Šta je novo?

Toshiba MK5055GSX i loši sektori

Kerber

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2003
Poena
620
Jučerašnji dan bih lako mogao da opišem kao pakleni.
Usred surfa sistem zakucao, lampica za hard se ne gasi i pomaže samo reset. Pomislio sam da su u pitanju neke Windows bubice ali ne lezi vraže, odmah po login-u isti problem. Odaberem safe mod, izbacim sve iz startup-a i probam ponovo. Opet isto. Vratim se u safe mod i stavim chkdsk na shedule. Kad mi je prijavio unreadable segments presekao sam se.

Prebacim se u Mint, pokrenem Disk Utility, pogledam šta kaže S.M.A.R.T i dobijem sledeće: Warning ! Current Pending Sector Count: 43. Najcrnje od svega stoji zelena lampica za S.M.A.R.T status, kao nije ništa samo malo loših sektora :wall: . Pustim da odradi self test, prekinem ga posle nekih 20ak minuta kako bih odradio MHDD test (a i smorio sam se čekajući) i on tada spusti broj na 42. Opet :wall: Više nemam pojma šta se događa. MHDD ne vidi disk, prvo sam pomislio da nešto nisam dobro odradio međutim posle pretrage po netu provalim da isti ne radi sa AHCI modom, te da bih trebao da ga isključim. U međuvremenu sam po ko zna koji put pustio chkdsk /R ali je on i dalje glavio na stage 4. Dođe na 18% i tu stoji tako 40 minuta i ne pomera se sa sektora.

Već propisno izritiran krenuo sam da pretražujem sto za garantnim papirima i kontakt prodavca (nov laptop, tek 6. mesec) i tada mi padne na pamet HDD regenerator. Pustio sam ga bez nekih velikih očekivanja, radio je nešto više od 4 sata i "regenerisao" svih 403 loših sektora što je pronašao toku 1% skena. Nisam to očekivao ali je Windows nakon restarta proradio "normalno". Pustio sam chkdsk nakon toga, uklonio je neke segmente, ubacio indexe i završio sken do kraja sa podatkom da loših sektora (više) nema :zgran: Pošto je bilo kasno batalio sam više da se cimam i dalje cimanje ostavio za sutra, tj. danas.

Danas sam pustio MHDD test, završio ga je sa podatkom da ima samo jedan blok ispod <500ms, 0 za <150ms, 20 ak za <50ms... Ostalo je tu u nekoj "normali". Videću da odradim još jednom pa da uslikam. HDDScan sam skinuo prijavio mi je Warning za UDMA CRC Error Rate (value 1), dok u Mint-u Disk Utility isto prijavljuje value 1 ali ne izbacuje nikakav warning i slično. :crash:

Ono što me muči sad jeste šta da radim sa ovim diskom ? Toshiba nema neki disk utility sa kojim bih bio siguran u tome da li da ga reklamiram ili ne. Mašina mi je preko potrebna i najmanje je što mi treba jeste poduže preganjanje sa prodavcem oko zamene. Ko meni garantuje da on ne bi odradio isto sa HDD regeneratorom i posle mi pustio neku priču o virusima, prašini i tome slično.

nije mi jasno zasto nisu lepo uzeo odneo laptop na granciju.
Ovako ti niko ne granatuje nista, a da si odneo mozda bi ti zamenili disk to ne znas.
Uradi backup ako imas nesto vazno i cepaj.
E da , ako ti je to bio pakleni dan ne bilo ti vecih problema.

Poslednja izmena:
Broj loših sektora se utrostručio nakon nekoliko dana tako da je HDD regenerator poslužio samo da se odradi backup podataka. Disk sam reklamirao i zamenili su ga.

Da se nadovezem ovde,da ne otvaram novu temu...nadam se da Kerber nece da se ljuti:)...da li ima spasa ovom hardu u pitanju je Samsung sp2504c. Slika u attachmentu.Bilo bi mi zao da je za bacanje:crash:

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    81.8 KB · Pregleda: 54
Nemam razloga za bilo kakvu ljutnju. Da mogu promenio bih naziv teme u: S.M.A.R.T upozorenja i loši sektori. Možda neko od moderatora to i učini.

Što se tiče tvog diska, unapred da kažem da nisam stručnjak ali bih po slici zaključio da ti je disk u mnogo gorem stanju od onog mog. Možeš da pogledaš detalje na wikipediji o svakoj S.M.A.R.T stavki (http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.) pa sam zaključi vredi li daljeg cimanja.

Konacno neki odgovor...hvala puno Kerber:wave:...mislio sam da mu nema pomoci:(...procitah i ono sa linka.

Nazad
Vrh Dno