Šta je novo?

TOSHIBA - PROBLEM KOJI NIKO NE RAZUME?

goran064

Slavan
Učlanjen(a)
17.04.2006
Poena
320
Posle dužeg vremena i želje da ne smaram druge koji nisu plaćeni za to,ipak se odlučih za ovaj forum koji mi je i u prošlosti mnogo puta pomogao.(tj.njegovi članovi naravno)Elem:
Radi se o laptopu marke toshiba A300D 14p koji je star otprilike 2,5 godine.
mašina radi odlično,prošao je sve testove u ovlasćenom servisu ali problem je u nekoj vrsti zamrzavanja ekrana.Naime kad se to desi,ekran se u sred rada zamrači a laptop blokira sve funkcije,ali baš sve sem nasilnog rastarta.Ekran ja zamračen ne nazire se nista ,ali nije ugašen.To mu dođe kao stadijum ekrana pre samog podizanja windowsa,ima pozadinsko osvetljenje ali ništa više.Nema pravila ni naznaka kad se problem manifestuje.Posle nasilnog gašenja radi normalno sve dok se ili za 2 minuta iliza 3 dana ponovo ne smrzne.Ako sam bio na recimo forumu pre toga posle restarta me normalno, explorer pita hoću li da otvorim poslednju sesiju i posle potvrdnog odgovora vrati me na forum ali na početnu stranu za logovanje,gde moram unositi kor.ime i pasword, iako mi u favoritima to sve stoji i normalnom pozivanj to se ne dešava.(možda je ovo bitno pa rekoh da napišem)
Napominjem da je laptop 2 puta bio u ovl.servisu gde nisu znali ili htali da dijagnostikuju kvar.
Prvi put su došli do zaključka da je u pitanju hard disc,ali 3 dana posle njegove zamene sve je počelo ponovo da se dešava.
Drugi put su dosli do zaključka da je problem u kontroleru u biosu i sa ANHCI moda prebacili ga COMPATIBILITY i "rešili problem".
Pre nego što mi neko možda da savet,da napišem i ovo:
Pri povezivanju sa externim monitorom(tv) dešava se isto
Sa baterijom ili bez nje - isto
Sa reinstaliranjem sistema (win7 ult.64bit) - isto
Eto,ko ovo pročita svaka mu čast

Uh ajde polako

Da krenemo od tog spoljašnjeg monitora. Da li pratiš nešto na tom spoljašnjem monitoru pa se i on zacrni kad se zacrni i ekran laptopa ili ti se prvo zacrni ekran laptopa pa ti ubodeš ekterni monitor (razlik aje ogromna jer ako se računar zakuca onda je logično da neće biti slike ni na spoljašnjem monitoru)

Jesi li probao da koristiš neku live verziju linux sistema ako nemaš instaliran linux na toj mahini. Ovim bi definitivno otklonio problem OS. Taj laptop je relativno star (za laptopove koji nove modele štancaju svakog dana) tako da bi možda na XP ili Visti radio odlično.

Verovatno nisu ni svi drajveri instalirani jer koliko vidim http://uk.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?service=UK i nema nešto drajver aza Windows 7

Šta ti je nasilno gašenje (držiš dugme za paljenje nekoliko sekundi)? Ako je to slučaj logično je da traži pass za novu sesiju

Pa evo ovako:
prikljucim externi monitor dok je laptop ugasen,upalim ga i pratim ...i ugase se zajedno,pa sam tako eliminisao monitor kao kvar ili flat kabl.
Imam sve drajvere,radio ja na sedmici preko godinu dana bez problema pa ne vidim razlog sto bi sad bagovao.Sumnjao sam da posto je divljak pokupi neki update pa zbog toga pravi problem,ali mi se prilikom reinstalacije sistema isto desilo tako da ni to nije uzrok.Na istom OS mi radi i notebook i desktop bez problema.
...i da to mi je nasilno gašenje.
ni fles biosa nije pomogao

Poslednja izmena:
Nažalost, bojim se da je najgore, napukla matična ploča. Imao sam sličan problem, blokiranja laptopa usred rada, bez vidljivog razloga. Posle zamene MB sve je proradilo bez ponovne instalacije Windowsa. Na ovaj kvar sam posumnjao posle provere operativnog sistema, memorije, HDD, čak sam i procesor probao u drugom laptopu.
Laptop nije bio moj i posle popravke sam hteo da vidim zašto je do ovoga i došlo. Krivac - vlasnik, manipuliše otvorenim laptopom držeći ga samo za prednj deo, ispod tastature. Kućište jednotavno nije bilo dovoljno robusno i prenosilo je silu na ploču.

Nažalost, bojim se da je najgore, napukla matična ploča. Imao sam sličan problem, blokiranja laptopa usred rada, bez vidljivog razloga. Posle zamene MB sve je proradilo bez ponovne instalacije Windowsa. Na ovaj kvar sam posumnjao posle provere operativnog sistema, memorije, HDD, čak sam i procesor probao u drugom laptopu.
Laptop nije bio moj i posle popravke sam hteo da vidim zašto je do ovoga i došlo. Krivac - vlasnik, manipuliše otvorenim laptopom držeći ga samo za prednj deo, ispod tastature. Kućište jednotavno nije bilo dovoljno robusno i prenosilo je silu na ploču.
hm,moj stoji na postolju i ako ga prenosim to radim sa postoljem zajedno.
Jedino ako nije naprsla od temperature ili ko zna čega.
U svakom slučaju hvala svima koji se trude, ili su se potrudili da pomognu

Poslednja izmena:
Ja sam imao relativno slican problem na zeninom laptopu i bio sam skroz zbunjen, sve dok se nisam dosetio da ga otvorim i ocistim prasinu.
Na slican nacin sam pre par godina "opravljao" CRT monitor - tresenjem.
U lapu tresenje ne pomaze, jer je sve vrlo tight - prasine je bilo jako malo, kao polovina nokta na malom prstu, i to noznom. To parce "vunice" se ocigledno pomeralo i nekako pravilo problem. Ni sam nisam verovao da tako malo prasine moze da pravi takav problem.
Posto sam ga resio, nisam se ni trudio da skroz proniknem u problem.
Mozda vredi da probas, posto si vec u zoni sumraka...

Poslednja izmena:
Pa ako je bio u servisu onda su ga najverovatnije vec otvarali, menjali su i disk...

Menjali su disk, ali to ne znači da su otvarali ceo laptop, već samo prostor za disk.

Ovo na sta ja mislim ne mora da bude ni taknuto u servisu - na zeninom lapu je prasina bila pored ventilatora koji se opet nalazi iza maske koja je prisrafljena sa 2 nano srafa, a sve to je iza poklopca sa zadnje strane, jednog od par. Skidanje tih nano srafova garant ukida garanciju (ja ne umem da ih skinem elegantno/neprimetno), ali ako nema druge...

Pogledaj u Event Viewer koju ti gresku izbacuje. To se desavalo i meni na Toshiba laptopu i problem je bio do graficke dobijao sam poruku ATIKMDAG.SYS Driver Crash.

I ja bi rekao da je do grafike. Prvo proveri temperature i da li se to desava kad se povecaju temperature. U svakom slucaju, ako je grafika (koja je na ploci kod tog modela) imas dva resenja, nova maticna ploca ili da nosis kod nekog opako dobrog servisera. Jer to sto bi trebalo da se uradi to ti u ovlacenim servisima nece odraditi. Mozda i ne uspe ali nemas sta da izgubis.

da te obradujem u pitanju je grafika odnosno čip koji kontroliše grafiku i još par sitnica koje život znače.
Naime ljudi ne znaju da je na laptopovima najisplativiji deo upravo matična ploča te da su proizvođači istih smislili način kako da doskoče svim korisnicima naravno u pitanju je profit.
naime da objasnim prosto: proizvođači su shvatili da ako umesto preciznih pasti i kontakta između hladnjaka i čipova ostave 1-2 milimetra lufta i tu zalepe termo prenosivu traku (kojoj je vek otprilike 24 meseca (pod uslovom da se ne pregreje) ona traje otprilike koliko i garancija + mesec dva.
e onda se nosi u servis i naravno 80 % od cene je nova ploča
naime kad bi ljudi kontrolisali laptopove kako treba uštedeli bi mnogo para ali onda mi serviseri ne bi imali ni leba ni uz leba.
a rešenje je prosto po skidanju se podmetne parče bakarnog lima debljine 0.8 i obostrano postavi pasta i problem je rešen

@Goran064
Moj drugar ima sličan model na AMD-u, ali sa odvojenom grafikom. Greje se nenormalno, i onda "zakuca" kao tebi. Nosio ga je na servis u S1 dva put ana čišćenje ali nije pomagalo, isto se dešava i dalje.

Obzirom da tvoj model ima integrisanu grafičku karticu, da li se i tvoj računar greje nenormalno? U predelu sa leve strane od touch-pada.

Evo red je da se javim sta sam uradio.skupio 140e zamenio graficki cip i resio problem.hvala svima na trudu pa ako ovo nekome bude od koristi dobro je bar da ne lupa glavu sta bi moglo biti.

Mogao si prvo da probas sa reballingom, kostalo bi te mnogo manje a verovatno bi ti isto radilo. Tamo gde si menjao gpu, jesu ti vratili stari gpu?

Nazad
Vrh Dno