Šta je novo?

Torrent download

poletarac

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2008
Poena
304
Od skora citam redove ovog foruma pa se iskreno nadam da sam postavio pitanje u pravoj sekciji. Mozda sam prevideo odgovor (trazio sam i nisam nasao), ako je to slucaj unapred se izvinjavam.

Zanima me da li neko ima informacije vezano za to da li neki poseban drzavni organ nadgleda p2p (Torrent) protok podataka kod nas u Srbiji i kako se uopste podvodi taj protok podataka? Da li je to legalno ili nelegalno? Ili svi znamo da je nelegalno ako se skidaju sadrzaji odredjenog tipa.

Da li provajderi beleze te protoke? I da li oni mogu da konkretno "vide" tj. zabeleze o kom se torentu radi, ili vide samo neke razlicite IP adrese svih onih koji medjusobno razmenjuju podatke? Ako je tako meni se nesto ne cini da se provajderi drasticno bore protiv toga... pa iz toga proizilazi sledece pitanje: Ko je u Srbiji ugrozen (da li je ugrozen) ukoliko koristi Bit torrent protokol za razmenu podataka?
Kakva je situacija kada je razmena podataka Bit torrent protokolom u inostranstvu?

Hvala unapred.

U kratkim crtama:

Nije nikakav problem ustanoviti ko učestvuje u P2P razmeni. Postoje agencije koje su plaćene da prate i štite autorska prava onih koji ih unajme. Provajderi u Srbiji jesu u formalnoj obavezi da štite autorska prava ali u praksi pošto za to nisu i plaćeni to ne rade angažovano. Takođe u ugovorima koji imaju sa korisnicima provajderi eventualno kršenje autorskih prava prenose na korisnike i ne mogu da odgovaraju za svoje korisnike. Primera radi Panline.NET kad dobije Notice of Claimed Infringement reaguje tako što opominje korisnika da ukloni inkriminišući fajl iz shared liste, pa tek ako stigne ponovna pritužba privremeno suspenduje nalog. Ne znam kako drugi provajderi rešavaju ovakve slučajeve ali pretpostavljam slično. Evo kako izgleda obaveštenje koje stiže provajderu:

[email protected]

Monday, October 06, 2008
VTkom d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 6
Novi Sad, CS

RE: Unauthorized Distribution of the following media:
UFC (PPV Episode 88)

Dear Abuse Department:

We are writing this letter on behalf of Zuffa, LLC. No one is authorized to perform, exhibit, reproduce, transmit, or otherwise distribute the above-mentioned work without the express written permission of the copyright owner, permission which has not been granted to 82.208.253.141.

We have received information that an individual has utilized the above-referenced IP address at the noted date and time to offer downloads of the above-mentioned work through a "peer-to-peer" service. The included documentation specifies the location on your network where the infringement occurred, as well as any other available identifying information. The distribution of unauthorized copies of copyrighted media constitutes copyright infringement under the Copyright Act, Title 17 United States Code Section 106(3). This conduct may also violate the laws of other countries, international law, and/or treaty obligations.

Since you own this IP address, we request that you immediately do the following:

1) Disable access to the individual who has engaged in the conduct described above; and
2) Terminate any and all accounts that this individual has through you.

On behalf of Zuffa, LLC., the owner of the exclusive rights to the copyrighted material at issue in this notice, we hereby state, pursuant to the Digital Millennium Copyright Act, Title 17 United States Code Section 512, that we have a good faith belief that use of the material in the manner complained of is not authorized by the copyright owner, its respective agents, or the law. Also pursuant to the Digital Millennium Copyright Act, we hereby state that we believe the information in this notification is accurate, and, under penalty of perjury, that we are authorized to act on behalf of the owner of the exclusive rights being infringed as set forth in this notification.

Please contact us at the above listed address or by replying to this email should you have any questions. We appreciate your assistance and thank you for your cooperation in this matter. In your future correspondence with us, please refer to Case ID 649525853. Your prompt response is requested.

Respectfully,

A Kempe
SafeNet Enforcement Coordinator

------------------------------

INFRINGEMENT DETAIL
--------------------

Infringing Work: UFC (PPV Episode 88)
Filename: UFC.88.Breakthrough.PPV.HDTV.XviD-aAF-CD2.avi
First Found: 3 Oct 2008 10:43:52 EDT (GMT -0400)
Last Found: 3 Oct 2008 10:43:52 EDT (GMT -0400)
Filesize: 716,714k
IP Address: 82.208.253.141
IP Port: 4662
Protocol: eDonkey
Username: stanko

Poslednja izmena:
On behalf of Zuffa, LLC., the owner of the exclusive rights to the copyrighted material at issue in this notice, we hereby state, pursuant to the Digital Millennium Copyright Act, Title 17 United States Code Section 512, that we have a good faith belief that use of the material in the manner complained of is not authorized by the copyright owner, its respective agents, or the law. Also pursuant to the Digital Millennium Copyright Act, we hereby state that we believe the information in this notification is accurate, and, under penalty of perjury, that we are authorized to act on behalf of the owner of the exclusive rights being infringed as set forth in this notification.
DMCA nije zakon koji je na pravnoj snazi u ovoj državi, samim tim ova(kva) prijava je pravno ništava i ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo na teritoriji Srbije.

Malo šta je bolja ilustracija toga koliko je Srbija banana-država od činjenice da se ukakimo kad nam se nekim mass-mailerom pozovu na američki zakon. Postoji pravna procedura kojom se u ovoj zemlji mogu štititi autorska i srodna prava, pa neka ovi koji debele pare uzimaju od mejdžor studija blagoizvole da u toj proceduri zatraže zaštitu.

Osim toga, naši propisi traže da se uz svaku prijavu ove vrste prilože i dokazi. Mada kažu da prilažu dokaze, ja tu osim jednog "jeste, keve mi" ne vidim nikakav dokaz da je neko nešto ilegalno šerovao sa navedene IP adrese. Nije da im ja ne verujem, ali hoću dokaz!

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima.

Ostaje jos nekoliko podpitanja, ako je moguc sto konkretniji odgovor:

Kako nasi provajderi podvode protok preko Bit Torrent protokola (p2p), jel oni mere protok u MB, vide sve IP adrese sa kojima se "taj podatak" u tom trenutku seruje (sta oni stvarno log-uju u tom trenutku) ... a i ne mora da znaci da neko ima kompletnu verziju toga sto skida, vec neki deo nepotpune celine koji sam po sebi ne znaci nista?

A kako se podvodi serovanje preko kablovske SBB (hub-ovi) ... Kompanija koja "legalno" radi to sto radi?

PS: Znam da zivimo na plantazi banana, ali me zanima/zbunjunje to da se borimo protiv piraterije, a dozvoljavamo i ovo i ono ... Jedino me zanima to da ja ne oberem banane i velika vecina ljudi koja sve vise koristi neki vid p2p konekcije za sherovanje "podataka".

Pozdrav!

@ poletarac

bez ljutnje, al' zar ne misliš da je jednostavnije da to što te zanima kupiš na ulici, nego da ne spavaš zbog brige da će "čike da ti zakucaju na vrata" :D

@ wild1waltz: Druge mene brige muce... Nema ljutnje. :)

Samo sam hteo da "cujem" razmisljanja na ovu temu od svih vas koji, predpostavljam, kao i ja "povremeno" skinete nesto preko p2p-a. Nesto mi se javlja da je svako od nas "gresan" po tom pitanju... pa cak i oni koji se "bore" protiv toga.

Ili je bolje da nisam nista pitao i pravio se "blesav" ... ali sta cu kad sam radoznale prirode. Ko zeli nek odgovori ako moze/hoce, ako ne nikom nista.

Pozdrav!

PS: Ne kupujem ono sto mogu da dobijem bez placanja.

kao prvo, ne znam da je u ovoj zemlji bilo ko dobio više od pisma upozorenja :-devil-:

drugo, ovo nije sajt o pirateriji, pa neću da ti predložim da uzmeš bežični ruter i kad te neko pita samo kažeš: nemam pojma da ga podesim, niti me zanima ko se se iz komšiluka kači na njega ;)

kao prvo, ne znam da je u ovoj zemlji bilo ko dobio više od pisma upozorenja :-devil-:

drugo, ovo nije sajt o pirateriji, pa neću da ti predložim da uzmeš bežični ruter i kad te neko pita samo kažeš: nemam pojma da ga podesim, niti me zanima ko se se iz komšiluka kači na njega ;)

Ovo ti je dobro.:Klanjanje:Klanjanje

:d:d

PS: Znam da zivimo na plantazi banana, ali me zanima/zbunjunje to da se borimo protiv piraterije, a dozvoljavamo i ovo i ono ... Jedino me zanima to da ja ne oberem banane i velika vecina ljudi koja sve vise koristi neki vid p2p konekcije za sherovanje "podataka".

Pozdrav!
Овде једино имају плантаже малина :D.

А да се држава бори против пиратерије, бори се ;). До пре пола године у Сомбору си бирао који хоћеш ОС, сада само лиценциран или добијаш машину без ОС-а па се сам сналази :smash:. А све је то последица јер су у априлу (ако се добро сећам) дошле неке "чике" из Београда па је било свега и свачега ;).

To sto smo banana drzava me i brine , na kraju ce vece kazne biti za pirateriju nego za valjanje heroina .

To sto smo banana drzava me i brine , na kraju ce vece kazne biti za pirateriju nego za valjanje heroina .

pa ti brini o tome "na kraju" a ne sad, kad je laganica.

ja proshao crveno motorom, bez kacige, i negi grmalj pandur ( kod sajma tumara, svi ste ga sigurno videli) mi napishe ukupnu kaznu od 6000 din (vazi shto cu da platim) a oni likovi iz nisha izlomili devojci obe ruke, i placaju 10.000 din ...

samo vozi, i ne pitaj, ne moralishi.

evo ti ovako, jednostavno -

od kako je robert nemechek otishao sa pinka, najgledanije televizije, najnoviji film koji je ishao na toj televiziji je LOTR, a od blokbastera svetskih u poslednjih 10 godina nismo videli ama bash nishta. a na tom istom pinku redovno idu rerun-ovi najgorih filmova iz 90ih, koji su verovatno deljeni za dzabe televizijskim kucama ... pritom, imash najfinije serije sa podruchija venecuele i chile-a, koje zanimaju moju babu, i njenu drugaricu ...

od serija NI NEMA da se kupi originalan DVD, pa tako onda ne mozesh da pratish ni to.

a ako se nadje neki DVD, to Tuck, i ostale film kuce naplacuju kao da smo svi mi turisti iz monaka, zalutali u srbiju ...

e zbog toga, eto ti moralno reshenje - koristi svoj torrent za shta god ti padne napamet, i skidaj bez problema, i nemoj nikom da prichash o tome, osim onog koji radi isto shto i ti. (pogotovo ne ovde, piraterija je zabranjena na forumu, ja samo dajem moral relief)

ja proshao crveno motorom, bez kacige, i negi grmalj pandur ( kod sajma tumara, svi ste ga sigurno videli) mi napishe ukupnu kaznu od 6000 din (vazi shto cu da platim) a oni likovi iz nisha izlomili devojci obe ruke, i placaju 10.000 din ...

Zamisli da su nekom motorom slomili ruke... kazna 16 iljada, pih...
Sve na kolac bre.

:):wave:

Sve mi je jasno. :) "Bice jasno, bice kasno".

Postavicu jos jedno podpitanje.
Kako se to regulise/ne regulise (tolerise) u inostranstvu, sa njihovim korisnicima koji imaju suludo brze internet veze? Mislim, sta ce im tako sulude brzine downloada (znam, znam, on line video chat/HD TV, Google Earth "navigacija" i tako to ... ono, mislim da bude raskosno). :)

Pozdrav!

pa ti brini o tome "na kraju" a ne sad, kad je laganica.
Samo cekam ovo suludo ubrzanje da kupim jos jedan hard za "crne dane" :D
Sve legalno naravno (postoji dosta filmova japanske nezavisne produkcije koje planiram da odgledam ) :smoke:

Sto se inostranstva tice ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_Party
:d

A i tamo se uglavnom sve svodi na "moralnu" propagandu i zastrasivanje . U praksi tesko da nesto moze da se desi . Jednu devojcicu su cak i tuzili da bi na kraju oni njoj morali da placaju odstetu . Ako si bas paranoid sto se toga tice , imas gomilu ruskih servera za skoro svaki p2p protokol pa navali .

Naravno , ne bi trebao da se brines pri skidanju legalnog sadrzaja , ali cisto ako te brine privatnost ili tako nesto , rusi su daleko bezbedniji ;) .

Inace ako nema da se kupi DVD neke serije , neces je gledati i kraj price . Pa zamisli kad bi sad svi krsili zakon samo da bi gledali neku seriju ?

^ Ehhh, zivot bez serija je kao zivot bez ...

Dobro drugari, pretpostavio sam da cu dobiti ovakve odgovore.
Zelim samo da nam pozelim jos brze internet veze!

Pozdrav!

jedan off topic: evo dodje i to povecanje adsl, sad imam 768/64 pa me interesuje sledece, dok je bilo 512/64 torente sam drzao limitirane na 50kb i islo je super, sad sam limitirao na 75kb i nece da ide preko 60 i nesto, pa se zatupi pa pada na 15 pa se vrati na 30 itd uglavnom nece konstantno neka brzina, a nije da nema seedera, pitanje je sledece na koliko da limitiram torrent da bi isao ravnomerno

Limitiranjem Download-a ne postizes nista , dok upload mozes da limitiras na 80% sto bi trebalo malo da ubrza stvari (onih 20% ide na proveru paketa i sl.) .

Tesko da ce ti ici max brzinom u svakom slucaju .

pa napisi mi ti kako da podesim

Koji klijent koristis ? Za uTorrent ides desni klik na torrent koji skidas , pa na Bandwidth allocation , pa set upload limit , i odaberes koliko hoces . Ako imas 64k upload , max bi trebalo da ti bude 8 kB/s , znaci podesis na 7 (ili 6 ako ti net radi sporije nego sto treba) i to je to .

^ Nije bas tako jednostavno ... prevideo si globalni upload i upload za konkretan torrent koji skidas ... a za efikasan download te dve vrednosti nisu iste.

Ja jos uvek eksperimentisem ... i meni seta download kao lud od 77KB do 15KB, duze se zadrzi na oko 55KB ... pa malo na 65KB i tako u krug ... Javljam cim uhvatim dobitnu kombinaciju. :)

Kod mene na Adslu cim upload stavim u µTorrentu preko 4 zna da padne download,na drugom wireless linku i kada ogranicim up na 3Kb/s download ide preko 2Mbps,tako da slab upload ne ogranicava download.

^ Nije bas tako jednostavno ... prevideo si globalni upload i upload za konkretan torrent koji skidas ... a za efikasan download te dve vrednosti nisu iste.

Ja jos uvek eksperimentisem ... i meni seta download kao lud od 77KB do 15KB, duze se zadrzi na oko 55KB ... pa malo na 65KB i tako u krug ... Javljam cim uhvatim dobitnu kombinaciju. :)

Meni je upload za torrent koji skidam = globalni upload , posto ne vidim svrhu skidanja vise torrent-a istovremeno . (pri mojoj 512/128 konekciji )

^ Nisam ni mislio na skidanje visestrukih torrent fajlova. Kod mene nema sanse da se ostvari max download ukoliko je globalni i upload na konkretnom torrentu isti. Jos uvek eksperimentisem. Imam 768/64, ali je realni max download 82KB/6.2KB.

^ Ma ovo ubrzanje je sve poremetilo ... Jedino stvari idu svojim tokom kod torenta sa samo seeder-ima gde bez problema ubija 79KB/sec ...

Sto se tice podesavanja vezano za torrent download, sve odradjeno sem patch-a (ranije je bez njega takodje sve islo max). Varijanta sa NetLimiter-om malo pomaze. U globalu torent fajlovi sa priblizno istim brojem seeder/leecher ili za neznatno vecim brojem leecher-a ne prelaze 40KB/sec s tim sto je i taj download promenljiv ali nadole ... nisam pametan.

Kod mene na Adslu cim upload stavim u µTorrentu preko 4 zna da padne download,na drugom wireless linku i kada ogranicim up na 3Kb/s download ide preko 2Mbps,tako da slab upload ne ogranicava download.

Jesi li siguran za µTorrent da od uploada ne zavisi download? Ako stavis download na max 5kb/sec dobijes u dnu µTorrenta status "ograniceno preuzimanje" download ti je onda max 30kb/sec i upload 5kb/sec. A imas i opciju "vodic za brzinu" u kome samo programu stavljas do znanja koliki ti je upload, download ga ne zanima jer od uploada zavisi sve, tako da su nas provajderi malo ogranicili jer su povecali samo brzinu za download.
Ja sam sad sa prelazom na vecu brzinu dobio vrlo malo, µTorrent varira sa downloadom, probacu jos neke kombinacije pa da vidim. Inace ako pokrenem i vise torrenta za download, on obara brzinu prvom torrentu i desi se da svi pokrenuti torrenti ukupno ne predju 30kb/sec zajedno, i to traje poprilicno dugo. Mozda je koriscenje 2-3 torrent klijenta istovremeno ono pravo ;)

^ Moje iskustvo je slicno. U uTorrent-u upload je najbitniji faktor. Ranije (512/64) ako stavim (za mene optimalnu vrednost uploada) 3KB, download je super i konstantan (za OK torrent file seed/leech), ako stavim 4KB download uvek pada na 20-25KB. Sada (768/64) kad stavim 3KB, download je 35-45KB, ako stavim 4KB pocne da seta od 15-55KB ... znaci seta, download vreme se prolongira. Jedino mi je poslo za rukom da ostvarim max download torrent-a koji je imao samo seeder-e (5 seeed) i iznosio je oko 79KB i bio je konstantan.

Dajte neku "dobitnu" kombinaciju, smorio sam se vise provaljivajuci razne varijante. :)

^ Moje iskustvo je slicno. U uTorrent-u upload je najbitniji faktor. Ranije (512/64) ako stavim (za mene optimalnu vrednost uploada) 3KB, download je super i konstantan (za OK torrent file seed/leech), ako stavim 4KB download uvek pada na 20-25KB. Sada (768/64) kad stavim 3KB, download je 35-45KB, ako stavim 4KB pocne da seta od 15-55KB ... znaci seta, download vreme se prolongira. Jedino mi je poslo za rukom da ostvarim max download torrent-a koji je imao samo seeder-e (5 seeed) i iznosio je oko 79KB i bio je konstantan.

Dajte neku "dobitnu" kombinaciju, smorio sam se vise provaljivajuci razne varijante. :)

ja kad stavim upload 3KB meni je max (tako pise) download 18KB

na utorrentu kada stavite vrednost uploada minimum 10kb/s download ce biti najveci(zavisno od broja sidera).za 512/64 max download meni je isao 54kb/s ali je broj sidera uvek veci od licera,ali cim stavim upload manji od 10kb/s download mi je drasticno opadao ako ne i za duplo

Nazad
Vrh Dno