Šta je novo?

Toshiba Qosmio x300-13O problem sa grafickom

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Elem, siptomi su sledeci:
Laptop se normalno pali, radi, samo nema slike na ekranu. Ekran ima pozadinsko osvetljenje i to je to. Probao sam da nakacim na sve externe izlaze (VGA i HDMI) ali slike nije bilo ni na jednom - znam da mozda ovi izlazi ne rade pod windowsom, ali valjda bi neki od njih radio prikaz BIOS POST ekrana? Ako neko zna sa sigurnoscu neka mi kaze, na mom Acer Extensa 5620G je to slucaj sa VGA portom. Jer ako treba da posalje sliku na neki od tih izlaza, onda sam 99% siguran da je graficka kartica crkla. Posto ostatak kompa radi lepo, cuje se zvuk kad udje u windows, prihvata komande sa tastature, samo nema nicega na ekranu :)
A ako ne treba, da li neko ima ideju sta jos moze biti problem? Flat kabl?

A kad je stao sa radom, ovo je bilo objasnjenje: "Prikazao je neke zelene linije i tackice, i onda je pocrnelo." Predpostavljam da su to bili artefakti, a zasto je tako odjednom stala sa radom nije mi bas jasno, ali dobro *** sad :)

Inace laptop je bio cist iznutra i svi kuleri su prohodni, tako da temperaturu eliminisem kao razlog crkavanja (sem ako termalna pasta nije izgubila karakteristike za 2 godine :) ).

Usput ako neko zna da mi kaze, posto nisam nikad na laptopovima menjao graficke, da li mogu bilo koju da stavim ili moram da jurim seriju koja je isla fabricki u laptop? Zanima me zbog kompatibilnosti sa samom plocom i biosom, da ne bude nekih neprijatnih iznenadjenja.

Sad ne mogu da proverim koja je graficka unutra (sutra ga tek rastavljam), posto se u ovaj model Toshibe ugradjivalo nekoliko njih, ali mislim da je 9600M GTX, a po netu vidjam specifikacije ovog modela i sa 9700M GTS, 9800M GTX. U principu mi je samo bitno da opet stavim graficku koja ima podrsku za sve izlaze i da je iste/novije generacije kao i fabricka, snaga i model su nebitni, samo da pasuje na fabricki heatsink. Da li zbog heatsinka moram da jurim neku Toshiba - specificnu ili su univerzalne?.

Izvinjavam se ako sam postavio mozda neko glupo pitanje, ali nemam bas iskutva sa ovime, nadam se da se ne ljutite :)

Pozdrav ;)

Poslednja izmena:
Problem resen prekuglavanjem cipa na grafickoj, brzo & efikasno :)

Inace je u pitanju 9800M GTX, G92 chip. To sam mogao da vidim tek kad je proradio i kad sam upalio GPU-Z :D

Vrh Dno