Šta je novo?

Toshiba Qosmio F50 vuce se ko macka

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Qosmio F50-125 je u pitanju. Problem je sto se od prvog dana (kupio ga pre 15 dana, a koristio 4 dana) vuce ko mrtva macka. Prvo kad dodje do ulaska u Vistu pise "Please wait" po 3 minuta, pa sto su ovi iz Toshibe sve zivo instalirali, ali sam ja sve pogasio.

Mada nije u tome problem vec sto je sve sporo. Kad skrolujem krza ekran, kad unosim tekst na Guglu zastane dok kucam pa odjednom otkuca sve. Najgore je kad gledam clip na youtubu, to je pakao, pravi slideshow.

Skinuo sam 3dmark 06 i po netu bi ova grafika trebalo da dobije 7800, ali ja dobijam 3800. Medjutim glavni problem je sto sam komp uzeo kod nas ali otisao u medjuvremenu u Francusku i necu se vracati minimum 4 meseca do Bozica.

Posto ne mogu njima da odnesem jel ima neko neku ideja do cega je problem ako mogu sam da ga resim.

Takodje korisno bi bilo ako neko zna jel moze i kako da se ukljuci opcija da vidim koliko mi je vremenski ostalo na bateriji a ne samo u procentima?

Ovako napamet, jesi pogledao i iz msconfig-a šta sve pokreće pri logonu? Jesi gasio servise? Indeksiranje particija? Ono što bih ja probao (osim čiste instalacije bez Toshiba bloatwarea) je da ga oslobodim svih drajvera i krenem od svežeg inf updatera pa redom. Jesi pratio kako se kreću taktovi i opterećenje procesora, i je li ista situacija na bateriji i ispravljaču? Kako je podešen power plan? Gledam specifikaciju i Vista ne bi smela da štuca.

Kad kod mene leti Vista kod tebe nebi trebalo nista da bude problem.
Proveri temperature i clockove na kojima radi, proveri profil na kojem je trenutno. Masina ti ima simptome teske preoperecenosti iz nekog razloga a to nikako nebi smela.
Ono sto mene najvise buni u celoj prici sto ti masina smara jos pre nego sto je Vista dignuta tako da nebi smeo ni Toshibin software da bude problem (btw, kod mene je sve to pogaseno).

Baci uvo malo, ja cenim da bi hard disk morao da ti krlja sve vreme kao lud dok ti se to desava.
Svakako proveri procese, vidi sta je aktivno, mozda ti je utrcalo nesto pa ti guta procesorsku snagu.

Ako ni tu nema nista sumnjivo onda rodjo pravac reklamacija, nema tu mnogo mozganja. To tvoje radi kao neki Pentium na 233MHz i 64 rama na XP-u a ti si svakako to muski platio i ne treba da te zanima nista. To si trebao jos prvog dana pogotovu ako imas "No matter what" garanciju na njega.
Tek sam sada video da si u FR :( Ne znam imas li medjunarodnu garanciju, to bi treba da se raspitas pa ako imas da to resis tu.

Ipak ce biti da Vista sama sebe gusi, jer kaze da logon screen stoji par minuta pre nego sto ugleda desktop. Znaci pravac msconfig i vidi sta sve od programa dize, a zatim u servise i njih precisti. Ako nisi siguran za neki stavi ga na manual. Nije zgoreg pogledati BIOS mada ne znam koliko Toshiba tu nudi slobode. Probaj podizanje u safe modu radi komparacije; ako i on primetno gnjavi znaci da nesto ne valja sa instalacijom wina ili (opet malo verovatno) hardverom.

Najbolje resenje bi ti bilo reinstalacija Viste....

Prvo ferengi pravilo :)Format c: i instaliraj svoju verziju viste,a ne vistu po toshibi,jer oni tu nakarambace toliko toga da te glava zaboli.

Tx na savetima. Instalirao bi ja vistu, ali to nikad nisam radio na laptopu, ne znam jel mi treba nesto od posebnih drajvera? Takodje ja sam iz Bga poneo samo laptop a na njemu imam legalnu Vistu. Sta da instaliram onda kad uradim format c: jer disk nemam?

Najlakše je formatirati ali nije nauka u tome :smash:. Face na tvom mestu bih ostao legalan, ako je već OS stigao (i plaćen) uz laptop. Da imaš svoj OEM disk kod sebe mogao bi sa nLite-om da napraviš instalaciju kakva ti odgovara, bez nepotrebnih feature-a. Mada da se ne lažemo, iso Viste možeš naći na netu i njega očistiti od gluposti, instalirati i "zakrpiti"... Druga solucija, ako si rešio da brišeš trenutni win, je da skineš 7-icu (ima i ona legalna beta do sredine 2010. valjda) i da probaš s njom, a sigurno će raditi bolje.

Pa valjda ima onu naljepnicu sa CD Keyem donje strane laptopa.Skines vistu s neta i instaliras je sa svojim cd kljucem.

Sa Win 7 lako moze da ti se desi da ti ne radi kamera kao kod mene jer oni Vistini driveri na Toshibinom sajtu nisu kompaktibiljni sa sedmicom. Tako da ti je mozda bolje da jos neko vreme vozis Vistu. Poskidaj drivere i skini image Viste i udri po formatu slobodno.

Pa valjda ima onu naljepnicu sa CD Keyem donje strane laptopa.Skines vistu s neta i instaliras je sa svojim cd kljucem.

e ovo vidiš meni nije uspelo.... kad god ukucam taj serijski koji mi je ispod laptopa vista kaže da nije ok...

potvrđujem da je vista koja se dobija uz qosmio totalno neupotrebljiva, ali baš toliko da koči nije u redu. pogledaj da li će instalacija novog sistema da pomogne, i vidi power options da li je sve kako treba... bios ne dozvoljava neka opširna podešavanja, bar ne kod mene na f50- 108, a to je isto čini mi se, samo ti imaš više rama.

meni lepo radi sedmica sada sa drajverima za vistu, mada nvidia nudi i win7 drajvere. probaj sa novim win- om, pa ako ništa ne pomogne vrati ga na fabrička setovanja pre nego što ga odneseš u servis da ne bude ona priča posle to si ti pokvario laptop što si stavljao drugi windows :d

Upravo tako, neće svaki ključ sa svakim diskom. Nije Vista izuzetak, ni na XP-u to ne prolazi.

Sa Win 7 lako moze da ti se desi da ti ne radi kamera kao kod mene jer oni Vistini driveri na Toshibinom sajtu nisu kompaktibiljni sa sedmicom. Tako da ti je mozda bolje da jos neko vreme vozis Vistu. Poskidaj drivere i skini image Viste i udri po formatu slobodno.

Radi. Ako je Chicony kamera u pitanju kao na P300 modelu, radice DRAJVERI na Windows 7 (probano na x64), ali nece raditi SOFTVER.

Inace, najbolje bi bilo da napravis Recovery Disc preko Toshibinog software-a (ako si ga izbrisao ima da se skine sa Toshiba Europe support) i da formatiras sve zivo, stavis Windows 7 i nece glava da te boli.

Inace furao sam 6 meseci tu Vistu sto dolazi uz Toshibu i samo probleme mi je pravila, dok je x64 verzija radila potpuno normalno sve dok nisam stavio Win 7 x64 koji radi fenomenalno.

Privremeno resenje problema je da drzis notebook na High Performance u opcijama za bateriju, kao i sa CCleanerom pogasis sve zivo sto se bootuje.

Tx svima. Ja sam bio ***** i zaboravio da je ostao na power saver setovanju. Ne znam da li je to normalno, tad se vuce bas ko macka. Na high performance jer skroz normalno stim sto pojede bateriju kad nije na punjacu za bukvalno 5 minuta.

Doduse ni na power saver nema neku autonomiju, mozda 1h?
Btw jel zna neko da li i kako se moze ukljuciti da mi kad predjem preko ikonice za baterije u sys treju pokazuje i vreme koje ce baterija izdrzati a ne samo preostali %? Na Tecri to ima samo od sebe.

meni se dva puta desilo da zaboravim da priključim moj qosmio na adapter i da krenem da igram world of warcraft. u oba slučaja je izgurao nekih 45 minuta. prvi put je krenuo da pišti, ja nisam znao šta mu je, i ugasio se, i što je zanimljivo nije me ni diskonektovao sa servera, kada sam ga priključio na adapter igru sam nastavio normalno. a drugi put sam znao za jadac, pa sam ga priključio čim je počeo da pišti i vrišti. elem, ako hoćeš malko veću autonomiju smanji osvetljenje na monitoru. nije ti qosmio baš neki što se struje tiče, to su performace mašine, ja nisam ni očekivao da radi duže od pola sata na bateriji.

Koji uzas, autonomija max 1 sat...

Poslednja izmena:
I to sa novom baterijom. Koliko li će držati sa pohabanom baterijom posle nekih godinu dana kombinovane upotrebe...

ipak je tu gf9700 i 8600 procesor :)

iskljuci vajrles i blutut pa vidi koliko ce ti trajati baterija

Pa i moj lap ima P8600 procesor i 3650 grafu + 17", pa baterija gura 2h i vise.

Koliko sam video na netu, problem kod Toshibe pravi i graficka, jer nece da obori clockove u 2D rezimu.

ajde neka gura neku zahtevniju igru na max performance 2 sata ja ću da ga izedem

može svaki lap da drži dva sata sa power saving setovanjima surfovanja i gledanja filmova, slušanja muzike. ja sam govorio o 100% opterećenju grafike i procesora, max osvetljenje monitora, externi tastatura i miš i hlađenje sa usba, vent na 100% bukvalno nisam osetio razliku u performansama kad sam igrao na bateriji, igra je letela

a 17 cola laptop je veliki ko tvrđava a iste komponente unutra, baterija veća 1.5 puta

a i grafička, 9700m gts troši. 3650 je duplo sporija kartica

ne razumem poentu sada da od performace laptopa tražite autonomiju :trust::trust:

edit:
I to sa novom baterijom. Koliko li će držati sa pohabanom baterijom posle nekih godinu dana kombinovane upotrebe...

posle godinu dana radi isto kao i prvi dan, ni minut manje... rekao sam da mi se to desilo dva puta da uđem u wow i da raidujem na bateriji, oba puta slučajno, prvi put par dana posle kupovine, a drugi put nešto skorije... čak mi se čini da je drugi put više izdržao, možda zbog toga što nisam sve vreme raidovao, nego je bilo jedno petnaestak minuta čekanja da se skupi ekipa

Poslednja izmena:
@ed_hunter Tvoj komentar je totalno nevezan za celu tematiku, da si citao sve postove kako treba, video bi da coveku na High P baterija traje uzasno kratko, a tek na power saver ima oko 1h (uz uzasne perfomanse).

Ja sam bio ***** i zaboravio da je ostao na power saver setovanju. Ne znam da li je to normalno, tad se vuce bas ko macka. Na high performance jer skroz normalno stim sto pojede bateriju kad nije na punjacu za bukvalno 5 minuta.

Doduse ni na power saver nema neku autonomiju, mozda 1h?

.

Drugo normalno je da tokom igranja baterija traje krace, ja sam navodio samo prosecne rezultate.

a 17 cola laptop je veliki ko tvrđava a iste komponente unutra, baterija veća 1.5 puta

Ne zaboravi ekran, koji je veci :)

ja sam mislio da komentarišeš moje rezultate koje sam ja naveo da bi momak imao uvida u realno stanje stvari, očigledno je da mu nešto nije u redu sa lepoticom. uvek može da ode da im kuka da mu daju drugi. naravno da je ekran veći, ali sedamnaestice imaju obično veću autonomiju jer imaju veliku bateriju, mada ne mora da znači uvek.

Notebook check review za x300 doduše, ali ista je stvar za svaki qosmio:

notebook is certainly not going to score high in the mobility and battery life sections of this review. The Qosmio is obviously designed to be a desktop replacement and as such it is a serious competitor to many desktop computers and other gaming notebooks

Poslednja izmena:
Ne znam u cemu je fora, sad se normalizovalo sto se tice autonomije. Npr sad mi je izdrzao sat ipo na balanced setovanjima i sa wifiom, osvetljenje bilo na 70%.

Vrh Dno