Šta je novo?

Toshiba Qosmio F50

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Imam Toshibu Qosmio F50 sa C2D 2.4Ghz mislim i 9700GTS. Problem je sto kad je nesto iole zahtevno, npr kad igram Pes, komp od skora ume da se ugasi sam od sebe. Kad pipnem pozadi vrelo je, merio sam temp, za GPU dostigne 104C max pod opterecenjem, u idle je oko 81C.

Trebao bi mi neki program da meri i fino belezi u txt fajl temperature CPU,GPU i ako moze memoriju, brzinu fana i sl. Ja sam nasao neke ali ili nemaju mogunost da beleze sve u log ili imaju samo ponesto od toga. Mada CPU i GPU prevashodno, ostalo ako imaju opciju tim bolje.

Obicno kad su temperature tako visoke pogotovo u idleu, treba rastavit i ocistit racunalo. A za program uzmi Lavalys Everesti u postavkama pod logging mozes namjestit da sprema podatke sa svih senzora koje ima laptop. Trial verziju skines sa stranice i pretvoris je u full sa serijskim kljucem. To potrazi po netu jer ne znam jel smijem davat adrese ili kljuceve zbog pravila foruma.

A ne ne, sve ispod 200°C-220°C je normalno, tako da tih 104°C nije nista :):):)

Šalim se naravno, zar ti nije bilo logično da je tako visoka temperatura, ma i 54 je mnogo a ne 104, otvaraj, čisti, skidaj hladnjak sa cpu, ocisti staru stavi novu (neku bolju-skuplju) termalnu pastu pa sve vrati na staro :) i onda vidi kako ce raditi...

Poz

Otkud znam ja koja je normalna temperatura, iskreno ni ne interesuje me. Tek sam poceo da sumnjam kad je poceo sam da se gasi, a star je tek 6-7 meseci i jer je pozadi pakleno vruc. Mada sad kad pogledam i kuciste kod tastature je vrelo! Videcu negde da ga odnesem jer nisam u Srbiji i necu se skoro vracati, a komp je kupljen kod nas. Otvaranje i sl ne dolazi u obzir nit znam nit me zanima da se bakcem :)
Btw sad sam merio dok sam igrao PES, CPU se ustalio na nekih 74, a GPU na 105 sto je pretpostavljam pakleno toplo.

Najpametnije što možeš i smeš da uradiš je pravac servis u garanciji. nesme da se pregreva i tačka. Nek daju drugi ako taj ne umeju da naprave.

ajde da iskopam temu, i da pitam ovde nešto u vezi temperatura.

ja isto imam f50 sa 9700m gts grafičkom, i u toku igranja zahtevnih igara temperatura kartice dostiže 80-85, pa i 90 stepeni kad je u sobi paklena vrućina od 30+ stepeni. laptop koristim na ravnom, imam neku poglogu za hlađenje, al ona ne pomaže mnogo, jedino temperature hdd-a obori za 15 stepeni :d

laptop mi se nikad nije gasio, radi rock stable i sa ovim temperaturama, pa kapiram da nemam uslova da ga nosim u servis, jer će me samo popreko pogledati zato što je kompjuter ispravan. jel zna neko kakve su temperature za 9700m gts u 15 inčnim laptopovima? jel ovih 80+ mnogo loše?

Ok, kolega sa Toshibom, ovako stoje stvari. Negde sam vec i pisao o ovome mozda na sk forumu ali nema veze... Elem, kupio sam F50 - 108 sa tom grafickom i nisam hteo da merim T da se ne traumiram bezveze jer sam znao da se sigurno greje prilicno. Obrno sam Crysis warhead nije se gasio.
Uvek sam pazio da iza gde izduvava vazduh ima dovoljno prostora i uvek sam ga drzao malo odignutim od stola sa npr 4 cepa kokakole ili tako nesto. I tako igrao sam onda Dead Space i samo klik, gasenje...
I ukapiram da je pregrevanje. Uzmem HW monitor i izmerim i zapanjim se... 102 ili tako nesto. A na 105 se restartuje. Znaci da je doslo i do 105. I onda krenem po forumima i tako to, i ljudi pricaju te ta serija nije dobra, stavili su previse termalne paste na graficki procesor i bla bla bla.
Ja se vec spremio da kupim arctic cooling 5 mislim da je ta pasta, pa da probam da sredim. Ali kazem daj da ga usisam
Stavim crevo na onaj usisni otvor odozdo, usisam malo odatle. Stavim pozadi i malo odatle.
I opalim Dead Space i T pala za 17 stepeni i tu je oko 85.
Na forumima sam citao da je to normalna T za graficki procesor u ovom modelu pod opterecenjem a da je idle T 55, onda se penje do 65 kada se pali ventilator i spusta je na 55 i tako u krug.
Znaci T ti je skroz normalna. Toshiba je od tada progutala puno igrica i nikad se vise nije restartovala. Samo opusteno. Cepaj...

Ok, kolega sa Toshibom, ovako stoje stvari. Negde sam vec i pisao o ovome mozda na sk forumu ali nema veze... Elem, kupio sam F50 - 108 sa tom grafickom i nisam hteo da merim T da se ne traumiram bezveze jer sam znao da se sigurno greje prilicno. Obrno sam Crysis warhead nije se gasio.
Uvek sam pazio da iza gde izduvava vazduh ima dovoljno prostora i uvek sam ga drzao malo odignutim od stola sa npr 4 cepa kokakole ili tako nesto. I tako igrao sam onda Dead Space i samo klik, gasenje...
I ukapiram da je pregrevanje. Uzmem HW monitor i izmerim i zapanjim se... 102 ili tako nesto. A na 105 se restartuje. Znaci da je doslo i do 105. I onda krenem po forumima i tako to, i ljudi pricaju te ta serija nije dobra, stavili su previse termalne paste na graficki procesor i bla bla bla.
Ja se vec spremio da kupim arctic cooling 5 mislim da je ta pasta, pa da probam da sredim. Ali kazem daj da ga usisam
Stavim crevo na onaj usisni otvor odozdo, usisam malo odatle. Stavim pozadi i malo odatle.
I opalim Dead Space i T pala za 17 stepeni i tu je oko 85.
Na forumima sam citao da je to normalna T za graficki procesor u ovom modelu pod opterecenjem a da je idle T 55, onda se penje do 65 kada se pali ventilator i spusta je na 55 i tako u krug.
Znaci T ti je skroz normalna. Toshiba je od tada progutala puno igrica i nikad se vise nije restartovala. Samo opusteno. Cepaj...

hvala na odgovoru. meni se komp nikad nije ugasio ni u igrici ni ovako. izuzetno stabilan kompjuter, što bi rekli englezi rock stable :) od skorije koristim ubuntu na njemu pa igre više ne igram, ali sam primetio da se ceo sistem značajno manje greje jer mi je procesor konstantno na 800MHz :d ja sam izuzetno zadovoljan kompjuterom, performansama i stabilnošću uopšte, samo me bunilo tih 80 stepeni u najzahtevnijim igrama.

edit: a i u sobi je bilo preko 30 stepeni :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno