P200-16V. Na svu sreću, prevagnuo je izbor ove Toshibe 17" ekrana, a kasnije se pokazalo da je računar odličan za grafički i web dizajn kao i igranje aktuelnih video igara.

Evo specifikacija ovog računara:

Technology
type : Intel® Centrino® Duo processor technology featuring Intel® Core™2 Duo Processor T7100, Intel® Wireless WiFi™ Link 4965AGN network connection and Intel® PM965 Express chipset
clock speed : 1.8 GHz
Front Side Bus : 800 MHz
2nd level cache : 2 MB

Operating system
Genuine Windows Vista® Home Premium Edition

System memory
standard : 2,048 (1,024 + 1,024) MB
maximum expandability : 4,096 MB
technology : DDR2 RAM (667 MHz)

Hard disk
capacity : 160 GB
certification : S.M.A.R.T.

DVD Super Multi drive (Double Layer)
compatibility : CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-R, DVD-R(DL), DVD-RW, DVD+R, DVD+R(DL), DVD+RW, DVD-RAM
maximum speed : Read: 24x CD-ROM, 8x DVD-ROM/ Write: 24x CD-R, 4x CD-RW, 10x HS CD-RW, 10x US CD-RW, 8x DVD-R, 4x DVD-R (Double Layer), 4x DVD-RW, 8x DVD+R, 4x DVD+R (Double Layer), 4x DVD+RW, 5x DVD-RAM
type : DVD Super Multi (Double Layer) drive

Display
size : 17.1 "
type : Toshiba TruBrite® WXGA+ TFT display
internal resolution : 1,440 x 900

Graphics adapter
manufacturer : ATI
type : ATI Mobility Radeon™ HD 2600 supporting HyperMemory™ technology
memory amount : 256 MB dedicated VRAM (up to 1.023 MB total available graphics memory using HyperMemory™ technology with 2 GB system memory)
memory type : DDR Video RAM (resp. DDR Video RAM and DDR system memory combined)
connected bus : 16x PCI Express

Internal video modes
resolution : 1,440 x 900
maximum number of colours : 16.7 million
Max. external video modes max. resolution : 2,048 x 1,536
max. colours : 4.3 billion
max. refresh rate : 100 Hz
non-interlaced resolution with max. refresh rate : 1,600 x 1,200

Interfaces
1 x DC-in
1 x line-in
1 x external monitor
1 x RJ-11
1 x RJ-45
1 x TV-out (S-video)
1 x i.LINK® (IEEE 1394)
1 x external microphone
1 x headphone (stereo)
1 x 5-in-1 Bridge Media slot (supports SD™ Cards, Memory Stick®, Memory Stick Pro™, MultiMedia Card™, xD-Picture Card™)
6 (Left 2, Right 4) x USB 2.0

Expansion
S/PDIF-out (optical), type : memory slots
number of expansion types : 2
1 x Express Card™ slot

Wireless communication
Wireless Technology : Bluetooth®
Compliancy : Wi-Fi™
Network Support : 802.11a/b/g/Draft-N
Wireless Technology : Wireless LAN (802.11a/b/g/Draft-N)
Wired communication topology : international V.92 modem
speed : 56 Kbps data and 14.4 Kbps fax
topology : Ethernet LAN
speed : 10BASE-T/100BASE-TX

Sound system
supported audio format : 24-bit stereo
supported sound standards : MIDI support
speakers : built-in Harman Kardon® stereo speakers
manufacturer : Toshiba Bass Enhanced Sound System with Dolby® Sound Room™

Keyboard
Keys : 105
Windows® keys : 2
special features : Standard numeric keypad

Pointing device
type : Touch Pad

Battery
technology : lithium-ion
maximum life : up to 2:20 (Mobile Mark™ 2007) hours

AC adapter
input voltage : autosensing AC adapter (100/240 V) for worldwide usage

Physical dimensions
W x L x H : 399 x 288 x 36.0 (front) / 46.5 (rear) mm
weight : starting at 3.27 kg

Na prvi pogled

Ovaj laptop, tj. portabilni računar kako piše na kutiji, je veoma lepo i elegantno dizajniran. To mi je bio i jedan od motiva kada sam tražio laptop jer većina laptopova u ovom cenovnom rangu izgleda prilično ružno izuzev laptopova iz ACERove Gemstone serije.

Poleđina ekrana je napravljena od sjajne i čvrste plastike na kojoj je na centru velikim srebrnim slovima ispisano Toshiba, što veoma lepo izgleda. Ceo računar je crn sem tastature koja je mat sivo-srebrna. Iznad tastature se nalaze dva Harman/Kardon stereo zvučnika i linija sa multimedijalnim tasterima.

Ispod tastature se nalaze plave lampice za LAN, struju, bateriju, HD i multimedijalne kartice. Sa leve strane je velikim slovima ispisan naziv Satellite.

Tastatura

Tastatura je veoma plitka, "brza", udobna za korišćenje i ne ugiba se. Bez problema sam uspeo da na nju pređem sa stare Geniusove tastature za desktop računar jer su tasteri uglavnom svi na istim pozicijama kao i na klasičnim desktop tastaturama. Još jedna dobra strana je što postoji i numerička tastatura.

Negativa strana je što se oseća toplina od komponenti zbog čega dolazi do znojenja ruku.

Ekran i grafička karta

Ekran od 17" je refleksivan i samim tim nije namenjen upotrebi van zatvorenog prostora. Boje su veoma lepe, ali meni kao grafičkom dizajneru po malo smeta što se gradijenti ne prikazuju baš najbolje. Ekran je i prilično brz i moj subjektivni utisak je da se prilikom igranja video igara ne vide nikakvi duhovi od čega su patili stariji TFT monitori.

Grafička kartica koja pokreće ovu mašinu je ATI Mobility Radeon 2600 HD. Čak i ako sam nVidia orijentisan, za ovu grafičku nemam nikakvih zamerki izuzev drajverske podrške. Ceo problem oko drajvera je u tome što je ATI sklopio ugovor sa proizvođačima hardvera, kao što su npr. DELL i Toshiba, gde prestaje da nudi dalju podršku kroz klasične Catalyst drajvere. Za tako nešto su sada zadužene upravo te kompanije koje svojim mušterijama nude potpunu podršku softversku podršku. Da li je to globalno dobar potez ili ne za sve ostale komponente, nisam siguran, ali u ovom slučaju zaista nije. Konkretan rezultat je u ovom slučaju sa Toshibinim ATI drajverima nemogućnost pokretanja igara kao što Battlefield 2 i Quake Wars. Taj problem se ne sređuje čak ni sa instalacijom poslednjih ATI Catalyst drajvera.

Na svu sreću - postoji rešenje: http://www.driverheaven.net/modtool/
Sa ovog sajta je moguće skinuti alatku uz pomoć koje se zvanični Catalyst drajveri pretvaraju u potpuno funkcionalne Mobility drajvere. Posle ove male intervencije i instalacije modovanih drajvera, Quake Wars je proradio bez ikakvih problema. Što je najbolje, igra je bez problema radila i sa medium/high detaljima u osnovnoj rezoluciji ekrana (1440x900) što je vidno bolje od performansi koje sam postizao sa 7600GT karticom sa desktop računara.

Procesor, memorija, hard disk

Procesor koji pokreće Toshibu P200-16v je Intel Centrino Core 2 Duo 7100p (Merom) na 1,8Ghz. Pošto je ovo prvi put da imam procesor sa dva jezgra, zaista ne bih mogao da napišem nešto specijalno na tu temu. Zbog toga sam uradio par benchmarka za koje se nadam da mogu da vam kažu više nego ja. Jedino što sam primetio u toku rada je da su oba jezgra otprilike isto zaposlena. Zaista se retko kad dešava da samo jedno jezgro radi i to se uglavnom dešava sa nekim starim programima.

Ovaj model dolazi sa 2GB DDR2 memorije (1+1GB) na 667Mhz što je otprilike dovoljno za normalan rad na Visti. U mirovanju, bez bilo kakvih modifikacija sistema, gašenja servisa i sl, zauzeće memorije se kreće oko 40-50%.

Hard disk je kapaciteta 160GB i radi na 5400 obrtaja. Na njemu se nalaze 3 particije od čega je jedna particija od 1.5 GB skrivena i služi za povraćaj sistema ukoliko nešto ne pođe kako treba. Ja sam naravno još prvi dan poželeo da vidim šta sve ovaj komp može, što je prouzrokovalo pojavu plavog ekrana i reinstalaciju sistema sa Toshibinog rescue diska. :d Procedura reinstalacije sistema se pokazala kao veoma jednostavna sa veoma malo korisničke intervencije. U narednih 30ak minuta sistem je bio potuno spreman za normalan rad sa svim drajverima i softverom instaliranim.

Ostalo

Računar ima integrisan Bluetooth koji se bez problema povezao sa mojom Nokiom 7610, međutim nije hteo da prepozna stariji telefon Sony Ericsson t68i.

Web kamerica se nalazi iznad ekrana na sredini i ima rezoluciju od 1.3Mp. Kvalitet slike je zadovoljavajući. Pored kamerese nalazi i mikrofon.

Harman/Kardon zvučnici su veoma dobri i čuju se jasno i glasno, tako da bez problema mogu da se gledaju filmovi sa drugog kraja sobe.

Računar dolazi sa standardnom garancijom od 1 godine, ali po registraciji preko interneta dobijate još jednu godinu garancije gratis. Za oko 70€ može da se dokupi i treća godina garancije.

Baterija - jedina slaba karika u ovom prenosnom računaru. Nisam je praznio do kraja, ali su sve šanse da ne može da izdrži više od sat vremena aktivnog rada.

Benchmark

Iz nekog nepoznatog razloga, na ovom računaru ne mogu da se pokrenu 3D Mark i PC Mark. Mislio sam da je do modovanih drajvera, ali nije jer se isto dešava i sa originalnim Toshibinim drajverima. Zbog toga sam uspeo da napravim samo par benchmarka iz Sisoft Sandre, a rezultate možete da pogledate na slikama iz priloga.

Krajnji utisak

Za ~1200€, ovo je najbolji prenosni računar sa ekranom od 17" koji može da se nabavi na našem tržištu. Dosta sam istraživao šta sve ima da se kupi kod nas i jedini konkurent po performansama i ceni bi bio ACER 5920G, ali na žalost taj laptop ima ekran od samo 15" što me je na kraju i odvratilo od kupovine.

Vista na ovom računaru radi zaista dobro i usuđujem se da kažem da radi kao XP na mom starom desktop računaru. Nema zastoja u radu, gušenja sistema i sličnih problema. Izgleda da samo sa novom tehnologijom vredi prelaziti na ovaj OS. Sistem se veoma brzo podiže, a korišćenjem moda za hibernaciju sistema, učitavanje se spušta ispod jednog minuta! :)

Za posao grafičkog dizajnera nisam mogao da pronađem bolji laptop - ima sve što je potrebno počevši od velikog ekrana za kvalitetnu prezentaciju dizajna (ekran je širi od mog TFT 19" monitora Viewsonic vp930), do dobrih hardverskih mogućnosti za rad sa svim grafički zahtevnim alatima kao što su Photoshop, Illustrator, Flash i 3D Max 9.

Kao igračka mašina je dobar prosek jer sve sadašnje igre mogu da se igraju bez problema, a i filmovi u wide formatu mogu da se gledaju sa uživanjem preko celog ekrana.

Ukupni utisak: 8/10
+ odnos cena/kvalitet, performanse, izrada, dizajn
- baterija, toplota koja dolazi ispod tastature

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    41.9 KB · Pregleda: 280
  • 2.JPG
    2.JPG
    69 KB · Pregleda: 248
  • 3.JPG
    3.JPG
    67.9 KB · Pregleda: 224
  • 4.JPG
    4.JPG
    74.5 KB · Pregleda: 234
  • 5.JPG
    5.JPG
    48.1 KB · Pregleda: 193
Odlican opis odlicnog laptopa. :type: Malo sam iznenadjen slabim trajanjem baterije. U mom HP 9420, koji je isto 17", traje 3 sata.

Poslednja izmena:
Iz nekog nepoznatog razloga, na ovom računaru ne mogu da se pokrenu 3D Mark i PC Mark. Mislio sam da je do modovanih drajvera, ali nije jer se isto dešava i sa originalnim Toshibinim drajverima. Zbog toga sam uspeo da napravim samo par benchmarka iz Sisoft Sandre, a rezultate možete da pogledate na slikama iz priloga.

Desni klik na 3Dmark shortcut i u target dodaj -nosysteminfo. Recimo "C:\Program Files\Futuremark\3DMark06\3DMark06.exe" -nosysteminfo

Proradice ti 3dmark :)

Poslednja izmena:
@R0B0T0
Ako nije problem, baci pogled pa nam reci koju mu je ocenu "dala" (ovde ide bezobrazna reč na slovo "j") Vista... :)

Poslednja izmena:
Hvala Omnik, to je rešenje ;)

Evo sada i 3D mark 06, PC mark 05 i vista rezultata.

p.s. Za trajanje baterije nisam siguran jer još uvek nisam isprobao, ali mi deluje da se veoma brzo troši.

Prilozi

• 3dmark 06.JPG
    3dmark 06.JPG
    77.9 KB · Pregleda: 154
  • pcmark05.JPG
    pcmark05.JPG
    50.7 KB · Pregleda: 124
  • vista score.JPG
    vista score.JPG
    37.8 KB · Pregleda: 167
Poslednja izmena:
Hm imam taj racunar islazem se sa svim recenim...ali..tastatura se ipak ugiba pri kucanju, ne na svim mjestima i ne puno ali se ipak ugiba. Odlicna je za kucanje zbog velici ne i hoda tastera.

Skinuo sam vistu nakon par dana i stavioxp uz manje probleme ali sada sve funkcionise ok.

Poslednja izmena:
Update što se tiče baterije - može da izdrži ~80 minuta intenzivnog rada.

Kako ti se cini mehanizam sarki ekrana? Da li se ekran ugiba kada otvaras racunar, tj kakav je kvalitet izrade?

Ne znam sa čim da uporedim da li se ugiba jer nemam prethodnih iskustva sa laptopima, ali mi deluje da je prilično čvrst ekran. Na slici 4 možeš da vidiš da nema više malih šarki, već jedna velika koja je čvrsto zakačena za računar.

Poslednja izmena:
Video sam A200-1MA, i u odnosu HP nx7300 ima dosta losiji kvalitet mehanizma za otvaranje ekrana, koji se pritom i ugiba ukoliko ga otvaras samo sa jednom rukom.

ne znam za druge modele, ovde zaista nista ne vidim da se ugiba

Pitanje jedno za P200 model toshibe. Drug dobio na poklon P200-195, france vista home, pa sam mu instalirao pre neko vece english vista ultimate. E sad treba mu i blutut, vidim ima neki Bluetooth Toshiba Stack medj drajverima ali je nisam instalirao vec sam probao neki plavi zub koji je on kupio, instal prodje ok ali pri sledecem startu zakucava vistu (naravno na cd-u nema podrzanih drivera za vistu, u pitanju je widccom), da li da probam sa tim stack driverom od toshibe ili da skidam ako ima nekih novijih drajvera za tog kineza ili da probam neki drugi blutut adapter.
Inace prvi pogled na zver je:zgran::shock::hair:, a cena je posebna prica. U france letos je bio 1.600 ojra da bi sad kada krecu njihovi praznici cena pala na 999,59 ojrica, video sam :rtfm: racun.
pozzz

Nema potrebe za dodatnim bluetooth uređajima kad taj laptop već ima u sebi jedan. Kada uključiš wireless, instaliraće se sami drajveri za BT. Nisam siguran da je trebalo da mu instaliraš ultimate vistu pogotovo ako nije original, jer je home super za skoro svaku upotrebu + toshiba u svojoj verziji Viste ima sve, ali sve drajvere i softver podešene za rad.

Moj savet - vrati sa rescue diska Vistu HP jer će sa njom da se instalira i sav potreban Toshibin softver, a ako ti treba BT, samo ga uključi i uživaj. ;)

A da je super laptop, zaista jeste. Ja sam sa svojom Toshibom prezadovoljan - radi ko zmaj! :D

Poslednja izmena:
Ma vratio bih mu ja Vistu Home, ima rescue disk ali je na francuskom o tome se radi, zbog toga sam morao da je reinst. sa neko engl verzijom Viste.
Probacu danas da mu sredim taj BT, mada sam ja instalirao wireles ali nisam taj BT stack, mozda kada i to inst. mozda proradi. Javicu se veceras
POZZzzzz

'bem ti BT, skinuo sam sve moguce zavrzlame sa Toshiba drivers dela za ovaj model 200-195 / PSPB6E, cak sam i nasao sa download sekcija BT Stack sw sa drajverima za sve toshiba modele i nista, probao sam i sa mreznom (taj sistem je i kod HP-a) ali jednostavno nema ga BT nigde, u device manageru ga nema uopste. Rekoh ok, nema interisan nema veze poneo sam dva neka BT adaptera, jedan neki pusti kinez i jedan ovislinkov 202usb BT dongle, cak sam i skinuo sa ovislinkovog sajta neke beta drajvere za njega tj. za vistu i nista, nece pustinjak da proradi i kraj. sa driverima za XP instalira se ali kada resetuje sistem zakucava (sto je i normalno) ali sa drajverima za vistu kao krene i onda trazi drajvere, neka glupost. Elem ako neko zna koja kombinacija BT adaptera provereno radi na visti neka preporuci, tj. na Toshiba laptopovima ako ima neke veze.
Probao sam i TV-out radi fino stim sto sam prikljucio neki zznj kabli tako da nema boje, nije do pal-bg/ntsc podesavanja vec do samog skart kabla, mora da se zamene pinovi, imam negde semu, ali nemam vremena sada da se petljam oko toga.
Pozzz

Zbunjen

Ljudi, pobogu, zasto po radnjama nema TOSHIBE P serije ? P20016V, P200-1ex...

Kao uvoze male serije a velika potraznja! ? Zasto, ukoliko je potraznja velika (rekao bih) ne bi uvozili velike serije?!

I svi su kao nesto skepticni da ce im takvi modeli stizati!

Ima li neko malo upuceniji da mi malko pojasni kakve su tu smicalice u pitanju?

fala...

Zaista čudno. Ja sam ovaj moj model Toshibe jedva pronašao i to samo na jednom mestu u gradu. Posle toga nije bilo više nigde da se nađe.

Zaista čudno. Ja sam ovaj moj model Toshibe jedva pronašao i to samo na jednom mestu u gradu. Posle toga nije bilo više nigde da se nađe.

Ja ga nadjem u subotu u gigatronu 96000 din, sav srecan potrcim- kupim, dodjem kuci i zamisli ovo :

u knjzici sa uptstvom stoji a4 papir da je doticni model proveo mesec dana u comtrade servisu (!) po reklamaciji ..(ime i prezime- covek je verovatno bio moj kupac predhodnik) i da je kvar navodno otklonjen! Ja upalim,bukvalno isti simptomi opisani u pomenutom uputu za servis (plavi ekran,"dumping memory".. nebitno)
Spakujem ga ja lepo kako je i bio i nazad , pa mislim za te pare uopste necu da razmisljam...
Pare su vratili bez ikakvih problema, ali mislim sta reci...

Da li mozes da mi posaljes na mejl ([email protected]) gde si uzmeo tvoj p200 16v , kada i koliko je bio ? Ukoliko nije bas po pravilima foruma da se "reklamiraju" firme , mada sam ja ove sto su mi prodali pokvaren racunar gore vec malo izreklamirao...

Kupio sam moj u... Gigatronu hahahah :D 95000 din je bio tada

Evo ga, živ i zdrav, fercera ko podmazan. Kutija je bila skroz zablindirana, tako da sam sve dobio kako i treba. Sramota je da prodaju popravljani model kao novi i još da te ne upozore na tako nešto.

Koliko ja znam, nema P200 modela sa 2600XT kartama. To je još jedna stvar koju su pogrešno napisali u Gigatronovom cenovniku. Još su me posle ubeđivali da je XT karta, a lepo se vidi da nije.

Inače i ova 2600 obična odlično radi na laptopu, kao što sam i napisao iznad.

ROBOTO,

Jesi li nasao specifikacije ekrana, tj kakav odziv ima?
Ja sam uzeo pre neki dan p200-1ex, za sad sam zadovoljan!
Podatke o odzivu sam nasao u specifikaciji proizvoda tek kada sam na zvanicnom sajtu registrovao komp,pre toga jednostavno u rubrici Displey je pisala samo rezolucija ekrana i sl !!

Display size : 17.1 "
type : Toshiba TruBrite® WXGA+ TFT display
internal resolution : 1,440 x 900
dot pitch (HxV) : 0.255 x 0.255 mm
typical contrast ratio : 500:1
response rise/fall : 16/16 ms
LCD brightness levels 1-8 : 50-70-90-113-132-152-170-191 cd/m²

Mada ne znam jel ovo response rise/fall zapravo- response time??

I posto do sad nisam imao kontakta sa laptopovima i lcd ekranima, gde se zapravo primecuje taj sporiji odziv ekrana?? Cinjenica je da su boje malo bledje nego na starom debelom monitoru...

Zaista ne znam tehničke specifikacije, ali što se tiče video igara - sve rade poprilično dobro sa ovim ekranom. Sporost ekrana bi trebalo da se primeti u tome da se pojavljuju "duhovi" u video igrama, konkretno - kada neki objekat na ekranu promeni položaj, iza njega bi ostala senka starog položaja - slika bi izgledala zamućeno. Ja to nisam primetio, a iskreno, nisam se ni trudio da tražim tako nešto.

Ja svoj imam vec 2-3 mjeseca i prezadovoljan sam( kuc kuc :))
e imao sam problema sa drajverima za graficku (bsod bar jednom dnevno) ali sam rijesio novim drajverima. Igre i sve fercera bez problema osim jednog programa. artlantis r 1.0 koji mi sluzi za render ne radi kako treba. Pri rotaciji scene pucaju poligoni. kad zaustavim sve je normalno. nasao sam kod par ljudi slican problem a na razlicitim ati karticama nove generacije.

Skinte najnovije Catalyst drajvere (ne mobility, vec obicne), skinte ovu alatku http://www.driverheaven.net/modtool/ i napravite sami nove ATI drajvere za laptop. Sa time su meni proradile sve problematicne aplikacije koje koristim i igre.

ja koristim nove sa toshibinog sajta i nemam problema osim gore pomenutog. Imao sam i modifikovane ali tada nisam probavao taj program. E sad cuo sam da sa tim modovanim ima problema oko kontrole brzine okretanja vemtilatora na laptopovima. Da li je to istina...blage nemam.

Meni se dva puta do sada desilo da ventilatori rade punom brzinom bez nekog posebnog razloga. Moguće da je to taj problem koji si naveo. Sa originalnim Toshibinim drajverima neke od igara ne rade i te modovane drajvere treba koristiti samo ako nameravate i po neki put da se igrate na laptopu.

Nazad
Vrh Dno