Šta je novo?

Toshiba 3TB DT01ACA300 problemi

skituljko

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2007
Poena
319
Nedavno sam kupio ovaj model HDD-a. Nakon full formata i par sati radi health mu je pao na 91% uz HDD Sentinel poruku za 3 spin up faila, da bi posle par dana pao na 0% i kompletno crkao.
Uvazili su mi reklamaciju i dobio sam identican nov primerak, medjutim ponovo mi se javlja isti problem sa spin up failom i health mu je za sada na 88% kao na slikama.
Ne kapiram da li je ovo do neke nekompatibilnosti sa mojim sistemom ili sta vec i zasto se ovaj problem ponovo desava.
Napajanje je LC power 550v a imam jos dva interna Samsung HDDa od po 1TB i nikakav problem problem s njima nemam. Cak sam ovaj drugi otkacio cd rom i jedan hdd
za svaki slucaj.
Ima li svrhe da reklamiram i ovaj HDD zbog pada healtha?

Prilozi

• Ogi.jpg
    Ogi.jpg
    272 KB · Pregleda: 150
  • 122.jpg
    122.jpg
    333.6 KB · Pregleda: 126
Poslednja izmena:
I evo, veceras je i drugi crkao...neverovatno.. S.M.A.R.T. kaze bad and replace pred podizanje Windowsa.
Da li je moguce da samo njemu smeta moje napajanje?

Kupi Seagate/Samsung i neces imati tih problema.

WDC Red 4TB i da te bog vidi. :)

Solidno iskustvo koje imam sa dva proizvođača (WD i Seagate) me je navelo da uzimam samo "parne" diskove, 2TB, 4TB i 6TB.

Posebno ne Seagate 3TB iz "ozloglašene" serije DM.

Solidno iskustvo koje imam sa dva proizvođača (WD i Seagate) me je navelo da uzimam samo "parne" diskove, 2TB, 4TB i 6TB.

Posebno ne Seagate 3TB iz "ozloglašene" serije DM.

Secam se texta koji sam citao pre par god koji je upravo o tome pisao. Ne secam se vise objasnjenja. A za ovaj seagate je to valjda opstepoznato.

Mislis da WD 3TB iz Red serije ne treba uzimati?!

Što se tiče Red diskova, ja sam do sada koristio 1TB, 2TB, 4TB, a sada imam 4x6TB, dok 3TB nisam nikad imao.
Nemam iskustva, ali koliko sam čitao, ljudi nisu imali nekih većih problema, osim jedne serije 3TB sa početka proizvodnje, koliko se sećam, ali je to ispravljeno relativno brzo (crkne elektronika, a kvar je prilično zeznut).

Ja bih ipak dodao nešto para i uzeo 4TB Red.

Ja sa druge strane imam pozitivno iskustvo sa diskovima kapaciteta 3TB. Sada imam u docking station-u 2x3TB WD Blue i tihi su i hladni i nikakvih problema nemam a isto tako imao sam u NAS-u pre par meseci WD RED 3TB i isto tako nisam imao nikakvih problema.

Ono sto sam citao i cega sam se malo pre podsetio je neumoljiva statistika crkavanja + jos par stvari, broj ploca u diskovima, sama arhitektura i mehanika itd.
Jedan od grafika:
blog-fail-drives-manufacture-2015-june.jpg
@ringeraja
Pitao sam te ovo zato sto je 3TB trenutno best buy sto se kapaciteta hdd tice. Ja sam i uzimao 4TB, al' dzaba kad je sve puno. :D

Pa eto, i grafik kaže isto...:D

Bas tako.
Generalno nema pravila sa diskovima, osim statistike.
Razmena iskustava na vecem uzorku moze da pomogne, ali i dalje ne znaci pravilo.

@skituljko
Zameni za drugi model/brend, a ako nemaju ono sto bi hteo, uzmi lovu pa na drugo mesto. Srecno!

Poslednja izmena:
Hvala na savetima.
Poucen sopstvenim i tudjim iskustvima, definitivno sam odustao od 3TB modela i za isti novac resio da uzmem WD red 2TB. Javljam kako je proslo. Nadam se da ce biti treca sreca. :)

Nazad
Vrh Dno